Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
















Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 20 stk.
Brød boller og kiksRet : Brød boller og kiks - Teboller

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Ukendt oprindelseslandIndsendt :

Fødselsdagsboller, billede 4 Fødselsdagsboller, billede 1 Fødselsdagsboller, billede 2 Fødselsdagsboller, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

2 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
50 gram Gær
100 gram Margarine 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
50 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 tsk. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
0.5 tsk. Kardemomme, stødt
   
  Pensling:
1 Æg 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
   


Opskrift:

Lun mælken (håndlun) og opløs gæren i salt og sukker (yep – gæren bliver helt flydende efter et halvt minuts tid). Lige når gæren er opløst hældes den lune mælk i, og de andre ingredienser tilsættes. Ælt dejen godt, og lad den hæve i en halv times tid.

Nu laves tyve boller (rul dejen ud i en pølse og den bliver nemmere dele) som igen stilles til hævning i en halv times tid på bagepapir på pladen – hellere for lang tid end for kort.

Nu pensles bollerne, og bages på midterste rille i 10-15 minutter til de bliver brune på overfladen ved ca. 225 grader C. alm. ovn.




Beskrivelse:
Se kokkens favoritopskrift på Fødselsdagsboller



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
3.9    (196 stemmer)

Opskriften er vist 284517 gange,
og udskrevet 9792 gange.


Energi:
KJ total 12787 (3044 kcal)
KJ pr. stk. 639 (152 kcal)
Vægt ialt 1044 gram
Vægt pr. stk. 52 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1224 KJ (291 kcal)
Protein 7.4 gram
Fedt 10.5 gram
Kulhydrat 42.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp



Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Kondibageren  -  2016-09-01 00:06:57
Jeg bruger nu ikke margarine, men smør syntes at det får en bedre smag :)


  -  2015-02-23 23:30:07
Ang. tippet med at opløse gæren i salt og/eller sukker: Dette lærte jeg i sin tid også af min kære fru moder. Synes det var helt fantastisk, at se gæren smelte på magisk vis :) MEN det der faktisk sker er, at sukkeret og saltet trækker vandet ud af gæren, hvorved gærcellerne siger av! og skrumper, og brødets hævning bliver derved ikke så god... Med andre ord: Kom aldrig salt og sukker direkte ned til gæren, men tilsæt dem sammen med melet! ;) Men ellers fine boller. Prøv med mindre gær og lidt længere hævetid :)


Kristina  -  2013-02-08 22:09:16
Jeg brugte 200 g. Fuldkornshvedemel og 300 g. Alm. Hvedemel og de smagte fantastisk. Jeg vil dog anbefale at lave 16 boller istedet for 20, da jeg synes de bliver en anelse for små. Men ellers en suveræn nem opskrift på lækre boller der klart kan anbefales :)


anette  -  2013-01-26 10:25:35
Har brugt denne opskrift for første gang idag.... Valgte kun at give det 2/3 dele af gæren da det osse var æg i.. har lavet en dobbelt portion og har fået 16 store flotte boller af ca 100g stykket. Har så osse valgt at tilsætte lidt groft rugmel i :-) glæder mig til at smage. Dejen ser god og luftig ud!


Lene  -  2011-04-28 23:07:56
opskriften siger 20 boller jeg kan altså kun få 12 små boller ud af det


Fødselsdags barnet :D  -  2011-02-13 11:23:06
det er nogen rigtigt gode boller og nemt af lave :) det skal bruges til mig fødselsdag idag, selvom jeg først har rigtigt fødselsdag i kmorgen :D


Kim  -  2010-11-27 17:01:09
Har lige brugt opskriften, og efter en times hævning både før og efter opdeling, altså 2 timers hævning, er der ikke sket noget som helst. Så jeg har fået nogle meget små hårde boller..


  -  2010-10-07 17:46:08
Hvis man opløser gæren i salt og sukker dræber man gærcellerne. Derfor kan dette ikke anbefales! Hellere opløse gæren i mælken uden sukker og salten og først tilsætte det efter man har blandet mælk med gær. Hvis man hælder salt på gær, dræner salten gærcellerne for væske og gærcellerne dør.


Tina  -  2010-09-06 21:37:21
Tak for en lækker opskrift.. Dem skal vi helt sikkert lave igen - Imorgen! ;o)


Dk  -  2010-08-13 18:54:54
Opløs gæren i håndvarm mælk, og tilsæt så salt og sukker ! - Vildt lækker opskrift ! ;D


Fødselsdags "Barnet"  -  2009-12-29 06:55:30
lyder rigtig gode (: skal lave dem til min fødselsdag i dag :D går i gang nu (;


AM  -  2009-11-19 10:53:51
Kan sagtens laves med det halve margarine uden de blir kedelige.....


  -  2009-11-08 12:57:19
Hvad skal der ske med magarinen? Hvis man følger opskriften slavisk bliver det vist ikk til theboller??


stine  -  2009-08-30 13:51:11
det er den der er bag på amo hvedemel :o) - men den er god


mona  -  2009-05-08 15:48:11
Jeg er i tvivl, skal smørret smuldres i eller smeltes eller er det lige meget


Pia T  -  2009-01-26 18:35:26
Dejlige boller som jeg bagte med smør, hasselnødderet og lidt kanel til min fødselsdag. Det var en stor succes og dem jeg havde i overskud blev frosset ned. Da jeg skulle bruge dem igen satte jeg ovnen på 200 grader og puttede de optøede boller ind under den kolde vandhane og 12 min i den varme ovn, det er som nybagte boller.


Maria  -  2009-01-18 15:41:38
Rigtig lækre boller, jeg vil dog give ret i at det nok er bedre at opløse gæren i mælken, de hævede ikke nær så godt som mine boller plejer. Jeg brugte kun 50 g. smør, og synes at de smager fantastisk.


  -  2008-12-08 14:29:45
TIP: Et lille prof. bagertip: Når du former bollerne, så tag den str. klat dej til én bolle, læg den i hånden. Sæt alle fingerspidser(du har bollen inde i den hule,krumme hånd) ned på bordpladen, som er meget lidt melet til. Rotér hånden i små, bløde cirkler i ca. 10 omgange. VUPS - har du en FLOT, glat bolle med pæn overflade med samlingen nedaf.... Flot resultat.... :-)


Bonde  -  2008-09-14 21:16:53
Opskriften er bare super god, jeg tror det er den bedste jeg har smagt.


  -  2008-04-20 10:00:07
de blev et hit til min fars fødselsdag !!!!! og alle ville have opskriften


Katrine og Katrine  -  2008-04-19 14:32:37
de er super lækre må vi sige. vi bagte dem helt alene..?<3


Aga  -  2008-04-10 10:46:26
Rigtig gode boller. Lille tip: Hvis man tilsætter 1 tsk. bagepulver hæver det meget hurtiger og er mere luftige. ;)


Sara  -  2008-03-09 16:16:03
Fantastisk opskrift, redder mit liv gang på gang


  -  2008-02-20 09:15:57
Mhh...- de ser MEGA gode ud!


Linda  -  2008-01-24 19:30:06
Synes nok eg havde set opskriften før og ganske rigtigt - bag på AMO mel :) Men rigtig god opskrift.. Kan dog ikke få 20 boller ud af en portion..:)


Eva. :)  -  2007-09-28 18:36:28
Kan man ikke bare bruge smør i stedet for margarine?


rikke  -  2007-07-28 12:49:45
kanon opskrift.... men måske mindre margarine


Denise(Tyskland)  -  2007-07-14 16:29:47
pä ;-)


Denise(Tyskland)  -  2007-07-14 16:25:10
Super laekre Boller.Vennerne war begejstert,over die danske Boller.alle ville have opskriften.smager ogsä gode med saltet smör og jordbaer marmelade.;-)


Jono-piin  -  2007-06-19 14:21:39
ser super lækre ud .. tror jeg vil prøve dem .. !! :o)


annem  -  2007-05-15 08:39:10
Prøv med vanillesukker istedetfor kardemomme - jeg er madmor i en børnehave og det er et hit ! De er også gode hvis margarinemængden nedsættes og der istedet tilsættes en rest risengrød ! (brug så lidt mindre mælk)


  -  2007-04-16 15:21:40
boller der ikke skal hæves


  -  2007-04-16 15:20:41
fine boller men ville ikke anvende dem til en fødselsdag hellere til en eftermiddag hvor du er lidt trist.


Bettina  -  2007-03-14 12:54:25
RIMELIG gode boller. havde puttet ca. 10 g gær i, istedet for 50 g. Også lod jeg dem stå natten over i køleskabet. Så da jeg væggede min kæreste på hans fødselsdag kl. 5:15 blev han meget indponeret over der var dækket bord, lavet boller osv.


hejsa....  -  2007-02-17 14:29:37
rigtig dejlige boller hhmmmm


Anne  -  2007-01-25 12:53:59
Den perfekte opskrift, til en kold vinterdag. hvor kæresten kommer sendt hjem efter overarbejde. Så er man meget populær=)


Anne  -  2007-01-25 12:52:21
rigtig god opskrift til når kæresten kommer hjem fra overarbejde en kold vinter dag


Signe  -  2007-01-12 17:37:13
Ja, jeg må slutte mig til de gode anmeldelser.. jeg har bagt den til familiefødselsdag, og har været nødt til at bage 2 gange da min familie spiste den 1. portion! :)


Cathrine Conrad  -  2007-01-03 13:33:15
Jeq sys bare det er en zuper opskrift!


miiig  -  0000-00-00 00:00:00
ggggooodddeee boller men kan man putte chokolade iiiiiiiii..................................


Mikkel  -  0000-00-00 00:00:00
Mmmm, nu blev min fødselsdag vellykket alligevel.. tak boller


Mig  -  0000-00-00 00:00:00
rigtige gode boller som jeg bager jævnligt, husk at jo længe de hæver jo bedre bliver de, og de r rigtige gode med rosiner


mia  -  0000-00-00 00:00:00
de R kanone jeg bagte dem til min mors fødselsdag


Diana  -  0000-00-00 00:00:00
Det er altså også godt og komme kanel i i stedet for kardemonnen det smager bare rigtig godt.


Mariposa  -  0000-00-00 00:00:00
Prøv også at komme 100 g hakket chokolade i dejen... Mums.


Martin og Carina  -  0000-00-00 00:00:00
En lækker opskrift.. Husk at kom æg i dejen.. ellers bliver bollerne ikke så store igen gnæk gnæk


  -  0000-00-00 00:00:00
Kommentar til Janni og Magnus: Gæren bør opløses i den lune mælk alene, da BÅDE sukker og salt hæmmer hæve kraften. : ) se http://www.bager-kim.dk/tips/ingredienser/haevemidler.htm


Magnus  -  0000-00-00 00:00:00
En kort kommentar til Janni: Det er ikke sukkeret, men saltet, der er hårdt ved gæren. Grunden til gæren bliver opløst er at saltet trækker vand ud af gærcellerne, hvilket de bestemt ikke har godt af. Sukker derimod har de derimod rigtigt godt af.


Lykke  -  0000-00-00 00:00:00
Super lækre boller


den lille pige  -  0000-00-00 00:00:00
den smagte rigtig godt :D så den skal bruges til min føselsdag fest imorgen


Anja  -  0000-00-00 00:00:00
Brug evt lidt mindre fedtstof og i stedet et surmælksprodukt. De smager lige godt af den grund!


Vinni  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg har lavet dem uden kardemomme og har brugt 1½ dl mælk + ½ dl ylette i stedet for de 2 dl mælk. De blev HAMMER GODE !! - Tak for opskriften, den skal nok blive brugt ofte!


Eva  -  0000-00-00 00:00:00
Nøj, nogle gode boller! Jeg blev sandelig populær da de kom på bordet!


Wedderkopp  -  0000-00-00 00:00:00
De bliver også rigtig gode med store stykker chokolade


Janni  -  0000-00-00 00:00:00
Af hensyn til hævningen er det faktisk bedst at opløse gæren i mælken, da sukkeret kan slå en del af gærkulturen ihjel, men derudover er det en kanon opskrift! Dem var vi glade for til min søns fødselsdag


Hanne...  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg syntes det er en god opskrift og man behøver ikke at putte kardemomme i hvis man ikke bryder sig om der.... Qnuzzer