Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice



      Følg os herunder på

















Risengrød

Risengrød, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 2 Pers.
Grød og VællingRet : Grød og Vælling - Mælkegrød

Hovedingrediens : Gryn / Korn - Grødris

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 75 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :

Risengrød, billede 4 Risengrød, billede 1 Risengrød, billede 2 Risengrød, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
125 gram Grødris 1 tsk. 5 gram.
1 spsk. 14 gram.
1 dl. 90 gram.
   
10 dl. Sødmælk 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1 knsp. Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
   


Opskrift:

Vandet bringes i kog og risene tilsættes. De koger i vandet et par min.

Mælken tilsættes og retten bringes i kog under omrøring. Grøden koger ca. 1 time, hvorefter den smages til med salt.

Fordelen ved at koge risene i vandet et par minutter er, at grøden ikke brænder så nemt på.

Tips:




Beskrivelse:

Risengrød

Størstedelen af os har smagt den lune risengrød, som for de fleste er forbundet med de danske juletraditioner. Grøden stammer tilbage fra 1800-tallet, hvor det dengang var en eksklusiv ret, som kun de rigeste spiste. Dette skyldes, at risen var en eksportvarer, som kun de velhavende kunne betale. Heldigvis bliver risengrøden i dag serveret i de fleste danske hjem op til jul. Efter grøden blev en almindelig ret i de fleste danske hjem i 1900-tallet, måtte de velhavende finde på noget andet. Dette resulterede i opfindelsen af risalamande, som var dyrere, da man skulle bruge mandler, flødeskum og vanilje, samt en opvarmet kirsebærsovs.

Den traditionelle risengrød

Der er mange holdninger til den traditionelle risengrød vi kender i dag. Nogle mener, at den skal serveres juleaften, hvor andre ikke deler samme holdning. Andre mener derimod, at den skal serveres op til jul, men ikke på selve juleaften. Den lækre opskrift på risengrød deler hermed vandene. Der er også mange holdninger til hvordan den skal laves, men den mest traditionelle risengrød består af grødris, vand, sødmælk og salt. Traditionen tro skal den traditionelle risengrød altid toppes med en smørklat, som giver det sidste touch på den varme grød.

Risengrødens traditioner

I mange danske hjem er det ikke helt nok, at familien spiser risengrøden selv. Siden 1800-tallet har man serveret risengrød for nissen, som ofte enten hører til på loftet eller ude i stalden. Skrønen siger, at nissen skal have sin grød, for ellers kan den give problemer, og man vil helt sikkert helst være venner med nissen frem for at komme i unåde. Derudover har risengrød tradition for at blive anvendt i diverse TV-julekalendere, hvor det ofte er det eneste, som nisserne spiser.



karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.1    (181 stemmer)

Opskriften er vist 998290 gange,
og udskrevet 8305 gange.


Energi:
KJ total 4520 (1076 kcal)
KJ pr. Pers. 2260 (538 kcal)
Vægt ialt 1225 gram
Vægt pr. Pers. 612 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 368 KJ (87 kcal)
Protein 3.5 gram
Fedt 3.0 gram
Kulhydrat 11.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp



Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Anita  -  2017-12-24 11:50:21
Jeg elsker som regel risengrød, så denne opskrift kan 100% anbefales.


arno  -  2017-01-20 04:06:58
hej jeg bor i Thailand og til Bent s i th du skal og kan købe grødris hus merko ,og det er di samme som i Danmare .risen kommer fra Japan ,di er smader goe


Bent s  -  2016-05-29 11:46:39
Hvad ris skal jeg bruge for jeg bor i Thailand og der har vi ikke grødris hvad kan jeg så bruge


Iman  -  2015-11-16 17:24:42
Skal det være med eller uden låg på?


Lotte  -  2015-10-26 13:24:43
Kan man varme grøden op dagen efter?


Anna  -  2014-12-17 08:36:14
Risengrød som jeg husker den fra gamle dage. Rigtig lækkert


Søren Jarner  -  2013-12-22 08:19:49
Ja, opskrifter behøver ikke være indviklede. Denne er nem og enkel - Bravo


simon 22år  -  2012-12-24 00:33:04
glæder mig til at prøve den, det er min første jul hvor jeg skal stå for det hele!både and, steg, medister, brune kartofler og en kæææææmpe gryde grød. Jiiir (-:


  -  2012-11-26 16:12:29
Hvis man bruger en Stor stegepande med vand i og sætter gryden med ris i stegepanden brænder det ikke på :D


Cæcilie  -  2012-11-25 15:20:57
Hej louis ekstrand Jeg bor i Dubai, og her kan man købe grødris - "pudding rice". Ved ikke om man kan få dem i Thailand, men hvorfor ikke? :) Mener ikke man kan bruge almindelige ris.


louis ekstrand  -  2012-11-17 07:40:16
jeg bor i thailand,hvor man som bekendt,har masser af ris,men hvilke slags ris kan bruges som grødris?????????????


moon  -  2012-11-16 18:28:22
den er ved blive fast nu :) dog laver jeg den ved lav varme længere tid end koge op gør den slet ik brænder på og resultatet bliver ens


  -  2012-10-24 16:13:55
Der SKAL vanilje i risengrød...


Shimaa   -  2011-12-26 13:53:48
En nem Opskrift!:-)


amel  -  2011-11-17 20:25:17
virkelig super god opskrift gørden var super :D


Vagn  -  2011-02-02 18:20:30
Man kan også sætte gryden ind under dynen pakket ind i et par håndklæder og dynen henover. Gryden skal så stå lidt længere. Det gjorde min mor, da jeg var dreng, og så var der desuden en dejlig varm seng.


Ellen   -  2010-11-18 18:08:00
jeg er i gang med at prøve den jeg håper den smager GODT :) :)


Ann Sophie  -  2010-09-25 12:33:52
Jeg har aldrig brændt risengrød på, gør ligesom i den her opskrift og rør MEGET rundt..


Charlotte  -  2010-09-16 11:13:50
Jeg plejer at bringe mælken i kog i en skål i mikrobølgeovnen, før jeg hælder det i gryden - hvor jeg i forvejen har bragt risene i kog i lidt vand. Sparer rigtig megen tid - og rengøring :-)


Emma - den mad glade pige  -  2010-08-06 10:22:16
Hhmm.... LÆKKERT!! risengrød.. man kommer til at tænke på juletiden!! :)


Ukendt  -  2009-12-14 15:26:21
Fantastisk god risengrød, men der skal ikk' en smørklat i, det ødelægger risengrøden ;-)


Maria <3  -  2009-11-19 16:18:25
Og så husk Kanelsukker, rød saft og en lille smørklat ! :p


Maria <3  -  2009-11-19 16:16:39
Når min mor koger vors' risengrød, koger hun den langsomt op. Det tar længere tid, men der er aldrig brændt på siden da. Hvis i har induktion så sæt den på 2 og så bare lad den stå til den er nok. Hvis den er færdig før tid kan du nemt holde den varm under din dyne, eller med et tykt tæppe. (:


Dan  -  2009-11-15 12:12:28
Prøv med lidt vaniliesukker, Mmm så er det lækkert;O)


Josephine  -  2008-12-15 19:58:12
Ej hvor er den god og nem at lave <3


Mathilde  -  2008-12-03 15:11:30
Når en kogekone som jeg I huset travlhed har Er et overmåde anvendeligt praj Glædeligt i denne måned før januar Tid har jeg ikke megen af Så mens grøden i sengen ligge Jeg en trøje kunne nå at strikke Godda Godda Godda! Tak for det!


Rasmus  -  2007-12-11 17:24:08
Super risengrød! Ikke så mange dikkedarer.


sara  -  2007-12-08 18:56:14
DeT er den bedste risengrød jeg har smagt :)


Dan  -  2006-12-28 15:11:10
Dejligt - jeg havde glemt, hvordan man koger risengrød i sengen !


JuleGrisen  -  2006-12-23 18:41:18
Det er den bedste risengrød jeg længe har smagt :}


Linda  -  2006-12-22 15:14:42
Hæld mælk og ris i en stegepose, som lukkes løst så dampen kan komme ud. sænk posen ned i en gryde kogende vand .kogetiden er den samme, men du slipper helt for grydevask.


Morten  -  2006-12-08 13:51:56
Det letteste er, lige at sorteer risene "blanke" i lidt olie. Så er brænder det med garanti ikke på.


Tina  -  2006-12-04 17:24:29
Lav grøden i ovnen og slip for besværet med den sorte gryde. Kog mælk og ris op og stil derefter gryden - uden låg - ind i ovnen i ca 1 time ( måske lidt mere ) ved 100 - 125 grader. Rør et par gange undervejs. NEMT !!


Jule Mix  -  0000-00-00 00:00:00
Jamen fantastisk..og hvis man også putter rosiner i de sidste 10 min. giver det en vidunderlig smag


Lasse  -  0000-00-00 00:00:00
Fantastisk risengrød. Præcis som Bedstemor laver den!


Michael  -  0000-00-00 00:00:00
prøv at komme en dåse kokosmælk i


johnny  -  0000-00-00 00:00:00
smager godt, det er jo ligesom dengang jeg var i mellemøsten hvor jeg også fik risengrød


Merete  -  0000-00-00 00:00:00
At forkoge i vand er altid et godt trick - men ønsker du ikke at stå i køkkenet og røre i gryden og passe på den ikke brander på, gør så følgende: når grødris og mælk har kogt op, så læg en dyne, derpå et håndklæde og sæt så den brand varme gryde på håndklædet, pak gryden ind i først håndklæde og derefter dynen. Lad den stå de 50-60 min. Derefter lader du grøden koge op igen og smager til med salt og vupti, du har haft tid til alt mulig andet ind imellem og grøden brandte ikke på.


Theis  -  0000-00-00 00:00:00
Det behøver slet ikke tage så lang tid, man skal bare koge gryndende i vand og bagefter tilsette vand... det er meget hurtigere..


Olsen  -  0000-00-00 00:00:00
Det er bare en brand god idé Bjarne, hvor får du de dejlige tips fra. Min gryde var jo så godt som ren efter kogning og mine ris var SÅ dejlige. Tak Bjarne!


benny  -  0000-00-00 00:00:00
det er simpelthen en perle hvad risengrød angår jeg har aldrig set noget ligende


Bjarne  -  0000-00-00 00:00:00
Det er en KNALD god idé at forkoge risene i VAND, og så si vandet fra. Så tager det kortere tid og gør det svære at koge på!


julie  -  0000-00-00 00:00:00
den er bare god men en lille smørklat på!!!