Pebernødder

Pebernødder, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 120 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul - julen

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 60 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :


Pebernødder, billede 4 Pebernødder, billede 1 Pebernødder, billede 2 Pebernødder, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

0.25 tsk. Hjortetaksalt
0.5 tsk. Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
0.5 tsk. Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
0.5 tsk. Ingefær, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 6 gram
1 dl. 44 gram
0.5 tsk. Nelliker, stødt 1 tsk. 2.7 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 54 gram
100 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
175 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 Æg, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
2 spsk. Piskefløde 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør eller margarine hakkes i.

Sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen.

Dejen er fryseegnet.

Dejen trilles i fingertykke stænger, der skæres i små stykker og trilles til kugler. Bages i forvarmet ovn 10-15 minutter ved 180 grader C. alm. ovn.

Tips:



Beskrivelse:
Pebernødder
Pebernødden er en klar klassiker i juletiden. Når det er den 1. december, så kender mange danskere nok til at spise de første pebernødder på året. Vi forbinder nemlig den gamle traditionelle kage med julen og hygge med familien.

En gammel tradition
Pebernødden er en ældgammel kage, som faktisk er ældre end julemanden, nissen og vaniljekransen. Bagningen af pebernødder er en meget gammel tradition, som sammen med klejnen er den allerældste julekage, vi har i Danmark. Pebernødder er en dansk tradition, som bages op til jul, og i de danske hjem er der typisk ingen jul uden pebernødder. Pebernødder stammer tilbage fra 1400-tallet, som dengang hed peberkager. I gamle dage blev pebernødder sammenlignet med nødder, fordi at de har samme farve og størrelse. Ligeledes bagte man pebernødderne uden hævemiddel og i slutningen af bagningen, hvor ovnen var helt varm, som gjorde dem hårde. Derfor kom de til at hedde pebernødder, den dag idag.

Hvorfor spiser vi pebernødder?
Det er ikke en tilfældighed, at vi spiser pebernødder ved juletid. Det var nemlig sådan, at man i gamle dage bagte brød op til juletid og ved siden af bagte man pebernødder. Det hørte nemlig julen til, at bage store og fine brød af sigtemel og hvedemel, hvor hvedemel ansås som kage dengang. Derfor tilføjede man lidt honning og krydderier og rullede i dejen i lange stykker og skar dem til små pebernødder. Da krydderier var meget dyrt dengang, så brugte man også kun det ved juletid. Derfor var det naturligt at putte krydderier i dejen og deraf opstod de fleste julesmåkager, vi kender i dag.

Inspiration til hverdagen
Det er ikke kun i juletiden, vi her på Alletiders Kogebog kan være behjælpelige med gode opskrifter på lækre retter, kager, drikke og meget mere. Du har nemlig mulighed for gratis at tilmelde dig vores madplan, der ugentligt eller dagligt sender inspiration og/eller madplaner via e-mail. Dette hjælper dig af med den evige hverdagsstress der er, at skulle finde på noget nyt og lækkert at servere. Tilmeld dig vores madplan ved at følge dette link

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (422 stemmer)

Opskriften er vist 555311 gange,
og udskrevet 20844 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 10577 (2518 kcal)
KJ pr. stk. 88 (20 kcal)
Vægt ialt 630 gram
Vægt pr. stk. 5 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1677 KJ (399 kcal)
Protein 5.4 gram
Fedt 16.5 gram
Kulhydrat 58.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

amalia  -  2020-11-26 17:22:25
det var en mega god opskrift

Nelli  -  2020-11-12 12:38:53
Hvor længe kan de holde sig?

Helle sørensen   -  2020-11-10 00:56:20
Mine bliver som små kager og de ligner slet ikke pebernødder , hvad har jeg gjort galt

Johnny  -  2020-11-04 14:03:58
Pebernødder stammer fra Holland ikke Danmark

Annette Madsen   -  2019-12-10 21:45:55
De bedste pebernødder ,bager dem hvert år, og alle er vilde med dem

Lind  -  2017-12-13 22:15:30
Jeg bruger 1 tsk nellike kanel ingefær kardemomme det giver mere krydderi smag i

  -  2017-12-11 08:40:05
de smager overhoved ikke af pebernødder

Gitte  -  2017-12-07 14:02:28
God opskrift. Hjemme hos os bruges dobbelt mængde krydderier + lidt ekstra peber

  -  2017-11-27 09:25:22
jeg har lavet 5000 pebenødder

Birgittert  -  2016-12-12 13:29:11
Synes det er en dejlig småkage, men den smager ikke som en pebernød efter min mening.

  -  2016-12-11 18:45:00
De var gode. Måske lidt mere fløde og smør Men de er gode:-)

  -  2015-12-06 18:35:22
Gode pebernødder!! Jeg mente dog der skulle lidt mere mel i, for ordentlig at kunne delte dem. De smager godt af pebernødder, den rigtige julesmag :) og opskriften er dejlig nem at følge (y)

  -  2015-12-03 10:01:45
Super nem opskrift at lave men jeg syntes bestemt ikke de smager af for meget. jeg vil prøve igen og der vil jeg tilsætte mindre peber og så prøver jeg kardemomme og citron skal.

  -  2014-11-07 13:58:52
Jeg brugte kun 130 g. sukker og de blev super gode. Jeg vil anbefale at bruge mmindre sukker, da man kan smage krydderierne bedre!

Eva  -  2012-12-13 21:45:31
Har bagt disse pebernødder hver jul i snart 10 år. Det skal bare være dem.:-)

Julebage  -  2012-12-09 14:04:37
Suuper lækre! men skal bruge lidt mere kanel næste gang

Anders  -  2012-11-26 17:19:09
De smager super godt. Og er nemme at lave.

Kjartan Kristiansen   -  2012-11-19 14:54:22
Helt fantastiske! Men som nogen har skrevet tidligere, så kan man snildt bage 2 portioner, fordi en enkelt bliver spist indenfor en eller to dage..

Annette  -  2012-11-13 11:24:57
Jeg putter mindre hjortetaksalt i, lidt potaske og ligeledes mindre sukker da jeg synes de kan blive for søde:-)

Sanne  -  2011-12-04 17:06:10
De er super gode! Personligt putter jeg bare 3 spsk. mælk i istedet, da de så ikke bliver så fede:)))

Hanne  -  2011-12-04 12:33:38
Rigtig god smag, havde dog håbet de var meget mere hårde. Sådan nogle tænderne rigtig skal knuse. :-)

Kat  -  2011-12-03 15:49:04
Mmmmh, de lyder gode! - jeg tror at jeg vil bage dem om lidt:-D Hvor mange pebernødder kommer der ud af en potion? Er der nok??:-)

Astrid  -  2011-11-28 17:04:57
Spejderne var helt vilde med dem :)

David   -  2011-11-16 17:25:10
De er rigtig gode

Pernille ;D  -  2010-12-12 17:07:34
Vildt gode XD

  -  2010-12-01 20:05:49
hvor lang tid tager det at bage dem???

ditte  -  2010-11-30 20:33:01
de holder formen perfekt når der bliver bagt :))

jeanette...  -  2010-11-30 19:52:17
skal måske lave dem imorgen:):) hmmmm

Emma  -  2010-11-16 16:58:59
Meget nemme og lave, og de tager jo ingen tid ! :D Men de skal have omkring 15 minutter i ovenen så bliver de "bedst" Mums...

Pernille   -  2010-11-16 13:46:54
Super gode :D

  -  2010-11-13 18:23:41
skal der ikke bagepulver eller natron i?

Tenna  -  2010-11-07 14:37:29
Mmmm de er gode!! Men husk at bage dobbelt portion, for unger spiser dem lige så hurtigt som de kommer ad af ovnen:-)

Signe  -  2010-10-22 17:07:26
WOW DE ER LÆKRE!!!<3 vi lavede dobbelt potion, virkelig dejligt! og så gav vi dem ca. 7 minutter (:

  -  2010-10-14 14:30:32
uhm de smager lækkert !

tinselinse  -  2009-12-10 12:23:13
De er virkeligt gode. Jeg har fundet ud af at pebernødder smager sindssygt godt overtrukket med chokolade, så det kastede jeg mig ud i. Stor succes! Min niece og hendes veninde (begge 1½) var vilde med dem, og især dem med chokolade på;)

Stine og Rasmus  -  2009-12-06 20:51:10
Super nemme og lækre. Kan forestille mig, at mandler pepper dem op. Rasmus på 2½ er helt vold med dem!

Karin  -  2009-12-06 17:28:12
Rigtig rigtig gode pebernødder!!!! Fik dem lavet lidt store. De hæver i ovenen!!! - men så har jeg jo lært det - De smager helt fantastisk.

Julenissen  -  2009-12-03 16:52:31
de er rigtige gode... lavede 2 potioner igår og ved 2. potion glemte jeg mælken (brugte mælk istedet for fløde) og de smagte lige så godt så man kan altså helt undvære det...

De glade juleunger  -  2009-12-03 15:05:39
de er guddomelige. De er Fantastiske.men husk der skal være store mellemrum mellem dem...

mikkel  -  2009-11-29 20:55:36
UHHMMMM SUPER GODE!!! men prøv at tage margarine i stedet for smør... *fnis*

Benjamin  -  2009-11-17 21:42:25
vild stærke, uspiselige for mine børn, og også for mig....

Celine 12 år  -  2009-11-13 13:42:36
Nu har ujeg bagt dem 2 gange :) De smager fantastisk! Jeg putter bare ikke ingefær i ;) Men de smager bare fantastisk godt uden det i ;D

Celine 12 år  -  2009-11-11 18:44:52
Jeg har bagt dem! Uhmm.. De er bare super lækre! Er blevet helt afhængi

sofie&cecili  -  2009-10-08 15:09:52
HMM.. Had mener "anja" med holdbare? - vi er ved at lave dem ;b

mette  -  2009-10-05 17:05:22
skal dejen være klistret eller fast?

Mads's mor  -  2008-12-22 13:32:23
Min søn på 2½ og jeg har lige bagt dem. De er enormt gode. Han nød at skære 'pølserne' ud i bidder, som jeg så trillede og lagde på bagepapir. De smager super godt. Sønnike synes også om dejen :-D

ania  -  2008-12-17 19:58:20
hjortetaksalt skal bruges,det er ikke et hævemiddel ,men det der gør bagværk sprødt

Lene  -  2008-12-13 14:55:32
De er bare super. Vi tilsatte en kvart pose brunkage krydderi. Det satte prikken over i et.

Rebekka  -  2008-12-06 15:24:33
Hvor blev de fantastiske! Så lækkert!

Kristina  -  2008-12-06 07:05:36
Jeg har set (ikke afprøvet)en anden opskrift hvor der bruges natron i stedet for hjortetaksalt og kardemomme i stedet for nelliker

  -  2008-12-03 21:56:00
kommentar skrevet som digt. godt med fløde, dejligt sprøde, men lidt for søde

Denne opskrift har end 50 kommentarer
Se alle kommentarer her