Mål og vægte

Gamle Mål/vægte
Mål/vægte andre lande

Knivspids     - 1 knsp.           0.25     ml.
Teske               - 1 tsk.               5     ml.
Dessertteske 10 ml.           Bruges normalt ikke
Spiseske       - 1 spsk.           15   ml.       eller = 3 tsk.
Deciliter       - 1 dl.                 100 ml.     eller = 6.67 spsk.
US Cup         - 1 Cup               2.4 dl.       eller = 240 ml.


Levnedsmidel1 tsk = ca. gram1 spsk = ca. gram1 dl = ca. gramCup = ca. gram
 
Mel, gryn og kerner
Boghvedemel7 g.50 g.
Boghvede,flager7 g.45 g.
Byggryn55 g.
Havregryn1,5 g.5 g.30 g.
Hvedemel3 g.9 g.60 g.
Fuldkornsmel3 g.9 g.60 g.
Grahamsmel3 g.9 g.60 g.
Hvedeklid25-30 g.
Hvedekim1,5 g.5 g.30 g.
Hvede kerner, knækkede50-55 g.
Rugmel2.57-8 g.50-55 g.
Rug kerner, knækkede50-55 g.
Rugsigtemel8 g.55 g.
Majsmel7-8 g.50-55 g.
 
Sagogryn65 g.
Mannagryn4 g.11 g.75
Bulgur4 g.12 g.80
Couscous4 g.11 g.70
Ris, lange tynde4 g.13 g.80 g.
Ris, til grød5 g.14 g.90 g.
Risotto ris5 g.14 g.90 g.
 
 
Stivelse
Maizena majsstivelse3 g.8 g.55 g.
Kartofelmel4.2 g.12 g.70 g.
 
 
Sukker
Flormelis2.5 g.9 g.50 g.120 g.
Druesukker3 g.9 g.60 g.144 g.
Vanillesukker3 g.9 g.60 g.144 g.
Glukose (pulver)3 g.9 g.60 g.144 g.
Palmesukker/Kokossukker3 g.9 g.60 g.144 g.
Brun farin3 g.9 g.60 g.144 g.
Muscovadosukker4 g.12 g.80 g.192 g.
Perlesukker4 g.12 g.80 g.192 g.
Sukker (Stødt melis)4.3 g.13 g.85 g.204 g.
Rørsukker4.5 g.13.5 g.90 g.216 g.
Sirup7 g.21 g.150 g.336 g.
Glukosesirup7 g.21 g.140 g.336 g.
Ahornsirup7 g.21 g.140 g.336 g.
Honning7 g.21 g.140 g.336 g.
Akaciehonning7 g.21 g.140 g.336 g.
Isomalt
Sukkerknald2 g./stk
 
 
Æg
1 æg nr 3 vejer
60-65 gca. 2 stk
Æggeblommeca. 5 stk
Æggehvideca. 3 stk
 
 
Fedtstof
Olie5 g.14 g.90 g.
Smør, hårdt5 g.15 g.95 g.
Smør, smeltet4 g.13 g.90 g.
 
 
Hævemidler
Frisk gær
Tørgær4 g.12 g.
Bagepulver5 g.15 g.
Natron5 g.15 g.
Hjortetaksalt4 g.12 g.
Potaske4 g.12 g.
 
 
Krydderier
Allehånde 2,7 g.8 g.
Ingefær, stødt 2,2 g.6 g.
Kanel, stødt 2,5 g.7 g.
Kardemomme, stødt 2,1 g.6 g.
Karry, stødt 2,5 g.7 g.
Muskat, stødt 2.5 g.7 g.
Nelliker, stødt 2,7 g.8 g.
Paprika, stødt 2,3 g.6 g.
Peber, stødt 3 g.8 g.
Salt, fint 6 g.18 g.120 g.
Salt, groft 4 g.12 g.80 g.
 
 
Nødder
Mandler50 g.
Mandler, hakkede45 g.
Mandler, fintmalede35 g.
Valnødekerner40 g.
Haselnødekerner60 g.
Kokosmel2 g.5 g.35 g.
 
 
Frø/kerner
Hørfrø4 g.12 g.70 g.
Pinjekerner2.7 g.8.2 g.55 g.132 g.
 
 
Bælgfrugt, tørret
Bønner, brune75 g.
Bønner, hvide80 g.
Gule ærter. flækkede85 g.
 
 
Syltet frugt
Rosiner2.57.550 g.
Korender3960 g
Sukat, syltet, snittet3.29.765 g.
Appelsinskal, syltet, snittet3.29.765 g.
Appelsinskal, syltet, snittet3.29.765 g.
Cocktailbær, syltet3.29.765 g
 
 
Blandet
Kakao2.256 g.45 g.
Rasp2 g.6 g.43 g.
Sennep5 g.16 g.95 g.
 
 
Mælkeprodukter
Mælk5 g. 15 g.100 g.
Creme fraiche5 g. 15 g.100 g.
ost, revet5-6 g.35-40 g.


En kugle is vejer:

Sorbet: 35-40 gram
Mælkeis: 30-35 gram
Flødeis: 25-30 gram
Sukkerfri is: 20-25 gram

1 liter is vejer ca. 500 gram