Viktoria fisken

2007-01-16
Spørgsmål fra   :  lise klit

I opskriften indgår bl.a   :  Viktoria fisken - hvor kommer den fra og hvordan kam man anvende den hilsen Lise

Bemærkninger   :  



Svar   :  
Hej Lise

Så har jeg lidt om Viktoriabarsen - der faktisk er en aborre.

Viktoriabarsen blev førhen kaldt Nilaborre (Nile perch) Egentlig er det ikke en ægte Bars, og den har aldrig boet i Nilen. Fisken blev i midten af 50erne udsat i Victoriasøen for at holde udviklingen af forskellige ubrugelige fisk nede. I 60erne brugte man den til at tiltrække turister, der ville fange store fisk.

Desværre skete der det (vist meget typisk) at fisken ikke passede ind i økosystemet, og den udrydde flere af de såkaldt indfødte fisk. Mange mennesker omkring søens bred var afhængige og havde opbygget deres madkultur på søens fisk, og de fik ødelagt denne kultur, og måtte finde andre alternativer. (Det var dengang det var kvinderne der var fiskere i Afrika!)

I Victoriasøen blev Barsen efterhånden toppen af fødekæden, den kan blive meget stor, der er fanget eksemplarer på over 250 kg.

Idag er Victoriabarsen den mest betydningsfulde fiskemad i Afrika, og den er en stor indtægtskilde. I 1995 blev der fanget ca. 600.000 tons, og man mente den stadig underfisket Lige nu, fanges der ca. 7 millioner tons af fisken - og nu menes den overfisket.

De største aftagere er Israel, tyskland, England og USA.

Fisken er på grund af dens store fedtindhold god at røge.

Fisken er slet ikke en Bars, men tilhører Snook familien (En næsefisk, men der findes mig bekendt ikke noget dansk ord) og den er så i familie med aborren. Se mere her

Se opskrifter med fisken her

Med venlig hilsen
Jørgen



Se flere spørgsmål og besvarelser her.