EmediateAd

      Forside

      Kategorier

      Udvidet søgning

      Nyhedsbrev


      Debat forum

      Teknik

      Brugerservice

      Kontakt

      Annoncering


      Viden om mad

      Kalorieberegner

      Ugens horoskop

      Kryds og Tværs

      Din hjemmeside

      Matoppskrift.no

      TV Vestsjælland

      Indkøbs App

      Links













Falafel 01

Antal:
Portion
Ret : Hovedretter

Ingrediens : Bælgplanter

Indsendt : 2002-05-28

Falafel 01 4 Falafel 01 1 Falafel 01 2 Falafel 01 3
Fotograf: Per © Alletiders Kogebog  

Ingredienser:
250 gram Kikærter. tørrede
1 bdt. Persille, frisk Et bundt afskåret persille vejer ca 100 gram.
5 fed Hvidløg Et almindeligt fed hvidløg vejer ca. 4 gram.
200 gram Løg 1 almindeligt løg vejer ca. 150 gram pillet vægt
0.5 tsk. Koriander, stødt *
0.5 tsk. Spidskommen, hel
Salt 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
  evt. 2 æg + 2 spsk rasp 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
    1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
  Pitabrød 1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
    1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
    1 tsk. 4 gram
1 spsk. 12 gram
1 dl. 80 gram
Forklaring:

Kikærterne opblødes i vand (følg anvisningen på posen), derefter sis vandet fra.

Alle ingredienser blendes. Farsen formes mellem to skeer (hvis det ikke vil hænge sammen kan æg og rasp tilsættes).

Bollerne frituresteges eller steges i olie på panden.

Serveres i pitabrød med tzaziki eller salat.



Andre brugere har også læst:


Energi:
KJ total 4567 (1087 kcal)
KJ pr. Portion 4567 (1087 kcal)
Vægt ialt 570 gram
Vægt pr. Portion 570 gram

Næringsindhold pr 100 gram
Energi 801 KJ (190 kcal)
Protein 10.4 gram
Fedt 3.3 gram
Kulhydrat 33.1 gram


Næringsindhold, energi og energiprocenter
er beregnede
* Betyder at vi ikke har fuld næringsoplysninger, men ingredienser med væsentligt vægt har vi oplysninger om energi, protein, fedt og kulhydrat.
Lær mere her:
Kilde: Foodcomp

Energifordeling:
Anbefalet dagligt indhold

(Energiprocent i opskriften)
Kommentar fra:


Kommentar:



(Kommentaren vil først blive synlig når den er læst og godkendt)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
(1=dårligst, 10=bedst)
Brugernes vurdering af denne opskrift: 8.6 (440 stemmer)

Opskriften er vist 324237 gange,
og udskrevet 12034 gange.

  -  0000-00-00 00:00:00
Det smager GODT

Kokken  -  0000-00-00 00:00:00
Æg er et must - ikke evt.

Åge  -  0000-00-00 00:00:00
Det smager rigtig godt!!!

Special K  -  0000-00-00 00:00:00
Hvis man f.eks. er veganer, så må man undvære æg, så helt forkert er det vel ikke at kalde det et "evt."?!

PKB  -  0000-00-00 00:00:00
Er denne frysevenlig?????

mic  -  0000-00-00 00:00:00
Kan nemt fryses, lav endelilg store portioner. of tilføj gerne en peperfrugt, en chili, eller andet

hmmm  -  0000-00-00 00:00:00
dårlig indformation om hvordan man tilberere det .-.....!

Maria Carlsen  -  0000-00-00 00:00:00
FEDT at man så let kan finde opskriften på falafel. Godt at Danmark ikke kun er dansk!

Magi200  -  0000-00-00 00:00:00
Det er min livret.... Mmm

  -  0000-00-00 00:00:00
Åge - Det smager rigtig godt!!!

Louise  -  0000-00-00 00:00:00
Det vil jeg lave i aften! Rigtig godt alternativ til f.eks. kød hvis man er igang med syre/base kuren

Sille  -  0000-00-00 00:00:00
Tilberedning på panden, hvilken olie, hvor meget og hvor længe...?

Vivi  -  0000-00-00 00:00:00
skal falaflerne steges inden de fryses - eller hva!

Rune "Cano"  -  0000-00-00 00:00:00
Falafel er det eneste jeg sagtens ku spise hver dag, uden at blive træt af det! MUMS!!!

MJ  -  0000-00-00 00:00:00
De smager dejligt, og er nemme at forme, hvis de blenes godt. Jeg brugte foodprocessor, og behøvede ingen æg

anne  -  0000-00-00 00:00:00
Hmm, det blev bare IKKE godt. Stegte dem på pande, og de blev knas tørre og gik helt fra hinanden. Surt show!

lise  -  0000-00-00 00:00:00
skal ikke kikærtene kokes?

Karina  -  0000-00-00 00:00:00
hvad hvis man ikke har en blender?

Hyns  -  0000-00-00 00:00:00
Det smager herre godt.. Bedre ind kød man lever ikk uden og havde smagt det!!

Suz  -  0000-00-00 00:00:00
Rigtig god opskrift. Æg er ikke et must, jeg lavede dem uden, og de blev perfekte.

mette  -  0000-00-00 00:00:00
har brugt denne opskrift mange gange, store portioner til fryseren.

albert  -  0000-00-00 00:00:00
det er dorligt forklaret hvordan man blender dem sammen,,,,, hvad er den rigtige opskrift

Carsten  -  0000-00-00 00:00:00
Æg er et must, ellers falder det fra hinanden og opløses i olien under stegning

J  -  0000-00-00 00:00:00
Man blender det sammen ved at komme det i en blender og trykke start.

Christine  -  0000-00-00 00:00:00
Skal kikærterne koges?

madmor  -  0000-00-00 00:00:00
køb falafel krydderi hos den lokale indiske købmand, og kom en stor dessert ske i til 500 g kikærter. Det er prikken over iet....;-)

Per  -  0000-00-00 00:00:00
250 g. tørre kikærter sættes i blød i 3 gange så meget vand ca 8 dl. i 24 timer, vandet hældes fra og sættes i kog i nyt vand så det dækker, og koger 45-60 min, dette giver ca 500 g. kikærter, kikærter fra dåse er kogte og kan med fordel bruges, men der kan også bruges homus som er blende kikærter.

Renè  -  0000-00-00 00:00:00
Kan også laves med bladselleri som blendes med.Tilføj gerne lidt cayennepeber som gør dem lidt stærke. Mel kan tilsættes istedet for æg.

Chili-Lover  -  2006-12-09 17:28:41
man kan godt krydder den efter velbehag

Per  -  2006-12-14 19:36:01
Vi havde store problemer med at blende kikærterne, men har du en foodprocessor er det nemmere, ellers kan en kødhakker bruges.

ib  -  2006-12-30 18:59:25
put dem i badebukserne og væk opsigt på stranden.

fimpen  -  2007-01-06 21:12:08
lige i øjet

mckogle  -  2007-01-26 12:31:53
prøv evt. at tilføje andre grøntsager i "farsen". fint revet gulerod eller most avocado, det giver en god smag, og konsistensen bliver nemmere at arbejde med.

feltspade  -  2007-01-26 12:33:09
brug megen olie under stegning, det gør det bare bedre

IB Rene Cairo  -  2007-02-20 13:56:30
Det hænger ikke sammen !!

TrylleKurt  -  2007-03-08 23:09:28
Kikærterne skal ikke koges! De skal sættes i blød efter foreskriften på posen. De er nemmest at komme gennem en kødhakker. En blender kan som regel ikke klare opgaven. Der skal ikke tilsættes æg! Pas på med at tilsætte noget der indeholder for meget vand, vandet bliver hurtigt erstattet af olie og så smulder de og bliver alt for fedtet at spise. Falafel kan også laves af forskellige bønner eller en blanding af bønner og kikærter. Med den rette sammensætning af krydderier, løg og hvidløg er det en fantastisk spise.

  -  2007-03-13 15:46:20
tryllekurt har styr på det :)man skulle tro du var Palæstinenser eller araber :)) falafel har rødder i området Palæstina/libanon og er en af de mest populære retter i Mellemøsten, hemmeligheden er at falaflen ikke skal være alt for blød i konsistensen! dvs brug hellere en kødhakker fremfor en foodprocesser og giv dejen to omgange, ellers passes der på at det ikke ender med en kikærte vælling hvis man skal bruge en foodprocesser... derefter skal alt der skal tilføjes være så tørt som muligt og her mener jeg, persille, koriander, lidt løg og hvidløg, enhver Palæstinensisk eller arabisk mor med respekt for sig selv, tilføjer tvekulsurt natron til "dejen" 10-15 minutter før falaflerne skal frituresteges i god varm olie, dette gøres så falaflen ikke bliver klæg men er dejlig luftig. af krydderier tilføj salt, peber, lidt kanel, kommen, og paprika, det er dog væsentligt lettere hvis man går ind til den lokale grønthandler og spørger efter falafelkrydderier, det er nemlige helt specielle krydderier der bruges, prøv først med en falafel, falder den fra hinanden når den er i olien, tilføj da en smule vand så massen bliver mere klæbrig. nå jo kikærterne skal IKKE koges, og det er den egyptiske variant der indeholder Fava Bønner (heste bønner) og ikke den mere udbredte falafel fra Levant området (Palæstina, Libanon, Syrien, Jordan)der kun indeholder kikærter PS der skal heller IKKE tilføjes æg!!! kunsten er at dejen laves rigtigt og dette kan kun opnåes ved at man prøver sig frem.. så for Guds skyld ingen æg :) Salam..... = fred/hej (på arabisk)

Kamilla  -  2007-05-11 13:38:16
Mine blev først rigtigt fine, da jeg panerede dem og frituresteg dem? hvis jeg ikke gjorde det, så faldt de helt fra hinanden..

S  -  2007-06-20 21:44:30
hvor mange personer er det til

PRØ  -  2007-08-10 20:05:49
hvor mange personer rækker ovenstående opskrift til?

falafelFAN  -  2007-09-02 10:57:56
Tryllekurt har de rigtige fif! Min arabiske bekendte var rystet over tanken om at putte æg i eller at koge kikærterne!

Morgankezia  -  2007-11-30 12:28:38
Utrolig træls at så mange mener der skal æg i, selv folk der kalder sig kok. De har åbenbart ikke forstand på det.. Æg må IKKE komme i. Og det bliver helt perfekte, helt uden at smuldre hvis man følger opskriften korrekt, og IKKE koger kikærterne. Tryllekurt er dygtig - Og rigtig, rigtig god opskrift :)

Nanna  -  2008-01-03 12:29:39
Jeg har ingen frituregryde, så jeg brugte en æbleskivepande. De blev helt runde og perfekte!!!

Maria  -  2008-01-16 16:14:46
Overvejer at lave det, men har aldrig smagt det... Hvordan smager falafel-bollerne, og hvor lang tid er sådan nogle kikærter om at blive bløde?

Sandra  -  2008-01-23 18:53:40
Kigærterne skal stå i blød i ca. 8-10 timer. så sæt dem evt. i blød om morgenen, eller aftenen før, så er de klar til dagen efter :) De smager super skønt. Angående krydderi, så putter jeg garam masala og sambal oelek i(begge dele kan du finde hos din grønthandler), samt salt, peber, bredbladet persille, løg og hvidløg. Men prøv dig ellers frem :)

Najse  -  2008-01-24 12:47:05
Jeg har lige lavet dem, der var overhovedet ikke brug for hverken æg eller rasp. En stavblender og relativt tørre opblødte kikærter og ret tør persille giver en masse, der er helt perfekt at arbejde med.

Sandra  -  2008-01-24 19:15:05
Der skulle selvfølgelig stå "kikærterne" ;)

joc  -  2008-01-24 21:02:37
fulgte opskriften men brugte hverken æg eller rasp. Konsistensen blev perfekt og de var lette at forme, havde heller ingen problemer med at det smuldrede under stegningen. Det var første gang jeg lavede dem og næste gang vil jeg bruge ekstra meget bredbladet persille og passe på med for meget spidskommen, men evt. krydre dem med lidt chili som andre har foreslået. Men god opskrift, rigtigt god med hjemmelavet tzatziki og pitabrød til.

Ibrahim  -  2008-02-04 22:28:40
ingen æg eller rasp . man kan altid køb falafel krydereier.

TrylleKurt  -  2008-02-08 00:25:27
jeg har forsøgt mig med lidt chilli og citronsaft, supert! Dog skal der ikke andet end 1 - 2 teske fulde citron til ovennævnte opskrift, og selvfølgelig ikke mere chilli end det smager godt. Det giver også en fin smag at bruge lidt rød pebber i æddikelage.

mirran  -  2008-03-08 12:08:13
der bruges porre (ikke løg)

Rikke Baade  -  2008-03-14 19:56:16
Uhm de var bare gode. Havde ikke alle krydderurterne, så jeg brugte bare lidt timian, paprika, cayennepeber og noget hvidløgskrydderi. Næste gang vil jeg dog prøve den originale opskrift, og se hvordan den smager. Kogte heller ikke kikærterne, og brugte ikke æg eller mel. Konsistensen var bare super, og lige som den skulle være.

Anne Mette  -  2008-03-26 21:25:04
Sker der noget ved at kikærterne står i vand i ca. 1½ døgn +/- måske op til 2 døgn?

Lasse  -  2008-04-03 22:31:05
Nu har jeg prøvet opskriften fire gange, og må indrømme, at jeg har meget svært ved at få kuglerne til at hænge sammen når de kommer i olien, - hvis jeg ikke bruger æg. Jeg har anstrengt mig for at tørre alle ingredienserne jfr. tryllekurts råd ovenfor, men lige lidt hjælper det. - Er der nogen der har det ultimative tip til, hvordan jeg får dem til at holde sammen, uden at bruge æg...?

Grethe Hansen  -  2008-05-14 19:45:34
det smager godt.. især når man er vegetar :D

Araber  -  2008-05-30 00:34:59
Det kan man sq' da ikke tillade sig at kalde Falafel - aldrig set magen til frækhed!

Galløe  -  2008-07-02 11:19:26
Det smager bare såååå godt og var så nemt at lave :) gik efter tryllekurts opskrift - alle var lykkelige... og i madpakkerne mmmmmm

nørrebro  -  2008-07-12 14:16:17
Det fungerer ikke, i hvert fald ikke på panden... Rasp (el. mel) og æg er et must, ikke eventuelt... ellers flyder de ud på panden...

Dina  -  2008-08-06 15:33:16
Æg og mel er ikke noget must! Hvis man kan forme dem så de hænger sammen inden de skal steges, er dejen god nok. Hvis man oplever at falaflerne falder fra hinanden ved stegning, kan det være fordi man ikke bruger nok olie. Eller fordi man prøver at stege for mange ad gange. De skal kunne flyde i den varme olie. (Man dybsteger ved at varme fx. solsikkeolie i en kasserolle eller gryde. Når det giver små bobler omkring træet fra en tændstik el. lignende er olien varm nok. Når olien er varm, sænkes det der skal steges forsigtigt ned i olien.)

Bennar  -  2008-08-23 21:46:28
Smagte rigig godt.Jeg tilsatte desuden en raa kartoffel og 1 tsk. bagepulver.

christian  -  2008-09-14 17:20:34
ville der ske noget hvis jeg lød kikærterne stå i blød i 2 døgn?? hilsen christian

eksperimanten  -  2008-09-15 15:25:39
Jeg har lige lavet disse falafler. Rigtig gode, men jeg lavede dem i to omgange - den ene gang som i opskriften uden æg, hvor de smuldrede en del og gik fra hinanden når man vendte dem, og anden omgang ´smed jeg et æg med i blenderen og et ganske lille smule havregryn, og herefter blev de fine og sammenhængende. Så selvom den mest "rigtige" metode er uden æg, vil jeg anbefale at kommme dem i for lethedens skyld. :)

mette  -  2008-10-04 10:45:51
endnu engang fantastisk. Jeg har denne gang haft kikærterne i blød i 24 timer istedet for i 12. Det gjorde det bestemt ikke dårligere. Jeg steger dem ikke i en masse olie, men blot på panden som frikadeller, har også prøvet at tørstege dem, med et godt resultat.

  -  2008-10-09 16:53:59
Hvor mange personer er det til?

  -  2008-10-15 20:48:04
et andet fif er at smuldre lidt fetaost i, så bliver de ikke tørre.

Amalie  -  2008-10-28 13:41:59
Glæder mig til at servere falafel for mine veninder

BBB  -  2008-11-12 17:00:08
Man kan stege falaflerne, når formet til runde kugler, i en gryde med olie i 3-4 min. Ment og hurtigt. Check om olien er varm nok ved at stikke en tænkstik eller anden lille pind i og se om det syder omkring pinden :-)

lotte  -  2008-12-17 15:18:45
super lækkert! havde intet behov for æg... de blev perfekte uden! synes dog dejen har brug for en slat salt og ekstra spidskommen (jeg brugte godt nok en falafel krydderblandning) et tip er at bløde kikærterne op når du har tid, og så tørre dem i et håndkæde og komme dem i fryseren, så er de altid klar når du får lyst til falafler...

lars  -  2008-12-28 20:28:27
jeg er forvirret - skal kikærterne koges eller bare udblødes?

Per  -  2008-12-30 08:02:20
De skal bare udblødes, og derefter hakkes, jeg vil anbefale en kødhakker i stedet for blenderen.

Mig  -  2009-01-07 18:33:33
Helt ærligt, hvis I ikke kan lide det, så lad det ligge og aldrig lav retten igen?! I stedet for at kritisere noget, som 75% elsker! Måske laver I det bare forkert? -.-' Og det smager HIMMELSK! <3

bærbar laks   -  2009-02-07 18:20:33
skal æggene koges foerst?

Mascha  -  2009-02-10 03:00:22
Der er intet i vejen med denne opskrift! Lavede dem, de smagte simpelthen fantastisk! Brugte hverken æg eller rasp. Kigærterne stod i vand natten over, de skal ikke koges! ;-)

Nicole  -  2009-03-17 17:31:36
Jeg lod mig forvirre af opskriften hvor der stod, at jeg skulle følge anvisningen på pakken, for på pakken stod der at kikærterne skulle koges en time. Nu står jeg med tre kilo kogtkikærtemos, der falder fra hinanden, og har suget litervis olie til sig....men godt at høre, at de smager godt, hvis man ikke følger anvisningen på pakken (-:

opskrifetn  -  2009-06-01 21:25:00
jeg tror at hvis man kommer til at koge kikærterne så falder de sammen når de skal frituresteges.. det har jeg oplevet.. så næstegang bliver det på den anden måde.. desværre kan jeg sikkert nu kun bruge mosen som jeg har tilbage til hummus. :-)

Erik Grove  -  2009-06-02 20:37:43
Kom 0,5 tsk. chillipulver i farsen og æg. Form dem på en bageplade med bagepapir og pensl dem med olivenolie. Det giver en fedtfattig og lysere falaffel

jens  -  2009-06-12 14:51:16
Hold da op de er gode, jeg behøvede ikke æg og rasp. Men husk ikke at lave demfor tykke.

  -  2009-07-03 17:59:20
De er helt umulige at lave på en pande. De falder fra hinanden (ja jeg brugte æg) eller bliver sorte :( Ikke muligt at lave dem på pande

Celine & Emma  -  2009-07-14 19:36:12
Måske skulle man halvere mængden af løg. Smagen af løg eksploderer på tungen, der er lidt for voldsomt!

Batul  -  2009-08-15 16:12:02
Det smager RIGTIGE godt jeg elsker det ! :) Min mor er rigtigt god til a lave det :D

MVR  -  2009-08-22 17:16:25
Den der har lagt denne opskrift her burde holde sig fra madlavning. Jeg fulgte opskriften og står nu med falafelmos... evt. skriver man ikke med mindre man forklarer, hvorfor det skal tilsættes eller det ikke skal.

  -  2009-10-18 08:07:14
Super ret. Min første gang lavede,jeg det uden ægg og rasp. Tryllekaj nævnte det her i kommentar og forhørt mig med andre mad opskrifter . Det er ikke nødvendigt at bruge ægg for at holde det sammen . jeg kunne have brugt lidt mindre kommen og mere hvidløg i stedet for . Det er min smag sag. jeg til gengæld tilføjede en halv chili peber hakkede fint til. Jeg brugte en food processer,men det skulle hakkes lidt finere mede min stav blænder til sidst .jeg stegte et et par stykker og de begyndte at smuldre ,jeg tænkte at massen var lidt for grov,så jeg tændt for stav blænderen og lavede det lidt mere finere.Det lykkede for mig at kunne form dem og de dellar holdt formen under stegning uden at smuldre for mig . Det er dejligt at prøve noget nyt . Det er dejligt med de kommentar som kan hjælpe en videre. Det var mine erfaringer som første gangs brugere og forrresten de kan fryses ned og varmes op i mikroen og spises som man vil.#1 er at få dem friske fra frituren. Jeg skal bruge nogen til en forret med tasikki og en tomat og agurk salat.

BP  -  2009-10-27 13:11:56
Man skal ikke koge kikærterne til falafel. Så går det galt. Man koger, hvis man f.eks. skal lave humus.

  -  2009-11-16 19:06:55
Istedet for æg kan bruge en smule rismel eller majsmel. Det får også dejen til at hænge sammen.

Nalle  -  2009-12-26 13:32:34
Ja den er fryselig, og den smager stadig godt efter den er tøget op

Safran  -  2010-01-20 18:46:44
Fremragende opskrift. Hang fint sammen og det selvfølgelig uden æg. Falafel-krydderi fra den lokale og godt med chili så er de herre go´e.

B.S.B  -  2010-02-22 19:51:43
hvad er årsagen til at falafel dejen forsvinder fuldstændig når vi lægger den i frityren?

  -  2010-09-01 21:11:19
Total smulre, og jeg plejer ellers at lave god mad!!!!!!

Helene  -  2010-12-03 23:27:59
Har netop lavet disse vidunderlige falafeler. Kikærterne blev IKKE kogt. Derimod står der i opskriften, at der skal bruges ½ tsk. koriander samt spidskommen. Det ændrede jeg til 2 tsk. af hver. Jeg fik ikke brug for hverken æg eller rasp, da dejen sagtens kunne holde sammen. (Formet i de bare næver.. :) ) Af 5x250 gr. kikærter fik jeg 247 boller. Kan meget varmt anbefales..

  -  2010-12-16 04:14:24
Til bærbar lask! Nej æggene skal endelig ikke koges først, da de bare skal tilsættes direkte ligesom når man laver frikadelle-fars, for at få det hele til at hænge sammen. Men man burde nok følge den rigtige opskrift uden æg, vil jeg lige tilføje. rigtig god fornøjelse :)

f laptop  -  2010-12-16 04:24:44
Til cristian! Hvis man lader kikærterne ligge i blød i meget længere tid end det er anvist, begynder de at lugte fordi de jo egentlig begynder at rådne. Nok ikke så smart ;)

  -  2011-01-17 17:13:18
Falaffel er da bare lækkert, men ærgeligt at man ikke har haft fantasi til andet en pitabrød ved servering. I aften laver vi en lækker salat med falaffel.. ja også måske en lækker dressing- det ku' være en olie, honning,sennep, lidt citron ummm. Bare en lille ide også et nanbrød!!

Flohra  -  2011-01-19 14:19:39
De er gode, men jeg vil lave dem noget mindre end valnødestørrelse

FOA  -  2011-01-31 15:36:02
Hvor meget svarer "1 portion" til??

A-M  -  2011-02-07 14:28:06
Det kan jo ikke lade sig gøre at blende de der forbandede kikæter - og ja de har stået i vand natten over (jeg har en da givet dem en tur med kødhammeren, inde jeg prøvede at blende)Noget værre øv, det kunne ellers have været super at lave det selv. Imorgen prøver jeg så med humus, det skal bare lykkes :)

  -  2011-02-21 18:49:23
Hmm... Jeg kunne sagtens få bollerne til at hænge sammen uden æg og rasp men da jeg puttede dem i gryden blev det hele til en ulækker grød. Ingen aftensmad til mig i dag så:( Endda efter opblødning og kogning og kokkerering! Dårligt!

Martin  -  2011-05-01 22:23:28
Den ene gang mine falafeler er smuldret er fordi jeg brugte dem fra dåse, de er måske kogt på forhånd ??? de egner så nok kun til humus. Men ellers så få nu fat i den kødhakker, for det er bare nummer 1. PS når du koger kikærter til humus skal man komme en spsk. bagepulver for at gøre dem endnu blødere. Så brænder man ikke sin blender sammen.

Jensen  -  2011-05-17 13:20:06
kikærtefarsen står i køkkenet og trækker og jeg ville lige se om der var ideer til evt. krydderier. Når man så ser, hvor mange der er i tivl om hvordan sådan en falafel skal grejes fik jeg lyst til at gi mit besyv med. Efter at kikærterne har stået i blød natten over, tages vandet fra. Derefter skal de blendes, til dette formål er en stavblender helt ok. Jeg smider gerne lidt vand i, Men kun lidt vand, så jeg får en tyk fars, den må bestemt ikke blive smattet. Bare så blenderen nemmere kan svinge det rundt og få blendet alle ærter. (der er altid lidt ærter der skal drille og som er svære at få moset, pyt det gir konsistens). Derefter smider jeg en teske bagepulver i, som er med til at gøre falaflerne super luftige og lækre. Et par tsk spidskommen er også et must! Bagepulveret plejer jeg at smide i 4 timer før de skal steges. Har aldrig friturestegt i en gryde, jeg plejer bare at smide dem på panden når den er varm og steger i rapsolie. (aldrig olivenolie!) her skal man dog være lidt forsigtig, da falaflerne skal ha fået lidt skorpe på stegesiden, inden man vender dem. En slip-let-pande er helt klar at foretrække, så kan man bare ryste lidt med panden og se hvordan de skøjter rundt. Steg til de er blevet gyldne/kobberfarvede og sørg for at de er blevet gennemvarme, da man ellers godt kan få ondt i mavsen. (kikærter er uden tilberedning lidt giftige) Æg har jeg aldrig brugt, aldrig hørt om at man bruger og er SLET ikke nødvendige, hvis bare man er omhyggelig med farsen Kog evt. nogle af kikærterne og lav humus af dem, sammen med tahine, olivenolie og hvidløg, citronsaft og salt. -Men kog IKKE de kikærter du vil lave falafel af. Der var en eller anden der spurgte hvad der skete hvis kikærterne stod i blød for længe. Ikke andet end at de begynder at spire, men lad være med at spise spiren, for igen, kikærter er giftige rå, og gir dig ondt i maven. Samtidig tror jeg vand-indholdet i kikærter der har stået så længe vil gøre det svært at lave falafel. Kog dem istedet og lav humus af noget af portionen og frys de resterende hele ærter ned, så kan du tø dem op en dag du lige trænger til lidt mere humus, -let, nemt, billigt og lækkert!

  -  2011-05-29 18:58:20
Brug ikke kikærter fra dåse da de er kogte...mine stakkels falafler smeltede på panden...:(

mikkel mad mand  -  2011-06-12 21:32:24
et lille tip: Jeg blander også ca. 100 gram svine kød i. Det gør dem virkelig lækre.

Louise  -  2011-08-28 20:10:03
Jeg har hørt man også kan lave dem i ovnen, for at spare på fedtet, ligesom med frikadeller?

  -  2011-09-13 20:19:34
jeg kan godt li de skriver bælgplanter oppe i ingrediens, det er jo en tørret bælgfrugt!! bare for at rette. og ja æg er et must!!!

Emilie  -  2011-10-17 23:02:01
Jeg har aldrig lavet falafler før, men det gik nemt og smertefrit ud fra den her opskrift. Ingen smuldren eller noget.

did  -  2011-10-27 19:00:10
hvor mange bliver en ca. til?? (:

Mig  -  2012-02-26 17:06:45
Glæder mig til at lave dem imorgen

Eva  -  2012-06-04 12:37:27
helt fantastisk!! sys bare et halvt bundt persille er rigeligt! glemte også salten til de første stk (det smagte ikke godt!!!!) SÅ HUSK SALTEN!!! ;-)

  -  2012-09-24 19:51:12
Kan man ikke bruge kikærter på dåse ? så slipper man jo for at lægge dem i blød ?

Anders  -  2012-09-27 23:39:56
Skal man pille den henne af ærten er omgivet af?

René  -  2012-11-07 03:12:57
Brug hørfrø der har stået i blød i ca 2 timer til falafel dejen hvis i/du ik kan få dejen til at hænge sammen, er et supergodt råd. Såen ca 4 spsk fulde hørfrø i et krus med vand. Det skulle dejen til at hænge sammen, da hørfrø klister godt, ligesom erstatning for æg. Hvilket er en ægte veganer opskrift jeg har lært. Prøv osse at hælde lidt soja sovs i dejen. Num dejen kommer til at dufte fantastisk af det. Hilsen René O_O ^_^ :) <3