Brunkager, de gammeldags klassiske
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Højtid: Jul Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 120 minutter Fryseegnet : Ikke fryseegnet Indsendt : Red: |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
De gammeldags klassiske brunkagerHjemmebagte og sprøde brunkager hører til i julen. Det er uanset, hvor gammel du er, så elsker alle de gamle og traditionelle brunkager, som stammer helt tilbage fra middelalderen.Historien om brunkagenBetegnelsen brunkager er en nyere betegnelse, hvor før i tiden blev kagerne kaldt peberkager, som er en gammeldags og meget kendt småkage i juletiden.Brunkager er nogle af de ældste julesmåkager her i Danmark. De stammer nemlig helt tilbage fra middelalderen, hvor brunkager blev lavet af rester på rugbrødsdej tilsat honning og krydderier. Dog er de fleste småkager meget unge i den danske jul. Dette hænger sammen med, at man først i sidste halvdel af 1800-tallet begyndte at introducere almindelige komfurer, hvor man fik muligheden for at bage de helt perfekte småkager og flere af gangen. I denne periode blev bagningen af brunkager en fast tradition op til jul. Derfor har brunkager, i modsætning til andre julesmåkager, en middelalderlig tilknytning. I middelalderen brugte man nemlig meget stærke krydderier i madlavningen, og derfor minder krydderisammensætningen i brunkager meget om disse smage. Tips til gammeldags klassiske brunkager1. Brunkager skal skæres ud i meget tynde skiver, for at de kan blive helt sprøde. Hvis man skærer skiverne for tykke, så kan man smage potasken, og det er ikke så lækkert. Hvis du har problemer med at skære dejen ud i tynde skiver, så kan man putte den afkølede rulle i fryseren i ca. 10 minutter.2. Brunkagedejen kan ikke benyttes til at udstikkerkage, da skriver skal være helt tynde. 3. Du kan godt smutte mandlerne, men det er ikke nødvendigt - begge dele er helt fint. 4. Kagerullen skal være helt afkølet før, at du ruller dejen ud. Find inspiration til de helt perfekte brunkagerHos Alletiders Kogebog kan du finde opskriften på de helt perfekte og sprøde brunkager til jul. Ligeledes kan du finde på opskrifter til alverdens småkager og hverdagsmad, så du nemt og hurtigt kan lave mad til familien. |
Opskriften er vist 229092 gange,
og udskrevet 5537 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 3.8 (75 stemmer) |
|
Kommentarer Jørgen - 2021-11-22 14:55:34 Mmmm, smager godt :) - 2020-11-29 20:58:56 Skøn opskrift Pernille - 2019-11-25 19:52:24 Hvor længe kan jeg med fordel lade dem ligge i køleskabet før jeg begynder på at skære og bage dem?? Mads. - 2017-11-19 03:56:13 Hej min kærste har den værste nøddeallegi så nu skal der spises småkager julen er hjerterne tid 🔔🌟🍘🖒 Naja - 2016-12-07 16:13:56 Jeg synes den er fin hilsen Naja 9 år - 2011-11-28 13:32:06 hvorfor skal der sådan nogle underlige ting i `????? Ole Andersen - 2010-12-06 18:09:41 Jeg har ikke spist brunekager i mange aar og vil proeve selv at bage dem . jeg har i mange aar i Udladet vaeret. - 2010-11-27 14:02:28 hvad er sukat mikkel - 2009-11-29 21:00:44 prøv at lade være med at bruge mandler. men ellers lækre :D bolethe - 2007-12-06 19:00:50 hvorfor bliver det hårde (stive)? Nicolaioff - 0000-00-00 00:00:00 De smager bare jule godt Carina Brønderslev - 0000-00-00 00:00:00 De er da SKØØNNNE!! c",) Marianne Frost - 0000-00-00 00:00:00 Gode sprøde. Ole - 0000-00-00 00:00:00 Brunekager smager godt! |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne