Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
















Gravad laks

Gravad laks, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 20 Pers.

ForretterRet : Forretter - Forretter med fisk og skaldyr

Hovedingrediens : LakseFisk - Garvet laks

Højtid: Pinse

Ukendt oprindelseslandIndsendt :

Gravad laks, billede 4 Gravad laks, billede 1 Gravad laks, billede 2 Gravad laks, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
4 spsk.salt
6 spsk.sukker
4 bdt.dild
2 tsk.hvide peberkorn
2 friske laksefileter ca. 2 kg.
 


Opskrift:

Find først en passende form til fisken – f.eks. en gratinform eller en flad skål. Knus peberkornene i morteren eller en flad skål. Bland med det grove salt.

Mærk begge laksefileter efter med fingerspidserne. Træk benene ud med en pincet. Drys salt, sukker og peberblanding på begge side af fileten. En ad fileterne lægges så med skindet nedad i formen.

Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint. To tredjedele af dilden fordeles på laksefileten i formen, så på den anden, der også allerede er krydret og ligger med skindet opad. Drys resten af dilden over.

Læg sølvpapir hen over laksen i formen. Læg et træbræt hen over for at give tyngde – bedst med et par konservesdåser ovenpå. Sæt det i køleskabet, og lad det stå der i 2 dage. Hver dag vendes laksen 1-2 gange i formen, så begge fileter prøver at ligge nederst og trække godt i marinaden.

Det var så det! Det sværeste ved hele processen er faktisk at skære det ud og servere det. Hvis man har en rigtig laksekniv, kan man være lykkelig – på grund af den lange, smalle og elastiske klinge, som man kan lave supertynde skiver med. Men man kan naturligvis også klare sig med en anden, så lang kniv som muligt.

Tag fileterne op af marinaden og lad dem dryppe af. Læg dem på et skærebræt med skindsiden nedad. Den lange kniv skal næsten lægges vandret an til snittet og føres parallelt fladt med fisken.




Beskrivelse:
Se kokkens favoritopskrift på Gravad laks med rævesauce



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
3.6    (40 stemmer)

Opskriften er vist 125379 gange,
og udskrevet 1985 gange.




Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Håkon  -  2016-12-23 13:57:16
Galskap å bruke så mye sukker. Prøv med 5 ss salt og 2,5ss sukker på 1,5 kg fisk. Spretten og fin.


Lars kristensen  -  2015-09-09 16:54:07
Skal sukker salt blandingen ikke skabes af inden servering?


Sølv papir  -  2014-04-18 17:55:12
Lad være med at bruge sølv papir (aluminium) går i forbindelse salt.


  -  2011-07-10 13:58:08
Sølvpapir er fint nok - hvis du følger opskriften, kommer sølvpapiret ikke i kontakt med saltet og kun med skindsiden af fisken.


Per  -  2011-07-10 13:56:46
Det dild som laksen har gravad med trækkes af, og der gives gerne et nyt lag dild inden laksen skæres i skiver.


  -  2010-12-22 07:27:48
En enkelt laksefilet/side kan nemt veje mellem 750g og 3500g. Hvor meget fiskekød er krydderblandingen beregnet til?


[email protected]  -  2010-06-21 20:59:41
hvis du er gode venner med din slagter får du ham til at vacumpakke fisken for dig, så behøver du ikke vende den da marineringen bliver presset ind i fisken, er selv den heldige ejer af en vacummaskine, kan indimellem købes på QXL for ca 5-8.000 og er hurtigt tjent ind da det forlænger holdbarhed på især tilberedt mad sparer derved plads i fryseren.


Palle Norman  -  2008-01-17 13:38:26
Gravad laks kommer fra Sverige.


jorn.fischer  -  0000-00-00 00:00:00
Brug 2 ens rugbrødsforme. Put de 2 krydrede filet'er i en plastpose og læg dem i den ene form. Sæt den anden form oveni, og læg fx en liter mælk i den øverste. Nu er det let at vende filet'erne.


frida14  -  0000-00-00 00:00:00
fisk til gravning skal have været froset først og bør som følge heraf ikke genfryses i gravad (rå) tilstand før en udskæring. Man udskærer laksen fra halen og op,


  -  0000-00-00 00:00:00

Læg ikke sølvpapir over fisken, da salt tærer det og giver afsmitning på fisken.

Den bedste måde at skære pæne skiver på, er ved at fryse fisken, tage den op ca 20min. før den skal skæres, derved kan man skære nogle meget tynde skiver.