Pandekager, gammeldags
Hovedingrediens : Mel - Hvedemel Oprindelsesland : Danmark Tilberedningstid : 30 minutter Indsendt : Red: |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Pandekagedej:
Æg og mel piskes sammen. Heri piskes det varme smeltede smør, spæd med mælk og smages til med salt, sukker og vanille. Bag pandekagerne lysebrune i smør på panden. Der bliver 8-12 pandekager alt efter pandens størrelse. 12 stk. med pande på 19 cm. i diameter. Server pandekagerne med, sukker og syltetøj, blød vanilleis eller flødeskum. Tips: Det kan være en fordel at have en pande som kun bruges til pandekager, for at undgå de hænger fast på panden. Da du ikke i så høj grad har fastbrændte rester eller slidt pande efter høj varme. |
Pandekagens Historie
Der er intet bedre end en god omgang gammeldags pandekager med is, sirup, syltetøj, sukker, bær eller chokolade. Den lækre dessert kan indtages på hyggelige sommeraftener i haven såvel som kolde vinterdage under tæppet. Men hvad er grunden egentlig til, at vi kalder dem “gammeldags pandekager”? Det siges angiveligt, at pandekagen går mere end 500 år tilbage i historien - ja faktisk helt tilbage til 1490, hvor hertugdatteren Anne af Bretagne søgte tilflugt hos en fattig brændehugger under et uvejr. Brændehuggerens datter bagte ofte fladbrød, men ønskede ikke at servere den slags fattigmandsmad for så fine gæster. Derfor fandt hun på at bage fladbrødene helt tynde og fylde dem med forskellige ingredienser. En anden forklaring på pandekagens oprindelsen lyder sig på, at danskerne engang fastede 40 dage op til påske. Dagen inden fasten begyndte skulle spisekammeret tømmes for madvarer, der ikke måtte spises under fasten, og som ikke kunne holde hele perioden igennem. Her var der tale om æg, mælk og smør. Mel blev blandet med ingredienserne, og pandekagen opstod. I dag er gammeldags pandekager en klassisk dessert, som bliver serveret i mange hjem. Desserten er ikke sæsonbetonet, men er kendt som en hyggelig ret, man kan servere for familie og venner hele året rundt. Pandekagen er i dag blevet så populær, at en hel dag er dedikeret til den lækre spise. Dagen er bedre kendt som “Pandekagedag”. Pandekagedag fejres årligt første tirsdag efter fastelavn. Denne dag er valgt på baggrund af en gammel kristen tradition, kaldet hvede-tirsdag. Pandekagedag startede med at blive afholdt i Danmark i 2006 og er inspireret af de engelsktalende lande. Andre Pandekage Opskrifter Der ses i dag et hav af forskellige typer pandekager. Dog er de mest kendte dessertpandekager, som er de mest udbredte i Danmark, protein pandekager, madpandekager som f.eks. mexicanske pandekager, amerikanske pandekager, crepes og blinis. |
Opskriften er vist 10613181 gange,
og udskrevet 42618 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 4.2 (3129 stemmer) |
|
Kommentarer Mie - 2022-04-13 12:18:19 De her pandekager er mega gode har aldrig smagt nogen der er bedre min far elsker dem også kan anbefales Tilde - 2022-04-10 20:43:18 En klassiker her hjemmd Peter - 2022-03-20 14:04:02 For mange æg, for lidt mælk. Brug ikke sukker. - 2022-03-19 17:02:24 Pisse gode pandekager Sylvester - 2022-03-15 11:03:45 Mmmmmm de smager godt rene - 2022-03-11 11:13:29 lækre mmmmm rene - 2022-03-11 11:13:07 super lækre Frida - 2022-03-10 10:18:04 De er ikke god de er mega god🤤🤤🤤 carolina - 2022-03-02 18:59:38 det er gode Marianne - 2022-02-27 08:12:17 Super lækre pandekager, vores barnebarn elsker dem. Os fra køkken - 2022-02-24 15:13:20 Det bedste vi ever har smagt🥞😍 Sysanne - 2022-02-20 21:08:26 Mine blev fuldstændig fsntastiske. Revet citron skal og friske blåbær😊 Niclas Bruun - 2022-02-17 10:52:00 Det er nok den kedeligste pandekage jeg har prøvet Lucas - 2022-02-01 12:38:05 mega god pandekage ida - 2022-02-01 08:38:21 super god og lækker pandekage det en af de bedste jeg har smagt meget længe den får 5/5 stjerner her fra super god mmmmmmm Joan Krebs - 2022-01-29 12:29:10 Mine små børnebørn elsker disse velsmagende pandekager - jeg tilsætter desuden lidt revent citronskal, hvilke giver lidt friskhed 🥰 Olga - 2022-01-28 15:34:58 Den mangler lidt smag men ellers go nok - 2022-01-23 17:51:05 Lækerpanekage 🥞 bertil arenkiel mikkelsen - 2022-01-02 11:38:42 de er gode med pålægscokolade Marie - 2021-12-18 17:06:21 Kan man gemme dejen i køleskabet til næste dag? Anett - 2021-11-22 17:31:19 Super nemme og lækre pandekager. Jeg kommer dog både ekstra sukker og vanille i. Vi kommer også tit de lidt for overmodne bananer i. Det er elsket af børnene.. Oliver - 2021-11-20 12:35:45 Jeg har brugt den her opskrift en million gange, fordi den er så god - 2021-11-13 13:03:16 Super lækkert 👍🤤 - 2021-11-06 14:35:22 Jeg elsker pandekager Marie - 2021-10-17 18:59:15 Jeg erstattede 1 dl. mælk med 1 dl. fløde. Mest fordi jeg var løbet tør for mælk. Det fungerede fint og de blev helt perfekte. Kamille - 2021-10-11 17:03:29 De bedste pandekager bruger denne opskrift vær gang💗 bertil arenkiel mikkelsen - 2021-10-03 07:43:47 panekagerne er gode Jette Dalby - 2021-09-14 05:01:16 Den er bare rigtig nem og rigtig frisk. Tina - 2021-08-25 17:36:06 Meget tynd dej. - 2021-08-08 08:56:59 Det smager godt! - 2021-07-21 17:59:12 Andre opskrifter er ganske unødvendige. Emma - 2021-07-13 12:21:52 De smager godt Mormor05 - 2021-07-12 08:17:26 Mine børnebørn elsker når bedste laver de her pandekager og de lykkes hver gang En person - 2021-06-26 12:54:01 De er fine nok Naya - 2021-06-04 18:40:31 Min mor blev mega overrasket da hun smagte den ene bid✨ så vi siger 10-10 tokehnm - 2021-06-03 11:38:15 har lavet den maget. min mor, far, og søskende elsker dem John - 2021-05-29 02:13:04 Mælk kan, med fordel, erstattes med mørk hvidtøl. Nisseøl. Det giver en dejlig karameliseret smag.😀 - 2021-05-24 13:25:17 Man kunne godt få at vide hvormange pandekager man får. Men DEJLIG OG NEM OPSKSKRIFT💖 Morten Münster - 2021-05-18 13:55:16 De smager godt men lidt svære at vænne. - 2021-05-14 12:03:11 Mine pandekager blev ikke som forventet Anna - 2021-05-12 14:52:32 Jeg har ventet sygt lang tid men min pandekage vil ikke sætte sig Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne