Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
















Klejner

Klejner, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 125 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Klejner

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkFryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :

Klejner, billede 4 Klejner, billede 1 Klejner, billede 2 Klejner, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

250 gram Margarine 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
4 dl. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 tsk. Bagepulver 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 spsk. Kardemomme, stødt
1 Citron, skal heraf Reven skal af 1 citron er beregnet til 10 gram
4 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
3 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Palmin
   


Opskrift:

Margarinen smuldres i sukker, mel og bagepulver, kardemomme og revet citronskal.
Æggene og mælken blandes i, og det æltes.

Dejen rulles ud i 5 mm tykkelse.
Først skæres den lodret gennem til strimler, så skråt.
Der laves hul i klejnen, og den ene spids stikkes igennem.

De lægges til hvile i 1 time. De koges så i palmin til de er lysebrune. Lægges på fedtsugende papir.

Drys flormelis over inden servering.

Tips:

En wok er god til friturestegning, og 3x500 g. fedtstof er passende.

Denne klejne er blid ved fedtstoffet, så du vil kunne bage flere portioner af denne dej før fedtstoffet er træt og skal udskiftes




Beskrivelse:
Klejner en gammel dansk kending
Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof. Klejner laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige (klenät), Norge (fattigmann), Færøerne (kleynur), Island (kleinur) og Grønland (utsuusat). Klejner laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede stykker med et klejnejern eller en kagespore. Midt i hver rombe skæres et snit. Klejnens ene ende trækkes igennem snittet, hvormed den klassiske facon på klejnen opstår. Tilberedningen sker uden ovn. Klejner bages nemlig ikke, de koges i fedtstof i en gryde. Klejner hører til de ældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen. Dengang kogtes klejner i en gryde over åbent ildsted. Det var først omkring midten af 1800-tallet, at brændekomfuret med ovn begyndte at vinde udbredelse. Brændekomfuret gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye kager. Præcis hvor klejnen stammer fra vides ikke, men navnet menes at komme fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille).

Tips til bagning af klejner
Der findes et hav af varianter inden for klejner: Store klejner, små klejner, bløde klejner, sprøde klejner og i alle kombinationer. En ting man kan blive enige om er dog, at nybagte klejner bare smager skønt! Alletiders Kogebogs opskrift på klejner er blid ved fedstoffet, så du vil kunne bage flere portioner klejner af denne dej, før fedtstoffet er træt og skal udskiftes. Prøv f.eks. at bruge en wok næste gang du laver klejner. Wokken er god til friturestegning af klejner, og 3x500 g. fedtstof til bagning af denne portion klejner er passende. De fleste koger klejner i palmin, da det er vegetabilsk - men det er lidt en smagssag. Palmin har dog den fordel at fedtstoffet ikke oxideres ved opvarmning, og dermed får klejnerne ikke en harsk smag. Og så er det selvfølgelig vigtigt at holde øje med temperaturen, så klejnen ikke bliver sort. Omvendt risikerer man at klejnen bliver for fedtet, hvis temperaturen er for lav.



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (107 stemmer)

Opskriften er vist 416907 gange,
og udskrevet 15079 gange.


Energi:
KJ total 30807 (7335 kcal)
KJ pr. stk. 246 (58 kcal)
Vægt ialt 2205 gram
Vægt pr. stk. 17 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1397 KJ (332 kcal)
Protein 6.5 gram
Fedt 11.5 gram
Kulhydrat 51.5 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp



Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Pia   -  2019-12-13 11:13:40
Kan man putte appelsin skal i i stedet for


Kirsten   -  2019-12-06 21:03:10
Så lækre, de er lige så gode som dem jeg husker fra barndommen. 😛👍


Mm  -  2019-12-05 16:22:08
Næsten perfekt dej 👍 nu skal de bare koges om et par dage 😊


Annegrethe Rasmussen   -  2019-11-22 21:28:57
Det er er bare en pragtfuldt opskrift, og hold nu op de smager bare godt ,jeg fuldte jeres opskrift trin for trin og jeg er fan Tak allertiders kogebog 😊


Tina Sejersbøl  -  2018-12-13 07:20:18
Rigtig gode klejner. Helt traditionel konsistens og smag. Super!


  -  2018-12-13 07:16:00
Rigtig gode klejner. Rigtig konsistens og smag.


Henriette Meyer  -  2017-11-15 17:48:42
Lidt mere citron ville ikke gøre noget.


Heidi   -  2015-11-18 09:30:43
Hej, kan dejen eller de færdige klejner fryses og hvor længe kan de færdige klejner holde sig ?


ole  -  2015-11-15 07:44:31
I stedet for palmin kan du også bruge en ganske alm. rapsolie


Morten 29  -  2014-11-30 17:19:59
Det er en rigtig god opksirft. (50 pers.) fulgte den dog ikke peæcis da jeg valgte at putte 2 æg i og så lidt ekstra mel. Meget vellykket. Personligt foretrækker jeg at de er lidt tykkere :)


_  -  2012-12-21 11:19:05
Behøves man at bruge palmin og ikke rigtigt olie eller smør???


  -  2012-12-07 13:10:50
Ja ingen problem


  -  2012-11-30 22:49:33
kan man lave dejen dagen før?