Filodej

2002-11-04
Spørgsmål fra   :  Annonym

I opskriften indgår bl.a   :  

Bemærkninger   :  
Fremgangsmade: Jeg har et hjemkundskabshold, og mener som udgangspunkt at de skal lave alt fra bunden. Det må da være muligt at kunne lave den selv....eller?

Det er et fedtfattig alternativ til butterdej, eller mørdej som man også kalder det. Kan købes stort set i alle varerhuse.


Svar   :  
Jeg har undersøgt lidt omkring filodej eller fillodej men har ikke kunnet finde en opskrift.

Jeg har dog fundet et par beskrivelser som jeg håber du kan bruge evt. til at forsøge med en opskrift.

Fillo (eller filo) er en papirstynd dej af vand, mel og olie, som især bruges i det græske og mellemøstlige køkken. Den forhandles ofte færdig, da processen med den supertynde udrulning af dejen er ret krævende.
Fillo anvendes traditionelt til små og store pier og er efterhånden også blevet populær i det moderne, vestlige køkken, hvor den bruges i mange
sammenhænge. Fillo kaldes også strudeldej og kan købes i velassorterede supermarkeder og i specialbutikker.

Og her er en mere

'Filodej er en papirtynd dej af mel og vand. Dejen sælges frosset i større eller mindre dejstykker/plader, der ligger foldet sammen. Dejen skal tøes op i køleskab fx fra dag til dag før den skal anvendes.

Når dejpladerne er foldet ud, skal de dækkes med et fugtigt klæde - ellers bliver de tørre og stive og går i stykker. Pladerne skal holdes dækkede af det fugtige klæde mens man arbejder med dem - dvs. man tager en plade frem ad gangen. Filodej er neutralt i smagen og kan derfor anvendes til såvel fiskeretter som desserter.

Filodej kan ikke umiddelbart erstattes af butterdej der består af mel og fedtstof.

Jeg håber du kan bruge det og hvis du kommer frem til en opskrift er jeg meget intreseret i den

Med venlig hilsen
Per



Se flere spørgsmål og besvarelser her.