Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice


















Store Bededag

Skikken med at spise varme hveder Store Bededagsaften kan dokumenteres i midten af 1800-tallet, men er sandsynligvis ældre.

Baggrunden er, at selve Store Bededag jo skulle være en arbejdsfri bede- og bodsdag.
Derfor skulle bagerne også have fri, og kunne altså ikke bage brød mv på selve dagen.

Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk kunne købe for at spise (og evt. varme) dagen efter.

Men i dag spise de varme hveder allerede torsdag aften.



Bagermester Froms varme hveder
Bagermester Froms varme hveder

Når dejen er blank og smidig, dækkes den med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 45 minutter. Derefter slås dejen ned og formes til 12 lige store boller. Disse lægges i en bradepande, der måler ca. 23x33 cm...

Se mere her

Grove Hveder - Grove hvedeknopper
Grove Hveder - Grove hvedeknopper

Kog hvedekernerne i vand ved svag varme under låg i ca. 15 min. Tag gryden af varmen og smelt smørret i de varme kerner. Tilsæt mælken og hæld blandingen i en røreskål. Tilsæt ymeren. Rør gæren ud heri...

Se mere her

Hvedeknopper uden æg
Hvedeknopper uden æg

Bland mel med sukker og salt i en skål. Skær smørret i mindre stykker og findel det i blandingen. Rør gæren glat med halvdelen af vandet. Kom resten af vandet i og hæld det i skålen. Rør dejen sammen. Ælt dejen godt igennem til den er blød og smidig...

Se mere her

Hvedeknopper uden gær
Hvedeknopper uden gær

Bland mel med sukker,salt og bagepulver i en skål. Skær smørret i mindre stykker og findel det i blandingen. Hæld vandet i skålen. Rør dejen sammen. Ælt dejen godt igennem til den er blød og smidig.

Se mere her

Glutenfrie hvedeknopper (hveder)
Glutenfrie hvedeknopper (hveder)

Dejen røres på maskine. Vandet lunes til det er håndvarmt og hældes i røreskålen. Letmælk og fiberhusk tilsættes blandingen. Blandingen røres i 5 minutter så fiberhusk gelerer. Æggene tilsættes. Melsorterne, blød margarine, sukker, smuldret gær og krydderier tilsættes...

Se mere her