Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner      Debat forum

      Teknik

      BrugerserviceHalloween er den 31 Oktober.

Pumpkin Pie
Pumpkin Pie

Tilsæt sukkeret lidt efter lidt til græskarpuré'en. Pisk godt og tilsæt mel, salt og krydderier.
Tilsæt sirup og æg. Hæld det over dejen. Bages ved 230 grader C. alm. ovn i 10 minutter Skru ned til 165 og bag i yderligere 30 minutter...

Se mere her

Pumpkin Pie Muffins
Pumpkin Pie Muffins

Sigt mel, sukker, bagepulver, kanel, salt og reven muskatnød sammen. Lav en fordybning i midten og kom æg, græskarmos, olie og vanilie i. Rør til blandingen er blød.
Kom dejen i muffinforme så de er halvt fyldte. Kom så 1 spsk af fyldet i midten af dejen og drys topping på. Bag i ca. 20-25 min. ved 195 grader C. alm. ovn...

Se mere her

Græskarbradepandekage med orange ostecreme
Græskarbradepandekage med orange ostecreme

Æg og sukker piskes hvidt og skummende. Heri røres olie, mel samt bagepulver og krydderier. Vend til sidst groftreven græskar og hakkede græskarkerner i.
Bages i form ca. 23x33 cm. med bagepapir ved 175 grader C alm. ovn i 30 minutter...

Se mere her

Birkeskage bagt som græskar
Birkeskage bagt som græskar

Bland mel, sukker, salt og bagepulver. Pisk æggene grundigt sammen. Tilsæt langsomt mælk, olie og vanillesukker. Fold det ind i mel og sukker. Konsistensen skal være temmelig tyk.
Tilsæt birkes og hæld dejen i to godt smurte randforme...

Se mere her

Marengsspøgelser
Marengsspøgelser

Pisk æggehviderne helt stive og vend forsigtigt sigtet florsukker i lidt ad gangen. Bland majsstivelse med 2 spsk florsukker og vend det i marengsmassen sammen med citronsaft.
Fyld massen i en sprøjtepose og sprøjt små spøgelser ud på bageplader med bagepapir. Lav øjne og mund med rosiner...

Se mere her

Græskarmos/Græskarpure til halloween
Græskarmos/Græskarpure til halloween

Til græskarmos kan bruges både hokaido og de orange halloweengræskar. Men hokaidogræskar har en flottere orange farve, og koger nemmere ud.
Græskaret halveres og indmaden tages ud, (tråde og kerner), skrælles og skæres i grove tern...

Se mere her

Rådne æbler (Halloween)
Rådne æbler (Halloween)

Rosiner, valdnødder, farin, margerine, kanel og honning røres sammen puttes i æblerne. Æblerne sættes i fad med fyld opad. bages i ovn 25 minutter ved 180 grader C. alm. ovn eller micro ovn til nål går let gennem æbler. Tag ud lad køle af i 10 minutter...

Se mere her

Madretter:

Et måltid i et græskar
Et måltid i et græskar

Skær en 15 cm. rund skive af toppen på græskaret. Skær sådan at stilken sidder i midten af skiven. Snit kanten til, så skiven ikke falder ned i græskaret, når den atter lægges på som låg.
Fjern kerner og pulp fra græskarret og skær et uhyggeligt ansigt på ydersiden.
Sæt græskaret i et ovnfast fad. Sæt fadet i en 175 grader C. alm. ovn 15 minutter...

Se mere her

Hokkaidosuppe
Hokkaidosuppe

Hokaidoen skæres over og kernerne fjernes med en ske. Herefter skives hokaidoen med skræl og koges i vandet sammen med groft hakket selleri, persillerod og løg.
Når grønsagerne er møre blendes suppen og smages til med salt samt chilipeber og oregano...

Se mere her

Græskarbøffer
Græskarbøffer

Skær den hårde skal af og skær græskaret i ca. 2 cm. skiver. Kog græskarskiverne halvmøre i rigeligt vand.
Bland sesamfrø, rasp og krydderier. Dyp skiverne i blandingen og steg dem let i smør.
Serveres med kartofler...

Se mere her

Græskarsalat med nødder
Græskarsalat med nødder

Halver græskaret og skrab kernerne ud. Skær græskaret i både og skær skrællen af.
Skær frugtkødet i mindre stykker. Bland krydderierne og vend græskarkødet sammen med dem og olien.
Bred det ud på bagepapir på en bageplade og bag det i ovnen i 20 minutter ved 200 grader C. alm. ovn...

Se mere her

Pølse blæksprutter til halloween
Pølse blæksprutter til halloween

skær pølserne over i ca. 4 cm. lige store stykker og tag fat i toppen og skær nede fra og op halvejs så det ligner et x
så koger man dem og voila blæksprutter...

Se mere her

Zombie-fingre
Zombie-fingre

Kog vand til pølser og kom godt med grøn frugt farve i.Tag af varmen og fyld pølserne i gryden. Lad stå noget tid og pølserne bliver grønne....

Se mere her

Baby fingre (Halloween)
Baby fingre (Halloween)

Skær en lille bue i den ene ende af hver pølse. Skær en rød pebber, så det ligner små negle. sæt et stykke negle pebber ind der hvor du havde skåret et stykke af fra pølsen.SPIS... ... hvis du tør!!

Se mere her

Orme burgere
Orme burgere

kog vandet til pølserne og kom godt med grøn frugtfarve i. flæk pølserne på langs 2 gange (så du har 4 kvarte). kog pølserne og lad dem herefter trække i vandet ca. 30 minutter. Kom pølserne ind imellem en burgerbolle....

Se mere her

Snack:

Snacks til Halloween
Snacks til Halloween

Rist kernerne i olien et par minutter på en pande, drys salt over og vend godt igennem. Hældes på fedtsugende papir. Spises sammen med nødder og vingummiorme...

Se mere her

Blodige popkorn
Blodige popkorn

Først laver du nogle popkorn, el. køber nogen. Så smelter du noget smør el. magarine i en gryde og tilsætter rød frugtfarve. Når det så er kølet lidt af hælder du den røde masse over popkornene i el skål og vupti! så har du nogle blodige popkorn...

Se mere her

Ristede græskarkerner (Friske)
Ristede græskarkerner (Friske)

Spred kernerne ud i en bradepande beklædt med bagepapir. Sæt kernerne ind i en 300 grader C vam ovn eller så højt ovnen nu kan komme op, og gerne varmluft indtil de er lysebrune. ...

Se mere her

Halloween historie

I USA kaldes dagen All-Saints eller All-Hallows Day (Eve) og den folkelige betegnelse "Halloween" er en sammentrækning af All-Hallows-Eve

Både All Souls og Saints Day er afskaffet af den anglikanske kirke, men spiller alligevel en rolle som "uformel helligdag", også blandt protestanter. I katolske områder har kirken spillet en rolle i festlighederne. Fx brugte spanske menigheder i New Mexico omkring år 1900 at tage madvarer med i kirken og lægge dem på alteret. I det fransk-prægede New Orleans blev gravene og pyntet med Chrysantemum. Gadesælgerne kunne fx falbyde skeletter, små kister mv. formet som slik og legetøj.

Trick-or-treat-skrækken blev virkelighed
I nutidens USA er de to dage blevet en slags karneval - med okkulte og gyseragtige undertoner, hvor både børn og voksne klæder sig ud i uhyggelige kostumer; spøgelser, monstre, vampyrer, hekse og banditter, etc. Udendørs kan man finde uhyggelige dørdekorationer, eller det grinende græskarhovede med indvendigt stearinlys. Trick-or-treating er en skik, der er blevet udbredt i USA navnligt siden 1950´erne. Udklædte børn går rundt i nabolaget, og ringer på dørene, når der lukkes op, råber de "trick-or-treat". Evt. har husets beboere særlige slikposer klar, er måske også selv klædt ud og har udsmykket huset.


Græskarlygten og Jack of the Lantern
I de seneste år har også danske supermarkedskæder, som fx Brugsen og Netto, solgt store orange græskar i ugerne op til Allehelgensaften. Hvad er historien bag græskarlygten?

Det lidt uhyggelige og grinende græskarhovede med levende lys er nærmest en ikon for Halloween. Skikken kommer fra USA, men hænger sammen med et irsk sagn.

Drukkenbolten narrede Fanden
Sagnet handler om "Stingy Jack", en mand som levede et alt andet end gudfrygtigt liv. Han både drak, bandede og sværgede. En gang var han i drikkelag med selveste Fanden og da han ikke ville betale for, hvad de havde drukket, fik han Fanden til at forvandle sig til en sølvmønt, de kunne betale med. Men i stedet for at betale, lagde han mønten ned i sin pung, hvor der også lå et kors. Derfor kunne Fanden ikke antage sin sædvanlige skikkelse. De indgik så en aftale om, at Fanden ikke måtte genere Jack i et år, og at han ikke måtte kræve hans sjæl, og så blev korset fjernet. Året efter narrede Jack Fanden til klatre op i et træ. Da nu han var kommet op i træet, skar Jack et kors i stammen, så han ikke kunne komme ned igen. Det magtfulde kristne symbol var mere end han kunne forcere. Fanden ville selvfølgelig gerne ned, og måtte så atter indgå en aftale. Aftalen gik ud på, at Fanden ikke ville genere Jack i 10 år, og stadig ikke kræve hans sjæl.

En roe med Helvedes ild
Da Jack var død og stod foran Himmeriges port blev han afvist på grund af sin ukristelige livsførelse. Og da han henvendte sig i Helvede, blev han også vist væk på grund af sin gamle aftale med Fanden. Men Fanden gav ham en lille stykke gloende kul, som kunne lyse for ham på vejen tilbage til Jorden. Det glødende kulstykke lagde Jack i en turnip - en roe - og med lyset fra denne må han nu vandre hvileløst om mellem himmel og jord - lidt ligesom Jerusalems Skomager. Øgenavnet "Jack of the Lantern" er blevet trukket sammen til Jack O-Lantern, der er det amerikanske navn på græskarlygterne, som i øvrigt har et irsk/britisk forbillede i lygter, lavet af fx roer eller kartofler.

Danske roelygter
Sagnet om Jack er det tætteste man kan komme på "Den Store Græskarmand" som vi kender fra Radisserne. "Græskarmanden" eksisterer ikke som et egentligt folketrosvæsen. I øvrigt har vi - uden forbindelse til Allehelgen og uden reference til det irske sagn - i Danmark brugt roelygter, på en måde, der kan minde om græskarlygterne: til "uhyggelig" oplysning i efterårsmørket. Roelygterne kunne bruges til at skræmme naboer og venner - eller uvenner.


Kilde og mere om halloween historie-online.dk