Bigos

Bigos, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 4 Pers.

HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Svinekød - Diverse svinekød

Oprindelsesland : Polen

PolenIndsendt :      Red :
Bigos, billede 4 Bigos, billede 1 Bigos, billede 2 Bigos, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
150 g.løg
1 spsk.olie
150 g.bacon i tern
500 g.nakkefilet
 
1 tsk.kommen, hel
1 tsk.rosenpaprika
0.5 tsk.merian, tørret
500 g.snittet hvidkål
5 dl.vand
 
300 g.sauerkraut
4 dl.hvidvin, tør
30 g.tørrede marksvampe
300 g.kålpølser (røgede pølser)
 
Opskrift:
Hakket løg svitses et par minutter i olien. Tilsæt nakkefilet og bacon i tern og svits yderligere et par minutter.

Hvidkålen snittes og tilsættes sammen med vand og krydderier. Retten simrer ca. 1 time. Tilsæt yderligere vand efter behov, retten må ikke koge tør.

Herefter tilføjes sauerkraut, hvidvin, udblødte svampe samt pølserne skåret i mindre stykker. Det simrer ca. 1/2 time.

Det er vigtigt, at pølserne er røgede. Kan man ikke få det, KAN man anvende lidt mere bacon/ evt. anden røgvare.

Serveres med et godt brød.

Tips:

Vi har brugt tørrede svampe, og de skal sættes i blød i rigeligt vand dagen før. 30 g. tørrede svampe svare til 150 friske.





karakterer:
Opskriften er vist 53744 gange,
og udskrevet 860 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (59 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2011-08-10 10:35:37
DEN TRADITIONEL POLSK BIGOS SKAL KOGES 3-4 DAGE OG KAN VARIERE MELLEM INGRIEDIENSER

  -   2011-05-10 23:21:10
Uden at dømme opskriften rigtig eller forkert, de gustibus non disputandum est, hæfter jeg med ved de usædvanlige mængdeforhold og tilberedningstider, hvad angår visse ingredienser. Af krydderier savnes der her primært laurbærblade og allehånde [sidstnævnte efterhånden ret ukendt i DK-køkkenkunst i naturlig form - ligner oppustede sorte peberkorn - men dog en en hyppig gæst i varedeklarationerne :)], der kan også købes færdigblandet bigoskrydderi i polske butikker. Endelig, simretiden på 2*½ time må være en opskrift på en fastfoodkålbiksesammenigryden; bigos bliver kun bedre og bedre af at simre længere og længere, gerne 3-4 timer på førstedagen. Det er en dejlig slow food og ikke en ret, der, hvis den skal komme til sin ret, blot kan brygges sammen imellem fyraften og Kaj og Andrea... Enjoy!

  -   2011-02-06 15:20:27
Min svigermor laver den med svesker, den kan jeg ikke lide, så jeg inspirerer mig herfra og tager det jeg kan lide...er gift med polsk mand, så derfor ved jeg..og ja..lær at stave før du skriver..

  -   2010-08-03 16:20:31
Jeg er enig i at den kan laves forskelligt... Men vi vil gerne have den originale og den bedste :o)

  -   2009-10-03 13:29:27
Kan bekræfte at hver familie har sin egen særlige opskrift. Til de, der mener at ovenstående er "forkert" - læg venligst den "rigtige" ind

  -   2009-05-28 11:36:00
undskyld men jeg syntes det er dybt godnat, at diskuterer om noget er rigtig eller forkert. Du kan jo bare lade være med, at lave det, hvis du ikke mener det er rigtig. Opskriften kan jo sagtens være god bare fordi den hedder noget du ikke er tilfreds med

  -   2008-12-15 08:51:48
Det er rigtg at bigos skal koges i 3-4 dage, og jeg tror ikke at det er forskelligt fra familie til famile. De fleste gøre det for at få bedst smage og sæmpe den sur smag. Man kan tydeligt smage forskel hvis man smager den samme dag og efter 4 dage.

  -   2008-07-21 14:43:06
Bigos skal koge i flere dage, ellers er den alt for sur - skal opnå en brunlig farve, ikke gul som den oprindelige surkål.

  -   2008-02-11 06:20:17
Det er ikke en forkert opskrift på Bigos, Bigos kan laves på forskellige måder, og der er forskellige traditioner for hver familie.

  -   2007-10-11 14:25:34
Fokiert opskrivt på bigos