Forloren hare med vildtsovs

Forloren hare med vildtsovs, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Farsret - Farsretter

Hovedingrediens : Svinekød - Hakket svinekød

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 90 minutter

Indsendt :      Red:

Forloren hare med vildtsovs, billede 4 Forloren hare med vildtsovs, billede 1 Forloren hare med vildtsovs, billede 2 Forloren hare med vildtsovs, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
500 gram Hakket svine og kalvekød 8-12%
2 Æg M/L, hele 1 æg størrelse 2 vejer ca. 70 gram.
50 gram Rasp 1 tsk. vejer ca. 2 gram.
1 spsk. vejer ca. 6 gram.
1 dl. vejer ca. 43 gram.
50 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
0.5 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
0.5 dl. Danskvand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
125 gram Bacon i skiver 1 skive bacon vejer ca. 15 gram.
   
  Til stegning:
2 dl. Sødmælk 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
2 dl. Svinebouillon 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Sauce:
1 dl. Kaffefløde 9% 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
2 tsk. Maizena majsstivelse 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
1 spsk. Ribsgele 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
  Tilbehør:
1000 gram Kartofler, skrællet vægt 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
   
Opskrift:
Kødet røres sejt med salt. Æg og fløde røres i. Derefter mel og rasp. Danskvand vendes i.

Formes og vikles i bacon i et ovnfast fad.

Brun det i ovnen på midterste rillen 15 minutter ved 225 grader C. alm. ovn. Dæmp varmen til 160 grader C. alm. ovn. Hæld mælk og bouillon ved. Steg ”haren” ca. ½ time ved 160 grader C. alm. ovn, til farsen er gennemstegt.

Sauce:
Si skyen op i en gryde, pres så meget som muligt gennem sien med bagsiden af en ske. Varm skyen op og jævn med majsstivelse udrørt i fløde. Kog saucen igennem og smag til med salt, peber og gele.

Serveres med kogte kartofler.





Beskrivelse:

Historien bag forloren hare

Den forlorne hare er en populær, dansk klassiker, der i bund og grund består af et lækkert, ovnstegt farsbrød svøbt i bacon - og hvortil der gerne serveres en god, gammeldags vildtsovs. Det er derfor også en ret, der ikke har set skyggen af hare, så hvor kommer dette lidt snurrige navn egentlig fra?

En såkaldt “snyde-ret”

Forloren hare er en ret, der har sin oprindelse i 1900-tallet. Opskriften er først set i opskriftsbogen “Frøken Jensens Køkken”, hvor den oprindeligt blev svøbt i røget spæk. Det er en ret, der hører under de såkaldte “snyde-retter” - ligesom forloren pindsvin, forloren skildpadde og andre retter, der starter med forloren, gør det. De kaldes snyderetter, fordi ‘forloren’ betyder ‘snyd’ - og skal derfor indikere, at retterne ikke har noget at gøre med, hverken en hare, et pindsvin eller en skildpadde.

Men hvor kommer haren så ind i billedet?

Dette fortæller stadig ikke meget om, hvor forloren hares navn kommer fra. I lærebogen for kokke, står der, at farsen skal formes som en hareryg, hvortil der skal lægges ribsgelé i hullet mellem de to “fileter”. Hele idéen med forloren hare må derfor være, at få sit farsbrød til at ligne og fremstå som hare - og heraf kan rettens navn stamme fra.

Faq

Hvorfor hedder det forloren

Fordi ‘forloren’ betyder ‘snyd’ - og skal derfor indikere, at retterne ikke har noget at gøre med en hare.

karakterer:
Opskriften er vist 1899590 gange,
og udskrevet 52565 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.3    (475 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 12691 (3021 kcal)
KJ pr. Pers. 3172 (755 kcal)
Vægt ialt 2486 gram
Vægt pr. Pers. 621 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 510 KJ (121 kcal)
Protein 7.3 gram
Fedt 5.3 gram
Kulhydrat 11.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

super ret  -  2023-01-26 17:24:41
nem at lave super ret

Ib Andersen  -  2021-10-07 13:43:23
Det er bare en kæmpe god opskrift, som elskes af både børn og voksne.

  -  2021-10-07 13:39:35
Det er bare en pragtfuld ret...som altid scorer både hos børn og voksne.

  -  2021-08-31 11:03:41
En hare er en sjælden fangst, den lever mest af kål og angst men hvis den ikke føler fare, er det en forloren hare. (Michael Rode)

  -  2021-02-10 18:41:05
God opskrift, ungerne elsker den. Jeg putter dog revet løg i farsen for mere smag.

Carsten Holm  -  2020-12-14 13:27:51
Hvor kommer ribsgele fra? Jeg altid fået forloren hare med tyttebær syltetøj/gele, - utalige forskellige kokke gennem 40 år til søs. Smager fantastisk med ris til i stedet for kartofler.

Susanne   -  2020-10-03 17:41:45
Kan man bruge tyttebær gelé i stedet for ribsgele

GOG  -  2020-09-13 18:31:11
Har sjældent dkvand, bruger øl. Tilsætter også et lille finthakket løg. Fin opskrift.

carsten  -  2020-04-16 01:54:51
Her lavet det flere gange, serverer det med "bløde" gulerødder og tyttebær, mums

Vagn  -  2020-01-10 18:25:24
den er ikke gammeldavs! man barderede med røget spæk

Hak drengen  -  2019-10-19 19:50:22
Hæld ikke mælk ned i en varm ildfast fad, det resultere i at springe - bare et tip :)

bpj  -  2019-05-08 12:43:16
Den er super lækker. Mine børnebørn elsker den. pga af allergi er den lavet uden mælk, med et ekstra æg. Fløde i sovs erstattet med vand og en ekstra bouillonterning og lidt hvidlæg

Birthe   -  2019-04-01 07:03:53
Lavet den første og sidste gang,den er hård og bastant - rigtig kedelig

Ronni  -  2018-12-27 18:28:17
Et drys revet muskatnød giver den lige det sidste pif

Rhina  -  2017-10-18 10:33:52
Hej, kan den gøres helt klar nogle timer før??

Aksel  -  2017-07-12 12:06:48
Fantastisk

Kætil   -  2017-04-27 17:56:38
Forloren Hare. Er en børnevenlig ret. his os kommer der fint hakket Løg i farsen. Og hvis jeg ikke har fløde, bruger jeg mælk. sammen ligger jeg Champignoner til "haren" i ovnen. Smagen fra røget spæk og champignon, giver en god sovs, samt med en skefuld ribs gele. Hos os bliver sovsen hældt ud over "haren" når maden bliver serveret.

Helge  -  2017-04-14 19:25:16
Som en afveksling kom jeg tranebær i farsen, og løg. Super lækkert.

Charlotte  -  2017-03-01 21:58:55
Jeg har lavet denne opskrift mange gange efterhånden, og synes den er super! Dog bliver der ikke meget sovs ud af den mælk og bouillon som hældes ved farsen under stegning. Derfor vil jeg foreslå andre at bruge 5dl sødmælk og 5 dl bouillon til under stegning. Så får man en mere tilpas mængde sovs - passer godt til en portion til 8 personer.

  -  2017-02-04 19:23:04
Mangler helt klart smag - kunne piftes op med reven løg og svitsede bacon tern

Ahos  -  2016-07-08 21:59:59
Brug løg og de krydderier i kan li, del fars og put nye porrer og gulerødder i midten. Slut af med røget bacon i selv har skåret ud. Gammel opskrift fra min mor.

Margit Dam  -  2016-03-28 10:55:59
Hej, jeg har lavet denne "hare" flere gange, og den smager supergodt. Nu kunne jeg godt tænke mig at lave den af 1200 g kød, én gang til 2 gæster + os selv, og så resten til os selv 2 dage senere (+ evt. noget til fryseren). Hvor lang tid skal den have i ovnen, med den mængde kød?

Jytte Wagner   -  2016-02-02 18:17:33
Jeg kom lidt timian i og lidt danablue i sovsen.

Pia Holm Andersen   -  2016-01-20 08:42:07
Det her er en ret man nyder, og serverer for andre. Selv min pige nød retten, og mon ikke også hun vil servere den for andre.

Aase Nielsen  -  2015-10-24 17:16:04
Er træt af frikadeller,så slog jeg farsmad op på Google og fandt denne opskrift. Det har jeg ikke fortrudt, jeg bruger den jævnligt. Dejlig billig og mættende mad

Børge Hastrup  -  2015-09-05 17:30:14
Forloren hare kan ikke tilberedes med bacon. Der skal bruges røget spæk, hvor noget blendes og røres i farsen, mens resten sættes som pigge på haren. Hvis man bruger bacon, r det bare e almindelig farsret :-).

kitha   -  2015-07-19 17:38:16
Med eller uden løg er det altid god. Man kan også komme bacon tern i kødfars som giver mere smag

Max Skou  -  2015-04-13 21:27:31
Hvorledes får i 101% Energi indhold :-p

  -  2015-03-18 18:53:40
Den bedste opskrift på forloren hare, som jeg har lavet

julie  -  2014-08-12 16:49:14
Hejsa :-) kan man erstatte danskvand med noget andet?

Bitten  -  2014-05-26 21:19:34
Mit barnebarn på 11 år havde i s fået forloren hare og ville gerne have at jeg skulle lave denne ret. Det er mange år siden jeg har lavet denne ret så jeg fandt jeres opskrift og jeg må nok sige at det er den bedste forloren hare jeg nogensinde har serveret, så meget ros till opskriften.

Anna P  -  2014-03-12 20:25:09
Rigtig god! Dog foretrækker jeg en kødblanding af oksekød og svin men den fungerer stadig super godt! Og læææææækker sovs

Lotte  -  2014-01-18 20:04:42
Tilsatte lidt finthakket soltørrede tomater, et par fed hvidløg og løg til farsen. Rigtig lækkert!!! og så hasselback-kartofler til :)

Suspigen  -  2013-11-01 13:55:34
Den skal da prøves i aften :-)

Erik Søgaard  -  2013-10-18 09:04:01
Jeg kommer altid Stenfri Svesker indeni min forloren Hare, det smager bare rigtig godt

Maj-Britt  -  2013-10-16 09:12:12
Nåh ja og så fletter jeg baconen hen over - det giver intet til smagen, men ser super flot ud.

Maj-Britt  -  2013-10-16 09:11:11
Super lækker opskrift - det bliver 4. gang vi laver den, men denne gang ryger der skiver af æble og løg i midten for at pifte den lidt op, så den ikke bliver så tung. Og så lidt skimmelost i sovsen. Glæder mig helt.

Mazur  -  2013-02-18 20:11:39
Ikke mindre end fantastisk. Jeg lavede den blot lige efter opskriften. Tak for den!

Jannie Petersen  -  2012-10-10 09:46:40
Super lækker middagsret, kan varmt anbefales :o)Dog kan man sagtens bruge fedt fattig fars.

oliver  -  2012-10-05 18:03:18
livret:-) den smager bare godt

Flemming  -  2012-04-26 12:26:05
Har stegt "Haren" i en stegeso (for at prøve). Resultatet blev rigtig godt. Der blev dog en undtagelse: oversiden af "Haren" fik ikke en sprød overflade. God ide med championer. Knuste enebær(ca. 10) og kom i dejen.

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her