Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Julekål ( Vreden kål, Vreden hvidkål, Slyngkål, Krøstekål )

Julekål ( Vreden kål, Vreden hvidkål, Slyngkål, Krøstekål ), Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Kål - Hvidkål

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :


Julekål ( Vreden kål, Vreden hvidkål, Slyngkål, Krøstekål ), billede 4 Julekål ( Vreden kål, Vreden hvidkål, Slyngkål, Krøstekål ), billede 1 Julekål ( Vreden kål, Vreden hvidkål, Slyngkål, Krøstekål ), billede 2 Julekål ( Vreden kål, Vreden hvidkål, Slyngkål, Krøstekål ), billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 gram Hvidkål 1 mellem hvidkålshoved vejer ca 2000 gram renset og uden stok.
  ca. 3 tsk. salt pr. liter kogevand.
   
  Endvidere.
100 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
3 dl. Piskefløde 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber. hvid
   
Opskrift:
Del hvidkålen i 4 - 8 stykker. Fjern de yderste grove blade og stokken. Kom kålen i vand (3 tsk. salt pr. liter kogevand), tilsæt salt og kog den godt mør, det tager ca. 1 time.

Tag Kålen op i en sigte og lad den dryppe godt af. Vrid kålen fri for vand i rene viskestykker.

Hak kålmassen en gang igennem kødmaskinen.

Smelt smørret i en tykbundet gryde og tilsæt kål. Rør så meget fløde i, at kålen har en passende tykkelse. Den skal være som en ret tyk stuvning. Varm kålen igennem ved svag varme. Hvis varmen er for stærk, brænder kålen på. Smag til med salt og friskkværnet hvid peber.

Byd kåle til sylte, flæsk eller medister sammen med sennep og syltede rødbeder.


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.7    (119 stemmer)

Opskriften er vist 136370 gange,
og udskrevet 3266 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 10042 (2390 kcal)
KJ pr. Pers. 2510 (597 kcal)
Vægt ialt 2400 gram
Vægt pr. Pers. 600 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 418 KJ (99 kcal)
Protein 1.3 gram
Fedt 8.3 gram
Kulhydrat 6.2 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Elsabeth Palm, en gammel Thybo  -  2019-11-27 22:59:06
Det hedder krystet kål på rigsdansk.Det er bare Thyboerne der siger krøste kol. Det spises med kogt letsaltet medister og kogt letsaltet str. flæsk. Kanelsukker drysses ovenpå, og der hører slet ikke rødbeder til.

tilde  -  2019-10-09 17:21:31
jeg synes godt i kunne have skrevet hvilket årti det var fra :(

Kurt konstmann  -  2016-12-14 11:05:10
Mangler revet muskat i opskriften

Carsten  -  2015-01-19 12:03:58
En anden måde at vride kålen på, som blev brugt i 1960'erne af svigermor er: Når kålen er kogt, så fyldes det i st pudebetræk og lægges i vaskemaskinen og får et centrifuge program. De der ikke havde vaskemaskine i 60'erne, havde måske en centrifuge til at slynge tøjet i, så den blev også brugt til kål om julen.

Jørren  -  2013-12-17 22:26:46
Jeg kommer fra Horsens kanten. Vi kaldte det vreden kål fordi vandet lettest vrides ud. Min far kom den kogte kål i et rent lagen, slog en knude i begge ender og bandt den ene fast. I den anden omkring en stav, og så kunne han vride det så hårdt, at der ikke var een dråbe vand tilbage! Jeg har senere selv prøvet, og det virker!

mette  -  2013-09-14 23:36:32
Det hedder gammeldags hvidkål og er ikke med kanelsukker.

Lise  -  2012-12-21 05:58:53
Jeg hakker den kogte kål FØR jeg vrider - det gør det meget lettere

Kurt  -  2010-12-24 13:44:34
I min familie har vi fået julekål juleaften i alle mine leveår og før det i alle min fars leve år. Det var min farfar der stammer fra Vejleområdet der indførte denne skik. Vores julekål bliver lavet på en lidt anderledes måde hvilket give kålen en meget loækker smag. Vi laver selv saltet kogt flæsk og julemedister. Følgende er opskrift og serveringsforslag. opskriften er til en stor portion, men man kan naturligvis blot beregne sig frem til mindre portioner. Det der er meget vigtigt i denne opskrift er at kålen koges i den suppe der fremkommer ved tilberedningen af medister og kødet. God fornøjelse og god jul. Julekål ca. 9 kg. Medister: Ingredienser: 2kg. fars 18% 3 alm. løg ½ tsk. hvid peber 1 tsk. sort peber 1 tsk. allehånde 3/4 tsk. stødt nelliker 3 alm. æg 4 spsk. hvedemel 1 spsk. kartoffelmel 10 m tarm ca. 1½ pilsner farsen skal være lind. Lidt pilsner kan erstattes med mælk. Tilberedning af medister: Løgene finhakkes, hvorefter alle ingredienser blandes. Farsen tilsmages med salt ved at lave en lille bolle som koges i microbølgeovn ca. 14 sek. (1100W). Farsen puttes i tarmen og koges roligt i 3l vand. Vandet anvendes efterfølgende til at koge kødet i. Saltlage til kød: Ingredienser: 5l vand 1kg salt 100gr mørk farin 15 gr allehånde 15 kryddernelliker 6-10 lauerbærblade Kog vandet og hæld vandet op i et kar. Put alle ingredienser i vandet og afkøl herefter vandet. Kød: Ingredienser: 3 ribbenstege a ca. 2kg. 1 nakkesteg a ca. 2kg. Tilberedning af kød: Ribbensteg og nakkesteg lægges i ovennævnte saltlage i 3 døgn. Kødet koges i de 3 l vand fra medisterpølsen tilsat 6l ren vand. Kødet koges til det er rigeligt mørt, ca. 2 ti. Suppen fra kogning af kødet anvendes til at koge hvidkålen i. Kål: Ingredienser: 6 alm. hvidkål ca. 18kg. (ca. 9 kg færdighakket kål) 3 okseboullionterninger Hvidkålen skæres i mindre stykker. Stokken skæres fra. Hvidkålen koges herefter i suppen fra kødet tilsat boullionterningerne, til hvidkålen er meget mørt ca. 2½ti. Hvidkålen afkøles til håndvarmt, hvorefter den vrides og hakkes. Hvidkålen kan herefter puttes i poser og fryses. Tilberedning og servering Tilberedning (9 kg.): Ingredienser: ½kg. smør 1l piskefløde Når kålen skal tilberedes tilsættes smør og fløde under opvarmning. Servering: Kålen serveres med medister, kold flæsk, evt. sylte, rødbeder og sennep. Hertil drikkes en velafkølet nisseøl.

Maren Blom  -  2010-12-13 10:26:03
Jeg er opvokset på Vejle egnen og julekålen hørte til julen,men uden kanel,min mor var den eneste i familien der brugte det. Men ingen jul uden kål----herligt at læse om kålen. Rigtig god jul til alle som læser det. mvh Maren

  -  2010-11-24 12:56:16
Kan man ikke fryse hele retten? Altså færdiglavet inkl. fløde?

Vejle  -  2010-11-10 11:52:21
Der er ingen problemer med at fryse kålen ned inden den bliver tilsat fløde. Jeg koger og hakker altid kålen i god tid. Derefter deler jeg den op i mindre portioner, og fryser disse ned.

Grete  -  2010-11-03 01:40:53
Kan denne ret tilberedes og fryses.??

  -  2010-05-02 14:20:41
Denne kål spiser jeg meget gerne, og der skal drysses kanelsukker på, så smager det bare dejligt.

Per  -  2009-12-23 08:30:22
knugekål

Marie  -  2009-12-13 23:22:50
Julekål med peber (nogle dog med kanel og sukker) og sennep + kogt medister, evt. sylte og kold stribet flæsk, det har hørt til min julefrokost juledag, siden barndommen på Vejleegnen.

Søs  -  2009-10-15 17:35:01
Denne kål kommer ganske rigtigt fra Horsens-Vejle egnen...og må iflg. min farmor, gerne lige brænde lidt på...sukker og kanel hører sig ikke til her.

Tina a  -  2008-12-20 10:26:24
Et must på et hvet julefrokostbord.Normalt er det min mor og far der kommer med kålen, men i år skal jeg selv prøve ... Glædelig til jer alle :-)

  -  2008-09-13 13:12:36
Herlige kål. Spises med kanelsukker.

Mette  -  2008-02-09 18:22:20
tilbehør: kanel og sukker drysses over

arne nørresundby  -  2007-12-23 10:35:32
I mit hjem fik vi kryste hvidkål dvs.man koger kålen i afkog fra et stykke lam og kogeflæsk tager kålen op og presser væden ud med hænderne. der på fløde og smør tilsættes.smages til med sukker, salt og peber efter behag. Drysses med sukker og kanel.

kristian  -  2006-12-18 10:54:16
en måst ret til alt steg her i familien jeg koger kålen hakker den en gang og lade kålen dryppe af i en sigte til til dagen efter er perfekt .varmes med en stor klat margarine flöde efter smag men ikke for tynd salt og pebber

line  -  2006-12-08 07:59:26
kålen stammer fra sønderjylland, og vi spiser den til gammeldags oksestej, man har aldrig brugt at putte kanel sukker på i sønderjylland

Jane  -  0000-00-00 00:00:00
Hvor jeg kommer fra (Viborg -midtjylland) kendte vi overhovedet ikke den form for hvidkålsret, men efter at være flyttet til Vejleegnen 1976 har jeg lært den at kende og er vild med kålen, som vi i Vejle også kalder slet og ret - Julekål- Også vi får den med kanel og sukker på, og jeg tilsætter også muskatnød. Jeg tilsætter både fløde OG mælk for at den ikke skal blive for fed. Dejligt!!

cenzi  -  0000-00-00 00:00:00
kan også bruges med kanel og sukker ovenpå

  -  0000-00-00 00:00:00
min svigermor sagde altid, "500 gr. kogt, vreden kål til 3 personer - tilsæt smør og fløde til det passer

Hans Møller  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg må indrømme at jeg puttede kålen (to hoveder) i vaskemaskinen. De blev hakket i kødhakkeren efter at have ligget til afdrypning/afkøling i håndvasken. Efter hakning, kom kålen i 2 duge. Fladet godt ud, så de ikke lå som en klump i vaskemaskinen. Og så stod jeg hele tiden og holdt øje med dem! 2 centrifugeringer (hver ca. 60 sekunder) var fint. Nix mere vand i den Julekål.

PS:  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg går igang nu - lørdag den 11/12 2004. Forresten har jeg set at man kan købe den færdigfrosset under navnet "Sønderjysk Hvidkål". Bare ikke her på Bornholm.

Hans Møller  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg tror jeg kender Bente Sellerup! Nå til sagen: Vi kaldte det for Julekål og da jeg var dreng for 40 år siden var retten meget lokal. Man kan spise næsten hvad man vil til kålen. Kanelsukkeret synes jeg må være en smagssag! Dog er stærk sennep og kold kogt flæsk et must! Jeg husker min far fik jobbet med at vride vandet ud af kålen (Knuget kål). Senere - da vi fik vaskemaskine, så blev kålen pakket i et lagen og centrifugeret! Pas på med det. Jeg har smadret én vaskemaskine med det! Er man doven, så hak kålen efter kogning. Put den i noget stof og læg noget tungt over. Så forsvinder vandet helt af sig selv.

Vibeke  -  0000-00-00 00:00:00
Kålen tilberedes derfra som anført tidligere Men her slipper man for at have dårlige håndled hele julen hvis man skal lave kål til mere end to mennesker.

Vibeke  -  0000-00-00 00:00:00
Prøv at koge en letsaltet flæskeside med kålen en times tid. Den tages op stilles koldt ,og spisessenere til,sammen med stegt medister. Vrid kålen let for vand,kom den i et rent upafumeret pudebetræk,bind for det. Gentag med endnu et pudebetræk,bind.Lægges så i vaskemaskinen på centrifugepogram 3-4 minutter.

Lense  -  0000-00-00 00:00:00
I vejle kaldes denne gamle ret for "Knuget kål"! I.flg min gamle Farmor skal kålen knuges i et viskestykke á 2 omgange og derefter hakkes fint med en stor kniv.

hansen  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg har hørt at Jyder bruger kanel og sukker på og sjællænder bruger salt og peber samt muskatnød puddersukker har jeg aldrig hørt om før. Det kanman vel kalde egnsret(ter)

Hans Jørn Refsgaard  -  0000-00-00 00:00:00
Vi laver den med revet muskatnød. Jeg ved godt, at der er nogle der sværger til kanel og sukker. Jeg foretrækker dog salg og peber. Som tilbehør til svinesteg, medister og nok bedst til nogle gode frikadeller

Heidi Blach  -  0000-00-00 00:00:00
Hejmme hos os bliver der serveret medister, flæsk og frikadeller til. Jeg elsker at strø kanelsukker på og spise kødet bagefter! :o)

Bente Sellerup  -  0000-00-00 00:00:00
Min mor siger det stamer fra Sønderjylland, men når det skal være helt rigtig, skal der strøes kanel sukker på

Britta R. Goldau  -  0000-00-00 00:00:00
i Sønderjylland siger vi gammel daws hvidkål

Ole  -  0000-00-00 00:00:00
der skal muskatnåd i samt der skal serveres puddersuk til

Mette Søgaard  -  0000-00-00 00:00:00
Prøv at tilsmage med en smule muskatnød. Min far er ikke kostfornægter, og han har lært mig at fløden først skal koges ind til halv mængde inden den tilsættes hvidkålen.