Grønlangkål

Grønlangkål, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Diverse TilbehørRet : Diverse Tilbehør - Tilbehør

Hovedingrediens : Kål - Grønkål

HøjtidJul

Ukendt oprindelseslandIndsendt :      Red :
Grønlangkål, billede 4 Grønlangkål, billede 1 Grønlangkål, billede 2 Grønlangkål, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
900 gram Grønkål, hakket, frost
25 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
5 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 dl. Kogevand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
0.5 spsk. Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

   
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
Muskatnød, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7.5 gram
   
Opskrift:
Den frosne grønkål tøs og væden presses fra.

Lad kålen snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret.

Tilsæt piskefløde og kog i 20-30 minutter.

Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken (grønlangkålen skal have en fast konsistens).

Smag til med salt, peber, muskat (og evt. sukker).

Tips:

Se opskrift på glaseret skinke her

Se opskrift på brunede kartofler her






Beskrivelse:

Gammeldags grønlangkål med smør og fløde

Grønlangkål er en klassisk og elsket dansk ret, som oftest spises om vinteren og om efteråret - særligt i juletiden. Specielt i Sønderjylland og på Fyn er grønlangkål populært, men retten spises over hele landet.

Vores opskrift er på sønderjysk grønlangkål, som er den traditionelle og oprindelige måde at lave grønlangkål på. Gammeldags grønlangkål, som sønderjyderne foretrækker den, laves nemlig med smør, piskefløde, hvedemel og muskatnød – præcis som vores opskrift.

Hvis du gerne vil lave en gammeldags sønderjysk grønlangkål, og give dine gæster en autentisk oplevelse, er det derfor vores opskrift på grønlangkål, du skal følge.

Sønderjysk opskrift på grønlangkål

I Sønderjylland serveres grønlangkål, traditionen tro, gerne med kålpølser. Men grønlangkål kan også serveres med kogt eller røget flæsk, hamburgerryg, frikadeller, medisterpølse samt brunede kartofler eller hvide kartofler.

Nogle steder, fx i Nordjylland, serveres grønlangkål gerne med kanelsukker og der drikkes varm hvidtøl til.

Der kan generelt være små variationer på, hvordan retten serveres rundt om i landet, men her får du altså en opskrift på sønderjysk grønlangkål, som for mange betragtes som den originale.

FAQ:


Kan man fryse grønlangkål igen?

DU kan sagtens fryse grønlangkål igen. Blot du husker at afkøle retten hurtigt og genopvarme den grundigt når den skal spises. Men undgå at serverer rester af grønlangkål for børn under 1 år.

Kan man gemme grønlangkål?

Grønlangkål kan opbevares 7 dage i køleskab.

karakterer:
Opskriften er vist 567573 gange,
og udskrevet 9027 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.9    (116 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 9353 (2226 kcal)
KJ pr. Pers. 2338 (556 kcal)
Vægt ialt 1529 gram
Vægt pr. Pers. 382 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 611 KJ (145 kcal)
Protein 2.0 gram
Fedt 14.1 gram
Kulhydrat 4.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2024-12-31 15:28:00
en rigtig god opskrift alle kan lave grønlangkål efter den opskrift

  -   2021-12-30 11:29:03
Grønlangkål er ribbet skåret og snittet i strimler = Synnejysk grønlangkål bum færdig. Hvis man hakker grønkål er det en fysisk umulighed at lave ægte synnejysk grønlangkål! Det kan højst blive en ret der hedder: hakket grønkål. Når man maser grønkål igennem en kødhakker biver den bitter og lugter af prut.

  -   2020-12-08 12:22:51
Rigtig god opskrigt. Og det med hælde sky fra skinken er rigtig god det giver sammenhænk retten, det kan også gøre med medisterpøl og til nød frikkedeller