Chili con carne

Chili con carne, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Oksekød - Hakket oksekød

Oprindelsesland : Mexico

MexicoTilberedningstid : 30 minutter

Indsendt af : helle

Indsendt :      Red:

Chili con carne, billede 4 Chili con carne, billede 1 Chili con carne, billede 2 Chili con carne, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gram Oksekød, hakket ca. 10% fedt
4 Løg, pillet vægt 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
1 ds. Hakkede tomater, 400g 1 dåse vejer normalt 400 g.
1 Bouillonterning, okse 1 bouillonterning vejer ca. 10 gram
1 ds. Hvide bønner i tomatsauce, baked beans, konserves 1 dåse hvide bønner i tomatsauce, (baked beans) vejer 425 gram.
1 ds. Kidneybønner, 240g 1 dåse Røde kidneybønner vejer 400 gram, 240 gram drænet vægt.

Tørrede kidneybønner vejer godt det dobbelte når de er opblødte og kogte.
70 gram Tomatpure, koncentreret 1 tsk. 15 gram
1 spsk. 35 gram
1 dl. 140 gram
1 tsk. Chili stærk, stødt
1 spsk. Chili mild, stødt
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
Opskrift:
Rist kødet på en tør slip-let-pande. pil løgene, hak dem fint og vend dem i kødet. Tilsæt tomater og bouillonterning og kog det igennem. Lad det simre 5 min.

Tilsæt de to slags bønner, tomatpure og chili. Kog retten igennem og smag til med salt

Tips:

Retten er god at tilberede dagen i forvejen- smagen bliver kraftigere


Beskrivelse:

Chili con carne

En chili con carne er en skøn, varmende og krydret gryderet med chili, kød, tomat og bønner. Selvom mange tror det, så er chili con carne er ikke en mexicansk ret, men derimod har den sandsynligvis oprindelse i San Antonio i Texas. Uanset oprindelsen har gryderetten med sine varme krydderier og mættende tyngde vundet mange hjerter verden over. Chili con carne er nem mad til mange gæster, smager mindst lige så godt dagen efter, og den varieres i det uendelige.

Forskellige former for chili con carne

Denne chili con carne kan sagtens serveres for både børn og voksne. Ønsker du en mere stærk chili con carne, kan du tilføje mere chilikrydderi, hvidløg eller frisk chili. Du kan også med fordel lave retten med tørrede bønner, så længe du har husket at udbløde og koge dem forinden. Her kan du bruge for eksempel tørrede brune bønner, røde kidneybønner og hvide bønner. Der er også mange, der holder af at runde smagen af med et stykke chokolade i chili con carne. Hvis du vil prøve det, rører du blot inden servering en firkant mørk chokolade eller to i gryden med chili con carne.

Hvad serverer man til chili con carne?

En chili con carne kan serveres, som den er, da der er meget tyngde i retten. En klat cremefraiche på toppen giver dog altid lidt syrlighed og kan være med til at køle den stærke smag en anelse. Man kan sagtens bruge ris eller brød som tilbehør til retten, hvis der skal laves chili con carne til mange. Ønsker du grøntsager eller ekstra fylde i din chili con carne, kan du for eksempel tilføje peberfrugt, gulerødder eller majs.

Vegetarisk chili con carne

Chili con carne betyder direkte oversat fra spansk “chili med kød”. Men det betyder ikke, at retten ikke stadig kan fungere rigtig godt, hvis kødet vælges fra. En chili con carne uden kød kaldes for en chili sin carne, og her kan du i stedet for kød tilføje eksempelvis røde linser, bladselleri og aubergine.

karakterer:
Opskriften er vist 1753932 gange,
og udskrevet 33781 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4    (613 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 7036 (1675 kcal)
KJ pr. Pers. 1759 (418 kcal)
Vægt ialt 2005 gram
Vægt pr. Pers. 501 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 350 KJ (83 kcal)
Protein 7.1 gram
Fedt 2.7 gram
Kulhydrat 8.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Sine  -  2021-12-19 17:19:55
Har brugt opskriften i mange år nu. Tilføjer altid lidt kanel, spidskommen, peber og ekstra chili. 1-2 små stk mørk chokolade er også godt

Peter  -  2021-12-13 15:48:30
Chili con Carne er ikke mexicansk, den kommer fra Texas, men er stadig dejlig :-)

Louise  -  2021-05-02 16:30:58
har lavet denne flere gange. den er super god. tilføjer lidt persille og creme fraiche som topping. evt lidt nachos... skøn og nem opskift

Sarah  -  2021-01-08 17:13:49
Vi tilføjer spidskommen og en smule kanel og kardemomme. Det giver lidt ekstra smag

Dan Nielsen  -  2020-11-12 00:03:35
Smages til med 70-80% chokolade Det hjælper meget. Men uden hvidløg.

  -  2020-01-12 17:46:48
Tilføj peberfrugt og et par fed hvidløg, og det bliver lige lidt bedre

Agathe Agermose Jensen   -  2019-07-27 16:58:51
Hej Jeg synes ikke der står bag om evt. service med med kartoffel, kartoffelmos, ris og hvad er bedst med

Thomas  -  2019-05-20 15:23:01
Mange skriver der skal ekstra chili i, men husk nu der findes flere forskellige styrker i chili, så pas på ikke at lave den uspiselig 🥵

Tk  -  2019-03-06 18:07:43
Tam, kedelig og mangler i den grad alle de autentiske krydderier.

Rahma  -  2018-10-24 10:34:11
Glæder mig til at smage

Anne  -  2018-01-02 18:17:33
fin opskrift, men tilføjede flere løg og krydderier og majs. den blev mums

Morten A  -  2017-07-01 11:39:28
Chili Con Carne skal altså laves af skært oksekød og IKKE hakket kød og så skal der creme frachie på toppen...!!!

Gerda  -  2017-02-19 12:56:57
God ret

Rasmus  -  2016-12-22 17:02:35
Alle sammen husk det er "nem chili con carne"

Erling Madsen  -  2016-09-21 21:17:29
Chili con carne er ikke mexikansk. Vi har haft gæster fra Mexico, de kendte ikke retten, men de kunne lide den de ville bare gerne have mere chili i.

torres  -  2016-09-12 13:29:07
der mangler spids kommen, koriander,hvidløg,jalapenos,og pinto bønner eller brune bønner i stedet for hvide bønner kan eventuelt også bruges kidney bønner

ako  -  2016-07-18 18:24:14
Vi og vores mexicanske venner er glade for denne danske ret. Men indtil videre har jeg endnu ikke truffet en eneste mexicaner som kender retten fra deres hjemland, men de prøvet den mange gange i Danmark.

  -  2016-06-26 11:56:12
1/2 kg løg ? er da vist en tastefejl

  -  2016-04-26 15:55:20
Spidskommen og ekstra chili

Henri  -  2016-02-28 16:27:27
Den er fin nok som grundbase, men den skal piftes op af diverse andre ting. Vi brugte hvidløg, frisk chili, gulerødder, peperfrugt osv.

Shc  -  2015-11-26 18:56:44
Den er bare lækker. Giv den lidt chiliolie. Endnu bedre.

Karen  -  2015-04-10 20:19:53
rigtig lækker chili con carne. Det kan anbefales at toppe det med en klat fed øko. creme fraice og hakkede jalapeños. Mums!

Emil  -  2015-03-22 19:01:09
Super nemt og lækkert! Det kan sagtens bruge den dobbelte mængde chili.

  -  2015-01-11 12:10:01
Spidskommen har intet at gøre i denne ret! Derimod kan man tilsætte en lille smule kanel, som står ret godt med baked beans og oksekød. Og pynt naturligvis med creme fraiche og bredbladet persille

Mig  -  2014-10-10 20:54:36
Måske en grøntsag eller to ville gøre den endnu bedre - kunne være peberfrugt, majs el andet.

  -  2014-07-03 15:19:23
Hvor lang tid skal den havde

amanda  -  2013-07-14 14:21:03
hvor længe tager det ca. at lave?

Steen  -  2012-10-23 16:44:04
SUPER LÆKKER.. men benyt frisk chilli i stedet for pulver, og lad den stå til dagen efter.. Så får du et super resultat, Hvis du vil så put lidt majs i ( selv om det ikke høre hjemme i rigtig Chilli Con Carne ) men det er nu ganske godt aligevel :-)

  -  2010-12-14 14:34:11
den er rigtig god men jeg kom peberfrugt i og lidt ekstra chili og hvidløg. Man skal selv krydre som man synes. Mums

  -  2010-03-18 16:36:34
Lækker ret. Mine tilføjelser er: 1tsk. stødt kanel 2-3 fed hvidløg 1tsk. stødt spidskommen Mere chili! Og som Lars skriver, VENT til aller sidst med de hvide bønner, de er tilberedt i forvejen.

Kim  -  2009-09-23 01:06:45
Jeg spiser det oven på ris og med creme fraiche.

yumii  -  2009-09-16 22:13:54
jeg synes at opskriften er lid kedlig. den behøver mere smag. jeg puttede 1 ½ frisk chille istedet. og 2 hvidløg og lidt spidskommen og en stærk blandet krydderi som heder Texas Barbeceu...og den blev super god.

nadia  -  2009-06-08 18:21:04
den er god med lidt rød peber og majs og totilias chips

Marie  -  2009-01-20 11:03:50
Der skal hvidløgi.Og et stort stykke mørkt chokolade til sidst

martin  -  2009-01-06 16:36:45
Tror man skal huske her er at den originale chiliconcarne blev lavet i mexico for mange år siden, så ingredienser som cremefraise peberfrugt er måske ikke helt autentiske :-) Når det er sagt, så er chiliconcarne total ynglings, og skal spises med en lump brød og ikke ske/kniv/gaffel.

jacob  -  2008-09-02 18:29:52
Vil anbefale at tilføje hvidløg, spidskommen og mere end bare 1 tsk chili..

avi  -  2008-08-20 22:45:28
Det er mærkeligt at der er nogen personer der skal absolut putter deres hvidløg ind i alt ! Må vi ikke være fri I må for min skyld kommer hvidløg i jeres is men altså den hører ikke til chili con carne !!!!

linda  -  2008-08-11 13:53:12
er dette ikke bare kød m. bønner og tomat. Der er ikke meget Mexico over denne opskrift. Der SKAL spidskommen og Kanel i Mexicansk chili con carne. Og man bør ikke bruge hakket oksekød, men skært kød som koget mørt!

Steffen Bramsgaard  -  2008-07-24 20:43:08
Prøver den i morgen! Jeg tilsætter 1 frisk chili og 2-3 fed hvidløg- Tacoskaller, salat og Creme fraiche. Glæder mig allerede. I hører fra mig

Chakaranda  -  2008-04-10 21:28:30
Retten blir bedst når der bruges friske øko-råvarer! (friske tomater - tørrede bønner man bløder op og koger osv.) De hvide bønner kan ertsattes af flere kidney bønner og vice versa. Knust tørret chilli er også ok. Hvidløg kan tilsættes efter smag. Prøv evt. også med lidt bacontern der brunes først: det gir smagen lidt mere "kant". Lidt friske krydderurter, f.eks. timian og oregano gør også underværker...og sidst men ikke mindst det hemmelige trick: en lille klat honning!

peter  -  2008-03-01 14:04:00
der skal helt sikkert mere chili!

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her