Andesteg med æbler og svesker

Andesteg med æbler og svesker, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Ovnsteg - Ovnstege

Hovedingrediens : And - And hel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 180 minutter

Indsendt :      Red :
Andesteg med æbler og svesker, billede 4 Andesteg med æbler og svesker, billede 1 Andesteg med æbler og svesker, billede 2 Andesteg med æbler og svesker, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3500 gram And, hel Vi beregner en and til 3.000 g.

2/3 af andens vægt er ben ca. (beregnet)
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
2 Æbler, syrlige 1 mellemstort æble vejer ca. 80 g. skrællet vægt

1 dl. revet æble vejer ca. 70 gram.
15 Svesker, uden sten 1 sveske ca. 10 gram
   
  Sauce:
  hals - vingespidser - kråse og hjerte
1 Løg, pillet vægt 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
1 Gulerødder, skrællet vægt 1 mellem gulerod vejer ca. 100 gram skrællet vægt
  andebouillon
5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 spsk. Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
0.5 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

1 dl. Kaffefløde 9% 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Hug vingespidser og hals af, og gem dem til saucen.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber.
Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne.
Luk med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.

Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn.
Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar.

Lad anden køle lidt af, inden den parterres. Skær lårene fri helt om på ryggen.
Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker.
Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.


Sauce:
Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med grønsagerne og evt. bouillon 1 time.

Si det (det kan gøres i god tid). Hæld stegeskyen fra anden oveni.
Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven).
Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas.

Kom fløden i, og kog saucen igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ribsgelé. Farv med lidt kulør.





Beskrivelse:

Opskrift på andesteg med æbler og svesker

Selvom mange danskere traditionelt set spiser flæskesteg til jul, er der faktisk mere end halvdelen af danskerne, som sætter and på bordet juleaften - og gerne andesteg med æbler og svesker for at få den helt rigtige julede smag.

Andesteg med æbler og svesker oprindelse

Oprindeligt har flæskesteg haft sin faste plads på julebordet gennem Danmarkshistorien. Men andesteg med æbler og svesker udspringer af nye mønstre i 1800-tallet hos borgerskabet. Her kommer der gås på bordet, som langsomt, men sikkert, glider over i at blive til and med æbler og svesker. Og hvem kan ikke genkalde sig duften af stegt and med æbler og svesker, der langsomt steger i ovnen, mens bordet dækkes og juletræet tændes?

Klassisk andesteg opskrift til julen

Der er mange bud på, hvordan en and skal tilberedes til julen. Men vi kommer ikke udenom, at andesteg med æbler og svesker er en sikker klassiker. Det er vigtigt, at anden er gennemstegt. Æbler og svesker er med til at give det gode fundament for den lækre sovs, der ledsager måltidet. Tilbehøret kan varieres efter smag og behag, men består typisk af hvide eller brunede kartofler, brun sovs og rødkål.

Madplan inden og efter andesteg

Det kan i dagene op til og efter julen være en svær disciplin at få sammensat en spændende madplan uge efter uge. And med æbler og svesker er en fantastisk ret, men de fleste spiser den kun den ene gang til jul eller Mortens Aften. Derfor har vi gjort det muligt at få tilsendt en spændende og varieret madplan hver torsdag morgen. Derudover har du mulighed for at tilmelde dig en service, hvor du dagligt modtager en lækker opskrift.

FAQ

Hvor meget andesteg pr person?

En and på 3 - 3,5 kg rækker til fire personer.

Hvad spiser man til andesteg?

Man spiser typisk hvide eller brunede kartofler, rødkål og brun sovs til andesteg.

karakterer:
Opskriften er vist 865589 gange,
og udskrevet 27020 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (126 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 22562 (5372 kcal)
KJ pr. Pers. 5640 (1343 kcal)
Vægt ialt 4678 gram
Vægt pr. Pers. 1169 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 482 KJ (114 kcal)
Protein 3.1 gram
Fedt 10.3 gram
Kulhydrat 3.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2023-12-18 16:01:27
vi ved alle at der er meget smag i fedt, så hvorfor erstatte andefedtet med smør når saucen skal laves? Hæld al sky og afkog i en gryde og lad fedtet samle på toppen, er der meget kan man skumme det meste af og gemme i køleskabet, derefter drysses mel i gryden, lad den stå til al melet er opsuget. Pisk så saucen sammen og lad den småkoge i mindst 5 minutter for at fjerne melsmagen. nu kan saucen smages til med salt og peber samt sødt og surt hvis man ønsker det. Mere smagfuld sauce og man har sparet det dyre smør

  -   2020-12-24 13:10:14
Her et fif til, hvordan man nemt kan se, hvad der er fedt og hvad der er sky: Tilsæt et par dråber sovsekulør til skyen, så kan man tydeligt se, hvad der er fedt, da det ikke tager imod farven fra kuløren

  -   2017-09-03 09:51:14
Fløde? Er and ikke fed nok?

  -   2016-12-23 12:13:57
Mistede min hustru gennem 55 år den 3 december , så nu måtte jeg for første gang klare julemiddagen alene, det er gået forrygende godt

  -   2016-11-10 15:52:08
Læg en bund af æbler skåret i kvarte. Krydr anden med salt og prber. Hæld vand i bradepanden så det lige går over æblerne. Steg 20min på 250g. Derefter 1,5 time på 175g.(halveret and)

  -   2016-11-06 02:33:15
Sauce: saften fra stegeposen hældes i en gryde. Lad det hvile et par minutter. hvis der er meget fedt som svømmer ovenpå, skummes det fra med en sauceske. drys nu forsigtigt 1 spiseske mel pr 2 personer over og lad det stå til ALT melet er opsuget. nu tændes for gryden og der piskes til saucen har samlet sig. hvis man har kogt vingespidser og hals, kan suppen herfra tilsættes til man har den ønskede konsistens.

  -   2015-11-29 14:23:53
Ville absolut droppe fløden til sovsen og erstatte med lidt rødvin. Fløde runder for meget af og tager den lækre skarpe smag fra skyen, hvilket efter min mening er essensen af en god andesovs.

  -   2012-11-14 10:09:39
Hej. Har lige et dumt spørgsmål. Skal anden ligge på risten igennem hele stegetiden? Det er første gang jeg skal prøve at stege en and nemlig.

  -   2012-09-09 08:50:32
kan andbefales

  -   2010-12-18 17:23:42
Sovsen laves som enhver anden opbagt sovs... fedtstof i gryden (kan også laves på ren andefedt), lad det bruse op. Melet i, piskes sammen til melet er bagt af. Derefter tilsættes skyen fra anden og fløden lidt ad gangen til sovsen har tilpas tykkelse... Jeg tilsætter altid lidt saft fra rødkålen eller lidt ribs-syltetøj for at give ekstra smag...

  -   2010-12-15 09:36:16
Det lyder dejligt. Men der mangler en meget vigtig ting: lun rødkål. Ingen and uden rødkål.

  -   2010-12-14 18:01:14
husk...... PORTVIN i sovsen, det er fjong. laver selv aldrig juleand uden et godt skvæt portvin i ;-)

  -   2009-11-10 14:51:49
hva nu hvis den kun vejer 1300 g en halv and hvor lang tid skal den så ha ???

  -   2008-12-20 15:50:24
jeg forstår ikke hvordan sovsen laves :(

  -   2008-11-13 15:05:07
Ja det virker! Mums!

  -   2007-11-10 16:22:07
Super go´opskrift, smager godt og nem at gå til. kan anbefales

  -   2007-11-10 15:59:36
TOTALT NICE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  -   2005-01-01 01:01:01
når anden vejer omkring 4 kilo , skal du stege den yderligere30 til 45 minutter længere, dog stadig til kødsaften er klar og lårene løsner sig let.