Gammeldags dansk æblekage med gele

Gammeldags dansk æblekage med gele, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal:
Pers. 4 Pers.
Kold DessertRet : Kold Dessert - Diverse kolde desserter

Hovedingrediens : Frugt - Æbler

HøjtidMortens aften

Oprindelsesland : Danmark

DanmarkTilberedningstid : 40 minutter

Fryseegnet : Er ikke fryseegnet

Indsendt :      Red:

Gammeldags dansk æblekage med gele, billede 4 Gammeldags dansk æblekage med gele, billede 1 Gammeldags dansk æblekage med gele, billede 2 Gammeldags dansk æblekage med gele, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
  Æblegrød til æblekage:
500 gram Æbler, Madæbler 1 madæble ca. 150 g. skrællet vægt.

Gode madæbler er f.eks. belle de boskoop-æbler og cox-orange
0.5 dl. Vand 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
100 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
0.5 Vaniljestang, kornene heraf Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud.
   
  Æblekagerasp:
75 gram Rasp 1 tsk. vejer ca. 2 gram.
1 spsk. vejer ca. 6 gram.
1 dl. vejer ca. 43 gram.
50 gram Sukker 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 85 gram
50 gram Smør 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 14 gram
1 dl. 90 gram
   
75 gram Makroner En pose makroner vejer ca. 250 gram, og en enkelt makron vejer ca. 4 gram
   
2 dl. Piskefløde 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
50 gram Ribsgele 1 tsk. 5 gram
1 spsk. 15 gram
1 dl. 100 gram
   
Opskrift:
Æblegrød til æblekage:
Skyl madæblerne og skræl dem. Skær dem i små stykker og put dem op i en gryde.
Tilsæt ½ deciliter vand.
Sæt gryden med vand og æblestykker på en kogeplade, læg låg på og skru op helt op for varmen.
Flæk evt. en vanillestang, skrab kornene ud og put dem ned til æblerne i gryden.

Når indholdet i gryden koger, skru ned på middelvarme og behold låget på gryden.
Kog æblestykkerne i ca. 10 minutter, til de er helt bløde.

Sluk for pladen og tag gryden væk fra varmen. Hæld de kogte æbler over i en skål. Rør det til mos og tilsæt ca. 100 gram sukker (madæbler). Sæt skålen i køleskabet.


Hæld 75 gram rasp og 50 gram sukker i en anden skål og bland det sammen.

Smelt smørret på en pande og brun raspen ved middelvarme. Pas på at det ikke brænder på. Rør hele tiden i det.

Tag panden af varmen, sluk for pladen og hæld den brunede rasp i en skål.


Put marengs eller makroner i en plasticpose og knus dem med noget tungt, f.eks. en kagerulle.


Hæld fløden i en skål med høje sider. Pisk fløden stiv med et piskeris eller en elpisker. Pas på med at piske for længe, så kommer flødeskummen til at smage af smør.


Find en gennemsigtig glasskål frem og læg først et lag æblemos i skålen. Derefter et lag rasp og et lag knust marengs/makron og så igen et lag æblemos osv. Det øverste lag skal være rasp.

Læg flødeskummen ovenpå kagen. Pynt med røde geléklatter og server.


Beskrivelse:

Æblekagens oprindelse

En god, gammeldags æblekage er en af efterårets favoritter - og det er den med god grund. Det er en fantastisk dessert ovenpå et godt måltid, og så er den utrolig nem at lave. Du kan nemlig altid lave æblegrød og æblekagerasp i god tid - og makronerne kan du købe færdiglavet. Det er en helt perfekt dessert, som kræver minimal indsats. Men, hvor har æblekagen egentlig sin oprindelse fra?

Den danske æblekage

Æblekagen stammer fra Danmark, hvorfor den i udlandet også er kendt som “dansk æblekage”. Det var omkring midten af 1800-tallet, at æblekagen med flødeskum og rasp blev opfundet, da det også var i denne tid, at komfuret med bageovn blev en almindelig del af borgerskabets køkken. Til at starte med brugte man æbler som garniture til and, gås og steg i ovn, men der gik ikke længe før, man opdagede, hvor god en grød, der kunne koges på dem - og hvor dejligt denne friske mos smagte sammen med den fede flødeskum og den knasende rasp.

FAQ:
kan man lave æblekage dagen før?
Du kan nemt lave æblekagen dagen før, men hvis du ikke ønsker at raspen og makroner skal miste deres sprødhed, kan du med fordel vente med at samle den til lige inden, den skal spises. Vent også med at pisk flødeskummen, så den ikke bliver flad.

kan æblekage fryses?
Du kan med fordel fryse grøden til æblekagen og så samle den med flødeskum, makroner og rasp lige inden, den skal spises.

hvor længe kan æblekage holde sig? Æblekagen kan fint holde sig i et køleskabet i et par dage.

karakterer:
Opskriften er vist 3088393 gange,
og udskrevet 62825 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
4.4    (1000 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Energi:
KJ total 11047 (2630 kcal)
KJ pr. Pers. 2761 (657 kcal)
Vægt ialt 1150 gram
Vægt pr. Pers. 287 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 960 KJ (228 kcal)
Protein 1.3 gram
Fedt 10.5 gram
Kulhydrat 33.1 gram



Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

Carsten Bech  -  2022-10-21 12:33:12
super god opskrift og nem, brugte alm spiseæbler og det gik fint men spar da på sukkeret , til sidst tilsatte jeg lidt atamon - så holder æblemosen nemt 14 dage i køleskabet

  -  2021-11-04 19:40:46
Jeg bruger pankorasp, når ikke jeg har tvebakker i huset. Jeg synes knuste tvebakker er bedre end rasp, men pankoen går fint som erstatning ved at den er grovere end rasp.

Måler  -  2021-09-12 17:30:39
Æblekage som min mor lavede den i mine unge dage.. Uhmmmmmmmm.....

Rita76  -  2021-07-08 14:42:22
Denne Æblekage opskrift er altid en sikker vinder hos Familie og venner og den lykkedes hver gang. Tusind Tak 😃

24-05-2021  -  2021-05-24 11:05:27
jeg er 88 år. og i 1938 Lavede min Mor, og min Mormor nøjagtig Æblekage som efter opskriften her, og den er stadig bedst af alle. Med venlig hilsen Knud.

E.H.  -  2020-08-23 17:55:19
En god opskrift, Hov hvor blev de hakkede mandler af. Prøv det, så er den næsten perfekt. Mit æbletræ levere de sødeste og saftigste æbler, så ingen sukker og vand men lidt frisk vanille. Vh.Eva

Birgit  -  2019-10-11 00:47:37
Jeg serverer tit æblekage,- ligner denne opskrift. Hvis æblekagen skal være glutenfri, bruger jeg nøddeflager, groft hakket mørk choklade og lidt jordbærsyltetøj i stedet for rasp og makroner.

Gunnar  -  2019-02-13 21:02:03
Som jeg husker det er det den opskrift som både min mor og mormor brugte. Der er nogle smags oplevelser, jeg husker ganske tydeligt fra barndommen og her hvor jeg er 70 skal de genopleves!!

Villy Bak  -  2019-01-08 13:11:15
Jeg er en gammel dreng på 75 år og kunne ikke nære mig for at prøve den af. Lavede den til min hjemmehjælp, der en gang imellem har 10 minutter til en kop kaffe. Hun var meget begejstret og sagde den smagte bedre end den hun plejer at lave. Tak for den fine opskrift. Jeg lavede den præcis som der står - og det gør jeg også næste gang. :o)

Frankie Larsen  -  2018-12-23 08:39:26
Äntligen som jag letat efter detta recept, fick alltid denna på sommaren av mamma.

ulril krogh  -  2018-11-09 17:43:24
kan ikke huske at vi kom æble mos i med kun ristet rugbrød og flødeskum blandet sammen

Nuunu Hansen  -  2018-09-28 10:22:05
Klart en god opskrift men synes nu at 500g æbler er ALT for lidt til 4 personer og alt for meget karamelliseret rasp til så lidt æblegrød smagen er der men opskriften skal da lige vejes op en gang til synes jeg.

Liselotte  -  2018-06-20 08:02:15
man kan som rasp bruge ristet havregryn (rist på tør pande og drys lidt sukker og hakket mandler i lige før havregrynen er færdig. lækkert

Ingeri  -  2018-05-18 16:36:04
Samme opskrift kan også bruges med rabarber istedet for æbler.

Niels Nybo Jensen  -  2018-01-20 19:10:45
God opskrift. Men som andre nævner er der for meget sukker til æblerne efter min smag. Jeg brugte under halvdelen og det var stadig lidt for sødt for mine smagsløg, da der gerne må være lidt kontrast tilden søde rasp. Med hensyn til raspen fulgte jeg min mors husråd med rasp, sukker og smør forhold 1:1:0.5. Husk: Rør godt rundt på panden - lige pludselig går det stærkt når sukkeret er varmt!

Eva  -  2017-10-09 17:06:40
Jeg fulgte opskriften dog med mindre sukker, jeg tilføjede 100 g. hakkede mandler i raspeblandingen efter den var kold,og det gør lykke.

  -  2017-06-14 09:44:58
Jeg følte mig dum at og læse den tekst. Men ja, det må jeg sige den er skåret ud i pap.

Kg  -  2016-09-09 16:09:19
Første gang jeg laver gammeldags æblekage og det smagte fantastisk - kom dog kun det halve sukker i :-)

Finn  -  2015-10-15 23:17:15
Fulgte opskriften 100% og serverede den i kortklubben, de var bare helt imporneret da det var 1. gang jeg lavede en æblekage, synes selv den smagte uhm

Camilla  -  2015-06-03 19:18:40
Har fulgt opskriften én gang men hold nu op den blev sød....... siden har jeg droppet al sukker samt rasp indslaget. Til gengæld pynter jeg med jordbær og stiller hakket mørk chokolade på bordet til fri afbenyttelse af dem der er til det.

Adam  -  2015-03-24 21:17:48
Kan man også bruge æblerasp ?

Rima  -  2015-03-08 20:32:25
Kan man bruge færdig æblemos til det? Altså for at spar tid???

benja  -  2014-11-01 16:35:35
Det er en god opskrift

Pia T  -  2014-10-18 21:43:49
Findes ikke bedre. Elsker denne opskrift. Mums hvor er den lækker. Kom kun 70 gr sukker i da jeg ellers synes det ville blive for sødt. Det afhænger selvfølgelig af hvor søde æblerne er.

Master  -  2014-01-04 22:21:32
Uhm mmmm mmm super lækkert... Uhhhhhhhmmmmmmmmmm ❤️

Lone  -  2013-11-19 10:16:08
kog et kilo æbler i microovnen på 900W i 6 minutter rør i den og så 6 minnutter mere, alt efter hvor store æblestykkerne er, ellers giv den lige et par minnutter mere, så er der æblemos, ingen fedtet gryder eller komfur, lige klar til fryseren.

Maja 15 år  -  2013-09-29 13:57:28
Muuums, den her grød er virkelig lækker.

Mette   -  2013-09-14 11:29:56
Kan man lave en stor potion æblenams også putte i fryseren så det er lige til at tage ud?

Sarwat  -  2013-08-07 23:59:31
Har lavet opskriften ret meget om :-/ Jeg lavede den med Jonagold æbler (de eneste jeg kunne finde i Netto den dag) og brugte derfor kun 2/3 sukker i grøden. Jeg skiftede også halvdelen af raspen ud med grovvalsede havregryn. Og brugte desuden ikke nær så mange makroner eller så meget piskefløde på toppen. Smagte helt forrygende, selvom det alligevel ikke er så tæt på originalopskriften. :-)

Alexander  -  2013-03-08 16:16:46
Super opskrift! Bruger ingen andre :)

Anne   -  2013-01-04 19:45:33
Første gang jeg skulle prøve og lave den. Super nem at følge og den smagte SUPER godt.

lil  -  2012-11-15 13:03:43
Æblekagen er sådan set fin nok, men jeg tvivler på smørmængden i rasp/sukker blandingen. Andre opskrifter nøjes med ca. 1/4 del smør, og det vil jeg sige er rigeligt.

  -  2012-11-03 15:41:09
Smager godt at blande ca 10 jordbær i :)

Camilla  -  2012-10-24 14:20:19
Et godt råd til at mose æblerne er at bruge en piskeris, især hvis man som jeg ikke brøds sig om for store klumper i grøden. Og PERFEKT forhold mellem sukker og rasp!! Fik omvendt min kæreste fra ikke at kunne lide det (det hans mor lavede), til at kunne lide det, lavet ud fra denne opskrift. Jeg har brugt denne opskrift som inspiration til en omgang alm. æblegrød. med 1 dl. ekstra vand (til ca. 1500 g annanas æler), en spiseske kanel og 1½ spiseske sukker ned til æblerne, mens de koger. Annanasæbler er meget søde i sig selv, så efter massen var færdig med at koge, skulle der kun lige 1½ spiseske sukker i. (kanelen giver grøden den sidste spidshed) Grøden er perfekt med enten fløde, mælk eller cream fraich dertil.

Den kloge og travle  -  2012-10-15 18:41:46
Man kan også bare lave æblemosen også skiftevis kvase markonerne i skålen og putte æblemos i hvis man har travlt. Til slut kan man putte flødeskum på toppen. :) (HURTIG UDGAVE)

Tanja  -  2012-10-13 12:57:53
det er den beste æblekage man kan lave min bestemor siger den smage som den de fik da hun var barn

Gry  -  2012-10-08 16:12:42
Jeg måtte bruge dobbelt så mange æbler og slet ikke så meget sukker, men ellers super god opskrift :)

Annika  -  2012-10-04 14:26:09
super nice kage... valgte dog at bruge 1 kilo æbler og kun 4 spsk sukker... :) men ellers en fabelagtig opskrift :)

  -  2012-07-31 14:20:23
Den er bare så lækker smager total godt SKAL bare prøves.

anonym  -  2012-03-08 19:02:10
hej det er en rigtig god æblekage den er så lækker glæder mig til at lave den igen mvh anonym

Asger   -  2012-02-22 20:14:25
Undskyld mig men er det ikke åndsvagt at skylle æblerne for derefter at skrælle dem? Jeg ved ikke meget om madlavning, men det synes mig at være ekstra arbejde.

Denne opskrift har flere end 40 kommentarer
Se alle kommentarer her