Brunkager, de gammeldags klassiske

Brunkager, de gammeldags klassiske, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Portion 1 Portion
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 120 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :      Red :
Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 4 Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 1 Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 2 Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Brunkagedej
300 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
250 gram Brun farin 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram
250 gram Sirup, mørk 1 tsk. 7 gram
1 spsk. 20 gram
1 dl. 150 gram
5 tsk. Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
2.5 tsk. Nelliker, stødt 1 tsk. 2.7 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 54 gram
0.5 tsk. Potaske
625 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

50 gram Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
50 gram Pomerans, kandiseret 1 tsk. vejer 3.2 gram
1 spsk. vejer 9.7 gram
1 dl. vejer ca. 65 gram
50 gram Sukat, kandiseret Sukat er kandiseret skal af citrusfrugter.

1 tsk. vejer 3.2 gram
1 spsk. vejer 9.7 gram
1 dl. vejer ca. 65 gram
   
Opskrift:
Brunkagedej:
Kog smør, brun farin og sirup sammen i en gryde. Tilsæt krydderier. Når det er koldt tilsættes mel, mandler, pomerans og sukat. Form til stænger, som lægges koldt i køleskab natten over.



Næste dag skæres de i papirtynde skiver.

Bag brunkagerne ved 170 grader C. alm. ovn 6-8 minutter på næstøverste rille på bageplade beklædt med bagepapir.

Tips:

1 portion giver ca. 200 stk.





Beskrivelse:

Opskrift på brunkage - den klassiske julesmåkage

Sprøde og hjemmebagte brunkager hører til julen. Uanset hvor gammel du er, bringer de gamle, traditionelle småkager helt sikkert mange minder frem. Og hvem elsker ikke duften af de friskbagte brune småkager, som stammer helt tilbage fra middelalderen?

Historien om gammeldags brunkager

Før i tiden blev brunkagen kaldt for peberkager, som er en kendt småkage i forbindelse med julen. Brunkager er nogle af de ældste julesmåkager, som findes i Danmark. De stammer helt tilbage fra middelalderen, hvor de blev lavet af rester på rugbrødsdej tilsat honning og krydderier. Det var dog først omkring 1800-tallet, at danskerne fik mulighed for at bage de helt perfekte småkager i større partier. Dette hænger sammen med introduktionen af de almindelige komfurer, som gjorde hele processen meget nemmere. I denne periode blev det en tradition at bage de gammeldags brunkager op til jul.

Der spares ikke på krydderierne

I de klassiske brunkage opskrifter har du sikkert bemærket brugen af krydderier. Derfor har de brune småkager, i modsætning til andre julesmåkager, en middelalderlig tilknytning. I middelalderen brugte man nemlig meget stærke krydderier i madlavningen, og derfor minder krydderisammensætningen i brunkager meget om disse smage. I denne opskrift laves brunkagerne med sukat, kanel, nelliker og pomerans, som giver småkagerne deres karakteristiske, krydrede smag.

Tips til gammeldags klassiske brunkager

Denne brunkage opskrift er nem at følge, og vi lover dig, at du ender ud med knasende sprøde småkager, som er svære at holde fingrene fra. Her er nogle tips til, hvordan du arbejder med din småkagedej:

Brunkager skal skæres ud i meget tynde skiver for at opnå den karakteristiske sprødhed. Hvis du skærer skiverne for tykke, kan du smage potasken, hvilket helst skal undgås. Har du problemer med at skære dejen ud i tynde skiver, kan du prøve at putte den afkølede rulle i fryseren i ca. 10 minutter.

Du kan godt smutte mandlerne, men det er ikke nødvendigt - begge dele er helt fint. Husk at mandlerne skal i hele, da de bliver skåret i skiver, når du skærer i dejen.

Det er vigtigt, at dejen er afkølet, inden du former den til stænger, ellers risikerer du, at det hele falder fra hinanden, og det er svært at arbejde med.

Bagetiden for brunkager er forholdsvis kort, og det er vigtigt, du holder øje, så de ikke brænder på.

Har du prøvet vores andre opskrifter på julesmåkager? Forkæl familien med skønne og lækre småkager fra Alletiders Kogebog. Du finder også inspiration til andre julegodter og retter, som kan nydes juleaften og alle juledagene.

FAQ

Hvad gør potaske i brunkager?

Potaske gør brunkagerne ekstra sprøde og fremmer samtidig bruningseffekten.

Hvad er der i brunkager?

Brunkager indeholder smør, brun farin, mørk sirup, kanel, nelliker, potaske, hvedemel, mandler, pomerans og sukat.

Hvor lang tid skal brunkager have i ovnen?

Brunkagers bagetid er 6-8 minutter ved 170 grader i alm. ovn.

Hvor stammer brunkager fra?

Brunkagen er dansk og stammer helt tilbage fra middelalderen.

Hvordan laver man brunkager?

Start med at koge smør, brun farin og sirup sammen i en gryde. Tilsæt krydderier. Lad blandingen køle af og tilsæt herefter mel, mandler, pomerans og sukat. Form dejen til stænger og læg dem i køleskabet. Når stængerne er afkølet, skæres de i papirtynde skiver og bages ved 170 grader i 6-8 minutter.



karakterer:
Opskriften er vist 239545 gange,
og udskrevet 5679 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.8    (76 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 28168 (6706 kcal)
KJ pr. Portion 28168 (6706 kcal)
Vægt ialt 1594 gram
Vægt pr. Portion 1594 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1766 KJ (420 kcal)
Protein 4.6 gram
Fedt 17.2 gram
Kulhydrat 62.8 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2021-11-22 14:55:34
Mmmm, smager godt :)

  -   2020-11-29 20:58:56
Skøn opskrift

  -   2019-11-25 19:52:24
Hvor længe kan jeg med fordel lade dem ligge i køleskabet før jeg begynder på at skære og bage dem??

  -   2017-11-19 03:56:13
Hej min kærste har den værste nøddeallegi så nu skal der spises småkager julen er hjerterne tid 🔔🌟🍘🖒

  -   2016-12-07 16:13:56
Jeg synes den er fin hilsen Naja 9 år

  -   2011-11-28 13:32:06
hvorfor skal der sådan nogle underlige ting i `?????

  -   2010-12-06 18:09:41
Jeg har ikke spist brunekager i mange aar og vil proeve selv at bage dem . jeg har i mange aar i Udladet vaeret.

  -   2010-11-27 14:02:28
hvad er sukat

  -   2009-11-29 21:00:44
prøv at lade være med at bruge mandler. men ellers lækre :D

  -   2007-12-06 19:00:50
hvorfor bliver det hårde (stive)?

  -   2005-01-01 01:01:01
De smager bare jule godt

  -   2005-01-01 01:01:01
De er da SKØØNNNE!! c",)

  -   2005-01-01 01:01:01
Gode sprøde.

  -   2005-01-01 01:01:01
Brunekager smager godt!