Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner

      Mad video


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Links
















Hyldeblomstdrik

Hyldeblomstdrik, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Portion 1 Portion
Kolde drikkeRet : Kolde drikke

Hovedingrediens : Bær

HyldeblomstHøjtid: Skt. Hans

Oprindelsesland : Danmark - Dansk - Danske

Danmark - Dansk - DanskeIndsendt :


Hyldeblomstdrik, billede 4 Hyldeblomstdrik, billede 1 Hyldeblomstdrik, billede 2 Hyldeblomstdrik, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
25 Hyldeblomstskærme
2 Citron 1 citron vejer ca. 100 gram skrællet vægt.
10 dl. Vand 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
1000 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
2 spsk. Citronsyre
1 spsk. Atamon, flydende
   


Opskrift:

Skyl skærmene meget grundigt i flere hold vand. Kom dem i en stor gryde el. lign. beholder med låg.

Skyl citronerne og skær dem i skiver. Læg citronskiverne i gryden.

Bland citronsyren med sukkeret, og opløs sukkeret (evt. rørsukker) i kogende vand. Hæld sukkerlagen over skærmene, læg låg på gryden og lad saften trække i køleskabet 4 dage.

Si saften, tilsæt atamon og hæld saften på rengjorte flasker.

Saften kan fryses (f.eks. i plasticsodavandsflasker.




karakterer:

1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (207 stemmer)

Opskriften er vist 295316 gange,
og udskrevet 17102 gange.


Energi:
KJ total 17244 (4105 kcal)
KJ pr. Portion 17244 (4105 kcal)
Vægt ialt 2200 gram
Vægt pr. Portion 2200 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 783 KJ (186 kcal)
Protein 0.0 gram
Fedt 0.1 gram
Kulhydrat 45.9 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Energifordeling:

Energiprocent i opskriften
(Anbefalet dagligt indhold)




Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


Kommentarer

Charlotte B-N  -  2015-06-03 16:59:59
Brug brun farin og lime i stedt for Hvidt sukker og citron


misser  -  2014-06-15 17:13:17
Den bitre smag kan komme fra stilkene på hyldeblomsterne. Når man laver hyldeblomstesnaps fjernes stilkene så man undgår den bitre smag. Jeg prøver at skrælle citronerne og fjerne stilkene ;-)


Jytte  -  2014-06-12 14:27:16
Jeg har lavet saft på samme måde med syrener. Smager fint; men den er naturligvis ret parfumeret.


Tina  -  2013-07-10 14:20:57
Skal den stå på køl, eller kan man sætte den i et koldt rum


Jette  -  2012-07-08 22:53:40
Den bedste hyldeblomstdrik jeg har lavet til dags dato. Helt sikkert denne opskrift jeg bruger næste gang.


frede  -  2012-06-29 20:39:58
Kan man godt fryse saften ned hvis man putter atamon i? Hvis ikke, putter man så bare atamon i saften når man tø´r det op?


  -  2012-06-27 17:34:12
Skal skærmende ikke koge, før citronsyren skal i?


kirstine  -  2012-06-14 12:58:17
hej I år vejede vi skærmene, fralippet de groveste stilke var der 400 gram blomster til en portion.


eva  -  2011-06-14 22:02:26
Dette er den bedste opskrift, som jeg har prøvet efterhånden. Jeg reducerer sukkeret til ca. 650 gram. Det passer perfekt. Er der nogen der ved, hvor længe saften holder med henholdsvis atamon og uden atamon?


brian  -  2010-07-16 18:37:05
jeg har lavet drikken af 275 gram blomsterskærme, 2 citroner, 600 gram suker, hvor af halvdelen var rørsukker, 2 spk citronsyre. sukker/syre opløst i 2,5 liter vand, og trukket i køleskab i 4 døgn. hverken bittert eller surt, blandes fint med 25% saft til 75% vand. skyllede ikke blomsterne først.


Jytte  -  2010-07-09 15:44:46
Prøv at blande hyldeblomstsaften med kold danskvand,og kom et par isterninger i, det smager dejligt.


Lene  -  2010-07-07 14:48:10
Har prøvet at lave denne opskrift med 600 gr.. sukker og med appelsin og grape i stedet for citron. Det er belevet helt perfekt.


Namilla  -  2010-07-01 21:14:33
Har lige lavet en portion af de første hyldeblomster. Det giver et interessant pift at putte skiveskåret ingefær i drikken.


Susie  -  2010-07-01 14:04:17
Jeg har lige lavet en masse hyldeblomstsaft, men anden portion er blevet noget sur da jeg forsøgte at skære ned på mængden af sukker. Kan jeg bare tilsatte ekstra sukker herefter og så hælde på flaske eller skal det stå lidt i køleskabet igen?


  -  2010-06-27 20:48:50
Har idag høstet en kurv skærme, og lagde dem ud på et bord for at tørre og bemærkede en masse små dyr( fandt så denne side, og gik efter et par timer igang med at klippe skærmene fri for grove stilke. der fandt jeg ingen vilde dyr. Har iøvrigt ikke skyllet skærmene, da jeg mener at have mistet rigeligt af blomsterstøv under indsamlingen >kurven var nærmest grøn af støv visse steder<)Glæder mig til at smage resultatet. Jan.


[email protected]  -  2009-07-23 12:23:23
Jeg har i mange år lavet hyldeblomstsaft. I år har den fået en lidt slimet konsistens, hvordan kan det være? Altså lidt tyktflydende. Jeg har lavet marmelade af kvaset. Det smager pragtfuldt.


rie  -  2009-07-22 18:35:31
En dejlig drik, men i år gærer den. Kan jeg gøre noget ved det og hvordan? Ellers må jeg vel hælde det hele ud?


Birgit J. Hansen  -  2009-06-25 19:38:56
Jeg skyller heller ikke blomsterskærmene, min erfaring siger mig at den kan holde sig et års tid(men det gør den næsten aldrig , da vi når at drikke den inden) glæder mig til at prøve den med kvaset.


c-girl  -  2008-06-30 21:30:56
Jeg fandt ud af det, og reduserede sukkeret til ca 400g. Og den smager skønt!


c-girl  -  2008-06-25 17:35:55
Det undre mig at man ikke skal bruge kogende vand (pånær når citronsyren skal opløses), som man skal i mange de andre opskrifter. Er det meningen?


Thomas  -  2008-06-16 20:32:53
God opskrift. Bruger selv rørsukker jeg opløser i vand, kogt op som sukkerlage. Skærmene behøver ikke skylles, idet den varme sukkerlage slår alt ihjel! Lavede førhen flasker til hylden med atamon - nu kun til fryseren - dejlig kolde drinks; f.eks. 'skærmsommernatsdrøm' - vodka og hyldedrik, pynt med lime/citron / lille skærm hyldeblomst i sæsonen. Også gin er skønt! God sommer!


Lone  -  2008-06-15 14:02:09
Istedet for at skylle, skælle el skærer det hvide fra citronerne, presser jeg dem.


Joan  -  2008-06-12 22:50:52
Jeg kan anbefale at tilsætte frisk ingefær i skiver, det giver en god smag


Mona  -  2008-06-12 20:02:50
Jeg bruger altid Lime i stedet, da det giver en let krydret smag, og så bruger jeg sødemiddel da jeg ikke må få for meget sukker. 1 dl SØD og 1,5 kop rigtig sukker for at runde den søde smag af.


Sili  -  2008-06-11 01:56:06
Jeg synes personligt ikke der er nogen bitter smag selv om jeg har brugt hele citronen. Har heller ikke problemer med sukkeret, men fortynder til gengæld lidt mere end 1:4.


Camilla  -  2008-06-10 12:07:32
Man kan sagtens reducerer i sukkermængden til 750g sukker pr. liter vand. Pluk ikke blomsterne ved stærkt trafikeret veje, de indeholder derved for meget bly.


eva  -  2008-06-09 23:29:08
Hvor mange liter koncentreret saft bliver der af denne opskrift?


Per  -  2008-06-09 21:48:57
Med citronerne kan du med fordel starte med at rive den gule skal og derpå skære den hvide hinde af og så først skære citronerne i skiver, den hvide skal kan nemlig godt afgive lidt bitter smag.


Maline  -  2008-06-08 15:30:49
Jeg glæder mig til at lave denne hyldeblomstdrik til min mors og fars sølvbryllup på onsdag så holder de det på lørdag


Rolf I  -  2008-06-04 21:16:38
Er der nogle der har erfaring med at pastoriserer drikken


Inken  -  2008-06-01 12:16:25
Der er en meget længere nede, der spørger, om man kan bruge andre blomster. Jeg har prøvet med hybenblomster(kun kronbladene) og det smager fantastisk og giver en smuk farve.


Nikolas  -  2008-03-05 05:13:43
Denne opskrift, er den lige til at drikke eller skal man fortynde den med vand, hvis ja hvor meget.


[email protected]  -  2007-09-04 11:55:38
Man bør benytte en gammeldags glaseret lerkrukke til syrer og base produkter.


Franzi  -  2007-07-23 14:07:39
hvorfor holder saften sig ikke i år? Det er sket for mig én gang før. Ellers kan det stå i årevis uden problem.


Torsten  -  2007-06-19 08:41:49
Hvornår høster man skærmene?


Mette  -  2007-06-18 17:14:24
Det er ikke nok blot at købe øko-citroner, det hvide i citronerne vil stadig give en bitter smag.


Birgitte  -  2007-06-13 22:00:26
Er der nogen der har prøvet sig frem med andre blomsterskærme, f.eks. fra spansk kørvel?


JOL  -  2007-06-12 13:46:28
Citronsyre er er krystallinsk atof, der ikke vil fordampe og derfor heller ikke skade køleskabets termostat. Eddikesyre, der er flydende har ikke i løbet af 18 år generet mit køleskab selv om agurkesalaten ofte står utildækket i flere dage!


Else  -  2007-06-11 09:35:37
Har læst et andet sted at hvis man skyller skærmene før brug mister det meget af smagen ???


ullakorsgaard  -  2007-06-10 23:33:57
jeg blander skiveskårede friske jordbær i hyldeblomsterne. Dette give en flot rosa farve og sød smag


Jonas  -  2007-06-10 12:36:53
Pluk skærmene tidligt om morgenen, så de endnu er en smule lukkede, på den måde holder de bedre på kraft og smag. Jeg mener heller ikke de bør skylles, blot rystes.


Trine  -  2007-06-09 17:16:54
Jeg reducerer sukkermængden til ca det halve og erstatter den ene citron med en appelsin. Jeg bruger ikke konservering men fryser istedet saften i isterningposer. Så kan ungerne bruge 2-3 eller 4 terninger alt efter deres egnen smag.


Jock  -  2007-06-09 16:19:51
Man skal have det hvide fra citronerne væk. Det er nemmere at skrælle det gule af med en kartoffelskræller frem for at rive det. Jeg tilslutter mig minimeret skylning.


Morten F.  -  2007-06-09 11:33:04
Problemet med den bitre smag, der kan forekomme skyldes typisk, at der er anvendt overfladebehandlede citroner. Dette føres for at forlænge holdbarheden i butikkerne, men smager ikke særlig godt. Køb økologiske eller ubehandlede citroner, så slipper du for den bitre smag i den færdige saft!


xxx  -  2007-06-09 09:36:44
blandingforholdet er 1 - 4


Tine  -  2007-06-07 17:29:00
Hvad er blandingsforholdet, bare ca?


Per Knudsen  -  2007-06-07 15:00:25
Kom den færdige saft i isterningsposer, og brug dem sammen med dansk vand + lidt vodka.


Kaja  -  2007-06-06 20:32:46
Jeg bruger også mindre sukker, kommer det i plastikposer med 2 dl i hver, som jeg fryser, passer til en kande.


Lillian  -  2007-06-06 17:13:14
Jeg dropper altid atamonen, kommer det på flasker og så i fryseren.


Stefan Petersen  -  2007-06-05 12:05:12
for at undgå den bitre eftersmag flere snakker om, skal det hvide fra citronerne udelades. Man skal således først "rive" skallerne ned i gryden, derefter fjerne det hvide, og så skære selve kødet i skiver og tilsætte disse. kommentarerne om sukkermængden er desuden helt rigtige, 600g er rigeligt.


Rasmus  -  2007-06-02 08:29:38
Prøv at spar lidt på sukkeret


Christina  -  2007-05-28 15:54:32
Prøv også at blande siruppen med champagne eller hvidvin i stedet for vand. Er enig med, at blomsterne ikke skal vaskes alt for meget, før brug - men si saften igennem et kaffefilter før den kommes på flaske for at få alle smådyr væk.


Chili  -  0000-00-00 00:00:00
Halvdelen af sukkeret kan med fordel være "brun farin". Giver en rigtig god smag - fremhæver hyldeblomstsmagen.


Berit  -  0000-00-00 00:00:00
Saften kan holde, ihvertfald i et år på atamonskyllede flasker med patentlåg.


Jonna  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg hælder den friske saft i en rengjort mælkekarton, foret med en plastic pose. Formen gør det meget lettere at stable i fryseren. Også bekvemt ved optøning, indtil det hældes i en kande.


Anne  -  0000-00-00 00:00:00
Er der nogen der har erfaringer med hvor længe saften kan holde?


Mette  -  0000-00-00 00:00:00
Dejlig opskrift, men jeg anbefaler bestemt også at sukker mængden reduceres. Jeg brugte 600 g sukker istedet og det blev efter min mening et perfekt resultat. Man kan også tilsætte færre citroner i blandingen og istedet presse lidt frisk citron i den færdigblandede saft ved servering, samt et par skiver citron for syns skyld.


Janne  -  0000-00-00 00:00:00
jeg tilsætter atamon allerede, når den kogende sukkerlage er hældt over. Laver store portioner og der er ikke plæads i køleskabet til suppegryden.


Stine  -  0000-00-00 00:00:00
Det er synd at skylle blomsterskærmene. Man skal blot ryste de værste insekter af, så man bevarer mest muligt smag fra blomsterne og den sunde blomsterpollen. Jeg tilslutter mig kommentaren med reduceret sukker.


Helle Storgaard  -  0000-00-00 00:00:00
Kan man erstatte sukker/rørsukker med acaciehonning? Hvor meget søder det i forhold til sukker pr. 100 gr?


jesper e  -  0000-00-00 00:00:00
jeg brugte kun 700 g sukker, og resultatet er perfekt og bestemt ikke syrligt.


Helle  -  0000-00-00 00:00:00
Kvaset (det, der er tilbage, når saften er siet fra) kommes i en gryde, dækkes med vand og koger ca. ½ time. Sies igen. Tilsættes atamon. Denne saft smager som tonic uden brus og er godt med isterninger. Kan blandes med gin eller vodka til en aperitif.


conni  -  0000-00-00 00:00:00
jeg har haft frossen blomsterne da jeg ikke havded mulighed for at lave saften straks, jeg er nu spændt på om det går, er der nogen der har erfaring med dette vil jeg gerne hører herom. TAK


René Jørgensen  -  0000-00-00 00:00:00
Denne opskrift er klart den jeg foretrækker, når jeg laver saft, men jeg erstatter altid halvdelen af citronerne med limefrugter. Ved ikke om det har noget speciel virkning eller smag, men jeg har ikke været uheldig.


Per Kuskner  -  0000-00-00 00:00:00
Pas på ikke at lade den trække i køleskabet med bare låg på. Sørg for at dække det godt til med Wrap, da citronsyre kan ødelægge køleskabets termostat. Og det gælder faktisk også bare halve ller kvarte citroner, som ligger frit i køleskabet.


Lene  -  0000-00-00 00:00:00
Hvis man fryser saften ned i fryseposer skal man ikke bruge atamon. Man kan efter hvor stærk man vil have saften fryse den ned så det passer med at få 1 liter saft. F.eks 2-3 dl. frossen saft og så ned i 7 dl. vand så har man isafkølet hyldeblomstsaft efter et par minutter...


M ogens Maagaard  -  0000-00-00 00:00:00
Måske skal man ikke bruge skrælden fra alle citronerne. Drikken kan få en lidt bitter efter smag, Så jeg foreslår at man skrælder den ene eller begge citroner.


Denn  -  0000-00-00 00:00:00
rørsukker kan med fordel erstatte sukker