Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner

      Mad video


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Links
















Risalamande med kirsebærsauce

Risalamande med kirsebærsauce, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 6 Pers.
BuffeterRet : Buffeter - Julebuffet

Hovedingrediens : Gryn / Korn - Grødris

Højtid: Jul

Oprindelsesland : Danmark - Dansk - Danske

Danmark - Dansk - DanskeFryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :


Risalamande med kirsebærsauce, billede 4 Risalamande med kirsebærsauce, billede 1 Risalamande med kirsebærsauce, billede 2 Risalamande med kirsebærsauce, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Risengrød:
125 gram Grødris 1 tsk. 5 gram.
1 spsk. 14 gram.
1 dl. 90 gram.
1 dl. Vand 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
10 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 vanillestang Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud.
   
75 gram Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
2.5 dl. Piskefløde 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
75 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
500 gram Kirsebærsauce
   


Opskrift:

Flæk vanillestangen og tag kornene ud.

Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min. Mælken, vanillekorn og vanillestang tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time. Tag vanillestangen op, afkøl grøden.

Hak mandlerne, gem en til at komme hel i risalamanden.
Piskefløden piskes til flødeskum.

Rør mandlerne og sukker i den kolde risengrød (nogle koger grøden med sukker).

Når Ris a l'amanden skal røres så skal man lige vurdere hvor tyk grøden er blevet nu den er kold, den kan evt. blandes med lidt mælk eller piskefløde inden flødeskummet vendes i, vend flødeskummet i lidt af gangen.

Tips:

Grøden skal koge til den er tilpas tyk og risene er møre, dvs. ingen hårde spidser, hvis opskriften skaleres op skal man beregne noget længere kogetid.


125 g grødris er i dl. ( 1 dl = 90 g grødris ) 125 g grødris = ca. 1.4 dl grødris

1 dl. sukker = 90 gram.


1 vanillestang kan skiftes ud med 3 tsk. vanillesukker




Beskrivelse:
Alle danskere kender den klassiske juledessert; ris á l'amande. Det lyder da også fransk og en anelse fornemt. Men spørger du efter den klassiske risdessert i Frankrig, vil du nok opleve tvivlende blikke, da franskmændene ikke vil vide, at retten består af risengrød med flødeskum og mandler - toppet med kirsebærsauce.

Historien om Ris á l'amande

En gammel vandrehistorie går på, at risalamande opskrift blev opfundet i køkkenet på Hotel D’Angleterre tilbage i starten af 1900-tallet. Nogle gæster bestilte efter sigende en dessert midt om natten, hvor kokken ikke havde andet end kold risengrød at gøre godt med. Han valgte derfor at tilsætte noget flødeskum, hakkede mandler og til slut toppe desserten med nogle syltede kirsebær. Risdesserten faldt i god jord hos gæsterne, og er i dag blevet en dansk traditionsret til jul.

Ris á l'amande til jul

I de første 50 år af 1900-tallet var risengrøden den mest almindelige spise i de danske hjem til jul, mens at de borgerlige køkkener begyndte af servere risalamande med kirsebærsauce i stedet.

Først under 2. verdenskrig tog risalamanden førstepladsen som danskernes favorit juledessert. Da der var mangel på ris og kanel, begyndte husmødrene at spare på risengrøden ved at tilsætte erstatningsprodukter såsom flødeskum for at få grøden til at strække sig over flere dage. Idet der også var mangler på mandler, blev den hele mandel i risalamanden erstattet med en knap i mange hjem. Dette skyldtes, at der var meninger om, at man ikke kunne servere risalamande uden en mandelgave.

Selvom risalamande opskrift ikke er fransk, så stammer traditionen omkring mandelgaven fra en fransk skik tilbage fra 1500-tallet, hvor man i de mere fornemme hjem under helligtrekonger kom en bønne i helligtrekongerskagen. Den, som fik bønnen, blev “konge” med alle de privilegier, der fulgte med titlen. I dag er mandelgaven i mange hjem en marcipangris, chokolade, en bog osv.

Andre Varianter

Der ses ikke mange lignende juledesserter rundt om i verden. Dog har Sverige en variant kendt som Ris à la Malta. Hertil spises syltede mandarinbåde i stedet for kirsebærsovs. Svenskerne har også en version med appelsin kaldet appelsinris.

Mandelgaven er dog i Sverige skiftet ud med reglen om, at den, som får mandlen, vil blive gift indenfor ét år.



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.1    (228 stemmer)

Opskriften er vist 1851339 gange,
og udskrevet 39890 gange.


Energi:
KJ total 13456 (3203 kcal)
KJ pr. Pers. 2242 (533 kcal)
Vægt ialt 2125 gram
Vægt pr. Pers. 354 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 633 KJ (150 kcal)
Protein 3.1 gram
Fedt 7.7 gram
Kulhydrat 17.6 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Energifordeling:

Energiprocent i opskriften
(Anbefalet dagligt indhold)




Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Jeanett  -  2017-12-23 21:35:47
Til Silvia Romero. 1000 tak for din varme feedback, jeg er ubeskrivelig glad for at høre jeres familie har fået glæde af kommentaren - julen er bare ikke den samme uden Risalamande :-) Var selv absolut på herrens mark i starten pga. laktoseintolerance, men med hjælp fra en veninde fik jeg kickstartet en masse idéer - herefter har jeg selv bygget videre, så har lavet en mappe med laktosefrie opskrifter med billeder. Pga. din kommentar, håber jeg, at jeg får tid og lejlighed til at lægge de laktosefrie opskrifter op, så andre også kan få glæde af dem - har efterhånden en hel del :-) Nogle af dem er både laktose- og glutenfri.


Jan  -  2017-12-13 19:24:43
Laktose fri Alto cuisine Soya er piskbar som fløde


Jesper  -  2017-12-11 20:40:40
Jeg brugte dobbelt så meget piskefløde og mere sukker. Jeg syntes den skulle være mere sød og cremet.


silvia romero  -  2017-10-08 00:01:36
Til Jeanett -- Hvor er det godt, at du giver opskriften til at personer med intolerance til laktosen, også kan spise ris a l`amande!! Helt specielt for børnenes skyld! Både min datter som min barnebarn, har laktose-intolerance, derfor synes jeg din pragfuld opskrift, kommer til at fylde det hul som er der til Jul. Du beskriver meget godt, din opskrift, klar og med optioner. Jeanett, mange tak for dit arbejde.


Jeanett  -  2017-02-18 21:48:56
Da jeg er laktose-intolerant, erstatter jeg sødmælk med mandelmælk. (1 liter) Som erstatning for fløde, bruger jeg KUN den cremede del af 1 dåse Kokosmælk. Gerne en asiatisk eller indisk kokosmælk med minimim 21 g fedt. (82 % Kokosmælk, 18 % vand)Bruges en kvalitetskokosmælk, smager risalamanden ikke af kokos. Laktosefri piskefløde kan også bruges i stedet for kokosmælk - jeg foretrækker personligt kokosmælk :)


  -  2016-12-21 22:24:50
Put det hele i en stegepose, og så i en stor gryde med kogende vand, så er man fri for at stå og røre hele tiden :-)


Per  -  2016-12-20 11:57:17
Jeg ville mene at en papkarton med 500 g. kirsebærsovs rækker til 8 pers.


Ann   -  2016-12-18 05:09:06
Hvor meget kirsebærsovs beregnes til 50 personer??


Mette  -  2016-01-24 21:42:50
Torben, frys risengrød, tø op og pisk fløden, den dag du skal bruge den. Flødeskum bliver lidt flad af at blive frosset. Men prøv, hvis du har lavet det. Hjemmetest er bedst ;)


  -  2015-12-24 10:19:16
Den er så lækker


Sven  -  2015-12-24 01:06:52
Når mælken i gryden er kogt op (stiger op i gryden), pakker jeg gryden med låg i "høkasse" d.v.s. under dynen indpakket i aviser og håndklæde i nogle timer, sparer energi og brænder aldrig i gryden.


Nathja  -  2015-12-23 22:10:52
Hvor meget svare en vanillestang til vanillesukker?


Thomsen  -  2015-12-17 17:54:30
Ris ala mande er opfundet for folk der arbejder udendors i vinterkulde, det er en ren calorie bombe!


Nadia  -  2014-12-14 15:16:21
Smager supper godt jeg ELSKER risalamande GLÆDELIG JUL ALLE SAMMEN


Mads  -  2014-11-29 11:21:34
Mandlerne kan sagtens klare en tur i ovnen, så de lige får lidt farve, det giver en ekstra dybte i retten.


BigT  -  2014-02-08 19:54:51
Prøv at skifte sødmælken ud med mandelmælk... Det har sværere ved at brænde på, og smager bedre


bes  -  2013-12-08 12:36:56
Når gryden er godt i kog, pakker jeg den ind i et håndklæde og sætter den i en termotaske, som i forvejen er varmet op. Der får den lov at hygge sig en times tid eller halvanden - eller natten over, for den sags skyld.


Iben  -  2013-11-08 09:08:35
Jeg laver altid min grød i ovnen. Så er men fri for at stå og røre hele tiden. Det er samme funktion som hvis man satte gryden ind under dynen. Her skal den bare kun stå i 30 min.


ris a la mand  -  2012-12-23 18:40:16
Den smage bedst fra bund... Jeg star med lidt vand i også mælk og lad den kog lidt op også risen sammen med vanillestang.. fløde og mandler til sidst.. Det med vanillestang er noget nyt vi prøve.. ellers bruge vi normal almindelige Vanillesukker.. Glædelig jul samt et godt nytår


Bjarke  -  2012-12-23 15:16:38
Tjaa, som med alt andet, er det intet der er rigtigt eller forkert. Så brug nu bare den grundlæggende opskrift! og varier den som du lyster! Jeg har feks. engang lavet en fantastisk grød ved at tilsætte kanubrehavre, den blev anderledes men rigtig god


Nanna  -  2012-12-16 16:35:36
Brug risotto ris, de er større og smatter ikke ud som almindelige grød ris..


Anne.  -  2012-12-15 12:08:41
Prøv at blande nogle spiseskefulde portvin i den kolde grød, og følg så i øvrigt opskriften. Får risalamanden til at smage af mere - uden at man kan definere, hvad der bevirker den mere intense smag. Børn kan sagtens spise med uden at registre portvinen (eller blive berusede!).


jette r  -  2012-12-01 19:08:52
nem metode; kog grøden færdig i dyne. Kog ris og mælk op ved svag varme. rør af og til, og lad små koge i ca 10 min og læg låg på. pak så gryden i et viskestykke, og pak gryden ind i en dyne. vent 45 min og grøden er dejlig. synes i øvrigt opskriften på ris a la mande er skøn.


Bernt  -  2012-12-01 08:23:19
Pama ris og mikro ovn. Jeg er rystet. Jeg laver den på gammeldags maner som min tipoldemor gjorde.


Miig  -  2012-10-03 01:36:43
Jeg plejer at tilføje nogen dråber mandel essens det giver lidt ekstra og smager fantastisk... :) Det der med at købe færdig grød er da spild af penge, ja det er nemmere men for smagens skyld kan det på ingen måde betale sig....


Jan Rasmussen  -  2011-12-23 20:27:58
Meget god! Förste gang jeg laver det. Tusen tak!


Hanne, Tórshavn  -  2011-12-05 17:55:49
Har I prøvet opskriften på Ris a la mande i kogebogen "Præsten og kogejomfruen" (s. 70f, "Ris à la mande med marcipan og figenkompot")? Hvis man er på slankekur, er dette nok ikke lige sagen, men den smager, så englene synger. Poul Joachim Stender og Susanne Engelstoft Rasmussen kan noget med mad (og kristendom), som ingen er i stand til at præstere. Glædelig jul!


íngrid  -  2011-11-26 14:12:17
Har ikke brugt siden før Hurra for muligheden at indsætte antal personer og få målene direkte.thumbs up


magnus från göteborg  -  2010-12-23 21:57:55
trevlig o underbar avslutning på julbordet,kanske bättre än vår variant ris a la malta,trevlig jul alla matälskare


Birthe  -  2010-12-22 15:46:07
Ris a la gammeldags "høkasse" Kog risene op med mælken. Kom et håndklæde el. en avis om gryden og sæt den i sengen. Dæk med dynen. Nogle timer. Passer sig selv.


mig  -  2010-12-12 12:01:24
Alle friske nødder fremprovokerer en allergiske reaktioner hos mig og mange andre. Men jeg har fundet en løsning, så jeg kan få et par portioner med af den søde grød, uden at skulle undværer mandlerne! hvis jeg dagen før fint hakker mandlerne, spreder dem godt ud på et stykke bagepapir, sætter dem nederst i en kold oven på 175grade. Hold godt øje med dem og husk at vende dem jævnligt, for de skal kun lige tørres for olierne og må ikke få farve. opbevar dem et tørt sted til de skal bruges. God jul!


karin  -  2010-12-07 14:03:11
grødris brænder ikke på... skyl risen godt...gå efter opskrifterne... jeg bruger altid økologisk sødmælk, det bliver altså bedst. Når risen har kogt i 5 minutter hvor jeg rører hvert minut, så stiller jeg den ind under dynen i sengen. Og der står den indtil den er færdig. Og med øko mælk har man en gul hinde over...det er fløden som lægger sig øverst. Det gør den ikke ved almindelig mælk. Man sparer på energien og der brænder ikke noget på her. Jeg koger den op om morgenen og sidst på eftermiddagen er den færdig ! Nemt..


studsgaard  -  2009-12-24 12:46:40
har for første gang lavet ris a la mande via denne opskrift... den smager jo super... kan sagtens anbefale denne :)


elsebp  -  2009-12-24 10:36:57
Hvis i smører den tørre gryde godt i smør inden tilberedning brænder grøden ikke så nem på, især hvis man bruger fedtfattige mælkeprodukter....


Bo  -  2009-12-24 09:34:55
Mikroovn spiller - det var de nemmeste mandler jeg nogensinde har smuttet. Tak for tippet!


henrik  -  2009-12-23 22:04:27
Super hjemmeside...herligt, at der er omregnet til deciliter. Vægten var udlånt. Julen er reddet...


Pia  -  2009-12-22 15:10:41
til ris der ikke skal brænde på. Hvis man er i besiddelse af en mikroovn, er den sikre metode at "koge" risene med mælken i mikroovnen. kom ris og mælk i en skål der tåler varme -evt. tupperware er fine til formålet. Sætte mikro ovnen på det højeste - tage 10 - 15 min. ad gangen, røre i det inden der startes op med de næste 10 - 15 min. når grøden er fin og let og har absorberet mælken, og nem at røre i, tages den ud af mikroovnen og stilles til køling. Da portion og styrken på mikroovnen jo kan variere, skal der holdes lidt øje med retten når den koger, men den har endnu aldrig kogt over for mig, og det er super nemt.


Nadia  -  2009-12-22 10:37:16
Man skal kun putte mandler i ris àlamanden hvis det smager godt. Jeg kan ikke lide mandler, så jeg har sagt til min mormor " INGEN MANDLER ".


Marie Hansen  -  2009-12-22 10:32:37
Det er godt nok en hel videnskab at lave ris àlamande ,efter alle de gode råd som gives her, man skulle tro at det er nødvendig med den store "kædestrammer eksamen " .............


  -  2009-12-21 00:07:31
Hejsa er der nogen der har gode råd til at man IKKE brænder ris på,GGG helst en nem måde, har for vane altid at brænde ris på. hilsen Jeanette


Henrik B. Hansen  -  2009-12-13 12:12:22
Hvis man gerne vil ha' risalamanden luftig og den ikke skal føles så tung, så husk at vende flødeskummen forsigtigt med grøden. Rør eventuelt grøden op med noget af flødeskummen og vend resten af flødeskummen i.


Meyer  -  2009-12-11 16:25:58
Bruger altid sengen som "Høkasse", en super god ide´, og man er fri for en brændt gryde eller grød....


Birthe  -  2009-12-08 10:24:45
Til vedkommende der ikke kan tåle mælk Har du prøvet om du kan tåle soyamælk?


  -  2009-12-05 17:09:29
hold da helt op det var lækkert:-)


´senes  -  2009-12-04 12:53:01
Hvad skal man bruge istedet for mælk, hvis man ikke kan tåle mælk. håber nogen kan givet migen idé.


Soc  -  2009-11-28 02:25:43
Jeg synes nu at mandlerne skal hakkes fint, så de har - ikke samme konsistens - men samme størrelse som risene. Det giver en meget lettere og "glat" helhed, og man skal ikke sidde og kæmpe sig igennem en overflod af mandler. Selvfølgelig kan et par stykker hakkes groft, hvis man vil lave lidt hygge og gætterier omkring at finde mandlen, især hvis der er børn ved bordet. Men bort set fra dette så synes jeg at groft hakkede mandler trækker en ris a'la mande groft ned :P


bodil  -  2008-12-25 17:34:19
dejlig side i har ...jeg kan ikke stoeve vanilje staenger op her hvor jeg bor, men jeg har noget der smager lige saadan.. venlig hilsen fra Canada


delle  -  2008-12-22 21:42:38
Da jeg har været alene med mine drenge da de gik i skole, var de vilde med rissengrød, da jeg også arbejdede, brugte jeg sengen som høkasse. Hvis du bruger aviser til indpakning, så pak videre ind i andet, for sengen kommer til at lugte af papir.


Bente K  -  2008-12-19 13:41:39
jeg har altid smagt ris à la manden til med mandelessens, men bruger samtidig hakkede mandler og vanillesukker, dette synes vi smager tigtig godt


Frida  -  2008-12-17 07:21:43
Kornene skal i den kolde grød sammen med mandlerne og flødeskummet.


Anne Mette  -  2008-12-16 17:53:59
Der står man skal tage kornene ud af vanillestangen, men ikke hvad man skal gøre med dem? Skal man putte dem i den kogene grød eller vente til den er færdig og så blande dem i??


KT Skodsborg  -  2008-12-15 23:58:53
En lille sjat Cointreau eller hvid Curacao giver et pift!


Inge Pedersen, Hadsund  -  2008-12-15 23:04:26
Prøv at komme lidt rom i Ris a la manden,det bliver den virkelig god af.


Vivismums  -  2008-12-15 20:48:12
Ja nu kommer der noget fra da jeg var Barn. ok Microovnen var ikke opfundet jo, Jeg bruger 2 lt. Sødmælk for det skal smage af noget, og 275 gr. grødris. så tager jeg en sovsekande hælder forsvarligt op til næsten kanten sætter den ind på højjeste efekt 2min. og 10 sek. hælder det i en god gryde og risene i med det samme så fortsætter jeg med mælken i microovnen til det hele er færdigt.Så skruer du ned for blusset og rør en gang imellem ca i et kvarter. så gør vi som i gamle dage, og det er jo strømbesparende, sætter gryden ind i sengen, først et par aviser så et tæppe så gryden et par avisblade over gryden, pakker tæppet godt sammen om det hele og så dynen på, og så kan du godt gå ud og købe julegaver eller gå på arbejde, for når du skal spise er grøden færdig og der er ikke noget der er brændt på, så smager du den til med salt lader den stå med lidt opvarmning færdig. Bliver det hele ikke brugt kan det gemmes på køl og opvarmes i microovnen. Velbekomme. Vivi.


Kirsten Sejer  -  2008-12-15 12:20:45
Prøv dog at koge risengrøden, som jeg gør.Hæld risene i gryden, hæld vand over så det lige dækker, kog op, derefter mælk i, lad det småkoge, i ca. ½ time til 3 kvarter, rør i grøden engang imellem, den koger aldrig på. Jeg har brugt denne fremgangsmåde i mere end 50 år. Og naturligvis skal der mandler i, ellers er det jo ikke ris a la mande - vel ??


Hanne  -  2008-12-15 10:53:04
Må jeg gøre opmærksom på, at desserten staves " à l'amande" Amande betyder mandel. Men det smager godt alligevel.


Jule elsker  -  2008-12-07 18:42:53
Tjoeh man kan vel være doven at pytte grøden i ovnen, eller måske i microovnen, men personligt synes jeg, at julen er en tradition, og der blander man altså ikk nymodens ting som microovn etc. ind, det skal laves fra bunden, som det altid er blevet gjort, det smager jo også lige den tak bedre, når det bliver lavet med en stor skål kærlighed oveni.


Ane Grethe  -  2008-12-06 10:21:12
For at undgå, at grøden brænder på kan man smøre gryden med smør eller margarine. Hvis man koger grøden dagen før, er det en god ide`, at rører lidt af piskefløden i først.


Fredericia  -  2008-11-26 15:30:34
Kom en lille klat smør i bunden af gryden - når det er smeltet, så 1 dl. vand - når vandet koger kommes ris i og koges op igen. Derefter mælk. Rør jævnligt. Smørret gør, at det ikke brænder på.


mad-pigen  -  2008-11-08 14:52:04
så mangler der jo bare kirsebærsovsen :) hvis jeg skulle vælge en ting jeg skulle leve af hver dag, blev det uden tvivl ris'a'la mandé!!!! JUL I NOVEMBER!!!!!!!!1!


Anne  -  2008-10-24 19:47:05
Skummetmælk kontra sødmælk: Det er ikke det, man spiser mellem jul og nytår, der feder, men det man spiser mellem nytår og jul... Og i stedet for varmet jævnet kirsebærsovs, kan man spise kolde dessertkirsebær - det er mums :-)


Martin  -  2008-10-11 17:07:38
Irma pose? minimælk? Nej, nej... Al mad skal laves med hjertet og med kærlighed, specielt ris a la mande, som skal røres med forsigtige 108-taller og flødeskummet skal vendes ind i grøden som en lille baby i en kryppe - og altid kun med en træ ske! "Du kan ikke lave den bedre selv"??? Hvad er det for noget - al mad kan laves bedre end det kan købes færdigt, hvis man bare giver sig tid og fokuserer!


Annika  -  2008-09-26 20:40:06
Sidder her en alm fredag i september og fik lyst til ris a'la mande. Mums:o) siger tak for den gode opskrift. Men holda op en masse måder at lave risengrød på. Jeg fulgte rådet med at koge grøden i en pose. Den blev perfekt og syns det var super let uden at der var noget der brændte på. Hilsen fra Annika


Mikkermakker  -  2007-12-24 13:33:04
Ødelæg ikke juletraditionerne med moderne kalorilette produkter. Vi er i forvejen belemret med alt for mange "rene" produkter. Produkter der er i søge lyset når det gælder de mange ørebørn vi har i dag. Børn, der har et svagt immunforsvar og nærmest er forkølet året rundt. Vores immunforsvar skal "motioneres"/udfordres. Opråb! - skrot alle "light" og "fedtfattige" produkter. Spis i stedet varieret.


Sune Urth  -  2007-12-24 05:28:29
Min kloge far siger altid: Det er ikke det du spiser mellem jul og nytår der feder, det er det du spiser mellem nytår og jul. Og så tror jeg der findes lige så mange måder at lave ris á la mande på som der findes mennesker der laver den. Julemad er måske noget af det mest religiøse vi har, de kan komme med alskens globaliseringstendenser og gøre virak - rør blot ikke ved min gamle jul. Det bedste råd er vel at julemad skal laves lige som dine forældre lavede den, ellers smager det ikke rigtigt.


Patrioten  -  2007-12-23 18:54:52
Venner hør her!!! Ris a la mande betyder ris med mandler. Der skal mandler i ellers er det ikke ris a la mande. Nej der skal ikke spares på kalorierne med minimælk, hvad er det for noget nyd dog julen, den er her kun een gang om året.


jane  -  2007-12-23 16:58:02
jeg synes at det ville være bedre, hvis man brugte minimælk- for man skal faktisk ud at gå 7 km. hvis man spiser 200g ris a la mande, og 100g kirsebærsovs...


Kjeld  -  2007-12-23 11:56:12
Prøv at erstat min. det halve af fløden med ymer. Det giver en noget friskere smag og RIGELIGT med groft hakkede mandler. Jeg har lige hentet frisk komælk hos naboen, det smages - det er jul, det er sul!


Heidi  -  2007-12-23 06:40:33
Til Christian.....du får her opskriften og du kan bruge hilken som helst plastic skål. 4 dl vand2 del grødris 6 dl mælk ½ tsk salt. Ris vand og salt kommes i en skål med høj kant. Dæk den til, bare et låg løst på, Kog ved højeste effekt i 5 min. Fortsæt kogningen ved næst højeste effekt 4 min. Tilsæt mælken og rør rundt. Dæk ikke skålen til videre i kogningen. Fortsær kogningen ved højeste effekt i 4 min. Og kog grøden færdig ved næst højeste effekt i 25-30 min. Spæd den op med mælk hvis du synes den er blevet for tyk


esther  -  2007-12-22 20:27:29
mums.. prøv at piske flødeskummet med vaniliesukker og send mandlerne en tur i morteren i stedet..bon appetit


bassemin  -  2007-12-21 19:07:19
prøv karamel istedet for, eller som suplement til kirsebærsovs. smelt sukker på panden, tilsæt vand,koges ind til en passende konsistens, lidt tyndere end sirup,hvorefter det afkøles, anvendes på samme måde som kirsebærsovs. det er bare så lækkert...lækkert


Christian  -  2007-12-21 16:06:08
Til Heidi.. Altså en microovnsbeholder med de rette ingredienser, og så bare den halve tid? (20-25 min) Hvor meget styrke skal der så på ovnen?


mumse  -  2007-12-21 15:04:19
prøv at lave en æggesnaps ( æg - sukker og vanillie) piskes helt hvidt og skummende....røres i inden flødeskummet....en kaloriebombe...men det er jo kun jul en gang om året


Juliea  -  2007-12-21 13:00:34
Det lyder spændende med at man kan lave grøden i ovnen. Det vil jeg prøve, foretrækker at lave så meget som muligt i ovnen, så har jeg hænderne fri til ungerne;o)


Heidi  -  2007-12-21 07:06:48
Hvorfor dog al den besvær med at koge grøden i gryd ovn og hvad i ellers foreslår. Jeg bruger microovn, den halve tid ingen svineri eller fastbrændt grød i gryden. Og den blir fuldstændig som hvis den var kogt i en gryde. Go' Jul


christine :)  -  2007-12-20 19:33:13
Mmm.. håber at den smager godt :)


Susie  -  2007-12-19 13:11:00
Der er mange måder at lave ris a la made på!!! personligt er jeg til den gode gammeldags med sødmælk, mandler og kirsbærsovs!!! Et lille tip til det med mælk der brænder på: Min mor bruger Øko. sødmælk, og det er faktisk nemt det brænder ikke sådan på!!!! Men Glædelig jul til jer alle!!!


Papa Noël  -  2007-12-18 18:23:29
MMMMMMMMMMM... Det smager godt.. man kan også bruge let eller mini mælk :D


hanne  -  2007-12-12 05:55:45
dette er en god opskrift , men jeg lagger ogsa risene i blod en times tid, sa skal de ikke koges sa lange


mie  -  2007-12-06 01:02:06
Jeg kan se der er mange måder folk laver Ris a l'amande på. Den bedste måde er den opskrift som her vises MEN hvis man døjer med overvægt er det fint at bruge minimælk. Jeg kunne heller aldrig drømme om at bruge de færdige ruller eller lave grøden i ovnen. Ind under dynen, - det er det bedste :o) God jul...


  -  2007-12-05 06:51:36
I USUALLY LET THE RICE COOK FOR HOURS ADDING MILK IT GIVES IT AN UNBELIEVALBE TEXTURE,AND ADD THE CRUSHED AMMONS INTO THE WARM PORRIGDE. BESIDES I TAKE A CAN OF WHOLE CHERRIES, HEAT UP THE BERRIES IN THEIR JUICE,ADD A LTTLE THICKNES TO IT, AND LASTLY SOME DANISH CHERRY WINE. POOR THE CHERRY SAUSE WARM OVER THE COOL RIS ALA MANDA BEFORE SERVING.IT'S VERY TASTY. CATSTALE USA.


kamingo  -  2007-12-04 01:12:50
Der er åbenbart mange måder man kan ødelægge risengrød/ris a la mande på. Den værste var den med risgnaskeren fra japan, og så den med mini og skummetmælk. Hvis man ikke kan tåle alm. mælk (det er der nogle der ikke kan). Så lad være med at lave den i det hele taget. Det med spiritus, glem det. Det hører ikke til i retten. Retten skal være såogså børn kan deltage.Velbekomme


Erling - igen  -  2007-12-03 14:55:52
Vigtigt! Glemte at sige, at DEN LITER VAND, DER MEDGÅR, SKAL VÆRE KOGT OP, ALTSÅ 100 gr varm.


Lis  -  2007-12-03 12:21:00
I år skal topping til vor ris a la mande være vor hjemmelavede ribsgele med amarello.


Erling  -  2007-12-03 10:58:42
Brug ovn. 1 liter vand og 1 liter mælk (alt fra sødmælk til skummetmælk dur) kommes i gryde (ovnfast) med 500 gr dessertris. Brug varmluft. 30 min i kold ovn ved 200 grader, derefter 1 time ved 100 grader. Dvs nul besvær, garanteret resultat og absolut ingen risiko for brænding. Men, men..GLEM IKKE GRYDEN I OVNEN NÅR DEN FØRSTE HALVE TIME ER GÅET = KATASTROFE! Risengrøden bruges derefter til - risengrød - eller til ris a l`amande.


lillemor  -  2007-12-01 10:59:02
Når jeg har skrabet vanillekornene ud af stængerne blander jeg kornene med lidt sukker. Maser det godt ud i sukkeret og til sidst når grøden er færdig og blandes med flødeskummet tilsætter jeg så min egen vanillesukker.


Henriette  -  2007-11-28 19:10:14
Det bliver nu bedst hvis man kan få mælken direkte fra bonden.. Det gør vi.. Vi bruger mælk som ikke har været igennem deværse maskiner og den smager nu bedre.. Og for 4kr. pr liter. så er det ikke særligt dyrt, men prisen afhænger af bonden, men de fleste steder er det 4 kr pr liter..


Færing  -  2006-12-23 15:21:44
I stedet for piskefløde, så pisk dessertcreme og ibland, masser af kalorier og super vanillesmag


wasabi  -  2006-12-23 08:17:53
Hvis man stiller "risene i blød og vasker" dem først, bliver grøden/desserten bedre. Man skal vaske risene i koldt vand igen og igen, indtil vandet ikke er hvidt længere (man får alle urenhederne væk) Og stil derefter risene i koldt vand i minimum ½time, det fjerner den indvendige hårde kerne! Og resten af opskriften følges som normalt! Rådet om at vakse og stille ris i blød kan bruges hvert gang man bruger ris...rådet kommer fra en professionel risgnasker fra Japan. Glædelig jul!


mig  -  2006-12-22 19:17:07
brug af grødris opskrift på bagsiden, den er rigtigt go...


cille  -  2006-12-20 18:13:26
tilføj lidt portvin. det pifter den op..


Vera  -  2006-12-18 07:47:59
Jeg koger altid risengrøden i en stege/kogepose, kommer ingredienserne i og kommer den i kogende vand, lader åbningen hænge ud over kanten, holdes på plads af grydelåg på skrå. Koges i ca. 50 min. hlædes over i en skål og rør rundt. Ingen brændt gryde!!