Vaniljekranse (ca 150 stk)
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 60 minutter Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red: |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Sigt mel, hjortetaksalt og salt ned i en stor røreskål.
Hak smørret i med en skarp kniv, det skal være rigtigt smør, ikke blandingsprodukt. Derefter smuldres det mellem fingrene til en grynet masse. Vaniljestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud (der er stor forskel på vaniljestænger, brug tyk vaniljestang eller 2 tynde). De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med mel og smør. Gem selve vaniljestangen til at lægge i kagedåsen det giver ekstra aroma af vanilje. Mandlerne hakkes fint med en kniv eller i en persillekværn. Også de blandes i melmassen. Dejen samles med et æg. Ælt til den får en konsistens som marcipan. Dejen lægges i køleskab mindst natten over. Den kolde dej kørers gennem en kødmaskine monteret med stjerneplade eller den trilles ud i lange stænger med en diameter på ca. 1 cm. Skær dejen på skrå i længder af ca. 8 cm. Form dem til kranse og læg dem på bagepapir på en ovnplade. Bages på næstøverste rille i en forvarmet ovn 225 grader C alm. ovn i 6-8 min, til de er gyldne. Afkøles på rist, lægges i kagedåse med en flækket vaniljestang uden korn. Tips: Dejen kan æltes i en foodprocessor eller røremaskine. Får vanillekransene lov til at hvile i 3 dage bliver de endnu bedre. 1 portion giver ca. 150 stk. |
VaniljekranseVaniljekranse er en vaskeægte klassiker i de danske kagedåser. Den traditionelle småkage stammer helt tilbage fra ca 1840’erne, og er stadig den dag i dag en af danskernes julefavoritter.Vaniljekranse i juletidenI juletiden står den på hjemmebag overalt rundt omkring i det danske land. Der findes en bred vifte af forskellige muligheder for julebag, og her indgår vaniljekranse også ofte som en del af bageriet. Den lækre småkage er en sikker vinder i julen, og vaniljekranse vil uden tvivl blive et hit i dåsen med småkager. Vaniljekranse er dejligt nemme at lave, og hører til ved ethvert julebageri. Som så mange andre lækre småkager med eksempelvis kanel og vanilje, hører de ofte julen til. Her på Alletiders Kogebog vil vi dog anbefale disse lækre vaniljekranse hele året rundt.Vaniljekranse er danskernes favoritTil trods for det store udvalg af forskellige godter forbundet til juletiden, er vaniljekranse danskernes foretrukne julekage har flere undersøgelser gennem tiden konkluderet. Dette er også med til at understrege, at vaniljekranse ikke er til at overse, når der skal julebages. Den luftige og lækre smag af vanilje er i generationer faldet i unges såvel som ældres smag. I ca. hvert andet hjem i Danmark, står den på hjemmebag i juletiden og her vil disse vaniljekranse passe perfekt ind i julehyggen. |
Opskriften er vist 888950 gange,
og udskrevet 28674 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.3 (132 stemmer) |
|
Kommentarer - 2022-12-13 14:46:14 Varm luft ovn. Hvor mange grader Ivan Larsen - 2021-12-28 12:09:37 De bliver hårde af alt for meget sukker. Brug kun max 175-200 gram Aase Mikkelsen - 2020-12-08 20:27:29 Bagte kagerne idag , direkte efter opskriften med Lurpak , dejen var hård efter ophold i køleskab natten over,men blev nem at arbejde med ,. Kagerne smager simpelthen himmelsk ,dejlig sprøde . Vita - 2020-12-06 20:36:49 Hvis man ikke sætter dejen på køl kan man så sprøjte den med en sprøjteposen Tanja - 2020-11-12 19:05:08 De smager dejligt, men desværre flyder de ud så de har ikke de klassiske vaniljekrands riller Mads Bjørn Georg Jensen - 2016-06-20 19:06:18 De ser godt nok gode ud, de vaniljekranse! Dem glæder jeg mig til at bage :) Maria - 2015-12-28 18:53:05 Jeg fik at vide de var de bedste jeg nogensinde har lavet. Jeg frådsede med vaniljen og tilføjede lidt ekstra vanijlesukker. Lod dejen hvile et døgn så smagen af vanilje rigtig kunne trække. - 2014-10-27 16:55:52 Kan den rå dej fryses Westen - 2012-12-15 13:46:11 I fryseren en times tid så sparer man lidt tid :-) Nadia - 2012-12-11 16:48:13 Jeg fik ikke formet dem som man skal så de blev flade og runde som almindelige småkager - men de smager godt alligevel ;) Alice - 2012-11-05 00:07:04 Er de hårde når de er færdig? benthe - 2011-12-13 19:34:04 En rigtig god opskrift, sprøde og lækre. I min familie har vi nu altid brugt stegemargarine af en neutral slags, og ikke smør. Smør der har været bagt/opvarmet har en meget gennemtrængende smag, som jeg og min familie synes er kvalmende, og tager helt sikkert noget af den fine vanillesmag. Mig - 2011-12-04 15:20:50 Smager MEGA godt ! :) De skal bare lige stå et par dage, så er de mega lækre! (: marie & sarah´s hjemme BAG:=) - 2011-01-04 16:54:42 kagerne smager super godt og er værd at smage og er MEGET nemme at bage. Prøv den nu!!!:) Abel - 2010-12-19 10:07:52 Tror det var denne opskrift min kone brugte, da vi lavede vanilliekranse sammen - For det at der var Mandler i!?!?, noget der var helt nyt og ukendt for mig! ..så dem undlod vi helt og med godt resultat! Jeg sprøjtede(pose m. tyl) en plade kranse og det passede ca. med tiden det tog at bage dem i ovnen. Vi brugte Kærgården med det resultat: At smøret(løs: olien i smøret) sivede igennem tyl-posen og gjorde det meget svært at bevare presset/grebet om tyl-posen - Så jeg prøver med "rigtig smør" næste gang. Men ellers er smagen i kransene, rigtig god og konsistensen sprød. Louise - 2010-12-17 19:45:42 Jeg har osse prøvet at bage dem her, og de blev rigtig gode.. Dem jeg havde bagt dem til, roste dem rigtig meget .. Helt klart nogle der skal mages igen.. Maibritt - 2010-12-09 21:05:15 Det er bare de bedste julekager, og denne opskrift er super god. Vi kan godt lave dem flere gange inden jul, da hele familien bare er vilde med dem :-) Marlene - 2010-12-01 14:04:08 MUMS hvor blev de gode! denne stolte nybegynder inden for julekagebagning blev opsitivt overrasket! tak for den fine opskrift Mette - 2010-11-29 22:45:23 Har lavet dem. De er super lækre. Sprøde og velsmagende. Fik meget ros for dem. Sofia - 2010-11-21 15:05:00 De er bare de bedste Sasha - 2010-11-16 14:19:01 De blev rigtig gode, og smagte rigtig dejligt :) Ole - 2010-11-11 19:50:33 Jeg kan huske fra min barndom (tidlige 1960'ere), at min mor ofte brugte to stænger vanille til en portion som denne. Hun skrabede kornene ud og kom dem i dejen. De skrabede stænger lå i kagedåsen (eller kage dåserne)sammen med de færdige vanillekranse. Det gav en god smag! Ofte var kransene bedst, når de havde stået i dåsen og "trukket" i en uges tid eller mere. Ditlev - 2009-12-20 12:00:40 Kan ikke helt forstå hvorfor det kun er kornene fra vanillestangen I kommer i. I henhold til de originale opskrifter jeg har set, så skal kornene rigtig nok skrabes ud, men stangen skal hakkes og kommes i dejen sammen med kornene. Den skal selvfølgelig hakkes fint. Det smager fantastisk når man får sådan et stykke vanille i munden. Smagen af vanille er meget mere intens. Mht. brugen af smørbar smør kontra rigtig smør, så er det helt klart også min erfaring at det bedste resultat er med rigtig smør. sweety - 2009-12-14 14:21:52 hmmm.. skal til at lave dem nu lækkert Rikke - 2009-12-08 19:51:37 Jeg har netop bagt to portioner vanillekranse, den ene med lurpak og den anden med kærgården. Der er stor forskel, og det er helt sikkert lurpakken der er bedst! Den er også nemmest at arbejde med. Den med kærgården blev for hurtigt blød og dermed svær at arbejde med. De er da gode nok, men jeg vil fremover bruge lurpak. Tine - 2007-12-07 12:22:41 Aaaaaaah! det smager dejlig godt nede i maven. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne