Julens populære bagværk |
Småkager:
Vaniljekranse (ca 150 stk)
Vanillestængerne flækkes på langs og kornene skrabes ud (der er stor forskel på vanillestænger, brug tyk vanillestang eller 2 tynde). De blandes med sukkeret, som derefter kommes i skålen med mel og smør...
Se mere her
Jødekager (ca. 90 stk.)
Mel og hjortetaksalt blandes. Fedtstoffet smuldres heri. Sukker blandes i. Dejen æltes sammen med ægget. Hviler koldt i et par timer...
Se mere her
Fedtebrød
Bland alle ingredienser sammen til en dej. Del dejen i 3 og rul 3 pølser på så lange at de passer til bagepladen (kan gøres direkte på bagepapir). Rul eller tryk dejene ud til flade stænger 5 cm. brede og knap ½ cm. tyk...
Se mere her
Klejner
Smørret smuldres i sukker, mel og bagepulver, kardemomme og revet citronskal. Æggene og mælken blandes i, og det æltes. Dejen rulles ud i 5 mm tykkelse. Først skæres den lodret gennem til strimler, så skråt. Der laves hul i klejnen, og den ene spids stikkes igennem...
Se mere her
Pebernødder
Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør hakkes i. Sukker og æg røres til æggesnaps, hvori fløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen...
Se mere her
Finskbrød
Sørg for, at smørret ikke er for hårdt, så kan dejen nemmere samles. Findel smørret i melet og bland sukkeret i. Saml dejen og sæt den køligt 15 min. Tril den til stænger, 2½ cm i diameter. Tryk dem lidt flade og pensl med sammenpisket æg...
Se mere her
Brunkager, de gammeldags klassiske
Kog smør, mørk farin og sirup sammen i en gryde. Tilsæt krydderier. Når det er koldt tilsættes mel, mandler, pomerans og sukat. Form til stænger, som lægges koldt (i køleskab). Skær dem i papirtynde skiver og bag ved 170 grader C. alm. ovn 6-8 minutter på næstøverste rille...
Se mere her
Aristokrater
Mel og bagepulver sigter sammen. Hak mandlerne fint og tilsæt dem melet. Koldt smør hakkes i. Æg og sukker røres til æggesnaps, hvormed dejen samles. Dejen trilles i pølser ca. 3½ cm. i diameter, der lægges koldt...
Se mere her
Håkonskager
Æltes. Trilles i tykke stænger der trilles i sukker. Stilles køligt ca. 1 time. Skæres i ret tykke skiver ½ cm. og bages 7-10 minutter ved 200 grader C alm. ovn...
Se mere her
Øvrige kager:
Honninghjerter
Smelt honningen i en rummelig gryde. Bland mel med krydderier og hjortetaksalt. Rør det i honningen. Rør gæren ud i æggeblommen, og potaske i lidt vand. Tilsæt begge dele og lad dejen hvile 1 - 2 timer ved stuetemperatur. Udrul dejen i 1 cm's tykkelse og udstik hjerter...
Se mere her
Kagehus (Dej og tegning)
Kom farin, sirup og smør i en lille gryde og smelt det ved svag varme. Afkøl det. Bland krydderier og natron i melet og kom fedtstof-sukkermassen i sammen med mælken. Ælt dejen sammen. Lad den hvile koldt nogle timer, gerne til næste dag...
Se mere her
Luciabrød (Adventsbrød)
Smelt smørret og bland med mælken. Varm blandingen op til den er lunken (37 gader C). Smuldre gæren i en skål og bland med lidt af den lunkne væske. Rør til gæren er opløst. Rør stødt safran i, sukker og sammenpisket æg. Bland så hvedemel i (gem lidt mel til udrulningen) og ælt til du får en jævn og smidig dej...
Se mere her
|