Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



      Følg os herunder på

















Andesteg med æbler og svesker

Andesteg med æbler og svesker, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Ovnsteg - Ovnstege

Hovedingrediens : And - And hel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 180 minutter

Indsendt :

Andesteg med æbler og svesker, billede 4 Andesteg med æbler og svesker, billede 1 Andesteg med æbler og svesker, billede 2 Andesteg med æbler og svesker, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
3500 gram And, hel 2/3 af andens vægt er ben ca. (beregnet)
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
2 Æbler, syrlige 1 mellemstort æble vejer ca. 80 g. skrællet vægt

1 dl. revet æble vejer ca. 70 gram.
15 Svesker, uden sten 1 sveske ca. 10 gram
   
  Sauce:
  hals - vingespidser - kråse og hjerte
1 Løg 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
1 Gulerødder 1 mellem gulerod vejer ca. 100 gram skrællet vægt
  andebouillon
5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 spsk. Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
0.5 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

1 dl. Fløde 13 % 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   


Opskrift:

Tag indmaden ud af anden, og tør den godt. Hug vingespidser og hals af, og gem dem til saucen.
Gnid anden ind- og udvendigt med salt og lidt peber.
Skær æblerne i både, og kom dem i anden sammen med sveskerne.
Luk med kødnåle. Læg den på risten over bradepanden med brystet nedad.

Brun først 20 minutter ved 250 C alm. ovn. Vend den, og dæmp varmen til 160 C alm. ovn.
Hæld evt. fedtet fra. Kom 4-5 dl vand i bradepanden, og lad anden stege til den er færdig, ca. 2 timer. Mærk ved låret, om det løsner sig let, og stegesaften er helt klar.

Lad anden køle lidt af, inden den parterres. Skær lårene fri helt om på ryggen.
Del i over- og underlår. Skær brystet fri på hver side, og del det i 3-4 stykker.
Eller del anden på begge sider af rygraden, og klip/skær bryst og ryg ud sammen.


Sauce:
Kog hals, vingespidser, kråse og hjerte sammen med grønsagerne og evt. bouillon 1 time.

Si det (det kan gøres i god tid). Hæld stegeskyen fra anden oveni.
Lad det stå et øjeblik, og skum fedtet af (det lægger sig foroven).
Smelt smørret, og pisk melet i. Spæd med skyen, til saucen er tilpas.

Kom fløden i, og kog saucen igennem. Smag til med salt og peber og evt. lidt ribsgelé. Farv med lidt kulør.




Beskrivelse:
Andesteg med æbler og svesker
Selvom mange danskere traditionelt spiser flæskesteg til jul, så er det faktisk mere end halvdelen af danskerne der nu sætter andesteg på bordet juleaften. Og gerne andesteg med æbler og svesker for at få den helt rigtige julede smag.

Andesteg med æbler og svesker oprindelse
Oprindeligt har flæskesteg haft sin fast plads på julebordet igennem Danmarkshistorien. Men andesteg med æbler og svesker udspringer af nye mønstre der dukker frem i 1800 tallet hos borgerskabet. Her kommer der gås på bordet, som langsomt men sikkert glider over i at blive til andesteg med æbler og svesker. Og hvem kan ikke genkalde sig duften af andesteg med æbler og svesker der langsomt steger i ovnen, imens bordet dækkes og juletræet tændes?

Klassisk andesteg med æbler og svesker til jul
Der er mange bud på hvordan en andesteg skal tilberedes til julen. Men vi kommer ikke uden om at andesteg med æbler og svesker er en sikker klassiker. Det er vigtigt at andestegen er gennemstegt. Æbler og svesker er med til at give det gode fundament for den lækre sovs der ledsager måltidet. Tilbehøret kan varieres efter smag og behag.

Madplan inden og efter andesteg med æbler og svesker
Det kan i dagene op til og efter julen være en svær disciplin at få sammensat en spændende madplan uge efter uge. Andesteg med æbler og svesker er en fantastisk ret, men de fleste spiser den kun den ene gang til jul eller Mortens Aften. Derfor har vi gjort det muligt at få tilsendt en spændende og varieret madplan hver torsdag morgen. Derudover har du mulighed for at tilmelde dig en service, hvor du dagligt modtager en lækker opskrift.
Læs mere ved at klikke her



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.5    (106 stemmer)

Opskriften er vist 714774 gange,
og udskrevet 21812 gange.


Energi:
KJ total 22723 (5410 kcal)
KJ pr. Pers. 5680 (1352 kcal)
Vægt ialt 4678 gram
Vægt pr. Pers. 1169 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 485 KJ (115 kcal)
Protein 3.1 gram
Fedt 10.4 gram
Kulhydrat 3.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp



Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

JazzKeld  -  2017-09-03 09:51:14
Fløde? Er and ikke fed nok?


Chr.  -  2016-12-23 12:13:57
Mistede min hustru gennem 55 år den 3 december , så nu måtte jeg for første gang klare julemiddagen alene, det er gået forrygende godt


buller51  -  2016-11-10 15:52:08
Læg en bund af æbler skåret i kvarte. Krydr anden med salt og prber. Hæld vand i bradepanden så det lige går over æblerne. Steg 20min på 250g. Derefter 1,5 time på 175g.(halveret and)


den kloge kogekone  -  2016-11-06 02:33:15
Sauce: saften fra stegeposen hældes i en gryde. Lad det hvile et par minutter. hvis der er meget fedt som svømmer ovenpå, skummes det fra med en sauceske. drys nu forsigtigt 1 spiseske mel pr 2 personer over og lad det stå til ALT melet er opsuget. nu tændes for gryden og der piskes til saucen har samlet sig. hvis man har kogt vingespidser og hals, kan suppen herfra tilsættes til man har den ønskede konsistens.


Søren Koch  -  2015-11-29 14:23:53
Ville absolut droppe fløden til sovsen og erstatte med lidt rødvin. Fløde runder for meget af og tager den lækre skarpe smag fra skyen, hvilket efter min mening er essensen af en god andesovs.


Heidi  -  2012-11-14 10:09:39
Hej. Har lige et dumt spørgsmål. Skal anden ligge på risten igennem hele stegetiden? Det er første gang jeg skal prøve at stege en and nemlig.


anders  -  2012-09-09 08:50:32
kan andbefales


Nadja  -  2010-12-18 17:23:42
Sovsen laves som enhver anden opbagt sovs... fedtstof i gryden (kan også laves på ren andefedt), lad det bruse op. Melet i, piskes sammen til melet er bagt af. Derefter tilsættes skyen fra anden og fløden lidt ad gangen til sovsen har tilpas tykkelse... Jeg tilsætter altid lidt saft fra rødkålen eller lidt ribs-syltetøj for at give ekstra smag...


Jørn  -  2010-12-15 09:36:16
Det lyder dejligt. Men der mangler en meget vigtig ting: lun rødkål. Ingen and uden rødkål.


andferak  -  2010-12-14 18:01:14
husk...... PORTVIN i sovsen, det er fjong. laver selv aldrig juleand uden et godt skvæt portvin i ;-)


amager  -  2009-11-10 14:51:49
hva nu hvis den kun vejer 1300 g en halv and hvor lang tid skal den så ha ???


Nico  -  2008-12-20 15:50:24
jeg forstår ikke hvordan sovsen laves :(


Emil  -  2008-11-13 15:05:07
Ja det virker! Mums!


Anja  -  2007-11-10 16:22:07
Super go´opskrift, smager godt og nem at gå til. kan anbefales


  -  2007-11-10 15:59:36
TOTALT NICE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  -  0000-00-00 00:00:00
når anden vejer omkring 4 kilo , skal du stege den yderligere30 til 45 minutter længere, dog stadig til kødsaften er klar og lårene løsner sig let.