Påskefrokost

Marinerede sild (hjemmelavet)
Rens, flå og filetér sildene. Lad dem udvande ca. 24 timer, skift gerne vandet flere gange undervejs. Eddikelage: Kog eddike, vand sukker og krydderier sammen et par min. og lad det afkøle. Lad sildefileterne dryppe godt af, læg dem i eddikelagen og lad dem trække...
Se mere her
Karrysild (hjemmelavet)
Fileterne skæres i passende stykker. Mayonnaise og creme fraiche røres med karry og smages til med salt. Finthakket rødløg og æbler i fine tern blandes i, tilsæt evt. lidt sildelage til en passende flydende konsistens. Til slut vendees sildestykkerne i dressingen...
Se mere her
Kryddersild (røde og hjemmelavet)
Rens, flå og fileter sildene. Lad dem udvande ca. 2-4 timer, skift gerne vandet flere gange undervejs. Eddikelage: Kog eddike, vand sukker og krydderier sammen et par min. og lad det afkøle. Hakkede løg og tomatpure tilsættes den afkølede lage som smages til...
Se mere her
Stegte sild i eddikelage
Vask sildefileterne godt og lad dem dryppe af. Sildene vendes i rugmel steges i smør på en pande, krydres med salt og peber. Når de er afkølet lægges de i marinaden. Lagen koges sammen og afkøles, hældes over sildene. Løget skæres i ringe og lægges på, trækker i et par døgn...
Se mere her
Hønsesalat, gammeldags
Creme fraiche og mayonnaise røres godt sammen, smag til med salt, peber, citronsaft og sennep. Kom kyllingetern, champignon og asparges i og vend rundt. Sættes i køleskabet (har godt af at stå og trække, jo længere jo bedre)...
Se mere her
Gravad laks
Tag fileterne op af marinaden og lad dem dryppe af. Læg dem på et skærebræt med skindsiden nedad. Den lange kniv skal næsten lægges vandret an til snittet og føres parallelt fladt med fisken...
Se mere her
Røget ål med røræg
Kom æggemassen i gryden og lad den stivne ved svag varme under omrøring. Når røræggen er cremeagtig tages gryden fra varmen. Lad røræggen svale af på en tallerken. Anret de rensede ålestykker på salatblade og læg en skefuld røræg ved hvert stykke. Pynt med purløg...
Se mere her
Hårdkogt æg
Vandet bringes i kog. Ægget lægges på en ske og puttes i gryden. Koger i ca. 10 minutter. Det varme vand hældes af og koldt vand hældes over og æggene står ca. 10 minutter i vandet inden de pilles...
Se mere her
Æggestand
Æg og mælk piskes sammen (så det ikke skiller). Smør en form og hæld æggeblandingen gennem en sigte heri, dæk med alufolie. Lad blandingen stivne i vandbad i ved 125 grader C alm. ovn i ca. 2 timer. Afkøl æggestanden lidt inden den vendes ud...
Se mere her
Fyldte æg (Blandede)
Fyldte æg kan laves på mange måder og ser flotte ud på påskebordet, her finder du opskrift på lakseæg, ansjosæg, rejeæg, avocadoæg og æg med peberfrugt...
Se mere her
Karrysalat
Suppehornene koges efter anvisningen på pakken, skylles under koldt vand og køles af. Dressing: Rør mayonnaise og creme fraiche sammen. Tilsæt karry, gurkemeje, salt og peber og rør det hele godt sammen. ...
Se mere her
Solæg
Tag skallen af løget. Tag en gryde med vand, læg skallerne i og bring gryden i kog. Tilsæt æg. Lad dem koge i 30 minutter. Imens tilberedes saltlagen: Tag et sylteglas med tætsluttende låg og tilsæt vand og masser af salt. Put æggene i glasset og sikre at vand/salt dækker æggene...
Se mere her
Rugbrød med surdej
Surdej: Opløs gæren i yoghurt Rør rugmelet Drys dejen med salt Dejen dækkes med husholdningsfilm - prik et par huller. Stilles lunt 3-4 dage - røres af og til igennem. Er derefter klar til brug...
Se mere her
Rugbrød uden kerner
Gæren opløses i maltøl (½ flaske) og vand Hvedemel, rugmel og salt røres i, røres 5-10 minutter ved lav hastighed. Hviler 1 time ved stue temperatur. Dejen kommes i rugbrødsform 1½ l Hæver yderligere 2 timer til der dannes prikker...
Se mere her



Lune retter:


Hjemmelavet leverpostej, gammeldags
Mal lever, spæk, ansjoser og løg gennem kødmaskinen en eller to gange, afhængig af hvor grov leverpostejen skal være. Pisk mel og kold mælk sammen i en gryde, varm op under piskning og kog det igennem. Tag gryden fra varmen og køl det lidt af...
Se mere her
Fiskefilet med remoulade
Filetterne gåes igennem for ben, det yderste af filetterne kan skæres af. Fileten vendes først i mel, så i sammenpisket æg og derefter i rasp. Steg fileten på en varm pande i smør. Serveres lune med citronbåde og remulade...
Se mere her
Tarteletter med høns i asparges
Asparges væden sigtes ned i gryde. Fløde og bouillon tilsættes og det koges let op. Rør mel og smør sammen i en kop eller lille skål til en smørbolle. Tilsæt smørbollen til væsken...
Se mere her
Lammefrikadeller
Hak løg, hvidløg og persille og bland en fars af lammekødet med rasp, æg, mælk og tilsæt løg hvidløg og krydderurterne. Ælt godt igennem og smag til med salt og peber. Lad farsen hvile i ½ time. Formes til aflange frikadeller som steges lysebrune i en blanding af olie og smør...
Se mere her



Selvstændige retter:


Skidne æg med sennepssovs
Vandet bringes i kog.Ægget lægges på en ske og puttes i gryden. Kog i ca. 7 minutter for M/L størrelse æg. Det varme vand hældes af og koldt vand hældes over og æggene står ca. 10 minutter i vandet inden de pilles...
Se mere her
Påskekylling med æg
Rul butterdejspladerne ud til 6 kvadrater på ca. 20x20 cm. Fordel champignon, kylling og de hele kogte æg på midten af pladerne. Fold dejen ind over fyldet fra alle sider og læg pakkerne på bagepapir med sammenføjningen nedad...
Se mere her

Påskefrokost

Her på siden har vi samlet et væld af lækre, klassiske påskefrokost retter, som du kan bruge som inspiration til dit påskebord, hvis du mangler idéer til påskefrokosten.

Traditionen tro består mange retter til påskefrokost af både lune retter, kolde retter og små lækre småretter og hapsere. Du finder opskrifter på det hele her.

Klassiske påskefrokost retter

Der er forskel på, hvad der typisk serveres til en påskefrokost. Men der er dog nogle retter, som næsten altid er at finde på påskefrokost bordet.

Et påskefrokost bord har eksempelvis næsten altid sild. Det kan enten være marineret sild, stegte sild eller karrysild – og gerne ledsaget af hjemmelavet karrysalat.

Et klassisk påskefrokost bord skal naturligvis også have masser af æg – det siger sig selv. Det kan både være kogte æg, pocherede æg, æggesalat mm.

Et traditionelt påskefrokost bord har også altid nogle lune retter. Det kan fx være frikadeller, lun leverpostej eller fiskefilet. Generelt er der altid fiskeretter på et påskebord, som også kan være i form af røget laks eller ørred.

Alternative og eksperimenterende påskefrokost retter

Når det kommer til de lidt mere alternative påskefrokost retter, finder man bl.a. lam. Man skulle måske tro, at lam altid var en fast del af påskefrokost bordet, men det er det langt fra hos alle. Lammekølle, lammeryg eller lammeculotte er dog at finde på mange påskeborde – gerne ledsaget af danske kartofler.

Der er dog ingen, der siger, at påskefrokost bordet nødvendigvis skal bestå af klassiske påskefrokost retter. Der må gerne eksperimenteres med påskefrokostbordet og på maden til påskefrokosten.

Hvis du er på udkig efter nogle lidt alternative opskrifter på påskefrokost, er retter som oksecuvette, koldrøget andebryst med appelsin og valnødder, rødbedesalat, laksetartar, djævleæg og små osteanretning med fx kompot af rabarber, nogle rigtige gode bud. Det er ikke traditionelle påskefrokost retter, men er noget som næsten altid falder i god smag hos de fleste.

Ofte stillede spørgsmål om påskefrokost (FAQ)


Hvad spiser man til påskefrokost​?

Til påskefrokost spiser man typisk sild, æg, frikadeller, lun leverpostej og forskellige fiskeretter.

Hvad hører til en god påskefrokost​?

Til en god påskefrokost hører dejlig, hjemmelavet mad og måske en lille snaps.

Hvad består en påskefrokost af​?

Traditionel påskefrokost består typisk af forskellige kolde og lune retter samt påskebryg og evt. snaps.

Hvad serverer man til en påskefrokost​?

Man kan servere hvad man har lyst til, til en påskefrokost. Klassisk påskefrokost består dog gerne af retter som sild, tarteletter, æg, laks og lam.

Hvad er påskefrokost​?

Påskefrokost er en dansk tradition, hvor venner og familie samles og spiser dejlig mad. Påskefrokost holdes ofte Skærtorsdag, Langfredag, Påskedag eller 2. påskedag.

Hvorfor holder vi påskefrokost​?

Påsken er den vigtigste højtid i kristendommen, og påskefrokosten udspringer heraf, selvom den ikke er nævnt direkte i Biblen.

Se flere af påskens opskrifter her