Klassiske julesmåkager


Vaniljekranse (ca 150 stk)
Vanillestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud (der er stor forskel på vanillestænger, brug tyk vanillestang eller 2 tynde). De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med mel og smør...
Se mere her
Jødekager (ca. 90 stk.)
Mel og hjortetaksalt blandes. Fedtstoffet smuldres heri. Sukker blandes i. Dejen æltes sammen med ægget. Hviler koldt i et par timer...
Se mere her
Fedtebrød
Bland alle ingredienser sammen til en dej. Del dejen i 3 og rul 3 pølser på så lange at de passer til bagepladen (kan gøres direkte på bagepapir). Rul eller tryk dejene ud til flade stænger 5 cm. brede og knap ½ cm. tyk...
Se mere her
Klejner
Smørret smuldres i sukker, mel og bagepulver, kardemomme og revet citronskal. Æggene og mælken blandes i, og det æltes. Dejen rulles ud i 5 mm tykkelse. Først skæres den lodret gennem til strimler, så skråt. Der laves hul i klejnen, og den ene spids stikkes igennem...
Se mere her
Pebernødder
Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør hakkes i. Sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen...
Se mere her
Finskbrød
Sørg for, at smørret ikke er for hårdt, så kan dejen nemmere samles. Findel smørret i melet og bland sukkeret i. Saml dejen og sæt den køligt 15 min. Tril den til stænger, 2½ cm i diameter. Tryk dem lidt flade og pensl med sammenpisket æg...
Se mere her
Brunkager, de gammeldags klassiske
Kog smør, mørk farin og sirup sammen i en gryde. Tilsæt krydderier. Når det er koldt tilsættes mel, mandler, pomerans og sukat. Form til stænger, som lægges koldt (i køleskab). Skær dem i papirtynde skiver og bag ved 170 grader C. alm. ovn 6-8 minutter på næstøverste rille...
Se mere her
Aristokrater
Mel og bagepulver sigter sammen. Hak mandlerne fint og tilsæt dem melet. Koldt smør hakkes i. Æg og sukker røres til æggesnaps, hvormed dejen samles. Dejen trilles i pølser ca. 3½ cm. i diameter, der lægges koldt...
Se mere her
Håkonskager
Æltes. Trilles i tykke stænger der trilles i sukker. Stilles køligt ca. 1 time. Skæres i ret tykke skiver ½ cm. og bages 7-10 minutter ved 200 grader C alm. ovn...
Se mere her
Julesmåkager til diabetikere:
Vaniljekranse diabetes
Sigt mel, hjortetakssalt og salt ned i en stor røreskål. Hak margarinen i med en skarp kniv. Derefter smuldres det mellem fingrene til en grynet masse. Vanillestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud. De blandes med sukkeret og perfect fit, som derefter kommes i skålen med mel og margarine...
Se mere her
Jødekager diabetes
Margarinen røres blød. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. Hvedemel, vanillekorn, Perfect Fit, sukker og bagepulver blandes og røres i margarinen. Dejen samles med ægget og citronsaft. Dejen æltes godt sammen...
Se mere her
Klejner diabetes
Det hele røres sammen og rulles ud med kagerullen, og skæres ud til klejner. Koges i olie f.eks. rapsolie...
Se mere her
Pebernødder diabetes
Hvedemel, krydderier og hjortetaksalt blandes. Margarinen smuldres i melblandingen, til det ligner reven ost. Perfect Fit blandes i. Æg og sukker piskes sammen til æggesnaps. Melblandingen samles med æggesnapsen og æltes godt. Dejen stilles koldt i ca. 15 minutter...
Se mere her
Finskbrød diabetes
Margarinen røres blød. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. Hvedemel, vanillekorn, atwel, sukker og bagepulver blandes og røres i margarinen. Dejen samles med ægget. Dejen æltes godt sammen...
Se mere her
Brunkager Diabetes
Mandlerne skoldes, smuttes og hakkes fint. Hvedemelet, sødemiddel, mandlerne, sukat, potaske og brunkagekrydderi blandes godt. Margarinen smuldres i melet, og dejen samles med æggehviden...
Se mere her
Julesmåkager uden gluten:
Vaniljekranse glutenfri
Kartoffelmel, majsmel (fin den gule ikke majsstivelse), vanillesukker og bagepulver blandes godt sammen. Margarinen skæres i små stykker og tilsættes melet. Sukker og æg røres til æggesnaps og æltes i melet. Dejen lægges i køleskab mindst natten over...
Se mere her
Brunkager Glutenfri
Den trilles i tykke stænger - det kan med fordel gøres i bagepapir. Stængerne lægges op mod hinanden, gerne lidt i spænd, så de holder formen. Stilles koldt et døgns tid...
Se mere her

Skønne og velsmagende opskrifter på julesmåkager

Der findes intet bedre end hjemmebagte julesmåkager. Duften af de snart færdigbagte småkager breder sig hurtigt i hele hjemmet, og det må siges at være en sand indikator for, at julehyggen venter forude.

Her på siden har vi samlet alle vores populære julesmåkage opskrifter, som med garanti vil falde i god jord hos både børn og voksne. Du finder alt fra nemme julesmåkager til luksus julesmåkager, og hvorfor ikke gøre det til en tradition at bage de knasende sprøde småkager, som bringer så meget lykke og nostalgi hos enhver, som tager en bid.

Julesmåkager - opskrifter for enhver

Du finder selvfølgelig opskrifter på de gode gamle julesmåkager fra da mormor var barn. Brunkager, pebernødder og klejner blev sikkert bagt i stor stil, og hvorfor ikke lade opskrifterne gå videre i generationer og invitere børnebørnene over til julebagning. Børnevenlige julesmåkager er der nok af, så længe mindre børn har en voksen med på sidelinien, og hvis du leder efter julesmåkager med kokos, er fedtebrød et perfekt valg.

Generelt er dejen til de fleste julesmåkager nemme at ælte sammen. Men det kan være en fordel at afsætte god tid til julebagning - en helt formiddag er ikke helt forkert, hvis du skal nå at bage flere plader af forskellige småkager.

Der findes desuden en hel kategori af småkager til både glutenallergikere og diabetikere. Så der er ingen undskyldning for ikke at gå ombord i julekagedejen, selvom du er allergiker.

Ønsker du at udfordre dine kreative evner, kan du tage et kig på julens populære bagværk, hvor du blandt andet finder opskrifter på kagehus og honninghjerter.