Søbekål - Nikål
Hovedingrediens : Kål - Grønkål Højtid: Påske Oprindelsesland : Danmark Indsendt : Red : |
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog |
|
Flæsket koges i mørt i vandet.
Grønkålen ribbes, vaskes og kommes i kogende vand, hvor det koges i ca. 10 min. Kålen hakkes og kommes i suppen (der kan i stedet bruges sammen mængde frossen). Flæsket tages op og kan spises til enten varmt eller koldt. Suppen kan jævnes med lidt byggryn der koges med i suppen. |
Opskrift på søbekål - en historisk spisenSøbekål, også kaldet nikål, er en gammeldags supperet bestående af 9 slags kål, som går flere hundrede år tilbage i tiden. Dengang manglede man dyppelse til det hårde og tørre rugbrød, og her fungerede søbekål som en glimrende form for “dip”.Søbekål til påskeHistorisk set var det meget almindeligt at spise søbekål til påske. I mange egne af landet var Skærtorsdag dagen, hvor man skulle koge suppe af hele 9 slags kål. Spiste man ikke nikålen, kunne man risikere at få hovedpine, mave- eller rygsmerter i det kommende år. I mangel af ni, eller nogle steder syv, slags kål, var det sommetider nødvendigt at ty til alternativer og dermed snuppe noget andet grønt, såsom et par brændenældeblade, græsstrå eller lignende.Forslag til de ni slags kål:De fleste er bekendt med både grøn-, hvid- og rødkål, men hvad kan ellers tilsættes søbekål? Her er et par bud: porre, kørvel, kommen, syre, løvetand, brændenælde, persille og gavl (skvalderkål). |
Opskriften er vist 47284 gange,
og udskrevet 5747 gange. Bedømmelse af denne opskrift: 2.4 (6 stemmer) |
|
Kommentarer Per - 2011-04-21 19:52:37 Grønkål fra frost kan bruges |
Vælg den udskrift der passer dig bedst
Den skrabede, som er uden kommentar og uden beregning.
Den HELT skrabede, som er uden kommentar, uden beregning og uden billede.
Meget stor skrift
Den midellange, uden kommentar men med evt. beregning
Den lange, med både evt. beregningen og kommentarer, kan fylde mange sider
Hvis du kun skal bruge liste med ingredienserne