Indonesisk ristaffel

Indonesisk ristaffel, Opskrift, Alletiders, Kogebog
Antal: 6 Pers.

HovedretterRet : Hovedretter - Ristaffel - rice table

Hovedingrediens : Gryn / Korn - Ris

Oprindelsesland : Indonesien

IndonesienIndsendt :      Red :
Indonesisk ristaffel, billede 4 Indonesisk ristaffel, billede 1 Indonesisk ristaffel, billede 2 Indonesisk ristaffel, billede 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
6 dl.langkornede ris
8-9 dl.vand
1 tsk.salt
 
1 kg.magert svinekød
2 spsk.olie
1 stortløg
2 fedhvidløg
2 fintsnittede porrer
1 rød peberfrugt
250 g.markchampignoner
3 spsk.Ketjap Manis (Sød sojasauce)
 evt. salt
1 tsk.sambal oelek
 
 Tilbehør
 Stegte bananer
 Bambusskud
 Stegte rejer
 Kokos
 Rosiner
 Ananasstykker
 Sambal goreng (chilipasta tilsat løg)
 Sambal manis (stærkt chili-løgkrydderi)
 Chilisauce m.m.
 Peanuts
 Karrypasta
 
Opskrift:
Skær kødet i meget fine strimler og svits det kort i olien. Tag det fra varmen og svits herefter skivet løg, delte hvidløgsfed, fintsnittet porre og peberfrugtstrimler samt fint skivede champignoner. Kom kødet i og hæld indonesisk soyasauce på. Kog hastigt igennem, mens der røres, og smag til med sambal olek og evt. salt.

Kog risene løse.

Tilbehør:
Bananer:
Skær de skrællede bananer i skiver og rist dem kort i lidt olie tilsat karry.

Bambusskud:
Skær dem i smalle strimler som varmes i lidt af væden tilsat soya.

Rejer:
Vend rejerne kort i lidt hed olie, tilsat tomatpure.

Kokos:
Vend det kort på panden til det bliver sprødt.

De øvrige ingredienser serveres til i små skåle.

Endvidere kan der serveres kroepek oedang og kroepek bridge, der er tørrede rejebrød (købes færdige i supermarkedet). De tørre flager skal frituresteges i varmt fedtstof. Kom kun en i ad gangen, den vokser på et kort øjeblik til en stor flage, der fylder det meste af gryden.





Beskrivelse:

Ristaffel med svinekød​

Ristaffel er en sjov, flot og velsmagende ret. Med de mange forskellige ingredienser, får retten et flot og indbydende udseende med mange farver, og så er det også lidt hyggeligt at sidde og vælge sit tilbehør selv.

Ristaffel er typisk med kød, fx kylling eller oksekød. I vores ristaffel opskrift har vi dog valgt at servere retten med fine strimler af magert svinekød, hvilket også er rigtig lækkert.

Denne opskrift på ristaffel med svinekød er en indonesisk ristaffel. Det kan bl.a. ses på flere af ingredienserne, som fx bambusskud, sød sojasauce og de mange forskellige slags grøntsager. Indonesisk ristaffel med svinekød er dog ikke en stærk ret og kan derfor nydes af langt de fleste.

Indonesisk ristaffel med alverdens tilbehør

Indonesisk ristaffel med tilbehør er en populær ret i især Skandinavien, hvor den havde sin storhedstid i 1980'erne. Men retten er stadig populær – særligt blandt børnefamilier, da den indbyder til leg og kreativitet.

Det gode ved ristaffel er nemlig, at man helt selv bestemmer hvilket tilbehør, man ønsker. Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan tilsætte. Bananer, ananas, revet kokos, rosiner, peanuts, cashewnødder, æbletern, løg, hakkede æg – ja, kun fantasien sætter i virkeligheden grænser.

Ofte stillede spørgsmål om ristaffel (FAQ)


Hvad drikker man til ristaffel?

Søde og lette hvidvine, som fx riesling, passer rigtig godt til ristaffel. Rosé kan også være et godt valg, især på en varm sommerdag. Lyse øl, som hvedeøl eller pale ale, er ligeledes et godt valg til ristaffel.

Hvad er ristaffel?

Ristaffel er en mild karryret med kød, ris og mange forskellige slags tilbehør.


karakterer:
Opskriften er vist 267730 gange,
og udskrevet 17222 gange.

Bedømmelse af denne opskrift:
3.6    (74 stemmer)
1 2 3 4 5        
       (1=dårligst, 5=bedst)


Kommentar fra:

Kommentar:

Kommentaren skal godkendes før den bliver synlig
Kommentarer

  -   2018-11-25 22:54:50
Velkommen til firserne :-) Retten hedder egentlig Rigstaffel (Rijs) og er vist en hollandsk opfindelse. Der skal meget mere en rosiner og kokosmel til at lave indonesisk mad - til gengæld er resultatet også langt bedre. Ashenfelds "Spis på Indonesisk" introducerede mig til det Indonesiske køkken og har udmærkede og simple opskrifter.

  -   2012-09-27 15:16:54
Sådan skal den serveres, min moster boede i honkong i mange år, og hun kunne lave ris taffel så englene sang.

  -   2012-01-05 12:13:25
Til jeanette: Poppudum er en indisk/pakistansk variation af Kroepuk, men noget tyndere og ofte meget krydrede med chili og peber. Til Risjtaffel skal du bruge kroepok som er baseret på rejer/fisk.

  -   2009-09-22 17:31:01
min mor lavede det meget, det var en indoneser der introducerede hende for retten, jeg syntes bare at huske at der var en sødlig ananas-smag i sovsen........ ?? poppudum ??? hvad er det?

  -   2009-07-13 23:53:38
Der er ikke den rigtige indonesisk ristaffel. Jeg er en indonesisk som er enig med Fred nijhoff.

  -   2009-07-12 19:49:08
jeg er hollænder og er meget kent med indo med,men ehhhh dette her???

  -   2008-12-19 13:26:13
Jeg kommer kokosmælk i gryderetten, det giver en god sovs. Man kan selv finde på mere tilbehør, f.eks. agurkestænger, mangochutney, og hvad man nu har lyst til.

  -   2005-01-01 01:01:01
hmm mangler der ikke poppudum ?? ;o)