Wienerschnitzel

Wienerschnitzel, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Kalvekød - Kalvefilet

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red:

Wienerschnitzel, billede 4 Wienerschnitzel, billede 1 Wienerschnitzel, billede 2 Wienerschnitzel, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
600 gram Kalveschnitzler ca 1 cm. tykke En kalveschnitzl vejer ca 150 g. Skåret af kalvefileter eller inderlår.
1 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
1 dl. Rasp 1 tsk. vejer ca. 2 gram.
1 spsk. vejer ca. 6 gram.
1 dl. vejer ca. 43 gram.
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber, hvid
Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
  Drengen:
1 Citron 1 citron vejer ca. 100 gram skrællet vægt.
Kapers 1 spsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram
Ansjos. marineret. konserves 1 ansjosfilet vejer ca. 10 gram
Peberrod, høvlet Høvlet peberrod sælges gerne i bæger med 50 gram.
   
Opskrift:
Bank kalveschnitzlerne, så de bliver ensartet tynde, men aldrig så tynde at der går hul.

Pisk ægget sammen i en dyb tallerken og vend schnitzlerne heri.

Vend herefter schnitzlerne i salt og peberblandet rasp og læg dem på et spækbræt 5 minutter så paneringen når at sætte sig.

Lad smør bruse af på en pande, men læg højst to schnitzler på ad gangen, ellers daler temperaturen for meget og resultatet forringes. Steg schnitzlerne 3-4 minutter på hver side ved jævn varm. Er varmen for stærk, er paneringen brun og sprød før indholdet er stegt, er varmen for lav, bliver paneringen klæg af at suge fedtstof, uden at kødet er stegt nok.
Lad schnitzlerne hvile et par minutter på et varmt fad.

Drengen:
Skær en citronskive. Sno en ansjosfilet om din lillefinger så der bliver et hul, og stil denne på citronskiven og fyld hullet med kapers. Top med høvlet peberrod.

Brasede kartofler, grønne ærter og brunet smør er klassisk tilbehør til denne ret.


Beskrivelse:

Wienerschnitzel - den lækre, “østrigske” kotelet

Wienerschnitzel betyder “wiener kotelet” på tysk - og som navnet antyder, er østrigerne akkrediteret med skabelsen af denne lækre, klassiske spise. Det er også en af Østrigs mest traditionelle og repræsentative retter - faktisk så meget, at definitionen af denne ret er stærkt beskyttet af østrigsk lov. Den skal nemlig være lavet af kalvekød; laves den med en anden type kød, kan det ikke længere blive kaldt for en wienerschnitzel.

Fra guldbelagt kød til “gult guld”

Wienerschnitzel er blevet perfektioneret af østrigerne i mange, mange år, men faktisk går dennes historie helt tilbage til det byzantinske rige i det 7. århundrede. Det siges, at Kaiser Basileios I foretrak at få dækket hans kød med guldplader - og det, som han kunne lide, blev hurtigt også populært blandt de velhavende. Dette var dog en praksis, som blev alt for dyr, hvorfor der blev skabt et alternativ, nemlig "gult guld", der bestod af brødkrummer.

Gennem årene spredte denne brug af ​​brødkrummer sig til nabolandene - og i Milano, Italien, i 1800-tallet, opdagede østrigeren Joseph Graf Radetzky en ret kaldet ‘Costolette alla Milanese’, som var en tyk kalvekotelet, overtrukket med brødkrummer og sauteret i smør. Radetzky, som var kommandør over de østrigske tropper i Italien fra 831 til 1857, rapporterede både militære og politiske, men også kulinariske oplysninger tilbage til den østrigske kejser, hvorefter de tog opdagelsen af den italienske ret til sig og skabte wienerschnitzel.

karakterer:
Opskriften er vist 301773 gange,
og udskrevet 7535 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.6    (75 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 3882 (924 kcal)
KJ pr. Pers. 970 (231 kcal)
Vægt ialt 813 gram
Vægt pr. Pers. 203 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 477 KJ (113 kcal)
Protein 17.7 gram
Fedt 2.7 gram
Kulhydrat 4.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Frede Mølgaard  -  2016-12-03 16:22:50
Det er ikke ansjosfilet, der skal ovenpå en wienerschnitzel Det er en benfri sild. Og en benfri sild er ikke en ansjos, men en brisling, som har ligget i sukker-eddikelage med krydderier ligesom marinerede sild.

Mette Maja   -  2015-11-22 14:40:09
Lille tip: brug afklaret smør eller rapsolie for at undgå den mørke, brændtbrune farve og i stedet få en lækker gylden en :)

lillemor  -  2011-02-09 21:13:05
det med citronskiven passer meget fint, dog mangler der noget peberrod. Det vil sige ansjos, kapers og høvlet peberrod ovenpå en citronskive. Det er et garnityr der kaldes for en "dreng" aldrig hørt om at man sku lave saucen el marinere kødet på den måde paul. Dog lyder det rigtigt lækkert! ;-)

morfarpaul  -  2008-07-07 13:36:23
Hej. En bekendt til en bekendt mener, at kødet skal citronmarineres, og ansjo- serne blendes og indgå i en sauce. Kapers og peberrod hænger i luften Gode originale ideer modtages med taknemmelighed. Venlig hilsen morfarpaul