Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

Finskbrød

Finskbrød, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 100 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 60 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :


Finskbrød, billede 4 Finskbrød, billede 1 Finskbrød, billede 2 Finskbrød, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

200 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
60 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
  Pynt
1 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
25 gram Perlesukker/Tesukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
25 gram Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
   
Opskrift:
Sørg for, at smørret ikke er for hårdt, så kan dejen nemmere samles. Findel smørret i melet og bland sukkeret i. Saml dejen og sæt den køligt 15 min.

Tril den til stænger, 2½ cm i diameter. Tryk dem lidt flade og pensl med sammenpisket æg.

Skær stængerne i 3 - 4 cm lange stykker. Pensl kagerne igen med æg og dyp dem i tesukker og hakkede mandler.

Bag kagerne ved 200 grader C. alm. ovn øverst i ovnen i ca. 10 min.

Tips:


Beskrivelse:
Finskbrød - en dansk småkage?
På trods af navnet på finskbrød der giver relationer til Finland, så er finskbrødet næppe fra samernes land. Finskbrød begyndte at dukke op i danske kogebøger omkring år 1900 og påstås at være en dansk opfindelse. I Sverige hedder de “finska pinnar” og påstås at være en svensk opfindelse. Så vi får nok aldrig helt opklaret hvorfra finskbrød stammer. Men allerede i 1921 finder man en udgave af finskbrød i Frk. Jensens Kogebog der blot kaldes “finsk brød”. Det kan tænkes, at Frøken Jensen muligvis har fundet inspiration til opskriften på finskbrød på en af sine rejser til udlandet som ung. Der har været eksperimenteret meget med opskriften på finskbrød igennem tiden, da det var en populær småkage i tider, hvor der var knaphed. Derfor er det ikke usædvanligt at finde opskrifter på finskbrød, hvor man bruger andre melsorter end hvedemel.

Varianter af finskbrød
Den klassiske udgave af finskbrød som de fleste kender fra barndommens julebagning, er finskbrød drysset med perlesukker og hakkede mandler. Men fordi dejen til finskbrød er forholdsvis smagsneutral, kan man selv bestemme sin topping på finskbrødet efter smag og behag. Prøv f.eks. næste gang at drysse dine finskbrød med hakkede pebermyntestokke eller måske pistacie og citronskal. På den måde kan du selv bestemme hvilken smagsvariant af finskbrød, der skal være din favorit.

Madplan mellem bagning af Finskbrød
Det kan i dagene op til og efter julen være en svær disciplin at få sammensat en spændende madplan uge efter uge. Finskbrød er en fantastisk småkage, men der kræves som regel et godt måltid i familiens maver også. Derfor har vi gjort det muligt at få tilsendt en spændende og varieret madplan hver torsdag morgen. Derudover har du mulighed for at tilmelde dig en service, hvor du dagligt modtager en lækker opskrift.
Læs mere ved at klikke her

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (139 stemmer)

Opskriften er vist 417851 gange,
og udskrevet 13172 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 12165 (2896 kcal)
KJ pr. stk. 121 (28 kcal)
Vægt ialt 630 gram
Vægt pr. stk. 6 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1930 KJ (459 kcal)
Protein 6.2 gram
Fedt 29.1 gram
Kulhydrat 45.0 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Nickie   -  2020-04-21 13:01:27
Min dej blev meget blød, og smulret kunne ikke lave en rulle men måtte står og lave en efter en i hånden , men de blev så gøre alligevel .. !

sg  -  2020-02-19 19:49:35
Super god opskrift. Det jeg bringer til den - er jeg varmer smøret på lav varme - det gør 2 ting for mig - 1 smøret og sukkeret opløses lettere således at konsistensen bliver jævn - 2 det gør dejen lettere at arbejde med - både før bagning og under. OBS! : Så snart de ændrer kulør SKAL de ud (og hvile på rist) - ellers bliver de til mursten. God fornøjelse.

  -  2019-12-14 07:59:55
Jeg bruger rigtigt smør og får langt fra det antal. Ellers en udmærket opskrift

Bella  -  2019-12-08 16:49:48
Hvis man følger opskriften og billederne kommer man ikke i nærheden af det antal småkager som opskriften angiver. Ærgerligt.

  -  2018-11-11 11:36:53
Bruger du rigtig smør, eller bagemargarine

Steffen Andersen   -  2016-12-25 17:16:08
Jeg snød. Dejen tilsatte jeg lidt mere mel, rørte et æg med en anelse vand ud i en skål, hakkede en stor håndfuld rå mandler og blandede dem med perlesukker i en anden skål. Derefter dyppes dejstykkerne i æggeskålen og efterfølgende trykkes ned i mandelskålen inden de lægges på pladen. Om det er finskbrød ved jeg ikke, men de smager mega godt. Det blev til ca 50 stk.

Hvorfor blev kagerne hårde  -  2016-12-20 10:02:57
Hvorfor blev mine finsk brød hårde..

Marianne Bjørnel  -  2016-11-22 13:55:09
De var supernemme at lave, opskriften passer fint..

Ole  -  2015-12-19 14:50:05
De er rigtige gode

Anne  -  2015-12-16 18:05:49
Der bliver kun max 50 kager af denne opskrift - til gengæld smager de fantastisk!! :o)

  -  2015-12-02 18:55:58
Gode finsk brød

  -  2015-02-17 16:35:02
Jeg var skuffet 100 stk jeg fik under 40 små størrelser, men de smagte godt.

anna-elisabeth  -  2014-12-06 05:46:15
finsk brød skal ikke skæres skrå. og opskriften passer. dejen skal bare hvile, så bliver den fin at arbejde med. det er fedtebrød som skal skæres skrå når de er bagt og der er kommet glasur på:-)

  -  2014-11-20 12:44:08
Jeg var skuffet 100 stk jeg fik under 40 små størrelser, men de smagte godt.

kirsten m. o.   -  2012-12-16 16:06:33
hvis man følger denne opskrift, får man en kompakt bageplade et eller andet! Der er simpelthen ikke nok mel i opskriften!

rikke  -  2012-12-10 12:39:04
de smager veldig godt,men der står i opskriften er der skal blive til 100 men der bliver ca. kun 3/4

inger larsen  -  2012-08-06 22:07:16
Jeg synes at for at der skal blive 100 stk af opskriften, så skal de være meget små, mindre end jeg synes. Jeg synes også at de er lidt for fede, går let i stykker, jeg foretrækker dem mere faste. Men de smager godt. Venlig hilsen Inger

jose;)  -  2010-12-04 17:08:49
lækre, men jeg skulle have haft 100.... fik kun 73:)

namnam  -  2010-11-26 14:01:29
det smart god :D

Annika  -  2010-11-13 14:44:34
Jeg delte portionen op og tilsatte lidt cacao i den ene halvdel. Begge slags blev vildt gode :)

  -  2010-02-23 20:58:32
Dejen er næsten umulig at samle hvis ikke du bruger noget væske, eks. æggehvide.

sanne  -  2009-12-17 09:56:57
Rigtige god småkage og let at lave for børn.

mig  -  2008-12-21 14:37:55
eller der skal mere mel i end det der står

mig  -  2008-12-21 14:37:16
den dej er da bare alt for blød de er da slet ikke til at lave, der skal meget mere dej i end det der står..

smukkeh mig  -  2008-12-10 19:07:58
mmmmmm de småkager smager bare så godt vi lavede dem i skolen idag og alle var vilde med dem!!!!

Jule.freak  -  2008-12-06 12:21:44
Vi skal lave lidt julebag i dag, så tror at jeg vil prøve denne.

yelva  -  2007-12-26 01:12:52
Fantastisk god småkage. Mums den var lækker, men hvordan får jeg oprettet min egen kogebog og hvordan fører jeg f.eks denne opskrift ind til senere brug????

Ida og Charlotte  -  2007-12-18 17:48:06
Hej farmor. Rigtige gode kager. Men dog synes vi at der mangler en smule æggevide. ps. vores er flottere en dine. (du har glemt at skære dem skråt)

inga  -  2007-12-11 15:10:37
det er bare en helt vildt lækker kage!!!!!!!!!!