Skipperlabskovs

Skipperlabskovs, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Oksekød - Oksetykkam

Ukendt oprindelseslandFryseegnet : Ja

Indsendt af : farmand-jr

Indsendt :      Red :
Skipperlabskovs, billede 4 Skipperlabskovs, billede 1 Skipperlabskovs, billede 2 Skipperlabskovs, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
750 gram Oksetykkam uden ben
4 Løg, pillet vægt 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
5 Laurbærblade
1 tsk. Peberkorn, sorte
1000 gram Kartofler, skrællet vægt 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
100 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
Opskrift:
Skær oksekødet (oksetykkam, bov eller lignende) i tern på ca. 1 ½ cm. Kom kødet i en gryde med rigeligt kogende vand i ca. 2 min. eller indtil vandet koger igen. Tag kødet op og skyl det - dette er for at fjerne urenheder.
Læg kødet i en gryde med løg i grove tern, laurbærblade og sort peber i tepose. Hæld vand på, så det lige dækker.
Kog kødet under låg, til det er næsten mørt, og læg så terninger af kartofler oven på. Læg låg på gryden igen og kog videre, til alt er mørt.

Fjern teposen og hæld en smule af væsken fra og gem den.
Bland det hele sammen med en ske eller piskeris, så kartoflerne moser lidt. Vend koldt smør i og smag til med salt.
Hvis retten er for tør, hælder du lidt af væden i igen.
Serveres med koldt smør, purløg og syltede rødbeder.

Koldt smør i tern og purløg.

Tips:

Kast dig bare ud i det. Skipperlabskovs er en næringsrig, fedtfattig, mættende ret, der fortjener en renæssance. 4 personer. Arbejdstid: 30 minutter + 1-1½ times kogetid.





Beskrivelse:

Gammeldags skipperlabskovs opskrift med oksekød

Hvis du har en forkærlighed for kartofler og kød, er skipperlabskovs med oksekød det perfekte valg til at lægge en dæmper på sulten en kølig efterårsdag. Server gerne den mættende simreret med hjemmebagt brød og rødbedeskiver - dine smagsløg vil takke dig for det.

Skipperlabskovs’ oprindelse

Måske undrer du dig over rettens sjove navn? For hvem var skipper labskov egentlig? Faktisk er retten ikke opkaldt efter en sømand, men en egnsret som stammer fra Nordtyskland. På tysk hedder retten “labskaus”, som betyder stuvning. Opskriften på skipperlabskovs så dagens lys i det danske køkken i slutningen af 1800-tallet. Dengang fandtes der to varianter af labskovs opskriften: en hvid og en brun. Den brune variant indeholdt stegerester og kartofler, som blev opbagt i sovs.

Men hvor kommer “skipper” ind i billedet? Før i tiden blev gryderetten spist til søs, af sømænd, da retten kunne holde sig længe pga. det saltede kød. Dette er formentlig grunden til, at retten har fået dens navn.

Er du på udkig efter en klassisk simreret, som egner sig særlig godt som gæstemad, er skipperlabskovs fra Alletiders Kogebog et rigtig godt valg.

FAQ

Kan man lave skipperlabskovs dagen før?

Ja, du kan sagtens lave skipperlabskovs dagen før. Sørg for at opbevare retten på køl indtil den skal spises.

Hvad drikker man til skipperlabskov?

Skipperlabskovs smager glimrende med et godt glas øl. Nogle vælger også at servere en snaps.

karakterer:
Opskriften er vist 566111 gange,
og udskrevet 8797 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.8    (195 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 13765 (3277 kcal)
KJ pr. Pers. 3441 (819 kcal)
Vægt ialt 2450 gram
Vægt pr. Pers. 612 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 561 KJ (133 kcal)
Protein 7.2 gram
Fedt 7.6 gram
Kulhydrat 9.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2024-02-27 13:55:35
Jeg serverer altid rå, fintsnittede porreringe i en skål ved siden af i stedet for purløg. Et særdeles velsmagende og populært grønt drys på retten, hvis nogen lige vil tilføre sin portion lidt ekstra ”power”.

  -   2024-02-21 11:39:29
det er ikke skipperlabsskov da købet ikke er salte først og målene er helt forkerte

  -   2023-09-27 14:48:26
Har lavet denne ret masser af gange. Den er lige god hver gang. Denne gang laver jeg den på kalve cyvette.

  -   2023-01-30 19:58:12
Kan jeg lave det dagen før og så varme det i ovnen i en stor alu.form

  -   2022-10-14 11:15:39
Kan laves med lammekød, det bliver fantastisk, laver det tit over bål også.

  -   2022-09-25 20:28:51
Kan den fryses

  -   2022-08-06 04:02:02
Jeg husker min tid fra Ribe i midt 70 erne at hof retten på Skipperkroen og man skulle helst drikke en dobbelt snaps ellers var man ikke særlig vel set…..der lærte jeg at man skal lade de hele peber og laurabærblade blive i retten og ikke gemmes i en tepose. Det har jeg gjort i over 50 år uden en klage fra mine gæster. Velbekomme.

  -   2021-01-28 16:27:59
Skøn og børnevenlig ret, vi har ofte lavet den med hakket oksekød, det skal ikke koge så længe. Lidt bacon runder smagen af og der spises MANGE rødbeder til 😊. Finthakket porrer kan erstatte purløg.

  -   2020-12-06 16:55:40
det er en super fantastik ret. ga den også en boullion terning. smed dog køk og løg i gryden og brunede det af. tilsat vand og koger det. mens det bliver skummet af lidt efter lidt. mindre opvask. men mere arbejde. fantastiske spise. go jul

  -   2019-10-17 14:40:35
Der skal selvfølgelig salt i , men jeg kommer det først i når det altsammen er mørt, ellers koger kartoflerne ikke så nem ud.

  -   2019-09-27 10:41:45
Skipper labskovs laves med sprængt kød, ellers hedder det labskovs....bare en lille vigtig detalje ;-)

  -   2017-11-22 16:33:56
Ja det ser rigtig lækkert ud. Så tak for opskriften.

  -   2017-05-10 15:24:27
Super lækker Mad som er ved at gå i glemmebogen , Desværre .. Jeg har lige lavet en stor Potion ,, får Gæster i Morgen og deres ønske var Skipperlabskovs på den gamle måde Mormor mad .. Smiler . Hilsen Bryggeren på Møn .

  -   2016-11-28 15:08:10
det er den nemmes ret at lave så mine nabor har indvertert sig selv til denne ret

  -   2016-03-25 22:01:51
Salt og oksebouillon gør retten fantastisk 👍🏿

  -   2016-02-27 17:06:18
Klassisk ret som vist ikke kan blive bedre end denne. Skylder dog lige at sige at jeg tilsatte ogsaa salt og en enkelt okse-boullion terning af bedste kvaliet.

  -   2016-01-17 15:29:23
Yndlingsret. Jeg skærer ternene i ca. 2x2 cm. I alt giver det ca. En kogetid på 2 timer, men så er det også mørt så det smelter på tungen. Tilsætter salt i kogevandet samt en lille gulerod og en spids af bladselleri (tages op et 30 min.)