flæskesteg (nakkekam uden ben med svær)1000 g. flæskesteg (nakkekam uden ben med svær)
1
spsk.
kommen1 spsk. kommen
1
stort løg i skiver1 stort løg i skiver
2
fed
hvidløg i skiver 2 fed hvidløg i skiver
Surkål: Surkål:
750
g.
hvidkål fintsnittet750 g. hvidkål fintsnittet
1
løg i tern1 løg i tern
1
spsk.
olie1 spsk. olie
salt salt
sukker sukker
eddike eddike
1
spsk.
kommen1 spsk. kommen
hvedemel hvedemel
Knødler: Knødler:
400
g.
semuljemel400 g. semuljemel
2.5
dl.
mælk2.5 dl. mælk
1
æg1 æg
1
tsk.
salt1 tsk. salt
salt til kogning ca. ½ dl salt til kogning ca. ½ dl
Opskrift:
Flæskesteg:
Flæskestegen gnides med salt og kommen og steges i ovnen ved 200°i et ovnfast fad med låg.
Under stegningen hældes lidt vand ved nu og da. Når stegen er ved at være mør, tilsættes skiver af løg og hvidløg. Låget fjernes til sidst for at gøre sværen sprød. Stegetid ca. 2 timer.
Man laver aldrig sovs, men serverer stegen med den fine sky, som kød, kommen, løg og hvidløg afgiver.
Surkål:
Hvidkål og løg svitses i en gryde.
Tilsæt lidt salt, sukker, eddike og hel kommen, og lad kålen simre under låg ca. ½ time. Til sidst drysses med lidt mel for at jævne en smule. Smagen af den færdige kål skal være sursød.
Knødler:
I en skål blandes mel med mælk, æg og salt. Dejen skal være forholdsvis tynd, og den bearbejdes godt med en grydeske. Det gælder om at få så meget luft i dejen som muligt. Lad dejen hvile ½ times tid. Form dejen til tre aflange brød ca. 15 cm og 5-6 cm i diameter evt. med våde hænder.
De koges i en stor gryde med rigeligt saltvand i 20 25 min. Efter kogning løftes de forsigtigt op og skæres i skiver ca. 1½ cm tykke med en skarp kniv eller et stykke stærkt sytråd.
Semuljemel er svært at finde, i stedet kan evt. anvendes en pastamel af durum hvede.
Kødet med sky og surkål serveres med 4-5 skiver knødler pr. person.
karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift: 4.3
(25 stemmer)
Opskriften er vist 16390 gange, og udskrevet 355 gange.
Kommentarer
Den Danske Tjekke - 2009-11-23 14:14:51 I stedet for semuljemel så tag alm hvedemel. Og tag et par rundstykker og skær dem i små tern, det giver den rigtige smag.. For at de ikke "klapper" sammen når de tages op af vandet så prik dem med en stegegaffel eller et spyd hend over ryggen gerne helt igennem. Da midten koger videre ellers
møller - 2009-10-21 16:15:12 dette er en fantastiks middag særlig når får den severet tjekkiet
Hanne-Lise Nilsson - 2007-02-10 20:09:36 lavede kun surkålen og spiste nogle specielle gode stegte pølser og godt rugbrød til.. det smagte udmærket
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider