oksebov med ben (marvpibebov)1½ kg. oksebov med ben (marvpibebov)
1
spsk.
smør1 spsk. smør
1
spsk.
olie1 spsk. olie
salt salt
peber peber
2
dl.
rødvin2 dl. rødvin
2
dl.
vand2 dl. vand
2
laurbærblade2 laurbærblade
et par timiankviste et par timiankviste
maizena til jævning maizena til jævning
1
bdt.
persille1 bdt. persille
2-3
skiver
franskbrød2-3 skiver franskbrød
Grønsager: Grønsager:
½
kg.
pastinakker½ kg. pastinakker
½
kg.
gulerødder½ kg. gulerødder
½
kg.
rodselleri½ kg. rodselleri
1
porre1 porre
1
hel
hvidløg1 hel hvidløg
4
spsk.
olivenolie4 spsk. olivenolie
salt salt
peber peber
Kartofler: Kartofler:
2
kg.
kartofler2 kg. kartofler
10
kviste
timian10 kviste timian
½
dl.
flydende honning½ dl. flydende honning
50
g.
smør50 g. smør
salt salt
peber peber
Opskrift:
Brun først okseboven i en stor stegegryde i smør og olie. Kasser fedtstoffet og krydr stegen med salt og peber. Kom så rødvin, vand og krydderier i gryden og lad boven småstege under låg i ca. 2½ time til den er mør (obs. væden må kun gå ca. ¼ op ad siden på stegen).
Rens grønsagerne og skær dem i grove tern på ca. 3 x 3 cm. Pil hvidløgsfeddene og kom dem sammen med grønsagerne i et ildfast fad. Hæld olivenolie over og krydr med salt og peber. Kom så fadet i en 160° varm ovn og lad det stå i 1½ time - rør jævnligt i fadet undervejs.
Skræl kartoflerne og skær dem i både. Kom også dem i et ildfast fad og kom timianblade, flydende honning og små smørklatter over. Krydr med salt og peber og sæt fadet i ovnen ved siden af grønsagerne den sidste ½ time af grønsagernes bagetid. Sæt ovnen på varmluft og rør også i kartoflerne et par gange undervejs. Efter dne halve time tages grønsagerne ud, og ovnen skrues op på 200°, og kartoflerne bages gyldne et kvarter mere.
Tag nu kødet op af gryden og lad det hvile i 20 min. Skær så stegen ud ved først at skære kødet fra benene og dernæst skær skiver på tværs af kødtrådene - enten ved at rejse stykket på højkant eller ved at skære lidt på skrå.
Læg det skivede kød i et ildfast fad. Tag så marven ud af benet med en lille ske og bland marven med smuldret franskbrød og hakket persille. Fordel marvpanade og kødet i det ildfaste fad og stil fadet i den stadig varme ovn i 5-10 min. til det er varmt.
Mens kødet med marvpanade står i ovnen, laves saucen. Hæld suppen fra gryden igennem en si og over i en anden gryde og jævn den med maizena rørt ud i lidt kold rødvin eller vand. Smag til med salt og peber og tilsæt evt. et par kolde smørklatter - det hedder at saucen ”monteres”. Server så okseboven med marpanade og de langtidsbagte grønsager, de ovnstegte kartofler og giv rødvinssauce til.
karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift: 3.8
(3 stemmer)
Opskriften er vist 18656 gange, og udskrevet 256 gange.
Kommentarer
Per - 2013-09-25 18:34:16 Hvis du som os ikke kunne skaffe marvpibebov (den med det runde ben) så kan du i stedet bruge et par suppeben med marv. Vi skummede lidt fedt fra suppen og brugte i panaden.
Alex - 2008-11-17 16:48:13 Kan boven virkelig blive mør i gryden på ½ time? Skal der ikke stå 1½ time. Bliver grøntsagerne ikke kolde - eller det skal de måske være?
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider