Grønlangkål 02
Hovedingrediens : Kål - Grønkål Højtid: Jul Indsendt : Red : |
Fotograf: Jytte |
|
Tø kålen op i en sigte og pres væden fra. Lad snurre 5-10 minutter i gryde med halvdelen af smørret og hele piskefløden. Rør en smørbolle af melet og resten af smørret og bland den i grønkålen under omrøring. Spæd med sky fra skinken (grønlangkålen skal have en fast konsistens).
Smag til medsalt, peber, muskat (og evt. sukker) og kog det hele godt igennem.
|
|
Opskriften er vist 241288 gange,
og udskrevet 5789 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 2.9 (89 stemmer) |
|
Kommentarer pia_oesten - 2016-04-26 08:59:45 Super laekkert ,dejlig groenlangkaal,og saa skal der bare sukker i fra brunkartoflerne mumsssss,lakkert osse med medister ,flaesk hamburgerryg og ja skinke top dollar 10 fra mig ;) Frank Skov "Lolland" - 2014-12-28 21:10:33 Opskriften er som sådan fin. Ole Welling skriver kogetid på 2-3 timer, det alt for lang tid og du ødelægger hele essensen i kålen. 10-20 min er mere end rigelig for rippet kål direkte fra haven og godt skyllet koger jeg i en stor gryde med lidt bouillonterning el kraft fra hvad du evt har kogt. Den håndformes og så meget væde som muligt presses ud. Den lettere afkølet kål hakkes 2 gange og fryses i passende portioner , her er det 500g poser. Dertil bruger jeg smørbolle - fløde samt evt lidt vand fra steg el pølse tilsmagt lidt sødme fra de brunede kartofler lige før servering. Sådan har jeg fået det på Lolland fra min mormor/mor og nu selv de sidste 40 år. Konsistens skal være som god fast risala'amande den skal være god fast og lige kunne slippe en ske og holde formen. Ole Welling Hansen - 2012-11-27 20:01:45 Hej Inge Andersen Har du haft held med min opskrift? Det er Vendelbo Kålboller du skal købe. Det der midtjyske sjask har intet med grønlangkål at gøre - det er babysuppe!! Tilbehør er: Arfmannsennep, Rødbeder, Medister, kogt flæsk eller hamburgryk eller det hele :o), Brunede kartofler. Det er lidt ærgerligt at denne side blandes med andre lokalretter. Denne side burde jo være dedikeret den uundværlige Vendelbokål. I min familie kalder vi opskriften (tilsneget den jeg har skrevet) for "Grønlangkål fra vensyssel, som tante Gerda lavede den". Konsistensen af den færdige kål skal ligne det græs, som sætter sig fast under plæneklipperen. Oprindelig hører der ikke sukker (sødemiddel) til, men det gør nu godt med en teskefuld eller to pr portion. Ole Welling Hansen - 2010-02-19 16:40:53 Hej Anni, Wien Du spørger hvad 6 boller er (2006-12-11 08:30:55) Når kålen har kogt 2 til 3 timer skal den presses for at få saften ud. Det du kan have i din hånd presses vildt hårdt og formes med håndfladerne til ne "bolle" Jonna Larsen - 2009-11-28 19:15:26 jeg puttede lidt hvidløgs smør i stedet for alm. smør. det gav en dejlig smag anonym - 2009-11-19 10:55:59 Hej og tusind tak for jeres svar til Anni Wien ! Min mor kunne lave grønlangkål så den smagte godt.Jeg har forsøgt mange gange,men aldrig fået den rigtige smag frem.Det frosne grønkål man kan købe,bliver jo kun til stuvet grønkål.Jeg har ledt efter en opskrift hvor der står hvor længe kålen skal koges men aldrig fundet noget brugbart.I skriver 3 timer og det er godt nok meget længere tid end jeg har gjort før! Nu håber jeg virkelig at jeg kan få den rigtige smag frem! Mange hilsner Inge Andersen Ole Welling Hansen - 2009-01-11 00:57:48 Kære Anni Wien Du spørger: "Ole, hvad er 6 boller?" Når kålen er kommet i gryden koges den på diverse gode sager (ben, kylling, maggiterninger ell. andet - pas på for alt for fede ting - animalsk fedt er djævelsk for diabetes 2). Når kålen har kogt en 3 timer ell. mere, køles den ned til håndvarm temperatur. Herefter tages der en god håndfuld som presses kraftigt i hænderne ( på størrelse med en god snebold). Kogevandet presses herved ud. Du har nu en Grønlangkålsbolle. Sådan fortsættes til gryden er tom. Bollerne nedfryses og gemmes til Jul. Disse boller kan man købe de fleste steder under betegnelsen f.eks. "Grønlangkålsboller" Dem jeg bruger er fremstillet i Vensyssel. vh Ole tina albertsen - 2008-12-30 15:44:02 i grønlangkål skal der sukker i for ellers smager den ikke godt Wiwewa - 2008-12-10 00:49:06 Den Lollandske grønlangkål laves faktisk med kanel i. Og det giver den en speciel smag. Om man så kan lide den smag, er jo så idividuelt forskelligt for os alle sammen. Dog laves den også uden muskat, hvidløg og kartofler.......!!!! mureren - 2008-11-22 17:43:49 hvordan får man sky fra skinke? når det er pølse den er severet med. anonym - 2007-12-24 15:21:45 på lolland har man spist den ret fra 24.12 op frem .... til nytår skulle man jo have brugt sine madrester Lilian Andersen - 2007-11-25 19:23:51 Hov 2 gange :-), kan I så forstå det. Hvidkaål hører heller ikke nogen stederr hjemme, det er kun noget man gjorde i fattige hjem for at strække den grønne kål, og kartofler får man jo ved siden af som brunede kartofler. Jeg forstår heller ikke der står at man får det til jul, det er da en nytårsret. Lilian Andersen - 2007-11-25 19:20:44 Til Leif. Jeg er sønderjyde, og der hvor jeg kommer fra har vi aldrig kommet kartofler i, som der står beskrevet andetsteds. Denne opskrift er meget lig den der har eksisteret i min familie. Lilian Andersen - 2007-11-25 19:20:13 Til Leif. Jeg er sønderjyde, og der hvor jeg kommer fra har vi aldrig kommet kartofler i, som der står beskrevet andetsteds. Denne opskrift er meget lig den der har eksisteret i min familie. Anni, Wien - 2006-12-11 08:30:55 Ole, hvad er 6 boller? fredsduen - 2005-01-01 01:01:01 i stedet for melet brug kogte kartoffler. vores grønlangkaal er 3xgrønkaal og 1 gang hvidkaal leif. - 2005-01-01 01:01:01 Må vi få den sønderjyske grønlangkål...om jeg må be, Ole Welling Hansen - 2005-01-01 01:01:01 Diabetes 2 opskrift på rigtige Vendelbokål.: Til 4 personer. 6 boller. Smørret kan erstattes af 2 til 3 spsk. rapsolie, Piskefløden erstattes med kaffefløde. Ingen mel. Ingen muskat. I spsk. sødemiddel. Tø evt. kålen op på panden i rapsolien. Efter kålen er tøet op / varm tilsættes kaffefløden - ca. 2 dl. Under fortsat stegning ved forholdsvist svag varme tilsættes salt, sødemiddel og evt. lidt peber. Kålens konsistens er fast. |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne