Påske

Se de populære påskefrokostretter

Se de populære sildeopskrifter

Se de populære lune retter til påske

Se de populære påskeforretter

Se de populære opskrifter med lam

Se de populære påskedesserter

Se påskens bageopskrifter herMad i påsken og andre påsketraditioner

Påsken er en højtid, som mange danskere forbinder med hyggelige stunder, påske mad og påskeæg, gåture i naturen og samvær med familie eller venner. Men hvorfor fejrer vi påske i Danmark, og hvornår opstod denne højtidelighed?

Fun facts om påsken

Historien om påske går helt tilbage til Jesu tid, hvor Jesus blev forrådt af Judas og blev dømt til korsfæstelse en fredag - heraf Langfredag. Påsken er derfor en kristen højtidelighed, som markeres af kristne rundt omkring i verden. Påskeugen strækker sig fra palmesøndag til 2. påskedag, og hvert land har deres egne ritualer og traditioner. I Filippinerne lader folk sig frivilligt korsfæste for at gennemgå samme pinsler som Jesus, men i Danmark er påsketraditionerne dog mindre kontroversielle.

Her er der tradition for påskefrokost, gækkebreve og påskeæggejagt blandt børn. Flere vælger at pynte op til påsken - både i hjemmet og udendørs. Det er særligt kyllinger, lam, æg og harer, som symboliserer højtiden, ligesom farven gul er mest dominerende.

Ideer til påskefrokost hjemme

I dag findes der et hav af påske opskrifter, men der er som regel en række opskrifter, som altid går igen på påskebordet. En traditionel påske menu består som oftest af forskellige slags sild, kogte æg eller karrysalat, laks, frikadeller og friskbagt brød eller rugbrød. Du kan nemt lave dine egne karrysild, som med garanti vil falde i god smag hos gæsterne.

Nogle vælger at spise lam til aftensmad, og her kan lammekødet tilberedes og anrettes på adskillige måder. Prøv lammekølle i stegeso eller lammesteaks med hvidløgscreme og kartoffelkompot. Ingen påskefrokost uden lidt til den søde tand. Her kan du vælge at servere fyldte chokolader eller en påskekage, som kan dekoreres med små chokoladeæg, nødder eller andet, der relaterer sig til påsken.

Børnenes påsketraditioner

I Danmark er der tradition for, at børnefamilier gemmer chokolade påskeæg i haven, som børnene kan lede efter påskemorgen. Gækkebreve er en gammel tradition, som mange børn synes er sjove at lave. Her klippes et gækkebrev, der indeholder et lille vers eller rim, som underskrives med prikker i stedet for navn - herefter sendes brevet til venner og familie, hvorefter de skal gætte, hvem afsenderen er. Kan modtageren ikke gætte hvem afsenderen er, skylder modtageren et påskeæg.

FAQ

Hvornår er det påske?

Påsken falder på nye datoer hvert år, hvilket dels skyldes skudår og søndagens placering fra år til år.

Hvornår falder påsken?

Påsken falder på forskellige tidspunkter hvert år. Månens fase og søndagens placering i året har betydning for, hvornår påsken falder.

Påske dato?

Påsken skifter fra år til år, og falder på den første søndag efter fuldmåne efter forårsjævndøgn.

Hvad er påske?

Påsken er en kristen højtid, som markerer Jesus’ død og opstandelse.

Hvorfor fejrer vi påske?

Vi fejrer påske for at hylde Jesus' opstandelse og mindes hans død.

Hvad betyder påske?

Ordet påske stammer fra de græske ord pascha, som har sine rødder fra det hebraiske pesach, der betyder “gå forbi eller skåne”.

Påske betydning?

Påske stammer oprindeligt fra det hebraiske pesach, som betyder “gå forbi eller skåne”.

Hvad spiser man til påske?

I Danmark har vi tradition for at spise sild, æg, lam, frikadeller og tarteletter.

Hvorfor hedder det påske?

Påske stammer fra det hebraiske ord pesach, som betyder “gå forbi eller skåne”. Pesach er en jødisk højtid, hvor udvandringen fra Ægypten fejres.

Hvad har æg med påsken at gøre?

Traditionen med æg kan spores tilbage til fasten mellem fastelavn og påske, hvor det ikke var tilladt at spise æg. Derfor blev påsken fejret med, at det igen var tilladt at spise æg.

Hvad spiser man til påske i Danmark?

Mange danskere vælger at servere æg, sild, frikadeller, tarteletter samt brød og pålæg til påskebordet. Der serveres ofte lam til aftensmad.

Hvornår slutter påsken?

Påsken slutter den 2. påskedag, som er dagen efter Jesus' opstandelse.