Pebernødder

Pebernødder, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Portion 1 Portion
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 60 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :      Red :
Pebernødder, billede 4 Pebernødder, billede 1 Pebernødder, billede 2 Pebernødder, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

0.25 tsk. Hjortetaksalt
0.5 tsk. Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
0.5 tsk. Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
0.5 tsk. Ingefær, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 6 gram
1 dl. 44 gram
0.5 tsk. Nelliker, stødt 1 tsk. 2.7 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 54 gram
100 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
175 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
2 spsk. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør hakkes i.

Sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen.

Dejen er fryseegnet.

Tril dejen i fingertykke pølser og skær i små stykker og trilles til kugler. Sættes på bageplade med bagepapir.

Bages i forvarmet ovn 10-15 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.

Tips:

1 portion giver ca. 120 stk.






Beskrivelse:

Opskrift på pebernødder - den gammeldags slags

Hjemmelavet pebernødder er en kærkommen klassiker i juletiden. Når det er den 1. december, er der stor sandsynlighed for, at der er taget hul på den første kagedåse med pebernødder. Vi forbinder nemlig den gamle traditionelle småkage med jul og hygge med familien. Bliv klogere på oprindelsen og hvordan du selv laver de nemme pebernødder, herunder.

Pebernøddens oprindelse - en gammel tradition

Pebernødden er en ældgammel småkage, som faktisk er ældre end julemanden, nissen og vaniljekransen. Bagningen af de bitte små kager er en meget gammel tradition, der sammen med klejnen, er den ældste julekage, vi har i Danmark. Pebernødder er oprindeligt en tysk tradition, som kom til Danmark omkring 1700-tallet.

Pebernøddens historie stammer tilbage fra 1400-tallet, og dengang blev de kaldt for peberkager. I gamle dage blev peberkager sammenlignet med nødder, fordi de har samme farve og størrelse. Ligeledes bagte man pebernødderne uden hævemiddel, og i slutningen af bagningen, hvor ovnen var helt varm, blev de små “nødder” ekstra sprøde og hårde. Derfor kom de til at hedde pebernødder, som vi kender i dag.

Pebernødder opskrift - nemme og knasende

Denne lækre pebernød opskrift er lige til at gå til, og du kan med fordel have ungerne med i køkkenet. Når først du har lavet en dej til pebernødder, skal du blot rulle dejen ud til lige store pølser og skære dem i små stykker, hvorefter de rulles til kugler mellem hænderne. Hold godt øje med pebernøddernes bagetid, så de ikke brænder på - det vil være ærgerligt, når hele familien har glædet sig til at smage julegodterne. Du kan med fordel bage et helt læs gammeldags pebernødder, da de kan holde sig i op til flere måneder, såfremt de opbevares korrekt i en lufttæt beholder eller kagedåse.

Hvorfor spiser vi pebernødder?

Det er ikke en tilfældighed, at vi spiser pebernødder ved juletid. I gamle dage bagte man brød op til juletid, og ved siden af blev der bagt pebernødder. Det hørte nemlig julen til, at bage store og fine brød af sigtemel og hvedemel. Derfor tilføjede man lidt honning og krydderier og rullede dejen til lange pølser og skar dem til små pebernødder. Før i tiden var krydderier en dyr fornøjelse, og blev kun brugt ved juletid. Mange julesmåkager, som vi kender i dag, opstod ved, at der blev puttet krydderier i dejen.

Inspiration til hverdagen

Det er ikke kun i juletiden, at Alletiders Kogebog kan være behjælpelig med gode opskrifter på lækre retter, kager, drikke og meget mere. Du har nemlig mulighed for at tilmelde dig vores gratis madplan, der ugentligt eller dagligt sender inspiration og/eller madplaner via e-mail. Dette hjælper dig af med den evige hverdagsstress ved at skulle finde på noget nyt og lækkert at servere. Find vores madplan her.

Mange familier har tradition for at bage julesmåkager, så snart kalenderen rammer december måned. Mangler du andre opskrifter på julesmåkager, finder du en hel kategori her hos Alletiders Kogebog.

FAQ

Hvor stammer pebernødder fra?

Pebernødder stammer oprindeligt fra Tyskland, hvor de kaldes Pfeffernüssen.

Hvad er der i pebernødder?

Pebernødder består af hvedemel, hjortetaksalt, kanel, peber, ingefær, nelliker, smør, sukker, æg og piskefløde.

Hvor meget vejer en pebernød?

Vægten kommer an på, hvor store eller små du laver pebernødderne. Men gennemsnitligt vejer de ikke mere end et par gram.

Hvordan laver man pebernødder?

Bland mel med krydderier og tilsæt koldt, hakket smør. Rør æg og sukker til æggesnaps og tilsæt fløde. Bland nu det hele sammen og ælt det godt. Tril dejen til fingertykke pølser, og skær dem i små stykker. Tril til kugler og sæt dem på en bageplade. Bages i en forvarmet ovn i 10-15 min ved 180 grader.

Er der nødder i pebernødder?

Nej, der er ikke nødder i pebernødder. Er pebernødder usunde? Pebernødder indeholder både sukker og smør, og anses ikke som værende en sund spise. Ligesom med alle andre småkager bør de nydes med måde.

Hvor lang tid skal pebernødder have i ovnen?

Pebernødder skal bage omkring 10-15 minutter alt efter, hvor store du laver dem. Hold øje, så de ikke brænder på.

Er der peber i pebernødder?

Ja, der er peber i disse pebernødder, og det er der i mange opskrifter på pebernødder, men faktisk dækker peber over at pebernødder er krydrede og der er ikke altid peber i.

Hvor længe kan pebernødder holde sig?

Pebernødder kan holde sig længe, helt op til flere måneder, hvis du putter dem i en lufttæt kagedåse eller beholder.



karakterer:
Opskriften er vist 623910 gange,
og udskrevet 21862 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (428 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 10577 (2518 kcal)
KJ pr. Portion 10577 (2518 kcal)
Vægt ialt 630 gram
Vægt pr. Portion 630 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1677 KJ (399 kcal)
Protein 5.4 gram
Fedt 16.5 gram
Kulhydrat 58.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2020-11-26 17:22:25
det var en mega god opskrift

  -   2020-11-12 12:38:53
Hvor længe kan de holde sig?

  -   2020-11-10 00:56:20
Mine bliver som små kager og de ligner slet ikke pebernødder , hvad har jeg gjort galt

  -   2020-11-04 14:03:58
Pebernødder stammer fra Holland ikke Danmark

  -   2019-12-10 21:45:55
De bedste pebernødder ,bager dem hvert år, og alle er vilde med dem

  -   2017-12-13 22:15:30
Jeg bruger 1 tsk nellike kanel ingefær kardemomme det giver mere krydderi smag i

  -   2017-12-11 08:40:05
de smager overhoved ikke af pebernødder

  -   2017-12-07 14:02:28
God opskrift. Hjemme hos os bruges dobbelt mængde krydderier + lidt ekstra peber

  -   2017-11-27 09:25:22
jeg har lavet 5000 pebenødder

  -   2016-12-12 13:29:11
Synes det er en dejlig småkage, men den smager ikke som en pebernød efter min mening.

  -   2016-12-11 18:45:00
De var gode. Måske lidt mere fløde og smør Men de er gode:-)

  -   2015-12-06 18:35:22
Gode pebernødder!! Jeg mente dog der skulle lidt mere mel i, for ordentlig at kunne delte dem. De smager godt af pebernødder, den rigtige julesmag :) og opskriften er dejlig nem at følge (y)

  -   2015-12-03 10:01:45
Super nem opskrift at lave men jeg syntes bestemt ikke de smager af for meget. jeg vil prøve igen og der vil jeg tilsætte mindre peber og så prøver jeg kardemomme og citron skal.

  -   2014-11-07 13:58:52
Jeg brugte kun 130 g. sukker og de blev super gode. Jeg vil anbefale at bruge mmindre sukker, da man kan smage krydderierne bedre!

  -   2012-12-13 21:45:31
Har bagt disse pebernødder hver jul i snart 10 år. Det skal bare være dem.:-)

  -   2012-12-09 14:04:37
Suuper lækre! men skal bruge lidt mere kanel næste gang

  -   2012-11-26 17:19:09
De smager super godt. Og er nemme at lave.

  -   2012-11-19 14:54:22
Helt fantastiske! Men som nogen har skrevet tidligere, så kan man snildt bage 2 portioner, fordi en enkelt bliver spist indenfor en eller to dage..

  -   2012-11-13 11:24:57
Jeg putter mindre hjortetaksalt i, lidt potaske og ligeledes mindre sukker da jeg synes de kan blive for søde:-)

  -   2011-12-04 17:06:10
De er super gode! Personligt putter jeg bare 3 spsk. mælk i istedet, da de så ikke bliver så fede:)))

  -   2011-12-04 12:33:38
Rigtig god smag, havde dog håbet de var meget mere hårde. Sådan nogle tænderne rigtig skal knuse. :-)

  -   2011-12-03 15:49:04
Mmmmh, de lyder gode! - jeg tror at jeg vil bage dem om lidt:-D Hvor mange pebernødder kommer der ud af en potion? Er der nok??:-)

  -   2011-11-28 17:04:57
Spejderne var helt vilde med dem :)

  -   2011-11-16 17:25:10
De er rigtig gode

  -   2010-12-12 17:07:34
Vildt gode XD

  -   2010-12-01 20:05:49
hvor lang tid tager det at bage dem???

  -   2010-11-30 20:33:01
de holder formen perfekt når der bliver bagt :))

  -   2010-11-30 19:52:17
skal måske lave dem imorgen:):) hmmmm

  -   2010-11-16 16:58:59
Meget nemme og lave, og de tager jo ingen tid ! :D Men de skal have omkring 15 minutter i ovenen så bliver de "bedst" Mums...

  -   2010-11-16 13:46:54
Super gode :D

  -   2010-11-13 18:23:41
skal der ikke bagepulver eller natron i?

  -   2010-11-07 14:37:29
Mmmm de er gode!! Men husk at bage dobbelt portion, for unger spiser dem lige så hurtigt som de kommer ad af ovnen:-)

  -   2010-10-22 17:07:26
WOW DE ER LÆKRE!!!<3 vi lavede dobbelt potion, virkelig dejligt! og så gav vi dem ca. 7 minutter (:

  -   2010-10-14 14:30:32
uhm de smager lækkert !

  -   2009-12-10 12:23:13
De er virkeligt gode. Jeg har fundet ud af at pebernødder smager sindssygt godt overtrukket med chokolade, så det kastede jeg mig ud i. Stor succes! Min niece og hendes veninde (begge 1½) var vilde med dem, og især dem med chokolade på;)

  -   2009-12-06 20:51:10
Super nemme og lækre. Kan forestille mig, at mandler pepper dem op. Rasmus på 2½ er helt vold med dem!

  -   2009-12-06 17:28:12
Rigtig rigtig gode pebernødder!!!! Fik dem lavet lidt store. De hæver i ovenen!!! - men så har jeg jo lært det - De smager helt fantastisk.

  -   2009-12-03 16:52:31
de er rigtige gode... lavede 2 potioner igår og ved 2. potion glemte jeg mælken (brugte mælk istedet for fløde) og de smagte lige så godt så man kan altså helt undvære det...

  -   2009-12-03 15:05:39
de er guddomelige. De er Fantastiske.men husk der skal være store mellemrum mellem dem...

  -   2009-11-17 21:42:25
vild stærke, uspiselige for mine børn, og også for mig....

  -   2009-11-13 13:42:36
Nu har ujeg bagt dem 2 gange :) De smager fantastisk! Jeg putter bare ikke ingefær i ;) Men de smager bare fantastisk godt uden det i ;D

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her