Pandekager, gammeldags

Pandekager, gammeldags, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Varm DessertRet : Varm Dessert - Pandekager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 30 minutter

Indsendt :      Red:

Pandekager, gammeldags, billede 4 Pandekager, gammeldags, billede 1 Pandekager, gammeldags, billede 2 Pandekager, gammeldags, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Pandekagedej:
4 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
150 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
3 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 knsp. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
1 spsk. Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
1 tsk. Vaniljesukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
  Til stegningen:
Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
Opskrift:
Pandekagedej:
Æg og mel piskes sammen. Heri piskes det varme smeltede smør, spæd med mælk og smages til med salt, sukker og vanille.

Bag pandekagerne lysebrune i smør på panden. Der bliver 8-12 pandekager alt efter pandens størrelse. 12 stk. med pande på 19 cm. i diameter.

Server pandekagerne med, sukker og syltetøj, blød vanilleis eller flødeskum.

Tips:

Det kan være en fordel at have en pande som kun bruges til pandekager, for at undgå de hænger fast på panden.
Da du ikke i så høj grad har fastbrændte rester eller slidt pande efter høj varme.


Beskrivelse:
Pandekagens Historie
Der er intet bedre end en god omgang gammeldags pandekager med is, sirup, syltetøj, sukker, bær eller chokolade. Den lækre dessert kan indtages på hyggelige sommeraftener i haven såvel som kolde vinterdage under tæppet. Men hvad er grunden egentlig til, at vi kalder dem “gammeldags pandekager”?

Det siges angiveligt, at pandekagen går mere end 500 år tilbage i historien - ja faktisk helt tilbage til 1490, hvor hertugdatteren Anne af Bretagne søgte tilflugt hos en fattig brændehugger under et uvejr. Brændehuggerens datter bagte ofte fladbrød, men ønskede ikke at servere den slags fattigmandsmad for så fine gæster. Derfor fandt hun på at bage fladbrødene helt tynde og fylde dem med forskellige ingredienser.

En anden forklaring på pandekagens oprindelsen lyder sig på, at danskerne engang fastede 40 dage op til påske. Dagen inden fasten begyndte skulle spisekammeret tømmes for madvarer, der ikke måtte spises under fasten, og som ikke kunne holde hele perioden igennem. Her var der tale om æg, mælk og smør. Mel blev blandet med ingredienserne, og pandekagen opstod.

I dag er gammeldags pandekager en klassisk dessert, som bliver serveret i mange hjem. Desserten er ikke sæsonbetonet, men er kendt som en hyggelig ret, man kan servere for familie og venner hele året rundt. Pandekagen er i dag blevet så populær, at en hel dag er dedikeret til den lækre spise. Dagen er bedre kendt som “Pandekagedag”. Pandekagedag fejres årligt første tirsdag efter fastelavn. Denne dag er valgt på baggrund af en gammel kristen tradition, kaldet hvede-tirsdag. Pandekagedag startede med at blive afholdt i Danmark i 2006 og er inspireret af de engelsktalende lande.

Andre Pandekage Opskrifter
Der ses i dag et hav af forskellige typer pandekager. Dog er de mest kendte dessertpandekager, som er de mest udbredte i Danmark, protein pandekager, madpandekager som f.eks. mexicanske pandekager, amerikanske pandekager, crepes og blinis.

karakterer:
Opskriften er vist 8644685 gange,
og udskrevet 39104 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.2    (2926 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 5667 (1349 kcal)
KJ pr. Pers. 1416 (337 kcal)
Vægt ialt 773 gram
Vægt pr. Pers. 193 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 733 KJ (174 kcal)
Protein 7.8 gram
Fedt 7.9 gram
Kulhydrat 18.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Anett  -  2021-11-22 17:31:19
Super nemme og lækre pandekager. Jeg kommer dog både ekstra sukker og vanille i. Vi kommer også tit de lidt for overmodne bananer i. Det er elsket af børnene..

Oliver  -  2021-11-20 12:35:45
Jeg har brugt den her opskrift en million gange, fordi den er så god

  -  2021-11-13 13:03:16
Super lækkert 👍🤤

  -  2021-11-06 14:35:22
Jeg elsker pandekager

Marie  -  2021-10-17 18:59:15
Jeg erstattede 1 dl. mælk med 1 dl. fløde. Mest fordi jeg var løbet tør for mælk. Det fungerede fint og de blev helt perfekte.

Kamille  -  2021-10-11 17:03:29
De bedste pandekager bruger denne opskrift vær gang💗

bertil arenkiel mikkelsen  -  2021-10-03 07:43:47
panekagerne er gode

Jette Dalby  -  2021-09-14 05:01:16
Den er bare rigtig nem og rigtig frisk.

Tina  -  2021-08-25 17:36:06
Meget tynd dej.

  -  2021-08-08 08:56:59
Det smager godt!

  -  2021-07-21 17:59:12
Andre opskrifter er ganske unødvendige.

Emma  -  2021-07-13 12:21:52
De smager godt

Mormor05  -  2021-07-12 08:17:26
Mine børnebørn elsker når bedste laver de her pandekager og de lykkes hver gang

En person  -  2021-06-26 12:54:01
De er fine nok

Naya  -  2021-06-04 18:40:31
Min mor blev mega overrasket da hun smagte den ene bid✨ så vi siger 10-10

tokehnm  -  2021-06-03 11:38:15
har lavet den maget. min mor, far, og søskende elsker dem

John  -  2021-05-29 02:13:04
Mælk kan, med fordel, erstattes med mørk hvidtøl. Nisseøl. Det giver en dejlig karameliseret smag.😀

  -  2021-05-24 13:25:17
Man kunne godt få at vide hvormange pandekager man får. Men DEJLIG OG NEM OPSKSKRIFT💖

Morten Münster   -  2021-05-18 13:55:16
De smager godt men lidt svære at vænne.

  -  2021-05-14 12:03:11
Mine pandekager blev ikke som forventet

Anna  -  2021-05-12 14:52:32
Jeg har ventet sygt lang tid men min pandekage vil ikke sætte sig

  -  2021-05-11 15:46:58
lækkert

Lone Iversen jens  -  2021-05-05 16:28:37
Mine pandekager blev dejlig luftige

signe andersen  -  2021-05-03 08:53:06
mega lækre pandekager 10 ud af 10

Aya  -  2021-04-11 10:08:15
Lækkert

  -  2021-03-26 14:08:50
Super gode

  -  2021-03-11 11:36:32
De er mega gode

Jesper  -  2021-02-28 10:14:53
Bruger 500g mel, 8 æg, 6 dl sødmælk, 2-3 spsk sukker, 1/2 spsk salt, 1 stor skefuld vaniliepulver og 1,5 dl raps/solsikkeolie til dejen. Til stegning en lille klat olie ved hver pandekage. Det er en vinder.

  -  2021-02-21 10:48:15
den er good

Sessa  -  2021-02-19 15:05:52
Jeg har efterhånden prøvet mange forskellige opskrifter på pandekager, denne er min klare favorit

Musen  -  2021-02-17 15:29:45
Bruger altid ekstra sukker og vanilje sukker, også citron hvis jeg har det. Men elsker denne opskrift fordi det bliver dejlig tynde pandekager 👍 Hvis man vil have tykke pandekager er det ikke denne opskrift 😊

  -  2021-02-14 10:32:34
god opskrift men havede igen smag blev nød ti at tilsætte lidt mere sukker og salt

Hanne  -  2021-02-14 06:26:13
Super lækre. Æg og mel med en elpisker fungerer fint! Super let opskrift. Jeg kom fejlagtigt det smeltede smør i mælken, og smørret klumpede naturligvis. Dejen så derfor lidt klumpte ud, men på panden smeltede smørret jo og det var nogle meget lækre pandekager. Helt klart de bedste jeg har smagt.

Onkel Blomme  -  2021-02-10 07:31:29
eow de er fucking gode shabs.

  -  2021-02-09 15:05:02
Super gode og lette pandekager

  -  2021-02-01 20:45:56
tak for opskriften

  -  2021-01-30 20:45:51
Nærmest ingen smag og meget vandet dej. Måtte tilføje ekstra sukker og salt før de smagte af noget. Ikke en opskrift jeg vil bruge igen

Jonatan   -  2021-01-29 16:51:24
Super gode pandekager 👍

Katty Nielsen  -  2021-01-25 19:28:14
God til hjemme undervisning

Tobias tomas Monsrud porse  -  2021-01-25 12:31:22
Det en mega læger

Angie   -  2021-01-22 10:10:06
De er de bedste pandekager og jeg benytter mig tit opskrifter herfra, da resultatet altid bliver så god. Kan kun anbefales 5 stjerner herfra 😋

Torben Hagbard  -  2021-01-18 11:35:50
Tak for en god hjemmeside bruger den ofte,... tak for opskriften pandekagerne smager himmelsk

Bo, kan kun følge opskrifter.  -  2021-01-10 17:00:18
Følger man opskriften, bliver det til en gang klumpet dej. Jeg måtte smide den ud. Start med mælk og æg, og kom langsomt mel i. 😊

  -  2021-01-02 15:16:02
De smager godt

sharifa  -  2020-12-29 13:23:03
den er god

Adam   -  2020-12-28 08:47:50
Nemt og lækkert. Med maskine ingen klumper og smeltet smør i dejen. Derefter pensler på panden med resten af den smeltet smøre hver gang.

Rikke   -  2020-12-27 13:52:19
Super opskrift. Men brug smør på panden når de skal steges og ikke olie, Hvis man bruger olie bliver de stive og ikke bløde.

Jan  -  2020-12-22 17:42:17
Bliver perfekte hver gang.. pisker dejen i maskine, for at undgå klumper.. Jeg er nødt til at spørge.. Hvordan kan man stege en pandekage længe nok til at den bliver sprød?..:-)

Kamma  -  2020-12-21 15:38:35
Vild gode

Natasha  -  2020-12-20 16:36:53
Et æg mindre er mere passende. Ellers synes jeg æggesmagen er for dominerende. Og så bruger jeg vaniljeessens i stedet for vaniljesukker/vaniljepulver. 1 spsk vaniljeessens søder dem perfekt og så er mængden af sukker sådan set fin nok.

Amira yousef  -  2020-12-20 15:17:40
Jeg synes at det er en god opskrift det er en god hjemmeside og at jeg vil bruge hjemmesiden mere ofte både til madlavning og bagning TAK

Denne opskrift har flere end 50 kommentarer
Se alle kommentarer her