Surdej til rugbrød

2007-03-18
Spørgsmål fra   :  Britta Vestergaard

I opskriften indgår bl.a   :  Rugbrød 2 brød 300 g. surdej 1½ l. lunkent vand 3 spsk. salt 600 g. kerner – knækket rugkerner, solsikke, græskar, hørfrø eller lign. 150 g rugmel 750 g. hvedemel – evt. ½ speltmel og ½ hvedemel Ingredienserne røres sammen og stilles til hævning i 12-24 timer Efter hævning tilsættes: ½ l lunkent vand 1 kg. rugmel Dejen røres godt sammen – brug en træske. Den er nu som en meget stiv grød. 300 g. af dejen tages fra til næste portion rugbrød, drysses med 1 spsk. Salt og stilles i køleskab. Den kan anvendes efter 8 dage, men kan holde sig i køleskabet i ca. 3 uger (surdejen må IKKE komme i fryseren) Formene pensles med smeltet margarine. Dejen fordeles i formene (op ti 1½ cm fra kanten) og glattes. Hæver i 4-6 timer. Dejen pensles herefter med smeltet margarine. Bages på nederste rille ved 200° i 1½ time. Vendes straks ud af formene og afsvaler på en bagerist. Dækkes med et fugtigt viskestykke - så bliver skorpen ikke så hård. Brødene skal stå til næste dag inden de kan skæres – de er meget velegnet til frysning.

Bemærkninger   :  
Jeg har ovenstående rigtig gode opskrift på rugbrød, men min surdej er ikke længere god. Hvordan får jeg lave en ny?


Svar   :  
Hej Britta

Jeg har fundet en opskrift på rugbrød frem til dig, ikke fordi du skal bruge selve rugbrødsopskriften, men fordi at den indeholder en opskrift på surdej.

Se surdejsopskrift her

Med venlig hilsen
Per



Se flere spørgsmål og besvarelser her.