Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Mortens aften

Mortens aftens dag er den 11. november, men andestegen serveres og spises den 10. november om aftenen.

Når du skal tø anden op, så læg den i køleskabet 2-3 dage før den skal steges.
Husk at lægge den i et fad eller skål, så saften ikke render ud i køleskabet.

Klargøring af anden
Skær de yderste vingespidser og halsen af anden. Gå anden efter udvendigt for fjerrester og indvendig for indmadsrester. Fjern løst fedt og tør den godt med køkkenrulle.



Forretter

Cremet jordskokkesuppe med ristet bacon Cremet jordskokkesuppe med ristet bacon

Skræl jordskokker og kartofler og skær dem i grove stykker. Pil løget og skær i tern. Rist grøntsagerne i olivenolie i en gryde og tilsæt hønsefonden- Lad det simre i 20 minutter og tilsæt piskefløde og reven muskat. Lad det simre yderligere 5 minutter til alt er mørt...

Se mere her

Gravad laks Gravad laks

Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint. To tredjedele af dilden fordeles på laksefileten i formen, så på den anden, der også allerede er krydret og ligger med skindet opad. Drys resten af dilden over...

Se mere her

Rævesauce til gravad laks Rævesauce til gravad laks

Farin og sennep smeltes over et vandbad, dild tilsættes og evt. creme fraiche røres i. Hældes over i ny kold skål og sættes i køleskab til afkøling. Pynt med frisk dild og server til gravad laks...

Se mere her






Hovedretter

Stegning af andestegen dagen før Stegning af andestegen dagen før

Mal lever, spæk, ansjoser og løg gennem kødmaskinen en eller to gange, afhængig af hvor grov leverpostejen skal være. Pisk mel og kold mælk sammen i en gryde, varm op under piskning og kog det igennem. Tag gryden fra varmen og køl det lidt af...

Se mere her

Andesteg med æbler og svesker Andesteg med æbler og svesker

Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn. Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar...

Se mere her

Langtidsstegt Andesteg Langtidsstegt Andesteg

Stop anden med æbler og svesker, salt og peber og lidt timian. Læg anden med ryggen opad på risten over bradepanden, hvori du har slængt fonden fra kasserollen. Ovnen står hele tiden på 130 grader C. alm. ovn. Anden på risten står sådan i fire timer...

Se mere her

Grillet andesteg på kuglegrill Grillet andesteg på kuglegrill

Start kullene op, regn med ½-1 time. Gnid anden ind- og udvendig med salt og peber og fyld den eventuelt med æbler og svesker. Luk med kødnåle. Når kullene er varme hældes de i bakkerne i siden af grillen, foliebakken placeres imellem til opsamling af fedt, evt. til sovs...

Se mere her

Kogt andesteg Kogt andesteg

Klargør anden, del den i 2 halve, klip evt. rygbenet af, men læg al afpuds ned i gryden. Læg anden i en gryde og hæld så meget vand i at det dækker. Læg æblebåde og svesker i gryden (kan undlades). Dette skal koge 1-1½ time, skum jævnligt. Anden afkøler i gryden...

Se mere her

Andebryst a la stegt and Andebryst a la stegt and

Andebrysterne sættes over i rigeligt letsaltet vand og bringes i kog. Skummes grundigt og småkoger ca. 1 time. Andebrysterne afkøles i lagen og sættes i køleskab til næste dag. Næste dag fjernes fedtet fra toppen, (fedtet gemmes) og gryden bringes i kog...

Se mere her

Partering af and Partering af and

Det yderste af vingerne skæres af ved ledene, lårene skæres af helt inde ved skroget. Læg fuglen på ryggen, skær tæt ind til brystbenet og løsn kødet ved at skære langs skroget. Lår og brystkød kan nu deles i to...

Se mere her






Tilbehør

Brunede Kartofler Brunede Kartofler

Kartoflerne koges, pilles og afsvales, eller der kan med fordel anvendes kartofler fra glas. Sukker smeltes på en stor pande ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret. Det er meget vigtigt at man ikke røre i sukkeret under vejs...

Se mere her

Halve æbler med gele Halve æbler med gele

Æblerne (gerne Cox Orange, da de ikke koger ud) skrælles, halveres og kernehuset fjernes. Sukkerlagen bringes i kog. Æblerne tilsættes. Æblerne koger ved svag varme og uden låg i ca. 5 min. Æblerne afkøles i lagen. De halve æbler fyldes med gelé inden serveringen...

Se mere her

Hjemmelavet rødkål Hjemmelavet rødkål

Snit kålen fint og svits den i smør (brug andefedt hvis du har det) i en gryde. Tilsæt eddike når kålen er faldet lidt sammen. Kog ved kraftig varme nogle minutter uden låg. Tilsæt ribssaft og salt og læg låg på gryden. Kog kålen ved svag varme i ca. 1 time...

Se mere her

Waldorfsalat Waldorfsalat

Smag cremefraiche til med sukker og salt. Rens bladselleri stilkene og skær dem på tværs i tynde skiver. Halver druerne og fjern kernerne. Skær æblerne i små tern...

Se mere her

Rødkålssalat med æble og appelsin Rødkålssalat med æble og appelsin

Del rådkålen og snit det fint eller efter behag, kom det så i en skål. Skræl æblerne og skær dem i fire både, del derefter hver båd i to stykker og snit dem i stykker efter behag ned i rødkålen...

Se mere her






Dessert

Æbleskiver med kærnemælk og natron
Æbleskiver med kærnemælk og natron

Hviden piskes stiv Blomme, kærnemælk, sukker og salt piskes sammen. Mel og natron kommes i. De stive hvider vendes i til allersidst. Æbleskiverne bages i palmin eller andet fedtstof i en god varm æbleskivepande...

Se mere her

Bagt æblekage med sprødt låg
Bagt æblekage med sprødt låg

Blend sukker, salt, krydderurter (f.eks. citronmelisse mynteblade ananassalvie eller vanillegræs). Bland med havregryn og mel. Skær smørret i tern og gnub det hurtigt ind til en let smuldrende dej...

Se mere her

Æble/sveske clafoutis
Æble/sveske clafoutis

Smør et ildfast fad med smør og drys det med mel. Bank det overskydende mel af. Skær æblerne i smalle både og drys dem med de to tsk. sukker og fordel dem og sveskerne i fadet. Pisk ingredienserne til dejen grundigt sammen og hæld den over frugten...

Se mere her

Æblebeignet - Æbleringe i beignetdej
Æblebeignet - Æbleringe i beignetdej

De skyllede, skrællede æbler befries for blomst og stilk. Kernehuset bores ud. Æblerne skæres i 1 cm tykke skiver og pensles med citronsaft for ikke at blive mørke...

Se mere her

Gammeldags dansk æblekage med gele
Gammeldags dansk æblekage med gele

Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i skålen. Derefter et lag rasp og et lag knust marengs/makron og så igen et lag æblemos osv. Det øverste lag skal være rasp. Læg flødeskummen ovenpå kagen. Pynt med røde geléklatter og server...

Se mere her

Mortens aftens historie

Den meget hellige - men også ydmyge - Sankt Martin var ikke interesseret i denne forfremmelse, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem - og tvunget til at blive biskop. Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at dekretere en straf over de irriterende gæs, nemlig at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem.

Fra 1500-tallets Köln kendes en beretning om Martinsgås, som nævner stegen som en overordentlig - og på det tidspunkt gammel - lækkerbidsken. Gåsen står på bordet som hovedret, sprødstegt, og fykdt med æbler, rosiner og kastanier.

Da en gås imidlertid er et både temmeligt stort og dyrt måltid, er den her til lands efterhånden blevet erstattet af den både mindre og billigere and.