Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Madplaner



      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice















































Plankebøf

Plankebøf, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
HovedretterRet : Hovedretter - Farsret - Farsretter

Hovedingrediens : Oksekød - Hakket oksekød

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :


Plankebøf, billede 4 Plankebøf, billede 1 Plankebøf, billede 2 Plankebøf, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
1200 gram Oksekød, hakket ca. 16% fedt
   
1200 gram Kartofler 1 mellem kartoffel vejer ca. 125 gram skrællet vægt
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
2 Æggeblomme 1 æggeblomme ca 15 gram
   
  Sauterede grønsager (Årstidens):
200 gram Gulerødder 1 mellem gulerod vejer ca. 100 gram skrællet vægt
200 gram Pastinak 1 pastinak vejer ca. 150 gram skrællet vægt
200 gram Knoldselleri 1 mellem knoldselleri vejer ca. 800 gram skrællet vægt
2 spsk. Olivenolie Mål/Vægt
1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Peber 1 tsk. 3 gram
1 spsk. 8 gram
1 dl. 55 gram
   
  God kraftig sovs:
   
Opskrift:
Lav en stor hakkebøf (250-350g kød) så den er ca 8-10cm i diameter og rimelig i tykkelse. Steg denne ved god varme til at den er næsten færdig (altså halv-rød indeni).

Lav kartoffelmos af kartoflerne (mos dem, og tilsæt salt/peber, smør og 1-2 rå æg - rør godt rundt).

Placer bøffen midt på planken og placer grønsagerne rundt om den. Put kartoffelmosen i en dekoreringspose (dem man benytter til at sprøjte flødeskum el. lignende på lagkagekanten). Lav en tyk ring rundt på bøffen langs dens kant (så der nærmest laves en skål af bøffen og mosen).

Stil planken med et hele ind midt i en forvarmet ovn der er sat på grill og lad det stå til kartoffelmosen er gylden og sprød.

Put sovsen op i "skålen" som bøffen/mosen danner og server straks.

Server evt. hjemmelavede kartoffelmosfritter til (lav små stænger af kartoffelmos på en bageplade med dekorationsposen og bag dem i ovnen til de er gyldne og sprøde).

Tips:

Sauterede grønsager (årstidens):
Grøntsagerne skrælles og skæres i stave ca. 0.5 cm tykke. koges al dente ca. 10 minutter. Dryppes så godt af og hældes på en varm stegepande med olivenolien, salt peber og persille. Steges gyldne.


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
3.2    (22 stemmer)

Opskriften er vist 170760 gange,
og udskrevet 1595 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Energi:
KJ total 17665 (4206 kcal)
KJ pr. Pers. 4416 (1051 kcal)
Vægt ialt 3058 gram
Vægt pr. Pers. 764 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 577 KJ (137 kcal)
Protein 8.8 gram
Fedt 7.6 gram
Kulhydrat 9.3 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig

Kommentarer

Hanne Henriksen  -  2019-03-08 14:36:49
Plankebøg er en ungarsk ret og ikke Bornholmsk. Hilsen Bornholmeren

Torben.  -  2015-07-20 18:42:02
kan det ikke være bedøvende ligegyldigt når bare det smager godt. Vi kunne jo kalde den Kong edvards livret!

Diesel  -  2008-01-25 11:06:14
På bornholm hedder dette en hakke-planke (bøf), men den rigtige plankebøf er med oksemørbrad - der er desuden ingen sovs til nogen af retterne. Hilsen en rigtig bornholmer

stubbing  -  2007-08-22 00:20:38
plankebøf kan sagtens laves med hakket kød ja sågar med laks. Plankebøf er en de store sællerter på pakhuset i svaneke, hilsen en bornholmer

EinarCarstensen  -  0000-00-00 00:00:00
Denne opskrift bør ikke hedde Plankebøf, her bruges hakket kød !

Miepige  -  0000-00-00 00:00:00
Ikke den ORIGINALE plankebøf. Den stammer fra Bornholm og har ikke grøntsager m.m.