Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



          Facebook         Instagram

          Pinterest         Twitter
















Ungarsk gullasch, den ægte

Ungarsk gullasch, den ægte, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 6 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Oksekød - Skært oksekød

Oprindelsesland : Ungarn

UngarnIndsendt af : Leyla

Indsendt :


Ungarsk gullasch, den ægte, billede 4 Ungarsk gullasch, den ægte, billede 1 Ungarsk gullasch, den ægte, billede 2 Ungarsk gullasch, den ægte, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1000 gram Skært oksekød Som skært oksekød kan bruges bov, tykkam, inderlår, yderlår eller klump.
1000 gram Løg 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
300 gram Rød peberfrugt 1 mellem peberfrugt vejer ca 125 gram renset vægt.
300 gram Grøn peberfrugt 1 mellem peberfrugt vejer ca 125 gram renset vægt.
300 gram Gul peberfrugt 1 mellem peberfrugt vejer ca 125 gram renset vægt.
1000 gram Gulerødder 1 mellem gulerod vejer ca. 100 gram skrællet vægt
1000 gram Tomater 1 mellem tomat vejer ca. 100 gram.
2 Rød chilipeber
1 dl. Vand 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
8 spsk. Paprika, edelsuss
   


Opskrift:

alle grøntsager skæres i store tern (retten skal koge længe, så store tern er nødvendige for at det hele ikke smatter ud), chili uden kerner snittes fint og tomaterne skæres i både.

grøntsagerne holdes separat, da de skal i gryden i forskellig rækkefølge.

tag en stor gryde steg løg til de bliver bløde tilsæt derefter kødet som er skåret i mundrette tern og chili brun det godt af i 5-10 min, rør ind imellem så løg ikke bliver brændte.

Tilsæt peberfrugt og lad stege i yderligere 5 min så de bliver bløde.

Tilsæt vand og gulerødder rør godt rundt og skru ned for varmen (skal kun stå på 2-3 stykker -4-5 hvis komfuret går op til 12)
kom derefter tomater i gryden så det dækker hele overfladen og læg et lag af paprika over tomaterne så de er helt dækket (RØR IKKE RUNDT) læg låg på og lad det simre.
Det er meget vigtig at varmen ikke er for høj så det ikke brænder på og der må ikke røres i gryden før paprikaen er sunket helt ned -det tager ca en time.

tilsæt derefter salt og peber efter smag og rør rundt i gryden.
kom igen en lag paprika over hele grydeflade og lad gullaschen simre vider gerne flere timer på lavt blus men mindst en time endnu.

server med kartoffelmos eller ris og groft brød.

Tips:

Retten tager lang tid at lave, men den er det værd.




karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.6    (189 stemmer)

Opskriften er vist 703383 gange,
og udskrevet 16278 gange.


Energi:
KJ total 12229 (2911 kcal)
KJ pr. Pers. 2038 (485 kcal)
Vægt ialt 5000 gram
Vægt pr. Pers. 833 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 244 KJ (58 kcal)
Protein 4.9 gram
Fedt 2.0 gram
Kulhydrat 5.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp



Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Anne Kathrine  -  2019-08-05 14:57:44
Helt overordnet synes jeg det er en fantastisk ret, den smager jo himmelsk. For at give den et ekstra pift tilsætter jeg et helt hvidløg og så bruger jeg mest røget paprika. Første gang jeg lavede retten læste jeg det hele igennem og tænkte det var da nemt, 1kg af alt grønt 😂Ja rigtig gættet, der kom 1 kg af rød, grøn og gul peber i, men det smagte godt alligevel, men et godt grin er jo ikke af vejen 😄


Leyla.  -  2019-01-10 20:09:42
Da opskriften her af ældre dato -og jeg ikke længere får besked ved kommentarer - så ser jeg ikke rigtig når folk spørger om nogen herinde ☺️ Har læst nogle af de spørgsmål herinde og svarer så godt som jeg nu kan (for de fleste er de nok ligegyldige nu men måske for andre fremover ) Dk-kogebogen har på et tidspunkt ændret opsætning og også den måde opskrifterne er skrevet på - Primært er jeg ikke tilfreds med de 8 spsk paprika 🤔 Der skal en del mere i efter min smag. Som jeg beskriver i opskriften dækker jeg hele grydens overflade med et lag paprika - 2 gange - det er svært med 8 spsk - der er forskel på paprika men jeg foretrækker edelsuss da den smager godt og ikke er for brændende i smagen -dæk hele overfladen på gryden med paprika 1 gang som i opskriften men den anden gang smager man til om man ønsker lige meget igen eller lidt mindre.. Vi er i Danmark og her er vi glade for kød😉 Men kød er ikke brugt lige så meget alle andre steder. Retten her indeholder mange grøntsager i forhold til men man kan jo tilsætte mere kød eller en mindre mængde grøntsager hvis man foretrækker det 😊 Der var nogen der spurgte om det kunne være rigtig at der kun skulle 1 dl. Vand i retten - en Claus har allerede svaret på det men nu svarer jeg igen; Som udgangspunkt ja, der er meget væde både i tomaterne og i peberfrugterne så 1 dl. Vand er nok - hvis man alligevel oplever at det brænder på kan der være flere årsager: For høj varme er stor årsag - nogle komfurer varmer bare rigtig godt - retten skal kun simre. Gryden fordeler ikke varmen ordentlig og så varmer den primært i bunden og kan brænde på. -jeg bruger støbejernsgryde (mormors gamle😉) det er den bedste til sådan nogen men slip let gryde fungere også fint Din gryde har for stor diameter så vandet kun ligger i et tyndt lag i bunden - så skal der mere vand i ja. Hvis det sætter sig i bunden uden at det er helt BRÆNDT på - så bare tag gryden af varmen lidt så opløser det fra bunden sig og gryden kan komme tilbage på varmen (virker fint med min elskede meget slidte suppegryde) Der var en der skrev at det virkede bedst at brune kødet af først - det gør jeg sammen med løgene som det står i opskriften men selvfølgelig kan man gøre det først - inden løg😊 Jeg har aldrig prøvet med vin i men kan ikke se nogen grund til, at det ikke skulle smage godt 😜 Kylling kan jeg tænke mig ville virke rigtig fin her også - er det så 1 time fra start til slut eller? Der har været kommentarer som at man ikke kan komme gulerødder i - eller at der skal hvidløg og spidskommen i - samt at det altid er en suppe- det er egentlig rigtig nok på national plan men ikke nødvendigvis det samme i hele landet.. lidt som vores nationalret er stegt flæsk med kartofler og persillesovs men min Sønderjyske mand og famile kalder det københavner flæsk og panerer i stedet deres... Alle lande har deres nationalret samt et dusin andre versioner af den samme ret. Min mormor lavede den med gulerødder for sådan havde hun lært, årsagen skulle efter sigende være, at kartofler koger for meget ud i retten på 2 dagen hvor der blev tilført mere væde så retten blev til suppe. - i øvrigt spiste vi aldrig kartoffelmos til men brød til at dyppe i maden. Jeg laver den tit selv med hvidløg og når jeg gør bruger jeg en håndfuld fed (ca 15) hvilket giver en fantastisk smag. Personlig kan jeg ikke li smagen af spidskommen men det kunne mormor heldigvis heller ikke😉 Den med sukker er en smagssag - hvis tomaterne er gode friske tomater synes jeg ikke den har brug for mere sødme men hvis det er vintertomater så måske😊 Tænker det var det for nu 😊 Hilsen Leyla


Jørgen Thejlman  -  2018-07-06 19:15:06
Kyllingebryst skåret i smalle strimler kan bruges i stedet for oksekød. Det smager super dejligt, når resten af opskriften følges. Så varer det kun ca. 1 time. God appetit.


Anne Mette Nielsen  -  2018-04-28 08:31:14
Der var alt for mange grøntsager i forhold til kød, og det måtte godt have smagt af lidt mere.


Claus  -  2018-03-15 19:57:26
Ja pas på med vand, det ser ud i starten som om der skal mere i, men væden fra tomaterne gør at sovsen bliver tilpas tyk, putter man mere vand end skrevet så ender du med gulasch suppe. Skal der bruges hakkede tomater kan man eventuelt si alt væden fra og bruge det som et alternativ, er dog klart bedst med almindelige tomater. Jeg har også brugt cherry tomater blandet med almindelige for sødme.


John  -  2017-11-20 03:24:34
+ Én top teske sukker! Evt. muscovadosukker. :-)


Preben  -  2017-05-08 13:09:05
Det er meget nemt og meget velsmagende. Det her kan alle finde ud af; man skal bare have god tid. Super lækkert.


Dennis  -  2017-03-12 18:58:39
Kan det virkelig passe at der kun skal bruges 1 dl vand?


per b.  -  2017-01-04 17:20:26
god ret. bliver ikke dårligere hvis man hælder 1 glas rødvin samt fløde i sammen med vandet..


anders l c  -  2016-07-14 08:04:06
lavede denne ret og kan kun sige den er god ,fik ros fra alle for den,


Jonna   -  2016-05-24 09:16:44
Hej jeg vil lige fortælle at jeg her i weekenden har brugt denne opskrift ,den er super god . jeg skulle lave til 60 personer jeg gangede den op efter jeres skala og det passede perfekt ,og til kartoffelmos brugte jeg 25kg kartofler . Det var et stort arbejde men det var det hele vejr . super god tak 😍🙏


J.E.Bukdahl  -  2016-04-16 18:38:53
I opskriften står der, at først skal løgene, kødet, chilipeberne og så peber - frugterne brunes og blive bløde. Først derefter tilsættes gulerødder og 1 dl. vand, og der skrues ned for varmen. Så kommes tomaterne i og der drysses et lag paprika over tomaterne, uden at røre rundt. Så skal det stå og simre i mindst 1 time, gerne flere. Men hvis man gør dette med kun 1 dl. vand, selv ved svag varme, ja så har jeg oplevet at det brænder på i gryden. Så derfor er mit spørgsmål følgende: Om det kan være rigtigt at der kun skal den 1 dl. vand i, og ikke 1 ltr i stedet for som jeg endte med at skulle have i for at det ikke brændte på i gryden. Det håber jeg at kunne få svar på af skribenten bag opskriften.


Karin Thrane   -  2016-03-03 14:33:28
Denne ret lykkes bedre og er smagsmæssigt bedre hvis kødet brunes først. Det er en hel del lettere at styre tilligemed.


Sanne P.  -  2016-01-14 23:23:57
I en portion til 6 personer. Tilsætter jeg en lille finthakket Ingefærrod, en bakke hakkede Champignon, 4 fint hakkede hvidløg. Jeg bruger 7-8 okseboulion-terninger ISTEDET for salt og så bruger jeg rigeligt peber og langt mere paprika end der står i opskriften. Mine gæster var vilde med det, og min vurdering var at der var ca.10 portioner i den der vurderes til 6 personer.


Emma og Eva   -  2015-08-03 21:09:57
Hvor lang tid tager den


Elo Berg  -  2015-04-24 16:05:42
Hej! Er der nogen som har prøvet denne opskrift med sild i stedet for oksekød? Jeg har selv testet, og hvis man ikke rører for meget, så bliver det en super dejlig ret!


Tanja  -  2015-01-23 11:48:25
Hejsa. Jeg er netop igang med at lave denne fantastiske ret. Det er 3. gang jeg laver den, jeg har dog tilføjet lidt hvidløg denne gang. Vigtigt at kødet bliver mørt, så jeg har den stående på lavt plus i ca. 7 timer, kødet kan derefter tykkes med "øjenbryne" yyyuuummm!


Keld  -  2014-10-19 18:04:28
Super lækkert, er netop i gang med at lave retten for anden gang, velegnet til søndags mad, kan laves tidligt om eftermiddagen, i pausen af fodboldkampen kan der røres rundt og klargøres ris som jeg foretrækker til retten. og når kampen er slut er maden klar. rester til i morgen hvor der ikke er tid til at lave mad mellem arbejde og sportsklubben.


ibko  -  2014-10-08 23:30:32
Den var lige i skabet første gang, smagte næsten som dem jeg smagte til guhllash party der nede, manglet bare lige den lokale hjemme prudokseret snaps, OK den var lidt søder i smagen sikkert Pga. tomaterne, men den er virkelig god.


Gert  -  2014-08-31 17:17:06
Super Lækker ret. Vil helt sikkert lave den igen .. Uhmm !!


gitte  -  2014-08-08 18:47:50
brugte ungarnsk paprika,uh ha,meget stærkt


jimmi  -  2014-04-01 19:22:58
virkelig god opskrift. bliver ikke sidste gang den bliver lavet


Tina  -  2014-03-20 18:25:10
Tilsatte et lille kraftben sammen med kød og løg og peberfrugter samt 2 tsk spidskommen og 3 fed hvidløg lod det simre i 1½ t tilsatte derefter gulerødder, 4 mellemstore kartofler, tomater og paprikaen og lod det simre i 1½ time mere. Guf,guf :)


DP  -  2014-03-07 19:09:45
Rigtig god opskrift men fik kigget forkert på vandet anden gang. Læste der som en liter. :/.


Dorte  -  2014-02-26 11:06:50
Opskriften lyder rigtigt fin. Den må prøves - men resultatet bliver ikke "ungarsk gullash". I Ungarn er gullash suppe og ikke en gryderet.


m  -  2014-02-22 15:12:18
Tsk Tobenpop har lige puttet lidt kommen og hvidløg i - gggg


Marianne i Nice  -  2014-02-22 14:31:55
Med paprika menes nok peberfrugterne


Marianne i Nice  -  2014-02-22 14:17:29
Jeg brugte oksekinder - supergodt - og en lille belgisk øl gggg


torbenpop  -  2013-09-26 10:25:44
Hejsa! Nu skriver I Ungarsk gullash "den ægte"!!! Der i - er jeg dybt uenig... Det karakteristiske for en ungarsk gullash, hvidløg og spidskommen evt. alm kommen samt en stærk paprika (det kommer ofte - sjovt nok fra Ungarn ;o) - og ikke en edelsuss ( den er simpelthen for mild og sød..). Så kan man til gengæld undlade chillierne... Stor hilsen Torben pop


CallerBent  -  2013-07-03 17:03:11
Vildt god opskrift!! :-) Jeg har dog valgt, at flå tomaterne og skære dem i tykke skiver i stedet for både. I stedet for chili, bruger jeg Rosenpaprika (den lidt stærke). Næste gang vil jerg prøve med lidt hvidløg... ;-)


Leyla  -  2013-04-11 20:27:26
Godt at se, at den hitter -det gør den også her.. Min mormor er ungarsk sigøjner og brugte faktisk altid gulerødder i -det mætter og fylder meget. Jeg bruger selv nogle gange kartofler i -men aldrig sammen med gulerødder ;-) Til hurtige retter kan man sagtens brænde paprikaen af med løg med kun i 2 sek. og kun ved øjeblikkelig tilføjelse af væske -væde eller friske tomater -men til en ret der skal koge længe skal paprikaen koge med ind ikke steges -min mening og erfaring som kok -men alt er jo en smagssag.. jeg starter selv tit denne ret om formiddagen og den passer sig selv hele dagen -det er nemt og en bonus er den skønne duft hele dagen.. ;-) Vil dog godt lige tilføje at jeg ikke har sat det til, at hver person skal indtage over 800g. -den udregning er kommet senere.. ;-) Og til Thomas -fløde er altid godt ;-)


kim  -  2013-02-28 18:31:18
Giver Ann ret i , paprika'en må ikke sauter sammen med løg. Giver en dårlig smag må jeg sige. Brug tyrkisk paprika lækkert til denne mad. smager jo rigtigt godt.


Ann  -  2013-01-30 15:20:50
PAPRIKAEN skal under ingen omstændigheder brankes af sammen med løg idet smagen så ødelægges. KARRY og kun karry tåler at blive brændt af


  -  2012-11-12 11:05:29
Pia Retten var et hit :)


Pia  -  2012-10-26 14:18:21
Skal lave retten for første gang som gæstemad imorgen, den lyder super god og er meget spændt. Rigtig en efterårs ret :)


Gitte  -  2012-10-15 13:49:33
Jeg har købt ind til den opskrift idag og glæder mig til at prøve den.


ehalling  -  2012-09-02 13:54:55
Rigtig god opskrift!!


Lars  -  2011-06-27 09:01:07
En klasse "gullash" ret. Vi har lavet den flere gange og er super tilfreds hver gang. Perfekt til at lade børnene hjælpe, da det ikke kræver noget vildt at lave. Smager fremragende. Vi plejer at spise ris til, men kartofler er som nævnt også godt. Er rigtig godt at lave kæmpe portion af, og fryse til en hurtig gang mad efterfølgende. 5 af 5 stjerner herfra :)


Vejle  -  2010-09-12 16:44:28
Denne opskrift er så nem og SÅ velsmagende. Vi hopper på den snart igen:-)


Casara  -  2010-01-23 15:56:37
Virkelig god opskrift. Jeg er inde for at lave den for 2. gang nu, uden at tilføje noget. Hele familien fra 1½ - 63 år synes, den er et hit :o)


George  -  2010-01-15 09:16:25
I Ungran og Østrig vil det betragtes som en dødssynd at kalde noget med gulerødder i for gullash. Man ville nok heller ikke bruge friske peberfrugter. Bortset fra det, ser opskriften god ud - selv om den er modificeret lidt. Det vigtigste er løg:kød = 1:1.


Thomas  -  2009-12-20 18:12:48
1/4 fløde er altid godt:-)


Cecilie  -  2009-04-18 16:12:09
Jeg synes det er en virkelig god opskrift. har også selv lavet retten et par gange. den smager super godt! kan klart anbefales.


Bente  -  2009-01-10 15:42:32
Virkelig god opskrift, jeg har brugt den nogle gange nu. Jeg kan godt lide at lade retten simre i op til flere timer.. det er bare godt! Tak for opskriften ;)


Mille  -  2007-10-04 10:25:39
retten bliver da serveret med kartofler i Ungarn, hører de ikke til i denne ret???? Og har du ikke en opskrift på Ungarske mad pandekager??? har mistet min! men der indgår usødet pandekager, hvor man laver en a´la kødsovs som bliver siet, men lidt rørt cremefraiche i,Sovsen røres også med cremefraiche, kan du hjælpe??? på forhånd tak


Leyla  -  2007-09-06 16:32:25
Når jeg skriver store tern, så mener jeg at en peberfrugt i stor størrelse kun skal deles i 6 stykker, løg i kvarte, en gulerod i 3-4 stykker osv. Mindre end det så smatter det hele ud ved den lange kogetid.


Leyla  -  2007-09-06 16:30:06
Med den mængde paprika der skal i, er det svært at sautere den med løgene, retten skal være stært, men man kan jo vælge om man vil bruge en mild eller stært paprika. Retten kan sagtens laves på kun en time, det er smag og behag, men denne ret er ment til at kødet skal smuldre og skal derfor være mørt. Men igen, det er smag og behag. Man kan godt koge gulerødderne i kortere tid, ca 20 min er nok til at gøre dem møre -jeg kan bedst lide at koge dem med længe, men det er ikke nødvendigt.


toft  -  2007-08-14 23:08:46
Skal gulerødderne virkelig koge med i flere timer?


palmqvist2000  -  2007-05-24 18:15:38
Sautér paprikaen sammen med løgene for at fjerne evt. bitterstoffer og dermed afrunde smagen. Kogetiden kan iøvrigt med fordel halveres. Iøvrigt en god opskrift.


Leyla  -  2007-02-05 00:28:50
Glemte lige at skrive, at man kan tilføje mere vand, hvis nødvendigt, efter det første lag paprika har stået en time, men ikke mere end 1 dl og igen efter 2 gang, , men retten må ikke blive for tynd.