Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

Jødekager (ca. 90 stk.)

Jødekager (ca. 90 stk.), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 90 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkFryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :


Jødekager (ca. 90 stk.), billede 4 Jødekager (ca. 90 stk.), billede 1 Jødekager (ca. 90 stk.), billede 2 Jødekager (ca. 90 stk.), billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

0.5 tsk. Hjortetaksalt
150 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
100 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
  Pensling:
1 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   
  Pynt:
Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
   
Opskrift:
Mel og hjortetaksalt blandes.
Fedtstoffet smuldres heri. Sukker blandes i. Dejen æltes sammen med ægget.

Hviler koldt i et par timer.

Udrulles tyndt 1-2 mm, udstikkes ca. 6 cm. i diameter, pensles med sammenpisket æg, drysses med kanelsukker og hakkede mandler på midten.

Bagetid: ca. 5 min ved 200 grader C alm. ovn.

Tips:

Dejen kan rulles til pølser på ca. 6 cm. i diameter som lægges i køleskab mindst natten over. Når de skal bages skæres de i tynde skiver.


Beskrivelse:
Derfor hedder det jødekager
Jødekager er et velsmagende eksempel på kulturudveksling. Kagerne og navnet har oprindelse i de jødiske bagerier i 1700-tallet. De jødiske bagere bagte kager med eksotiske krydderier, som gav danskerne nye smagsoplevelser. Navnet “jødekage” dækkede oprindeligt over alle mulige former for krydret, jødisk bagværk, men i dag kender vi jødekager som sprøde småkager med kanel, sukker og hakkede mandler på toppen. I Nordjylland er jødekage endvidere en almindeligt anvendt betegnelse for en wienerbrødssnegl (kanelsnegl). I gamle kogebøger er der en mangfoldighed af opskrifter på jødekager. Der findes faktisk også en hvid jødekage lavet af gærdej.

Jødekager til jul
I dag er jødekagen en af de mest klassiske danske julesmåkager. En undersøgelse lavet i 2014 viser, at jødekager er de 4. mest populære småkager i juletiden. Den sikre vinder er dog vaniljekransene, mens 2. pladsen går til brunkagerne og 3. pladsen til pebernødderne. Samme undersøgelse viser også, at 60 procent af danskerne helst vil bage deres småkager selv. Det mest fantastiske ved de julede jødekage småkager er, hvordan de kan bringe nostalgien frem i os. Jødekagen en simpel småkage, der er svær at lave om på, men som sagtens kan klare et lille twist uden at den nostalgiske smag bliver ødelagt. Du behøver derfor ikke at være bange for at kaste dig ud i at lave jødekager, der eksempelvis er toppet med pistacienødder.

Madplan mellem bagning af jødekager
Det kan i dagene op til og efter julen være en svær disciplin at få sammensat en spændende madplan uge efter uge. Jødekager er en fantastisk småkage, men der kræves som regel et godt måltid i familiens maver også. Derfor har vi gjort det muligt at få tilsendt en spændende og varieret madplan hver torsdag morgen. Derudover har du mulighed for at tilmelde dig en service, hvor du dagligt modtager en lækker opskrift. < href="https://www.dk-kogebogen.dk/nyhedsbrev/ugemadplan/tilmelde/index.php">Læs mere ved at klikke her

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.1    (176 stemmer)

Opskriften er vist 809033 gange,
og udskrevet 26119 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 10767 (2563 kcal)
KJ pr. stk. 119 (28 kcal)
Vægt ialt 640 gram
Vægt pr. stk. 7 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1682 KJ (400 kcal)
Protein 6.6 gram
Fedt 21.9 gram
Kulhydrat 45.5 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Niels  -  2020-04-11 14:14:08
Det er mit klare forslag, at DU producerer dobbelt portion. Den ene halvdel "forsvinder" jo alligevel under forberedelserne, inden dejgen skal i ovnen.....VILDT go dejg.....farlig.... c",)

Zanne  -  2019-12-12 20:22:15
Dejen smuldre, den kan ikke stikkes ud som der står. Og der bliver langt fra 90 stk.

Betina Pedersen  -  2019-12-07 17:05:56
Hjortetaksalt skal i som en kemisk process som hævemiddel i ovnen

Helle falkenberg   -  2019-04-03 22:28:05
Jeg elsker og bage jøde kager dem man bager til jul mums 🍪

  -  2018-12-19 16:51:25
lav en uden hjorttaksalt

Benny Andersen  -  2018-12-07 19:18:48
God opskrift. Jeg fik 145 STK ud af opskriften:)

Karla Andreasen  -  2018-11-23 11:56:25
De er super gode!! Jeg laver dem hvert år og de bliver altid hurtig spist :D

valborg mikaelsen fra julianeh  -  2017-12-21 02:56:11
nem og diglig kager

Malene  -  2017-12-06 19:08:27
Super god opskrift, jeg kan dog ikke lade være med at tilføje 1\2 tsk muskat, ingefær og kardemomme (sådan lavede min farmor den altid ❤) når jeg gør det smager det ligesom jeg husker dem ❤ tak for den lækre opskrift og rigtig glædelig jul 🖒

Jose  -  2015-12-13 20:23:17
Smager super godt 😍 Fik 110 stk ud af det

Jane Jensen.  -  2015-11-28 15:06:23
Jødekager der smager. Fik 88 stk i alm størrelse. Kan anbefale opskriften.😊

Ruben  -  2015-11-28 14:28:35
Forstår ikke rigtigt, folk får ikke ret mange men jeg har lige bagt en portion, og jeg fik 95 ud af den portion og det er direkte efter opskriften :)

Carina  -  2015-11-25 21:42:39
De er så lækre. Fik 70 stk og de er snart væk 😍

Linda Larsen  -  2014-12-16 15:57:26
De er rigtig gode, men får dog kun ca. 45 ud af en 90 stk potion :/

Mette  -  2014-12-14 17:31:21
Supergod og nem opskrift. Også nemme at rulle ud. Gav dem ca. 8 min. I ovnen.

Camilla  -  2014-12-13 16:44:52
De smager fint, men de skal være ekstremt små hvis der skal være 90 stk. Jeg lavede dem i den størrelse de normalt har og der blev 48 stk.

bjarne   -  2013-12-21 21:01:58
hvad gør hjortetaksalt i jødekager

Småkager  -  2012-12-17 10:49:12
Mhhhh de er gode

Anonym   -  2012-12-16 13:16:26
Skal man bruge hjortesalt

RikkeBjerring  -  2012-12-07 23:09:35
Super god opskrift, dejlig nem. Og det her kommer altså fra en der normalt næsten sætter ild i køkkenet, så kan jeg kan alle.

Jeanette  -  2011-12-22 15:36:36
De er super gode, men dem der får 90 må da lave dem ekstremt tynde.

Ronni Olesen  -  2010-12-06 10:06:53
det er en god slags kager især her til jul

Maggi  -  2010-12-02 11:32:30
Hvor mange mandler bruger i?

sarah  -  2010-11-30 11:03:56
De er helt vildt gode.... prøvet dem første gang i går men var nød til at lave en gang mere... for de er væk inden jeg får set mig om ;D

maria  -  2010-11-27 12:48:10
den er så god og hurtig og lave men det smager også godt men lidt hassel nødder el. andre slags nødder

  -  2009-12-14 14:16:38
De er bare super gode har bagt dem flere gange her i dec og de går som varmt brød har lige bagt dem igen idag.. vh jannie

agnete  -  2009-11-24 21:12:24
den dej styre for vildt vi var nød til at lave ekstra stor potion!!!

Til Sofie:  -  2009-11-21 08:42:30
Hjortetaksalt er ikke strengt nødvendigt, men det gør at jødekagerne bliver dejligt sprøde :)

Familien i Ringe  -  2009-11-06 09:05:54
De er virkelig lækre, vi bager dem med børnene det er så hyggeligt:)

Sofie  -  2009-11-03 10:40:28
skal man bruge hjortetaksalt eller kan man bruge noiget andet?

Olivia  -  2007-12-16 13:47:58
Mmmmh de smager rigtig godt. God opskrift.

Mai og Lia  -  2007-12-10 17:03:46
De er SÅ GOE'! :)

Line  -  2007-10-28 11:48:29
de lyder gode. Dem skal jeg helt klart lave til jul :)

Lise  -  2006-12-27 17:27:54
De smager godt men man skal give dem lidt ekstra tid i ovnen ellers bliver de for bløde, men ellers er smagen super god.!

didrik  -  2006-12-23 15:28:57
De var faneme goe ´, jummi jummi

Pernille  -  2006-12-21 16:35:45
Super gode kager! Og hvis man har lidt travlt, behøver dejen ike at hvile! Den er bare nemmere at rulle ud hvis den får lov at stå lidt...

Sisse  -  2006-12-16 22:06:30
Bage tiden holder ikke, da ikke hvis de skal være bare lidt sprøde. ca 8 min skal de ha.

Per  -  0000-00-00 00:00:00
Så længe dejen er kold syntes jeg ikke den er fedtet, men laver man en stor portion så skal man tage dejen ud i mindre portioner.

Mie  -  2006-12-06 12:58:01
Jeg synes dejen var meget fedtet, kan det have noget at gøre hvad for noget smør man bruger? ellers var de gode.