Klipfisk II

Klipfisk II, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 6 Portioner

HovedretterRet : Hovedretter - Diverse Hovedretter

Hovedingrediens : Øvrige Fisk - Klipfisk

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkIndsendt :Ingredienser:
1000 g.klipfisk
3 hårdkogte æg
1 bdt.persille
250 g.smeltet smør
1000 g.små kartofler
 hvedemel til jævning
 fiskesennep
 
Opskrift:
Man vælger de hvideste og ikke de største og tykkeste. De mindre er finere og lettere at få møre. Skindet skal have et blåligt skær, og fisken skal være klar i farven, når man holder den op for lyset.

Man skærer eller klipper finnerne af, hugger med en økse langs ned ad rygraden, og deler med økse eller kniv fisken i smukke, ensartede stykker.

Disse lægges i blød i 24 timer, er fisken tyk, da i 30 timer. Man skifter vandet 2 á 3 gange. Er vandet meget hårdt, tilsættes en lille tsk. natron. Når fisken har ligget den halve tid i blød, skraber man omhyggeligt skællene af uden at borttage huden og lægger den atter i frisk vand.

Man koger Klipfisk i 1/2 á 1 Time. Men den bliver langt bedre ved slet ikke at koge. Man lægger den i rigeligt koldt vand, som må stå godt op over den, og lader den komme lige til kogepunktet, da løftes den op og serveres straks.

Man bør prøve begge måder, men jeg er vis på, at har man prøvet denne sidste, lader man den aldrig mere koge. Det forudsættes, at den er vandet godt ud. Den må i alle tilfælde sættes over i koldt vand og skummes godt.

Man serverer Klipfisken i 1 eller 2 rækker på et fladt fad, idet man lægger de regelmæssigt afskårne stykker skråt opad hinanden, de fladeste ved enderne af fadet. Hårdkogte æg, som er skårne i 4 dele på langs, og små buketter af persille lægges ved siderne. Man veksler med 4 stykker æg og en buket osv. Der gives smeltet smør og kogte, skrællede kartofler til. Man kan også give en billigere sauce. En skefuld smør bages med 1 ¼ spsk. mel, spædes op med fiskevandet og tilsættes lidt sukker og vandsennep efter smag.

Klipfisk, som er købt med omhu og tillavet godt, er ingenlunde en tarvelig, men en velsmagende ret, som af mange anses for en delikatesse. Men der findes vel næppe nogen ret, som kan fordærves mere ved forkert behandling.

For børn tror jeg altid, den vil blive en rædsel og skræk. (De putter den i lommen, hvis de kan komme godt fra det.)


karakterer:
Bedømmelse af denne opskrift:
3.8    (5 stemmer)

Opskriften er vist 15674 gange,
og udskrevet 420 gange.
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)
Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

noel  -  2017-03-06 11:08:53
Den normale Danske udgave, men prøv de andre

andersholgaard  -  0000-00-00 00:00:00
Selv vil jeg foreslå æl og brændevin fx.Linie Akvavit

andersholgaard  -  0000-00-00 00:00:00
Jeg savner et forslag til hvad man drikker til