Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

Brunkager, de gammeldags klassiske

Brunkager, de gammeldags klassiske, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
stk. 200 stk.
SmåkagerRet : Småkager - Diverse Småkager

Hovedingrediens : Mel - Hvedemel

HøjtidJul

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 120 minutter

Fryseegnet : Ikke fryseegnet

Indsendt :


Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 4 Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 1 Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 2 Brunkager, de gammeldags klassiske, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Brunkagedej
300 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
250 gram Brun farin 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram
250 gram Sirup, mørk 1 tsk. 7 gram
1 spsk. 20 gram
1 dl. 150 gram
5 tsk. Kanel, stødt 1 tsk. 2.5 gram
1 spsk. 7 gram
1 dl. 50 gram
2.5 tsk. Nelliker, stødt 1 tsk. 2.7 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 54 gram
0.5 tsk. Potaske
625 gram Hvedemel 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 9 gram
1 dl. 60 gram

50 gram Mandler, smuttede 1 smuttet mandel vejer ca. 1 gram stykket.

1 dl. hele smuttede mandler vejer ca. 65 gram.
50 gram Pomeransskal
50 gram Sukat Sukat er kandiseret skal af citrusfrugter.
   
Opskrift:
Brunkagedej:
Kog smør, mørk farin og sirup sammen i en gryde. Tilsæt krydderier. Når det er koldt tilsættes mel, mandler, pomerans og sukat. Form til stænger, som lægges koldt (i køleskab).



Skær dem i papirtynde skiver og bag ved 170 grader C. alm. ovn 6-8 minutter på næstøverste rille.

Tips:

Mandlerne skal i hele, de bliver skåret i skiver når du skærer dejen.



Beskrivelse:
De gammeldags klassiske brunkager
Hjemmebagte og sprøde brunkager hører til i julen. Det er uanset, hvor gammel du er, så elsker alle de gamle og traditionelle brunkager, som stammer helt tilbage fra middelalderen.

Historien om brunkagen
Betegnelsen brunkager er en nyere betegnelse, hvor før i tiden blev kagerne kaldt peberkager, som er en gammeldags og meget kendt småkage i juletiden.

Brunkager er nogle af de ældste julesmåkager her i Danmark. De stammer nemlig helt tilbage fra middelalderen, hvor brunkager blev lavet af rester på rugbrødsdej tilsat honning og krydderier. Dog er de fleste småkager meget unge i den danske jul. Dette hænger sammen med, at man først i sidste halvdel af 1800-tallet begyndte at introducere almindelige komfurer, hvor man fik muligheden for at bage de helt perfekte småkager og flere af gangen. I denne periode blev bagningen af brunkager en fast tradition op til jul. Derfor har brunkager, i modsætning til andre julesmåkager, en middelalderlig tilknytning. I middelalderen brugte man nemlig meget stærke krydderier i madlavningen, og derfor minder krydderisammensætningen i brunkager meget om disse smage.

Tips til gammeldags klassiske brunkager
1. Brunkager skal skæres ud i meget tynde skiver, for at de kan blive helt sprøde. Hvis man skærer skiverne for tykke, så kan man smage potasken, og det er ikke så lækkert. Hvis du har problemer med at skære dejen ud i tynde skiver, så kan man putte den afkølede rulle i fryseren i ca. 10 minutter.
2. Brunkagedejen kan ikke benyttes til at udstikkerkage, da skriver skal være helt tynde.
3. Du kan godt smutte mandlerne, men det er ikke nødvendigt - begge dele er helt fint.
4. Kagerullen skal være helt afkølet før, at du ruller dejen ud.

Find inspiration til de helt perfekte brunkager Hos Alletiders Kogebog kan du finde opskriften på de helt perfekte og sprøde brunkager til jul. Ligeledes kan du finde på opskrifter til alverdens småkager og hverdagsmad, så du nemt og hurtigt kan lave mad til familien.

karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
3.8    (71 stemmer)

Opskriften er vist 184780 gange,
og udskrevet 4873 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 27502 (6548 kcal)
KJ pr. stk. 137 (32 kcal)
Vægt ialt 1594 gram
Vægt pr. stk. 7 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 1725 KJ (410 kcal)
Protein 4.6 gram
Fedt 17.2 gram
Kulhydrat 60.4 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Pernille  -  2019-11-25 19:52:24
Hvor længe kan jeg med fordel lade dem ligge i køleskabet før jeg begynder på at skære og bage dem??

Mads.  -  2017-11-19 03:56:13
Hej min kærste har den værste nøddeallegi så nu skal der spises småkager julen er hjerterne tid 🔔🌟🍘🖒

Naja  -  2016-12-07 16:13:56
Jeg synes den er fin hilsen Naja 9 år

  -  2011-11-28 13:32:06
hvorfor skal der sådan nogle underlige ting i `?????

Ole Andersen  -  2010-12-06 18:09:41
Jeg har ikke spist brunekager i mange aar og vil proeve selv at bage dem . jeg har i mange aar i Udladet vaeret.

  -  2010-11-27 14:02:28
hvad er sukat

mikkel  -  2009-11-29 21:00:44
prøv at lade være med at bruge mandler. men ellers lækre :D

bolethe  -  2007-12-06 19:00:50
hvorfor bliver det hårde (stive)?

Nicolaioff  -  0000-00-00 00:00:00
De smager bare jule godt

Carina Brønderslev  -  0000-00-00 00:00:00
De er da SKØØNNNE!! c",)

Marianne Frost  -  0000-00-00 00:00:00
Gode sprøde.

Ole  -  0000-00-00 00:00:00
Brunekager smager godt!