Stegt gås med appelsin og svesker

Stegt gås med appelsin og svesker, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 8 Pers.

HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Gås - Gås hel

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :      Red:


Ingredienser:
1 gås (5 kg)
1 spsk.salt
 peber
1 l.vand og bouillon
 
 Fyld:
 skal af 2 appelsiner
3 appelsiner i både
200 g.svesker, udblødte
 
 Sovs:
1 l.gåsesky
5-6 spsk.mel
 salt
 peber
 sukker
 skal af 1-2 appelsiner (smag til)
 evt. kulør
 evt. 2 dl fløde
 
Opskrift:
Gåsen bestilles i god tid hos slagteren, den kan erstattes af 2 ænder à 3 kg til i alt 8 personer. Den samlede stegetid vil være cirka 3 timer, ellers er fremgangsmåden som til gås.


Det overflødige fedt fjernes. Vingespidser og gumpen skæres af. Appelsiner og tranebær skylles. Skallen på appelsinerne rives fint, og kødet deles i både. Gåsen skylles, rester af indvolde og evt. fjer fjernes, gnides udvendigt og indvendigt med salt, de blandede frugter fyldes i, og der lukkes med kødspid. Borde, knive m.m., der har været i kontakt med gåsen, rengøres.


Gåsen placeres på risten i en bradepande med ryggen opad. Bradepanden placeres nederst i ovnen og indstilles på 160 grader C.

Efter 1 time hældes afsmeltet fedt fra bradepanden, og gåsen vendes. Vingespidser, hals og indmad (kråse, lever, hjerte) lægges i bradepanden, vand og bouillon hældes ved. Gåsen steges videre i 4 timer og dryppes med sky af og til. For at opnå sprødt skind, kan temperaturen hæves til 225 grader C i de sidste 15 minutter, så den samlede stegetid bliver ca. 5 timer, indtil kødet mellem lår og bryst er mat og gennemstegt. Gåsen hviler i 15 minutter inden trancheringen, der kan foregå ved bordet og papirmanchetter sættes på.


Papirmanchetter:
2 stk. hvidt papir på cirka 10x15 cm, der foldes, klippes i strimler fra den foldede side, indtil ca. 1 cm før kanten. Papiret vendes og sættes på gåsen.


Sauce:
skyen i bradepanden sies, fedt fjernes med en stor ske, skyen og evt. fløde (i alt 1 liter) hældes i en tykbundet gryde. Mel udrøres med koldt vand, røres i den kogende sky og koges i ca. 5 min. Saucen tilsættes kulør efter smag og smages til med salt, peber og evt. en anelse sukker.


Tranchering:
Lårene skæres af, de deles i over- og underlår. Vingerne skæres af i leddene. Brystet skæres af benet og deles i skrå skiver. Frugtfyldet tages ud af gåsen med en ske og lægges ved kødet.

Tips:

Det overflødige fedt kan skæres i små stykker og smeltes ved svag varme i en gryde eller pande. Fedtet sies, hældes i en krukke og blandes med fedtet fra bradepanden. Det opbevares i køleskab og anvendes til bla. rugbrød med sild og pandestegning.


karakterer:
Opskriften er vist 23326 gange,
og udskrevet 1272 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.9    (19 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Keld Schmidt-Hansen  -  0000-00-00 00:00:00
Brug evt. vilde grågæs - så spares der på fedtet og det smager bare godt