Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Fedtebrød

Fedtebrød, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 30 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 30 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :


Fedtebrød, billede 4 Fedtebrød, billede 1 Fedtebrød, billede 2 Fedtebrød, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Dej:
125 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

0.25 tsk. Hjortetaksalt
125 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
65 gram Kokosmel 1 spsk. 2 gram
1 spsk. 5 gram
1 dl. 35 gram
65 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
  Romglasur:
100 gram Flormelis 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 50 gram
2 spsk. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 tsk. Romessens
   
Opskrift:
Bland alle ingredienser sammen til en dej. Del dejen i 3 og rul 3 pølser på så lange at de passer til bagepladen (kan gøres direkte på bagepapir). Rul eller tryk dejene ud til flade stænger 5 cm. brede og knap ½ cm. tyk.

Flyt dejen/bagepapiret over på bageplade og bag dem lysebrune (ca. 10 minutter), ved 200 grader C. alm. ovn.

Glasur:
Flormelis tilsættes romessens eller rigtig rom og røres med varmt vand lidt af gangen til passende konsistens.

Glaser stængerne mens de er varme og stadig på bagepladen.

Skær dem i skrå snitter med glasur smurt på men stadig varme/lune, kom dem på en rist og lad dem blive kolde.


Beskrivelse:
Fedtebrød - en dansk småkage
Fedtebrød og småkager generelt er noget der først rigtigt dukker op i 1800-tallet, i forbindelse med brændekomfurets udbredelse. Man er ret sikker på at opskriften på fedtebrød er af dansk oprindelse. Nærmere betegnet Sønderjylland, hvor fedtebrødet i mange år har være en fast bestanddel af det traditionelle sønderjyske kaffebord.

Fedtebrød - en dej til flere småkager
Fedtebrød er virkelig nemme småkager. Fedtebrødene skal ikke hæve, er hurtige at gøre klar og smager skønt. Fedtebrød kaldes også nogle steder for romsnitter. Opskriften på kagedej til fedtebrød er den samme, men glasuren på toppen af fedtebrød kan varieres med f.eks. smag af rom eller citron. Dejen til fedtebrød og romsnitter minder utroligt meget om dejen til finskbrød. Og fedtebrød ligner da også meget finskbrødet i udskæringen. Dog skæres dejstængerne til fedtebrød ud på skrå, i stedet for lige over. Med få ingredienser kan man altid fremtrylle friskbagte fedtebrød til kaffen. Og når fedtebrødet er bagt, kan man vælge at glasere fedtebrødet med en smagfuld glasur lavet med rom eller citronsaft. Husk at lade fedtebrødet ligge på en rist og blive kolde. Fedtebrødet kan opbevares i en småkagedåse en uges tid. Hvis de da holder så længe for familien!

Madplan mellem bagning af fedtebrød
Det kan i dagene op til og efter julen være en svær disciplin at få sammensat en spændende madplan uge efter uge. Fedtebrød er en fantastisk småkage, men der kræves som regel et godt måltid i familiens maver også. Derfor har vi gjort det muligt at få tilsendt en spændende og varieret madplan hver torsdag morgen. Derudover har du mulighed for at tilmelde dig en service, hvor du dagligt modtager en lækker opskrift.
Læs mere ved at klikke her

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.6    (275 stemmer)

Opskriften er vist 617279 gange,
og udskrevet 25764 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 10276 (2446 kcal)
KJ pr. stk. 342 (81 kcal)
Vægt ialt 510 gram
Vægt pr. stk. 17 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 2015 KJ (479 kcal)
Protein 3.3 gram
Fedt 28.7 gram
Kulhydrat 54.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Kim  -  2019-12-13 10:13:30
Hvert år bager jeg disse. Så mine kunder den sidste lørdag inden jul, kan hygge med en småkage når de forlader forretningen.

Gitte  -  2018-12-05 13:16:01
de er mega gode er selv lærer og lavede dem i madkundskab elverne var vilde med dem

  -  2017-12-23 12:44:21
De smager godt, det er ikke sidste gang jeg laver dem

louise  -  2016-12-23 11:27:26
Mine ynglings småkager:D god jul og godt nytår.

Nielsen  -  2015-12-15 20:10:01
De er bare super gode , første gang jeg laver dem 😄men bestemt ikke sidste gang

Anette   -  2015-12-05 17:21:23
I stedet for rom essens, brug en god mørk rom Smager super godt med glasur lavet med frisk citronsaft 🎅🏿

Marie   -  2014-12-22 12:12:24
Jeg brugte potaske i stedet for hjortetaksalt - fungerer perfekt :)

  -  2014-12-20 22:57:16
Kan man ikke lave dejen dagen før???

PER  -  2014-12-18 17:15:22
GODE,, DE FÅR NISSEFAR UD AF KANEN

  -  2014-12-06 15:46:23
Kan man ikke bruge andet ex bagepulver eller natron end hjortetakssalt.

ager  -  2014-12-02 05:12:32
Kan man erstatte hjortetaksalt med noget andet ????

Leif Lundgaard Jensen  -  2013-11-15 18:10:51
Det er en rigtig god opskrift det er nu 4. år jeg skal bruge den familien er vilde med dem. Har lige givet den vidre til min kones veninde som også er vilde med dem. For en mand som mig er det ofte at jeg er inde på alle tiders kogebog de opskrifter vil jeg give 9 i karakter nemme at forstå.

åse  -  2013-03-14 16:19:22
skal prøve og bage dem i morgen

Leta  -  2012-12-14 17:27:21
Fantastisk lige den opskrift jeg har ledt efter.smager super!

linda michelsen  -  2012-12-10 15:04:05
Overvejer at bage dem enden længe

Pia  -  2011-12-03 14:48:02
De smager virkelig rigtig godt. Mums. Skal de se rigtig fedtede ud, er det vigtigt glasere stængerne mens de er varme. Jeg brugte ikke romessens.

Mari-Ann  -  2011-02-16 11:33:43
Många varma tack för receptet från Sverige. Bakade dem till min mor när hon brutit armen!Hennes glädje var stor och jag fick bästa betyg. Kakorna smakade precis som om hennes mamma bakat dem förr i tiden i Egebjerg! Det bästa nu var att hon nu fick äta så många hon ville ; ))

Tania.(:  -  2011-01-29 17:53:38
de smager meeeeega godt!!:-D men kom til at proppe frossent smør i men fik det tøet op.(:

Dani  -  2010-12-19 21:06:15
De er simpelhen de bedste småkager! og har tit fået afvide de er lige så gode som folks bedsteforældre har lavet dem!

  -  2010-12-12 21:39:22
Hvor længe kan de holde sig og hvordan opbevarer man dem bedst? Skal man blot betragte dem som småkager, hvad det angår?

Liselotte  -  2010-12-11 10:03:58
Sådan, smager lige som da mormor bagte dem:-), men hvordan opbevarer man dem uden at de bliver bløde?

  -  2010-12-02 19:58:32
Det er nogle fantastiske kager;D

a nissen  -  2010-12-02 12:30:37
Det er nogle rigtig gode små kager , de gav lykke her i NISSE huet

I <3 Fedtebrød  -  2010-11-29 16:31:24
Mega Fedt man. det er mums

Dorte  -  2009-12-09 15:37:30
Det får bare ikke bedre:) MUMS siger jeg bare

  -  2009-12-04 11:03:10
Jeg hader lugten af hjortetaksalt når man bager... Det kan lade sig gøre med bagepulver i stedet!

Ville & Cille  -  2009-12-01 15:14:35
Super lækre og lige præcis som fedtebrød skal være!

Petra  -  2009-02-05 11:36:39
Det bliver også super lækkert, hvis man putter lidt revet citronskal + et skvæt citronsaft i glasuren!

Helena på 13 fra Næstved  -  2008-12-17 12:01:40
Jeg ELSKER dem! De var nemme at lave og var nemme at få ned i vommen;) PERFEKT opskrift:) De smager som dem min afdøde oldemor lavede:)

Jill6700  -  2008-12-14 20:18:53
Første gang jeg har lavet fedtebrød og man må sige at det er lige til at gå til og at det smager super godt... Glædelig jul :-D

tinalund  -  2008-12-13 21:50:23
en rigtig god ide er at riste lidt kokos og ligge på efter glasuren

Christina  -  2008-12-08 19:33:12
smager rigtig godt, hvis glasuren er lavet med ægte rom :-)

Emma  -  2008-12-01 21:25:25
De gør julen bedre de smager m-u-m-s...

Nanna Pedersen  -  2008-11-24 19:02:42
Sidste år til jul bagte jeg dem for første gang, bagte tidligt som jeg plejer og kom dem i fryseren med et tætsluttende låg, de var akurat lige så gode som nybagt.

Anne  -  2007-12-28 16:04:04
mums de smager godt!

Gitte  -  2007-10-27 17:46:46
Jeg kender også fedtbrød som en rundkage med hvækvet bund og glasur på den flade side. De eksisterere stadig i bageren i herlev ved midtpunktet

Sigrid  -  2007-10-22 13:55:19
Det lyder rigtig godt, dem vil jeg prøve til jul!

mafres  -  2007-09-20 11:52:19
Født 1946 For mig er fedtbrød en rund sjover med hvælvet bund og glasur på toppen ca 10 cm. i diameter. Jeg har søgt længe men de eksistere vidst ikke længere

Petra  -  2007-01-28 16:23:10
Har de bedste barndomsminder med fedtebrød og det er og bliver de bedste! :)

I m -  -  2006-12-14 15:50:26
super gode som de ægte synderjydske opskrift.

marianne  -  2006-12-10 16:21:56
Kom 1,5 spsk mel i glasuren,så er den lettere at styre og du får et flottere resultat

:D  -  0000-00-00 00:00:00
de er perfekte og smager pragtfuld!

Trine  -  0000-00-00 00:00:00
MUMS! Det her er opskriften, der er fuldstændigt tro mod alle min barndoms juletraditioner. De smager fuldstændigt som var det min mormor der havde bagt dem. Julen indfinder sig og englene synger!

kr  -  0000-00-00 00:00:00
brug æggehvider i stedet for vand så holder glasuren sig flot