|
1 | | svineskank i 2 cm tykke skiver1 svineskank i 2 cm tykke skiver | | | olie olie | 2 | | skalotteløg2 skalotteløg | 4 | skiver | bacon4 skiver bacon | | | frisk timian frisk timian | 2-3 | | appelsiner2-3 appelsiner | 5 | dl. | vand eller bouillon5 dl. vand eller bouillon | | | salt salt | | | peber peber | | | majsstivelse majsstivelse | 500 | g. | grøntsager, f.eks. persillerod, majroer, rødløg og forårsløg500 g. grøntsager, f.eks. persillerod, majroer, rødløg og forårsløg | 1 | kg. | kartofler1 kg. kartofler | | | | | | Valnøddebrød (2 stk.) Valnøddebrød (2 stk.) | 25 | g. | gær25 g. gær | 5 | dl. | vand5 dl. vand | 100-125 | g. | valnødder100-125 g. valnødder | 1 | dl. | valnøddeolie1 dl. valnøddeolie | 1 | spsk. | salt1 spsk. salt | 14-16 | dl. | hvedemel14-16 dl. hvedemel | | | æg til pensling æg til pensling | | | |
| |
Bestil skanken skåret i skiver hos slagteren.
Dup kødet tørt med køkkenrulle og brun det på begge sider i olie i en sauterpande.
Tag kødet op.
Rist derefter finthakket løg og bacon i tern.
Kom kødet tilbage i panden og tilsæt timian, strimlet appelsinskal af en appelsin (striml lidt ekstra skal til pynt ved servering), lidt salt og peber.
Lad det koge uden låg ca. 5 minutter inden vand/bouillon tilsættes.
Låg på.
Kog ved svag varme til kødet er mørt, ca. 1½ time.
Si skyen.
Tilsæt evt. lidt vand, hvis skyen er for tyk.
Hvis der alt for meget væde, så kog den ind. Jævn evt. med lidt majsstivelse udrørt i koldt vand.
Skank i skiver lægges tilbage i saucen.
Kog kartoflerne.
Grøntsagerne skæres ud i lige store stykker og kommes i kogende vand.
Giv dem et kort opkog, så de stadig er sprøde.
Grøntsagerne vendes i retten, som smages til med salt, peber, timian og appelsinskal.
Pynt evt. med timian og appelsinskal ved servering.
Valnøddebrød
Opløs gæren i det lunkne vand.
Tilsæt halvdelen af melet og de finthakkede valnødder.
Bland olie og salt i dejen.
Ælt dejen godt.
Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 20 minutter.
Ælt dejen godt igennem og form til to brød.
Lad dem hæve på bagepladen i ca. 20 minutter.
Pensl med sammenpisket æg, drys med mel og rids brødene på langs.
Bag brødene ved 200 grader i ca. 30 minutter.
Bank på brødene - det skal lyde hult, så er de bagte.
Tips:
Skræl appelsinerne med kartoffelskræller og skær derefter skrællen i fine strimler med en skarp kniv.
Grøntsagerne vælges efter årstid og lyst. Jordskokker, skorzonerrødder, gulerødder, porrer, selleri og savoykål er også velegnet.
Når grøntsagerne blancheres, før de kommes i retten, kommer der ikke ekstra væske i retten, og grøntsagerne kan serveres sprøde.
|