|
7.5 | dl. | rødvin 7.5 dl. rødvin | 2 | dl. | julebryg2 dl. julebryg | 1.5 | dl. | portvin1.5 dl. portvin | 0.5 | dl. | whisky0.5 dl. whisky | | | | | | Essens: Essens: | 1.5 | dl. | vand1.5 dl. vand | 4 | stk. | appelsinskiver4 stk. appelsinskiver | 2 | stk. | citronskiver2 stk. citronskiver | 50 | g. | brun farin50 g. brun farin | 4 | | hele kardemomme4 hele kardemomme | 1 | | hel ingefær1 hel ingefær | 1 | | kanel stang1 kanel stang | 10 | | nelliker hele10 nelliker hele | | | | 100 | g. | rosiner100 g. rosiner | 50 | g. | mandel splitter50 g. mandel splitter | | | |
| |
Rødvinen (tag ikke den bedste du har) hældes op i en gryde, tilsæt nu, julebryg, portvin og whisky i nævnte rækkefølge; på en sådan måde, at det der kommes i, kun lige kan anes, men ikke dominerer smagen, (derfor vil angivne mængder være ca. mål, da ikke al vin og spiritus er lige sød/tør, eller stærk).
Gryden sættes over svag varme, varmes op lige til under kogepunktet (må ikke koge).
Imens gløggen varmer, mandelsplitter kommes i sammen med rosinerne (de forholdsvis mange rosiner i denne opskrift er pga. sukkerstoffet og smagen, frem for en større mængde farin).
Krydderierne kommes i en lille gryde med 1 1/2 dl. vand ( må gerne brækkes el. skæres lidt i stykker først ). De koger i 3-5 minutter, hældes gennem en sigte ned i gløggen, kommes tilbage i den lille gryde hvor de igen koger 3-5 min. i 1 1/2 dl. vand, (vent! med, at komme anden kogning i før til sidst).
Kom nu citron og appelsinskiver i inden der smages til med farin og det sidste afkog af krydderierne.
Tips:
Denne opskrift har Arne "komponeret" til en konkurrence, udskrevet af DR i
December 1995. Den vandt 1. præmie d. 07-12-1996.
|