|
2 | | afpudsede og klargjorte oksemørbrader på ca. 1 kg stykket 2 afpudsede og klargjorte oksemørbrader på ca. 1 kg stykket | 2 | spsk. | olivenolie 2 spsk. olivenolie | 4 | spsk. | rødvin 4 spsk. rødvin | | | salt salt | | | peber peber | | | | | | Sauce: Sauce: | 5 | | skalotteløg 5 skalotteløg | 1 | flaske | rødvin - lad nu være med at spare på vinen når kødet har kostet en bondegård 1 flaske rødvin - lad nu være med at spare på vinen når kødet har kostet en bondegård | 5 | dl. | kraftig oksefond 5 dl. kraftig oksefond | 30 | | tørrede udblødte morkler 30 tørrede udblødte morkler | 100 | g. | usaltet smør 100 g. usaltet smør | | lidt | frisk timian lidt frisk timian | | | |
| |
Begynd med saucen, men pensl først mørbraden med olie og vin samt peber.
Har man på nogen mulig måde adgang til at kulgrille, skal man tænde for kullene.
Til saucen pilles og hakkes løgene, og de koges i rødvinen, til den er kogt ind til det halve. Så kommes fonden ved.
Saucen koger videre, mens man tilsætter svampe.
De småkoger i saucen i fem minutter og fiskes så op med hulske.
Saucen blendes med smør og smages til med salt, peber og frisk timian, mens man kommer svampene tilbage i saucen.
Nu må den ikke koge, men blot holdes varm.
Mørbraden gnides med salt og peber, olie og vin og grilles enten på kul eller under grillelement meget tæt ved varmen i begge tilfælde i syv-otte minutter på hver side.
Hvorefter den skal hvile et lunt sted indpakket i alufolie og viskestykke.
Det giver en ret rød mørbrad.
Vil man have den mere stegt, så prøv med fire minutter mere på hver side, men da kødet er så fint og magert, skal det endelig ikke have for meget, og med den kraftige varme, det har fået på overfladen, er det trygt nok at servere.
Det indre af sådan en steg er der nemlig ikke bakterier i, i alt fald ikke bakterier, der forsvinder ved varmepåvirkning.
Og behøver jeg sige, at ens indsats for at få et godt stykke kød bliver belønnet både hvad angår smag, samvittighed og ens tro på kødets renhed.
Tips:
10 personer - Det er en af de dyreste retter, som kræver præcision i køkkenet. Den kan ikke anbefales til mere end 20 personer og meget gerne med en til at hjælpe sig i køkkenet. Det er nok noget af det flotteste kød, man kan tænke sig. Og det fortjener enkel tilberedning med en forrygende vinsauce baseret på en god rødvin, der dog ikke behøver være lige så fornem som den, man evt. drikker til kødet bagefter.
|