Kødboller i selleri

Kødboller i selleri, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Rodfrugter - Selleri

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red:

Kødboller i selleri, billede 4 Kødboller i selleri, billede 1 Kødboller i selleri, billede 2 Kødboller i selleri, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gram Knoldselleri, skrællet vægt 1 mellem knoldselleri vejer ca. 800 gram skrællet vægt
Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   
  Fars:
500 gram Hakket svine og kalvekød 8-12%
60 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

2 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
2.5 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
evt Løg, pillet vægt 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
0.5 tsk. Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
   
  Sovs:
50 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
3 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

10 dl. Kogevand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
evt. Bouillonterning 1 bouillonterning vejer ca. 10 gram
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
0.5 tsk. Peber, hvid
   
1000 gram Kartofler, skrællet vægt 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
   
Opskrift:
Skræl sellerien og skær den i ca. 1 cm. store tern og kog dem i letsaltet vand i ca. 10 minutter. Vandet må kun lige simre - ikke bulderkoge. Tage de kogte selleriterninger op med en hulske.

Fars:
Rør det hakkede svine- og kalvekød sejt med salt og peber, herefter røres melet i og æggene tilsættes et ad gangen, mælken røres i farsen lidt ad gangen til en tilpas konsistens. Tilsæt eventuelt finthakket løg.

Form kødboller med en spiseske og læg dem forsigtigt i vandet, som kun må småkoge. Lad kødbollerne simre i ca. 10 minutter, til de er gennemkogte. (Når de er klar svømmer de ovenpå).


Sovs:
Kog suppen op igen og tilsæt smør, der er rørt sammen med hvedemel. Lad sovsen koge ved lavt blus i nogle minutter.

Smag sovsen til med hvid peber og salt. Tilsæt derefter selleriterningerne. Varm sovsen forsigtigt igennem. Tag den af blusset og tilsæt evt. de æggeblommer herefter må saucen ikke koge.

Til slut vendes kødbollerne forsigtigt i sovsen, og retten serveres i et varmt fad. Man kan også servere boller og sellerisovs hver for sig.

Spis enten groft hvedebrød eller hvide kartofler til.

Tips:

Nogle mener, at selleri er mest velegnet til denne ret sidste på sommeren og først på efteråret. Senere skulle selleri tit få en mere skarp smag. (Jeg har lavet retten i januar, og den smagte herligt! Man laver jo ikke boller i selleri, hvis man ikke bryder sig om selleri!)

Halvdelen af sellerien kan erstattes med persillerod, pastinak eller majroe, som skæres i små firkanter og koges sammen med sellerien.


Beskrivelse:
Se kokkens farvoritopskrift på Boller i selleri

karakterer:
Opskriften er vist 112788 gange,
og udskrevet 7673 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.1    (69 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 12034 (2865 kcal)
KJ pr. Pers. 3008 (716 kcal)
Vægt ialt 3536 gram
Vægt pr. Pers. 884 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 340 KJ (81 kcal)
Protein 4.6 gram
Fedt 3.4 gram
Kulhydrat 8.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Annette Schneider  -  2022-03-08 18:04:58
Smager fantastisk, har fulgt opskriften. Min mand var meget tilfreds

igenigen  -  2009-01-09 14:48:50
Prøv at servere den på bund af kartoffelmos (evt. ½ kartoffel og 1 gulerod) og så drysset med persille.

mig  -  2008-01-24 19:39:51
ris er også en dejlig ting at spise til, smager supert!

Jeppe  -  2007-01-13 14:02:44
Retten er også god med medisterpølse som koges i samme vand som selleriet

Hansen  -  0000-00-00 00:00:00
Det er en super rat men prøv løse ris det er bare mums.

Mette  -  0000-00-00 00:00:00
Retten kan fint tilberedes med færdigkøbte frosne kødboller, hvis man ikke har så meget tid

Rudolf  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg har tidligere brugt at koge sellerierne i 2 hold vand for at undgå den skarpe smag

Rasmus Fink  -  0000-00-00 00:00:00
Det kunne være rart med en tilberedningstid her, så man lidt nemmer ved hvornår man skal gå i gang :o)