Mål og vægte

Gamle Mål/vægte
Mål/vægte andre lande

1 tsk.       5     ml.
1 spsk.   15   ml.       eller = 3 tsk.
1 dl.        100 ml.       eller = 6.67 spsk


Levnedsmidel1 tsk = ca. gram1 spsk = ca. gram1 dl = ca. gram
 
Mel, gryn og kerner
Boghvedemel7 g.50 g.
Boghvede,flager7 g.45 g.
Byggryn55 g.
Havregryn1,5 g.5 g.30 g.
Hvedemel3 g.9 g.60 g.
Fuldkornsmel3 g.9 g.60 g.
Grahamsmel3 g.9 g.60 g.
Hvedeklid25-30 g.
Hvedekim1,5 g.5 g.30 g.
Hvede kerner, knækkede50-55 g.
Rugmel2.57-8 g.50-55 g.
Rug kerner, knækkede50-55 g.
Rugsigtemel8 g.55 g.
Majsmel7-8 g.50-55 g.
 
Sagogryn65 g.
Mannagryn4 g.11 g.75
Bulgur4 g.11 g.75
Couscous4 g.11 g.75
Ris, lange tynde4 g.13 g.80 g.
Ris, til grød5 g.14 g.90 g.
 
Stivelse
Maizena majsstivelse3 g.8 g.55 g.
Kartofelmel4.2 g.12 g.70 g.
 
Frø
Hørfrø4 g.12 g.70 g.
 
Sukker
Stødt melis (Sukker)4 g.14 g.90 g.
Flormelis3 g.8 g.50 g.
Farin3 g.9 g.60 g.
Perlesukker4 g.12 g.80 g.
Sirup7 g.20 g.145 g.
Vanillesukker3 g.10 g.
 
 
 
 
 
Levnedsmidel1 tsk = ca. gram1 spsk = ca. gram1 dl = ca. gram
 
Æg
1 æg nr 3 vejer
60-65 gca. 2 stk
Æggeblommeca. 5 stk
Æggehvideca. 3 stk
 
Fedtstof
Olie90 g.
Smør, hårdt5 g.15 g.95 g.
Smør, smeltet4 g.13 g.90 g.
 
Hævemidler
Frisk gær
Tørgær4 g.12 g.
Bagepulver5 g.15 g.
Natron5 g.15 g.
Hjortetaksalt4 g.12 g.
Potaske4 g.12 g.
 
Krydderier
Allehånde 2,7 g.7 g.
Ingefær, stødt 2,2 g.6 g.
Kanel, stødt 2,5 g.7 g.
Kardemomme, stødt 2,1 g.6 g.
Karry, stødt 2,5 g.7 g.
Nelliker, stødt 2,7 g.8 g.
Paprika, stødt 2,3 g.6 g.
Peber, stødt 3 g.8 g.
Salt, fint 6 g.18 g.120 g.
Salt, groft 4 g.12 g.80 g.
 
Nødder
Mandler50 g.
Mandler, hakkede45 g.
Mandler, fintmalede35 g.
Valnødekerner40 g.
Haselnødekerner60 g.
Kokosmel2 g.5 g.35 g.
 
Bælgfrugt, tørret
Bønner, brune75 g.
Bønner, hvide80 g.
Gule ærter. flækkede85 g.
 
Syltet frugt
Rosiner2.57.550 g.
Korender3960 g
Sukat, syltet, snittet3.29.765 g.
Appelsinskal, syltet, snittet3.29.765 g.
Appelsinskal, syltet, snittet3.29.765 g.
Cocktailbær, syltet3.29.765 g
 
Blandet
Kakao2.256 g.45 g.
Rasp2 g.6 g.43 g.
 
Sennep5 g.16 g.95 g.
 
Mælkeprodukter
Mælk5 g. 15 g.100 g.
Creme fraiche5 g. 15 g.100 g.
ost, revet5-6 g.35-40 g.


En kugle is vejer:

Sorbet: 35-40 gram
Mælkeis: 30-35 gram
Flødeis: 25-30 gram
Sukkerfri is: 20-25 gram