Brunkål med flæsk

Brunkål med flæsk, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Kål - Hvidkål

Ukendt oprindelseslandIndsendt :


Brunkål med flæsk, billede 4 Brunkål med flæsk, billede 1 Brunkål med flæsk, billede 2 Brunkål med flæsk, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
2000 gram Hvidkål 1 mellem hvidkålshoved vejer ca 2000 gram renset og uden stok.
200 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
30 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
750 gram Svinebryst. kogestykke med svær. rå
   
Opskrift:
Hvidkålen snittes.

Sukker smeltes i en gryde ved meget svag varme, når det begynder at brune og er helt smeltet tilsættes smørret.
Kålen hældes i gryden og brunes godt i nogle minutter.
Herefter lægges det hele stykke flæsk i midten af gryden og Kålen pakkes godt op om flæsket og der tilsættes lidt vand. Retten små koger i 2-3 time, spædes evt. med ekstra vand undervejs, gryden må ikke koge tør.
Smages til med salt, peber.

Serveres med skiver af flæsket og sennep og rugbrød til.

Tips:

Sammen med eller i stedet for flæsk kan bruges grisehaler, købesnitter, bacon eller medister.

Kog evt. kødet op (blancher) i vand inden det lægges i gryden til kålen.

Brunkål kan også serveres med hvide eller brunede kartofler


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (534 stemmer)

Opskriften er vist 822081 gange,
og udskrevet 21581 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 14730 (3507 kcal)
KJ pr. Pers. 3682 (876 kcal)
Vægt ialt 2980 gram
Vægt pr. Pers. 745 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 494 KJ (117 kcal)
Protein 5.3 gram
Fedt 6.1 gram
Kulhydrat 11.4 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Gitte Weronika  -  2021-02-04 17:19:07
Jeg har brugt 1. 1/2 kg røget kogt flæsk helt fantastisk Smagt til med lidt sirup . For at give lidt ekstra farve af kålen. En lille slat kulør. Det kan jeg huske min mor altid gjorde

  -  2021-02-01 07:04:32
lækkert med kartoffelmos til

Omme  -  2021-01-30 10:28:09
Bruger altid en 1/2 limfjordsporter det giver smag !!!!

christian johansen  -  2021-01-30 09:44:49
super fin Brunkål med massere af smag. Jeg lavede en lille variant idet jeg også kom et stykke røget bacon med ned sammen med flæsket det gav lige en lidt mere krydret smag. man kan jo også komme en Medister i.

Aase  -  2020-11-21 18:12:37
Jeg bruger osse Ribben og andre stegeben ,de gir en god kraft

jonna L  -  2020-11-09 14:08:36
glæder mig til at komme igang

  -  2020-11-03 06:53:30
Kan man bruge Spidskål

Josie   -  2020-10-30 01:20:03
Jeg bruger både fersk og røget flæsk er det helt forkert ? For det gjorde min mor

Birit  -  2020-10-08 15:58:40
Jeg brugte også 1 svine skank

hanne  -  2020-10-05 16:57:52
bare si kålen fra og lav en opbagt sovs af væden mums

Rie Hbuur  -  2020-10-01 02:28:25
Det er super lækkert med saltet flæsk. Det bruner jeg først☺️

Peter  -  2020-09-16 15:58:35
Man kan med fordel komme revet gulerødder i det giver lidt ekstra sødme

Bodil  -  2020-02-19 09:51:44
Har brugt brunkål med flæsk mange gange og den bliver altid god. Bruger forskelligt kød. (Ribbensteg, Røget Bacon, Svineskank, Nakkesteg.)

Inger   -  2020-01-20 13:50:19
Der er meget væde i gryden Kan man jævne det lidt

Heidi  -  2020-01-04 14:07:05
Lav brunkålen en aften hvor der ventes nattefrost. Sæt den ud inden man går i seng. Den smager meget bedre dagen derpå og efter frost. Der er generelt bare noget med kålretter og frost.

Alex  -  2019-10-14 19:44:16
Jeg lavede den med bacon og puttede lidt ekstra sukker i. Men hold da op det smagte godt! Tak for en god opskrift ♡

Netsat  -  2019-02-05 22:08:55
Fik det igen til aftensmad - en gude spise.

Jan Madsen  -  2019-01-13 17:12:45
Jeg graver 1 kg medisterpølse ned i kålen de sidste 20 Min, det giver en rigtig god smag

andreas  -  2018-12-21 16:46:09
Sørens, jeg glemte porter! Og røget flæsk. Nøj hvor jeg glæder mig!!!!!!!!! Super ret og tak for megagode kommentarer! Næste gang skal flæsket saltes!!!

  -  2017-10-25 21:27:20
super dejlig dansk mad

Anna kaiser   -  2017-10-23 23:12:42
Tror jeg vil bruge stevia i stedet for sukker og så i halv mængde.

Kaj Jensen  -  2016-10-25 13:54:40
Skifter halvdelen af sukkeret ud med farin

Arne  -  2016-01-31 08:39:46
Jeg bruger Hamburgryg skåret i skiver , lader kålen simre i et par timer og der efter i med hamburgryggen i en time.

Åse  -  2016-01-23 09:50:40
Jeg bruner nøgleben og derefter kålen. Samler kålen om benene og koger 1 times tid. Så er der bare gnaveben. Kan jeg ikke få nøgleben kan spareribs fint bruges.

Grete  -  2015-10-12 13:33:45
Vi salter altid flæsket i 1 1/2 døgn sammen med en bag svineskank, det smager himmelsk

bjarne  -  2015-01-22 17:43:36
Godt med kål, gulerødder i skiver kartofler i mindre stykker, og så et stykke røget bakon som jeg skærer i skiver,så bruger jeg sukker, smør, og smager til med salt, og lever, hvis det er rigtig koldt udenfor får det en gang karry, det varmer så dejlig, og smager dejlig

jonna   -  2014-12-11 10:29:12
det er nemt og overskueligt og ingen "dikke-dare"

jette  -  2014-08-23 16:35:49
ennu en kommentar, Efter at NRK P1 hadde denne retten Jacobsen og Lise, da må den bli populær

jette  -  2014-08-23 16:31:09
Sukkeret skal smeltes for at få kålen brun, og man kan jo bruge litt brunt sukker sammen med alm. sukker. Hvad med å prøve med krydder- f,eks, allehånde og maåske litt god eddik.

Helle heha  -  2014-01-26 16:45:47
I vores familie bruger vi altid flæsk og røget bacon. Kan se i andre har gode erfaringer med andre ting, det skal prøves af de næste gange vi skal lave brunkål.

Jesper  -  2013-12-07 18:47:24
Dejlig ret, men prøv at sætte stegen på en rist i ovnen, kålen med brun farin i et fad nedenunder og så lad fedtet fra stegen dryppe ned i. Så får man også sprøde svær ;)

KP  -  2013-10-15 17:37:59
Det er gudespise. Vi gør dog følgende: Et fad med kål med brun farin på i ovenen. På en rist ovenover ribbenstegen, som så "drypper" ned på kålen. Kålen tages ud et par gange og der kommes mere farin på. På den måde får man både en god mør steg med sprøde svær og dejlig kål! :)

  -  2013-02-20 13:19:09
I den sydøstlige del af landet, bruger man at komme enkelte skrællede kartofler i kålen. Kartoflerne er skåret i passende stykker, og de har den funktion, at de tager en del af den væde der opstår under kogning. Man kan også lægge et stykke røget kød i kålen det sidste kvarter, så det akkurat bliver varmt. Let røgsmag giver det sidste pift.

Ryan  -  2013-02-06 14:50:23
En 33 cl mørk øl i stedet for vand,det er nam nam

  -  2013-01-16 08:39:01
dejlig dejlig brunkål ...kan varmt anbefales :)rigtig nemt at lave og smager godt

omme  -  2013-01-15 13:53:14
Brunkål uden Porter går slet ikke ! 1/2 i gryden og en halv til kokken !

  -  2013-01-11 13:34:44
det er ikke nødvendigt at tilsætte vand,der er vand nok i kålen,

Skipper57  -  2012-12-22 21:10:59
Følg opskriften men "lidt vand" erstattes med: 2 1/2 dl vand, 1/2 dl eddike, 2 store gulerødder (kan udelades), opskriftens ingredienser virker op til 2 kg hvidkål.

lakota  -  2012-11-03 03:47:57
Jeg skal passe på vægten, så jeg laver brunkål med kylling.Afhængig af hvor mange der skal spise med, lægges en hel eller halv kylling uden skind, ned i kålen når der er 45min. tilbage af kogetiden. Det smager rigtig godt. Jeg koger også gule ærter på kylling.

Gulle  -  2012-10-30 21:00:17
Jeg kommer en ribbenssteg i gryden, så er der noget godt kød som ikke er for fed.

Gurli Jensen  -  2012-10-17 12:33:08
Vil lige skrive en anmeldelse på denne opskrift, den er bare super god min mand er meget kræsen angående retter med kål. Men denne her syntes han der var rigtig god. VH. Gurli.

Johan  -  2012-09-05 18:27:38
Det er mange mange år siden jeg har fået det. Så jeg har været i gang med gryden, og det blev rigtig lækkert. God og simpel opskrift på god og solid dansk mad !!

isa  -  2012-01-20 12:33:53
til aksel.. det er nemlig rigtigt med eddiken, det gjorde min mor også altid, så undgår man luft i maven.

Jan  -  2011-10-27 11:19:04
Lad kålen koge i mindst 8 timer, så koger man gassen ud af kålen og fiser ikke så meget

Peder  -  2011-03-15 07:31:16
Kan den laves dagen i forvejen, og alligevel smage lige godt ???

Elo, Thyborøn  -  2011-03-14 16:42:34
Jeg ælsker det med sild i stedet for flesk. Det smager bæst.

Aksel  -  2011-03-04 09:54:44
Brun sukker, kom det snittet kål i, vend kålen tilsæt en lille kop eddike,salt og peber, læg et stykke røget og et stykke fersk koge flæsk ned i kålen, pak kålen op om flæsket. Serveres med rugbrød, sennep, snaps og Wiibroe porter.

woodman  -  2011-01-17 19:06:49
skøn ret......... No'en gange bruger jeg et stort løg med 15 -20 nelliker stykker......specielt i dec måned for at få enlidt mere julet brunkål.......

conny  -  2010-12-06 00:20:37
al røget kød - hamburryg, kæbesnitte, passer perfegt til brunkål - og så med med masser af sennep til kødet. Vi skal have brunkål i morgen med hamburryg. Hvis der bliver kød til overs - så er det perfekt til biksemad dagen efter. Har købt en hamburryg til ca. 50,- kr, og så er der mad til 2 dage, og måske også tynde skiver til frokost.

Finn  -  2010-11-20 19:34:24
Min mor kaldte det også "fiskål" (men hun var også fra landet i det sydvestlige Jylland. Men godt er det.

peter  -  2010-11-20 15:42:37
Retten her er hverken egnet for diabetikere ( undskyld) eller helsefreaks .Det er god gammel dansk vintermad med sul, og der skal øl og snaps til !

Denne opskrift har end 50 kommentarer
Se alle kommentarer her